Waarom ik? Daarom ik

afbeelding van Pim56

Op 14 februari heb ik al een reactie geplaatst onder 'verhalen', echter ik had behoefte om mijn verbroken relatie met een persoon met borderline, uitgebreider te beschrijven in 'mijn blog', (ook voor mijn persoonlijke verwerking), misschien voor sommigen een bemoediging voor anderen als informatie verstrekking. Alvast dank voor het lezen.

Waarom “Ik“, vragen veel mensen zich vaak af, als ze in een destructieve relatie terecht zijn gekomen, hoe heb ik het zo ver laten komen, wat is er gebeurd?
Maar dat vraag ik mij nu af, pas komende uit een destructieve relatie met een vrouw, dan stel ik mezelf die vraag nog veel vaker, juist omdat ik nu pas wakker begin te worden, niet begrijpend dat juist mij dit is overkomen en mij realiseer, dat ik te maken had met een partner met E.R.S. (Emotionele Regulatie Stoornis), een persoonlijkheidsstoornis, ook wel 'omstreden' 'borderline' genoemd.
Ik hebt echt alles geprobeerd om deze relatie te laten slagen maar steeds waren er weer die blokkades die voor mijn voeten werden gegooid. Ik spande mij tot het uiterste in, maar niets is/was ooit goed genoeg. Moe van alleen maar geven en het haar naar de zin maken, mijzelf helemaal wegcijferen om maar geen irritaties en onenigheid te krijgen. Continue alleen maar naar haar ogen kijken om te weten hoe de dag zal verlopen. Spanningen gierden door mij heen door haar gedrag van aantrekken en afstoten. Ik werd onterecht beschuldigd van oneerlijkheid en ontrouw. Ze manipuleerde mij en wist vaak situaties naar haar hand te zetten en zorgde ervoor dat het bijna altijd mijn fout of mijn schuld was, als dingen niet gingen zoals zij dat wenste of gehoopt had. Ook lukte het haar om meestal iedereen voor zich te winnen om haar doelen te bereiken. Verbaal was zij sterk en ze kon over het minste of geringste boos worden of in plotselinge woede uitbarsten. Ze deed snauwerig en was kleinerend en vijandig, er ontstond plotseling onenigheid, zonder dat er een aanleiding voor was. Dan vroeg ik mezelf af: "hoe is het begonnen?", "heb ik het echt zo verkeerd gedaan?", "zei ik iets verkeerds?", "het zal wel door mij komen, dat er onenigheid is". Dit gebeurde zo vaak, dat er op den duur alleen nog maar "sorry" en "het spijt mij" in mijn woordenboek voorkwam. Ook werd ik hierdoor emotioneel onstabiel. Ik werd inwendig 'opgevreten' en ik 'verteerde' van binnen. Ze claimde mij, was onzeker en daardoor jaloers; voorbeelden: "met wie ben je in bad geweest?" (terwijl ik alleen thuis was), "ik wil je niet delen met iemand anders." (terwijl er niemand anders was). Vandaag haar 'beste vriend', morgen plotsklaps haar 'vijand'. Ik wilde het juist goed en fijn hebben met haar, maar ineens ging ook bij mij 'het licht uit'.
Vlak na de relatie breuk (begin januari 2016, na een fantastisch nieuwjaarsweekend), lukte het mij maar niet om van haar los te komen, want ik was 'verslaafd' aan haar geworden. Juist door het gedrag van aantrekken en afstoten, kon ik heel moeilijk van haar loskomen. En door mijn groot verantwoordelijkheidsgevoel, wilde ik blijven zorgen en hopen dat het goed zou komen tussen ons.
Het telkens weer mezelf opnieuw 'oprapen' en er weer voor willen gaan, eigenlijk wetend dat het steeds maar weer van korte duur zou zijn, maar ik deed het, was het niet voor mezelf, dan was het voor haar en/of haar kinderen.
