De aantrekkingskracht van foute mannen

afbeelding van benijntje

Wie ga jij dit jaar een Valentijnskaartje sturen?
Is hij lief en attent (en ben je dolverliefd?). Of kwetst hij je voortdurend (en ben je desondanks dolverliefd?). Herken jij je in het tweede profiel, dan is de kans groot dat het object van jouw affectie tot de categorie 'foute mannen' behoort. Hem in het juiste vakje stoppen is één ding, begrijpen waarom jij op hem valt een ander. Sla deze kleine handleiding daarom zeker niet over!Foute mannen zijn onbetrouwbaar, niet in staat tot een langdurige liefdevolle relatie, en gedragen zich als parasieten. Soms weet je zelfs dat ze fout zijn en voel je je toch onweerstaanbaar tot hen aangetrokken. Val je op foute mannen, dan zegt dat veel over jezelf, zeker als je er een abonnement op lijkt te hebben. Foute mannen zoeken namelijk sympathieke vrouwen uit die bereid zijn veel te geven. Waarom? Omdat zij dan veel kunnen nemen. Foute mannen kun je vergelijken met een gokkast: je stopt er van alles in, maar er komt nooit iets uit. Vrouwen die op foute mannen vallen, hebben in hun jeugd vaak liefde en aandacht te kort gekomen. Door veel liefde te geven proberen ze de foute man te veranderen, zodat hij hen daarna de liefde kan geven waar zij zo naar snakken. Om je niet langer aangetrokken te voelen tot foute mannen moet je dan ook vooral naar jezelf kijken: daar ligt de oplossing.

Zoek de 7 fouten!
Niet elke foute man is hetzelfde, je hebt ze in soorten en maten. In haar nieuwste boek 'Het monsterverbond. De aantrekkingskracht van foute mannen' verdeelt psycholoog Carolien Roodvoets deze mensensoort onder in 7 types. Elk van deze mannen brengt unieke problemen mee, problemen die ook iets zeggen over het type vrouw dat zij als een magneet aantrekken. Weet je eenmaal waaróm je precies valt op foute mannen, dan weet je ook wat je aan jezelf moet veranderen om wél de juiste Valentijn te vinden.

1.
De man met bindingsangst

Hans kent Brigit nu een halfjaar, maar wil het geen relatie noemen. Hij vindt het leuk om haar te zien, maar na een paar keer vindt hij het ook wel weer genoeg. Ze benauwt hem snel en wil hem vastleggen. En dat terwijl hij zich vrij en onafhankelijk wil voelen. Hij wimpelt haar dan een tijdje af. Heeft hij weer zin om haar te zien, dan staat hij bij haar op de stoep. Ondertussen fantaseert hij ook over zijn buurvrouw. Hij denkt: 'Dat is pas een echte vrouw!' Helaas is zij al getrouwd.

Hoe zit hij in elkaar? Van deze man kun je niet op aan. Hij zweert je eerst eeuwige trouw en verdwijnt dan opeens. Om na een paar weken weer op te duiken en daarna... weer te verdwijnen. Je weet het bij deze man nooit zeker. Zal hij er morgen nog zijn? Meent hij het als hij zegt dat hij van je houdt? Hij is aantrekkelijk omdat hij spannend is, je blijft er maar achter aan jagen. Hij kan bovendien heel charmant zijn en je het gevoel geven dat je de enige bent voor hem, ook al is dat een leugen.

Val jij op hem? Dan heb je waarschijnlijk, zonder dat je het doorhebt, zelf ook een bindingsprobleem. Deze mannen trekken namelijk vrouwen aan die verlangen naar liefde en geborgenheid, maar er tegelijkertijd heel bang voor zijn. Bovendien heb je grote bewondering voor zijn onafhankelijkheid en zelfstandigheid, een gevoel dat je in jezelf mist. Door een tekort aan liefde en aandacht in je jeugd ben je onzeker geworden over jezelf en de liefde.
Laat hem los! Het is tijd om naar deze oude gevoelens te kijken en ermee aan de slag te gaan. Raak je je angst voor de liefde kwijt en voel je je sterker over jezelf, dan voel je je niet langer aangetrokken tot deze man. Je hebt hem dan immers niet meer nodig om je sterk en onafhankelijk te voelen!

2.
De bezitterige man

Stefan is verliefd op Annette. Zij is zijn droomvrouw, en hij zou liever vandaag dan morgen met haar gaan samenwonen. Hij belt haar elke dag zeker drie keer op haar werk, om te vragen hoe het gaat, waar ze mee bezig is en hoe laat ze thuis is. Hij vindt het erg vervelend dat ze soms dingen alleen of met vriendinnen doet. Het gaat ten koste van zijn tijd met haar en dat vindt hij maar niks. Soms volgt hij haar stiekem: gaat ze echt wel naar de sportschool of de winkel zoals ze had gezegd? Ziet hij dat ze met een andere man praat, dan begint hij vanbinnen te koken.

Hoe zit hij in elkaar? Deze man wijkt niet van je zijde en gaat 100 procent voor jou. Eindelijk, denk je, de Ware! Helaas ontdek je al snel dat deze man meer weg heeft van een wurgslang dan van een liefdevolle partner. Hij claimt je, wijk je even van zijn zijde, dan krijgt hij een rothumeur en elke andere man ziet hij als een rivaal. Deze man is aantrekkelijk omdat hij helemaal voor jou gaat en dat streelt je ego.

Val jij op hem? De kans is groot dat je last hebt van verlatingsangst. Deze man biedt immers zekerheid: hij is lekker veilig en je hoeft niet bang te zijn dat hij bij je weggaat. Bovendien heb je een lage eigendunk en ben je weinig assertief: je laat je zijn jaloerse gedrag welgevallen en zoekt eerder de schuld bij jezelf dan bij hem. Hoewel hij je een gevoel van zekerheid kan geven, zul je bij hem jezelf steeds verder verliezen en zal je wereld steeds kleiner worden.

Laat hem los! Om van deze man los te komen is het nodig dat je je gevoel van eigenwaarde opkrikt. Zodra je weer het gevoel hebt dat je zelf iets voorstelt en recht hebt op een eigen leven, zul je zijn bezitterigheid niet langer accepteren. Doe dit zo snel mogelijk: hoe langer je bij hem blijft, hoe moeilijker het wordt om bij hem weg te gaan!

3.
De afstandelijke en dwangmatige man

Victor en Georgina hebben een halfjaar een relatie. Hij geeft om haar maar zegt dat eigenlijk nooit. Hij weet niet hoe dat moet, een lief woord zeggen of een complimentje geven. Zij zegt soms dat ze hem zo afstandelijk vindt, dat ze wil weten wat er in hem omgaat. Van die momenten gruwelt hij. Waarom zeurt ze zo? Kan ze niet wat meer haar eigen gang gaan? Ze verstoort zijn regelmaat. Hij houdt nu eenmaal van rust en orde, waarom kan ze dat niet accepteren?

Hoe zit hij in elkaar? Deze man is gesloten, wat er in hem omgaat, weet je niet, want hij praat niet tegen je. Ook in gezelschap is hij een stijve hark. Hij is vaak intelligent maar ook star: 'gehoorzaamheid en regelmaat' is zijn motto. Deze man versiert niet maar wordt versierd. Waarom? Hij is voor vrouwen aantrekkelijk omdat hij mysterieus lijkt, stille waters hebben immers diepe gronden. Bovendien is hij een uitdaging: jou zal het wel lukken om hem te doorgronden en te openen.

Val jij op hem? Wat hij te weinig heeft, heb jij te veel: je bent warm, moederlijk, sociaal en hebt inlevingsvermogen. Je besluit voor hem te zorgen, je denkt dat hij tegen jou wel zal beginnen praten en dat jij hem tot bloei zult brengen. En dan kan hij, zo denk je, jou geven wat jij nodig hebt: liefde en warmte. Omdat dat niet gebeurt, raak je gefrustreerd en begin je aan hem te trekken: je begint door te vragen, te drammen of te huilen. Het gevolg is dat hij zich nog verder afsluit.

Laat hem los! Om van deze man los te komen is het nodig dat je beseft dat je deze man niet kunt veranderen. Richt je niet langer op zijn behoeftes, maar op wat jij nodig hebt. Je zult dan inzien dat deze man je niet gelukkig kan maken.