Ik probeerde er toch in te blijven geloven, je weet het nooit, stel je voor dat het toch goed zou kunnen komen, ik heb mij steeds meer aangepast, en in bochten gewrongen om de lieve vrede te bewaren en om er toch nog misschien iets leuks van te maken.
Was dan alles kommer en kwel? Waren er ook positieve aspecten? Zeker wel, dat hield mij op de been. Zij is in mijn ogen een mooie, begeerlijke en lieve vrouw, met prachtige karakter eigenschappen: respectvol naar alles wat leeft, behulpzaam, meelevend, creatief; op heel veel gebieden, creatief; in het omgaan met problemen, 'prettig gestoord', vrolijk, spontaan, gangmaker op feestjes, 'niet met opzet' kwetsend tegenover anderen, doordenker, nooit saai, snelle denker, gevoelsmens, doorzetter, slim, begripvol, knuffelmens, goeie 'mental coaches', goed in het steunen van anderen, strijdlustig, sterk/krachtig, bewust van medemensen, hypergevoelig; ook of juist in het aanvoelen van een ander, dierenliefhebber, (gedwongen) bezig met wezenlijke dingen in het leven, heeft humor, heeft gezonde zelfspot, heeft veel levenservaring, geeft anderen dingen om over na te denken, geeft veel plezier door impulsiviteit en grenzeloosheid, geeft een andere kijk op het leven. Onze wandeltochten en fietstochten waren 'een feest ', genietend van de kleine dingen in de natuur. Op de fiets naar de stad, een stadswandeling, op het gemak winkelen (vooral kijken!), uit eten en natuurlijk een terrasje pikken, onze weekjes weg, heerlijk. Ook samen gewoon boodschappen doen, was gezellig en leuk. We waren gewoon 'een leuk stel' in de ogen van velen.
Ja, want het was in het begin ook leuk en gezellig, ondanks die 'vreemde voorvalletjes', haar stemmingswisselingen (waar nauwelijks een rede voor was, waar ik echt niets van begreep, het gebeurde gewoon zonder aanleiding), haar wispelturigheden, haar bindingsangst, haar verlatingsangst, haar angst niet geaccepteerd of afgewezen te worden, overgevoelig voor afwijzing (ook als daar geen reden voor was), haar depressieve periodes, haar boosheid, haar irritaties (ook in telefoongesprekken), haar seksuele dwangmatige handelingen, haar controlerend en dominerend gedrag. In het begin werd veel gesust met lieve woordjes en excuses, maar waren die eigenlijk wel gemeend? Een destructieve relatie kent in feite drie fases: 1. 'de kwetsbare verleidster', 2. 'de claimende partner', 3. 'de haatfase'.
En waren mijn excuses op den duur ook wel gemeend, of zei ik dat dan alleen maar om het weer goed te krijgen en de sfeer te herstellen? Ook wil ik 'mijn eigen aandeel' hierin benoemen. De gevleugelde uitspraak: 'liefde maakt blind' is hier wel van toepassing. Ik wist en voelde dat de relatie 'niet lekker liep' en toch wilde ik hieraan niet toegeven, ik wilde niet opgeven en volhouden, met de blijvende gedachte in mijn achterhoofd dat deze relatie geen stand zou houden. Hierdoor werden negatieve gevoelens en gedachten gevoed en ik kwam met mijzelf in conflict. In alle onwetendheid over persoonlijkheidsstoornissen heb ik mij in de relatie 'gestort'. Na verwerking van alle informatie die ik inmiddels heb verzameld, zie ik nu, dat reacties die ik gaf op gebeurtenissen in de relatie, nou niet bepaald 'een schot in de roos waren'. Ik wil hier toch wel een aantal bruikbare handvaten noemen in de omgang met mensen met een persoonlijkheidsstoornis, in dit geval E.R.S., het wrange is, dat ze er niets aan kunnen doen, omdat het een aandoening is, waar ze niet om hebben gevraagd.