4.
De perverse en dwingende man

Frank denkt voortdurend aan seks. Hij masturbeert vaak en ziet hij op het internet iets nieuws op seksueel gebied, dan wil hij dat meteen uitproberen met zijn vriendin Bea. Wil zij niet, dan dramt hij door, net zolang tot ze hem zijn zin geeft. Desnoods doet hij het tegen haar zin. In bed behandelt hij haar als een object en houdt hij geen rekening met wat zij wil.

Hoe zit hij in elkaar? Deze man is niet alleen verslaafd aan 'gewone' seks maar wil ook bizarre seks. Daarbij is hij ook nog eens dwingend: hij zet zijn partner net zo lang onder druk tot ze hem zijn zin geeft. Onder zijn gedrag gaat een sterke behoefte aan macht schuil, en seks is de manier waarop hij dat probeert te krijgen. In het begin lijkt hij aantrekkelijk omdat hij zo vaak seks met je wil. Je voelt je gevleid: blijkbaar ben je erg aantrekkelijk en opwindend. Maar eigenlijk maakt het hem weinig uit met wie hij seks heeft.

Val jij op hem? Het kan zijn dat je een groot gebrek aan assertiviteit hebt: je durft geen 'nee' te zeggen uit angst dat je ruzie krijgt of dat hij bij je weggaat. Je laat je aanpraten dat je preuts bent en langzaam verschuiven je grenzen totdat je dingen doet die je niet wilt. De tweede mogelijkheid is dat je in je jeugd hebt geleerd dat pijn macht betekent. Bijvoorbeeld omdat je vader je in elkaar sloeg, maar je toch overeind bleef staan. In dat geval geeft deze man je een gevoel van macht en controle, ook al is hij degene die je overmeestert.

Laat hem los! Loskomen van deze man doe je in het eerste geval door te beseffen dat ook jij recht hebt op geluk en door je zelfwaardering op te vijzelen. In het tweede geval doe je dat door de pijn van traumatische jeugdervaringen onder ogen te zien en te verwerken.

5.
De gewelddadige man

Gerard is graag bij Anita maar soms haalt ze hem het bloed onder de nagels vandaan. Ze begint dan over de verkeerde dingen of zeurt terwijl hij moe is. Op die momenten stijgt het bloed naar zijn hoofd en wordt hij woedend. Hij slaat haar dan, meestal eerst in haar gezicht. Ligt ze op de grond, dan schopt hij haar. Hij weet dat hij het niet moet doen. Ze begint te huilen en wordt dan helemaal stil. Naderhand vraagt hij haar daarom om vergeving. Hij zegt: 'Ik hou zó veel van je dat je me gewoon gek maakt!'

Hoe zit hij in elkaar? In het begin lijkt deze man lief en aardig, totdat er iets gebeurt waardoor hij omslaat als een blad aan een boom. Hij wordt ontoerekeningsvatbaar, draait door en mept erop los. Is hij weer rustig dan betuigt hij zijn diepste spijt: hij zal het nooit meer doen! Of hij zoekt de schuld buiten zichzelf: 'Jij doet ook altijd zo moeilijk.' Deze man is aantrekkelijk omdat hij in het begin vaak heel leuk en aardig is. Gewelddadig wordt hij pas later, als je al van hem houdt.

Val jij op hem? De kans is groot dat je in je jeugd bent mishandeld of dat je hebt gezien hoe je moeder werd gedomineerd door je vader. Hierdoor heb je een gespleten beeld gekregen van mannen en vrouwen en daarmee van jezelf als partner. Vrouwen - en daarmee ook jezelf - zie je als lief, zwak en dienstbaar, mannen als boos, sterk en agressief.

Laat hem los! Om los te komen van deze man moet je inzien dat zowel mannen als vrouwen sterke en zwakke eigenschappen bezitten en dat ook jij dus sterk en krachtig kunt zijn. Dat doe je door de boosheid te voelen over het onrecht dat jou is aangedaan. Voel je je weer compleet, niet alleen zwak maar ook sterk, dan heb je de gewelddadige man niet langer nodig om in evenwicht te zijn.