Meer bemoedigen dan bemoeien, meer steun dan advies, meer duidelijke grenzen dan geen grenzen, meer heldere afspraken dan vage, meer gepaste afstand dan overmatige nabijheid, vat de uitingen en de acties niet persoonlijk op (zij had geen hekel aan mij, maar moeite met zichzelf), toon begrip voor heftige emoties en schrik er niet van, luister goed en durf verder te vragen, probeer afstand te houden maar niet teveel (houd afstand als het te moeilijk wordt; maar laat het niet overkomen als afwijzing), houd beloftes (er is behoefte aan stabiliteit; probeer dit te bieden), blijf wijzen op dingen die wel goed gaan (opbouwende reacties zijn heel belangrijk), weet dat sommige onderwerpen gevoelig liggen (als men hierover moet beginnen; wees dan op een emotionele reactie voorbereid), duidelijke grenzen stellen (kijk samen naar een oplossing voordat de grens bereikt is), laat je eigen leven doorgaan; zorg voor genoeg ontspanning (als je zelf geen rust neemt; kun je er onderdoor gaan; pas dus goed op je eigen grenzen), blijf volhouden (mensen waar van gehouden wordt; worden vaak weggeduwd), bewaar geduld (probeer geduldig te blijven bij onredelijke reacties). Als de omgeving hiermee goed leert omgaan, kan dat heel veel schelen in de relatie. Het is belangrijk dat er een gezonde en stabiele thuissituatie is en een vertrouwenspersoon om op terug te vallen.
De E.R.S. (persoonlijkheidsstoornis) is niet zomaar in een noemer te vangen. Het is een ingewikkelde en moeilijke aandoening, waar niet zomaar een kant en klare oplossing voor is aan te dragen. De persoon die deze aandoening heeft, is niet te benijden en heeft er zelf het meeste last van.
Deze bovenstaande informatie kwam voor mij als mosterd na de maaltijd. Als ik deze informatie wel had geweten, was dit absoluut geen garantie geweest, dat dan de relatie wel stand gehouden zou hebben, omdat het hier gaat om adviezen, mede samengesteld door mensen die zelf met E.R.S. te maken hebben en nogmaals het is een heftige en ingewikkelde aandoening die van persoon tot persoon kan verschillen.
Inmiddels (na 8,5 maand) was onze relatie in een onhandelbare fase terecht gekomen ('de haatfase'), waarbij ik de pijn nog in mijn hart voel. Het verdriet en ook het strijden om samen iets op te bouwen, heeft me totaal uitgeput.
Hoe kan zij, die ik zo lief heb, waar ik echt voor honderd procent voor wilde gaan en inzetten, zo negatief over mij praten tegen haar kinderen, familie, buren, vrienden en kennissen? Zien zij nu echt niet wat er werkelijk aan de hand is?
Al mijn vertrouwen is weg. Hoe kan ik het beetje respect wat ik nog heb, redden, nu begin ik mezelf zelfs te verwijten dat ik het toe heb gelaten dat iemand op zo'n destructieve manier met me om ging, dat ik mezelf zo heb laten manipuleren, hoe heb ik zo veel en intens kunnen houden van iemand die het mij (deels onbewust) zo moeilijk maakte?
Hoe kan ik opnieuw beginnen en waar komt mijn angst vandaan, ik was altijd zo sterk, en nu…. het kost me moeite om iemand te vertrouwen, want je ziet niet aan de buitenkant hoe ziek iemand (helaas) aan de binnenkant is.
Waarom heb ik juist haar in mijn leven toegelaten en waarom wilde ik juist met haar mijn leven delen? Want wie gelooft mijn verhaal, het lijkt zo onwerkelijk voor de buitenwereld.
Maar waarom ik? omdat ik:
een lief persoon ben
houd van haar (maar niet van haar 'grillen')
empathie heb
loyaal ben
hulpvaardig ben
verantwoordelijkheidsgevoel heb
doorzettingsvermogen heb
mededogen heb
medeleven met de medemens heb
transparant en een open boek ben
geen verborgen agenda heb
gevoelig ben
geweten heb
getalenteerd ben
warmte geef
liefde geef.