6.
De verslaafde man

Op de wc kan Marco het niet laten: even een snuifje coke om er weer fris tegenaan te gaan. Dagelijks neemt hij zich voor om te minderen. Hij voelt zich namelijk steeds beroerder als de coke is uitgewerkt, en zijn schulden lopen de spuigaten uit. Is de coke uitgewerkt, dan stort hij zich in de armen van Maria. 'Ik voel me zo ziek', klaagt hij. Zij zorgt dan voor hem. Ze is een echte rots in de branding voor hem en heeft hem al vaak geholpen om af te kicken. Helaas wil dat maar niet definitief lukken.

Hoe zit hij in elkaar? Deze man is verslaafd aan drank, drugs of gokken. In het begin probeert hij zijn verslaving nog te verbergen en liegt hij tegen je. Op den duur valt hij geheid door de mand. Vaak heeft hij een problematische jeugd gehad, die hij door zijn verslaving probeert te vergeten. Deze man is in eerste instantie net zo aantrekkelijk als andere mannen. Is hij aan de drank of drugs, dan kan hij zelfs heel joviaal, energiek en aardig zijn.

Val jij op hem? Val je voor een verslaafde partner, dan lijd je aan het moeder-Teresacomplex. Je lapt hem op, praat hem moed in en brengt hem weer aan het lachen. Kortom, hij is je 'zorgproject'. Zorgen voor een verslaafde partner is vaak een indirecte manier om voor jezelf te zorgen: je geeft je verslaafde partner de zorg en aandacht die je zelf zo graag wilt hebben. Dat leidt echter nergens toe, omdat het je niet van je eigen pijn afhelpt.

Laat hem los! Om van een verslaafde man los te komen moet je aan de slag gaan met je eigen onverwerkte pijn. Zorg je weer goed voor jezelf, dan heb je geen zin meer om voor hem te zorgen en verliest deze man zijn aantrekkingskracht.

7.
De psychopathische man

Ruud kan vrouwen snel het bed in praten. Lang houdt hij het echter nooit uit met één vrouw. Hij vindt vrouwen eigenlijk maar hysterisch en labiel. In het begin zien ze vaak nog wel in dat ze enorm met hem boffen. Maar na een tijdje begint het gezeur: ze klagen dat hij in bed alleen maar met zichzelf bezig is, willen dat hij liever voor hen is, of dat hij luistert naar hun prietpraat. Soms beginnen ze zelfs huilen! Belachelijk! Hij zegt dan: 'Ben je nu klaar met die scène?'

Hoe zit hij in elkaar? Deze man is een wolf in schaapskleren. Hij lijkt heel charmant en wint je snel voor zich. Leer je hem beter kennen, dan ontdek je echter dat hij alleen maar aan zichzelf denkt. Hij kent weinig emoties, heeft geen geweten, en kan liegen als de beste. Om te krijgen wat hij wil, gaat hij over lijken. Hij is aantrekkelijk omdat hij zo innemend is, je uitstekend om zijn vinger kan winden en zichzelf geweldig vindt, waardoor je aanvankelijk geneigd bent te denken dat dat ook zo is.

Val jij op hem? Je hebt behoefte aan een sterke man, iemand die jou kan beschermen tegen de gevaren van het leven. In ruil daarvoor overstelp je hem met liefde. De kans is groot dat jij beschermd bent opgevoed, dat je goedgelovig bent en eerlijk. Je hebt een negatief zelfbeeld en je denkt dat je het leven alleen niet aankunt. Deze wolf in schaapskleren zal je echter opvreten: er blijft niets anders van je over dan een slavin.

Laat hem los! Om los te komen van deze man moet je de realiteit onder ogen zien: de wereld is geen sprookje en niet iedereen heeft goede bedoelingen. Ook moet je weer voelen dat je best op eigen benen kunt staan. Voel je je weer zelfstandig, dan heb je deze man niet langer nodig.

afbeelding van mrpither

Re:

Heb je ook zoiets met "foute vrouwen"??????

afbeelding van benijntje

heb ik al achter gaan zoeken

heb ik al achter gaan zoeken maar vind het niet hihi

trouwens bestaat dat wel een foute vrouw haha knipoogje

afbeelding van brokenhart30

Ik had ook een foute man

Ik heb je blog gelezen maar waar mijn ex in past ??? Ja een foute man is het zeker of was want bij een ander zal hij wel heel anders gaan doen.

En hoe ongelooflijk het ook klinkt , je kan zielsveel van zo,n man houden. Hoe dat kan? Tja..
Dagelijks hoor ik het aan. Weet je wel hoe goed je voor hem was? Wat je allemaal wel niet voor hem deed?
Wat je allemaal wel niet van hem pikte? enz enz..
En ook zeggen ze van : Zo,n kerel wil je toch niet terug??

Uhm met mijn verstand niet of ook weer wel. Maar mijn hart schreeuwt om hem.
En 14 jaar liefde gaat niet opeens over.
Plus mijn 3 hartjes zijn alle 3 van hem.
hij was mijn jeugdliefde en heb ook geen andere relaties gehad.
En heb 14 jaar gevochten voor alles,hadden ook steeds pech dus la niet aan ons alleen.
Verdorie als we samen op een onbewoond eiland zouden zitten met onze kinderen,zonder internet,gsm en al die relatie killers zouden we samen 100 worden.

Zal ik daarom niet los van hem kunnen komen? zal ik daarom zo van hem houden?
Ik weet niet wat ik moet doen. Meeste zeggen geen contact. Maar dat is onmogelijk ivm de kinderen.
En ook al is hij fout..er is iemand die zielsveel van hem houd:(

afbeelding van MisterXXX

Tja...

Blijkbaar bestaan er alleen maar foute mannen... Kerstman

afbeelding van bacootje

iedereen is anders en je kan

iedereen is anders en je kan mensen niet in een hokje plaatsen

Hans kent Brigit nu een halfjaar, maar wil het geen relatie noemen. Hij vindt het leuk om haar te zien, maar na een paar keer vindt hij het ook wel weer genoeg. Ze benauwt hem snel en wil hem vastleggen. En dat terwijl hij zich vrij en onafhankelijk wil voelen. Hij wimpelt haar dan een tijdje af. Heeft hij weer zin om haar te zien, dan staat hij bij haar op de stoep. Ondertussen fantaseert hij ook over zijn buurvrouw. Hij denkt: 'Dat is pas een echte vrouw!' Helaas is zij al getrouwd.

niet iedere man met bindingsangst reageert zo dat hij het geen relatie wil noemen
niet iedere man met bindingsangst fantaseert over andere vrouwen

zo kan ik bij ieder verhaal een tegen argument geven
vind dit erg cliché en extreem
niet iedereen reageert het zelfde als ze een probleem hebben
je kan het alleen al zien hier

bijna iedereen die hier zit heeft ldvd
dus iedereen is het zelfde hier is toch pure onzin
de 1 trapt er nog 10 keer in bij hun ex en de ander is meteen genezen ondanks het verdriet
vind het erg zwart wit er is ook nog zoiets als grijs

cootje

afbeelding van benijntje

dees wel een veralgemening he

dees wel een veralgemening he ge moogt het nu ook weer niet letterlijk gaan opnemen

alles is grijs hoor.

maar het heeft ergens wel zijn juistheden.

afbeelding van krulie

Deze

Deze opsomming stemt tot nadenken en vooral : zelfreflectie. Natuurlijk zijn veel mensen, zowel mannen als vrouwen, een mengeling van typen. Maar deze als voorbeeld is toch om over na te denken? Goed dat je dit hier plaatst!
Iedereen is anders, inderdaad. Ikzelf ben een van deze typen ook niet helemaal tegengekomen, maar wel stukjes ervan, en vooral wat er geschreven wordt onderaan elk type over je zelfbeeld/ je mogelijke verleden vind ik ook goed.

afbeelding van bloempje43

mooi

het verhaal van bindingsangst klopt wel , ik stuurde mijn moeder voor moederdag een e card en ze stuurde hem keihard terug

afbeelding van SaltyTears

Mijn god type 1,dat is hem

Mijn god type 1,dat is hem vollédig. En het klopt ergens ben ik ook bang om me te binden. Die angst is nu wel weg denk ik, na een relatie te hebben moet doorstaan zonder enige vorm van binding. En ik kijk vooral naar hem op door z'n onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Het is moeilijk om zelf zo te zijn. Ik voel me gebroken nu hij weg is.