Daarom ik.

afbeelding van hortensia

@Pim56

Pim,

Ik had dit blog over het hoofd gezien, sorry daarvoor . Wat heb je dit prachtig geschreven en samengevat .

Je bent beschadigt uit deze relatie gekomen , niet zonder kleerscheuren helaas...en dat is wrang om te beseffen als je van jezelf weet hoe vreselijk veel jij voor haar hebt over gehad en dat maakt het nog des te triester in feite..
Je hebt een prachtig karakter en aan jezelf twijfelen en afvragen of het ook "ergens" anders had kunnen zijn wanneer je al die handvatten eerder had gehad , ik denk het niet Pim. Je hebt alles gedaan wat in jou vermogen lag uit liefde voor haar en dat is altijd goed, niets om jezelf kwalijk te nemen . Eigenlijk is de "wat als" vraag ook niet eerlijk maar wel menselijk om je af te vragen , we doen het denk ik allemaal . Misschien had je met die handvatten bepaalde situaties anders aangepakt maar neemt niet weg dat de oorzaak nog steeds hetzelfde is hoe je het ook went of keert . Het was blijven lopen op eieren en jij bent geen hulpverlener Pim al wordt je wel in dergelijke positie gedwongen om te zijn bijna.

Ik begrijp je frustratie , boosheid en pijn , het is ook niet niks waar je inzat hebt en allemaal hebt moeten incasseren , je gevoel voor eigenwaarde die een flinke optater heeft gehad . In sterk contrast met hoe de relatie , hoe zij , ook kon zijn.
Zoveel onrust in een relatie Pim dat houdt bijna niemand vol wat jij ook schrijft het verteerd je van binnen want op een gegeven moment is de emmer vol , logisch en begrijpelijk . Want jezelf wegcijferen en keer op keer over je grenzen laat gaan daar kan geen mens op den duur meer tegen , dat wordt nu eenmaal een keer teveel. Je functioneren gaat achteruit en voor jezelf weet je diep van binnen allang dat het zo niet verder kan. Misschien begint dan de fase al van je eigen herstel op een heel laag pitje nauwelijks te peilen nog misschien , maar toch ben je al bezig met je weg eruit te zoeken. De keus van vertrek is dan al gemaakt hoe pijnlijk het ook is .

Dat zegt niet dat je geen liefde meer voelt voor die persoon integendeel , het zegt alleen dat jij ook liefde voelt voor jezelf. Natuurlijk heb je compassie voor je ex en begrip dat ze er niks aan kan doen , ze ergens gewoon ziek is .Dat siert jou dat je zo denkt want vele zouden dat niet meer op kunnen brengen na alles.
Het gaat wss een hele poos in beslag nemen voordat jij de scherven in je innerlijk bestaan een beetje bijelkaar hebt geraapt . Maar ik wou je wel graag zeggen dat je onwijs trots op jezelf kunt zijn , de manier zoals jij er bent geweest voor haar en de mooie manier van terugkijken zonder wrok of haat , respect daarvoor .

afbeelding van waterman

Hoi Pim

Citaat:

Maar waarom ik? omdat ik:
een lief persoon ben
houd van haar (maar niet van haar 'grillen')
empathie heb
loyaal ben
hulpvaardig ben
verantwoordelijkheidsgevoel heb
doorzettingsvermogen heb
mededogen heb
medeleven met de medemens heb
transparant en een open boek ben
geen verborgen agenda heb
gevoelig ben
geweten heb
getalenteerd ben
warmte geef
liefde geef.

Pim, allemaal redenen om JOUW eigen grenzen heel goed in de gaten te houden, en niet over je te laten lopen.

Uiteindelijk zijn de problemen van de ander just that, de problemen van de ander. Jij mag daar niet aan ten onder gaan. Nooi, onder geen enkele omstandigheid.

Heeeeeeeeeel veel sterkte!!!!
Waterman

afbeelding van torn

Pim56: Handvatten

Pim56 schreef:

Ik wil hier toch wel een aantal bruikbare handvaten noemen in de omgang met mensen met een persoonlijkheidsstoornis, in dit geval E.R.S., het wrange is, dat ze er niets aan kunnen doen, omdat het een aandoening is, waar ze niet om hebben gevraagd.
Meer bemoedigen dan bemoeien, meer steun dan advies, meer duidelijke grenzen dan geen grenzen, meer heldere afspraken dan vage, meer gepaste afstand dan overmatige nabijheid, vat de uitingen en de acties niet persoonlijk op (zij had geen hekel aan mij, maar moeite met zichzelf), toon begrip voor heftige emoties en schrik er niet van, luister goed en durf verder te vragen, probeer afstand te houden maar niet teveel (houd afstand als het te moeilijk wordt; maar laat het niet overkomen als afwijzing), houd beloftes (er is behoefte aan stabiliteit; probeer dit te bieden), blijf wijzen op dingen die wel goed gaan (opbouwende reacties zijn heel belangrijk), weet dat sommige onderwerpen gevoelig liggen (als men hierover moet beginnen; wees dan op een emotionele reactie voorbereid), duidelijke grenzen stellen (kijk samen naar een oplossing voordat de grens bereikt is), laat je eigen leven doorgaan; zorg voor genoeg ontspanning (als je zelf geen rust neemt; kun je er onderdoor gaan; pas dus goed op je eigen grenzen), blijf volhouden (mensen waar van gehouden wordt; worden vaak weggeduwd), bewaar geduld (probeer geduldig te blijven bij onredelijke reacties). Als de omgeving hiermee goed leert omgaan, kan dat heel veel schelen in de relatie. Het is belangrijk dat er een gezonde en stabiele thuissituatie is en een vertrouwenspersoon om op terug te vallen.
De E.R.S. (persoonlijkheidsstoornis) is niet zomaar in een noemer te vangen. Het is een ingewikkelde en moeilijke aandoening, waar niet zomaar een kant en klare oplossing voor is aan te dragen. De persoon die deze aandoening heeft, is niet te benijden en heeft er zelf het meeste last van.
Deze bovenstaande informatie kwam voor mij als mosterd na de maaltijd.

Denk jezelf dat de relatie anders was verlopen als je deze informatie van te voren geweten had?
Ik betwijfel het eerlijk gezegd een beetje,...en niet zo een heel klein beetje.

Wat ik je een beetje aan vind reiken met deze handvatten is een pakketje adviezen waarin er eigenlijk gevraagd wordt jezelf weg te cijferen, je eigen gevoel en behoeftes uit te schakelen, er zijn voor een ander waar de ander niet het vermogen of emotionele ruimte heeft zich in jouw of je behoeftes in te leven, veiligheid en geborgenheid bieden daar waar je die zelf niet zal terug ontvangen op een manier zoals je die zelf nodig kan hebben.

Dus continue bezig zijn met, rekening houdend met, anticiperend op de anders problematiek, stemmingswisselingen en (emotionele) grillen........
Is dat realistisch? Waar blijf je zelf dan nog in het geheel tijdens dat 'Walking on Eggshells?

Persoonlijk denk ik dat je ontzettend veel van en over jezelf kan leren tijdens dit soort relaties.
Wat ik je jammer genoeg denk te zien doen is in dat valkuiltje stappen van de ander gaan analyseren, psychologiseren en diagnosticeren zonder daarbij opzoek te gaan naar (maar daar kan het nog te vroeg voor zijn) je eigen onderliggende patronen, pijnplekken en verwachtingen.....want die zijn er altijd.

afbeelding van Pim56

Hallo Torn, Bedankt voor je

Hallo Torn,

Bedankt voor je reactie. Ik gaf ook al zelf aan, als ik eerder meer informatie gehad zou hebben, dat absoluut geen 'garantie' geweest zou zijn op het wel slagen van de relatie.
En ja, een mens kan heel ver gaan, tegen beter weten in.
Ik heb hier zeker veel van geleerd en heb ook kritisch naar mijzelf durven te kijken. Het was zeer zeker niet de bedoeling iemand 'een etiketje op te plakken' - want ik weet hoe vervelend dat dit kan overkomen - of 'de specialist' uit te hangen. Ik heb enkel mijn ervaringen opgeschreven, die naadloos aansloten bij de informatie die ik heb verzameld.

Groet, Pim

afbeelding van jazza3

Herkenbaar

Beste Pim,
Ik heb vanmorgen je verhaal gelezen en ik ben geraakt. Je schrijft heel helder, en met respect voor de ander, jouw ervaringen. Het ontbreekt je ook niet aan zelfinzicht, of de bereidheid naar jezelf te kijken.
Ik heb 8 jaar een relatie gehad met een vrouw die de diagnose Borderline heeft. Het was een achtbaanrit. Van werkelijk prachtige momenten zoals onze reizen, weekendjes weg, snorkelen, lekker uit eten of naar het theater. Afgewisseld met zulke heftige dalen, ruzies om futiliteiten die bijna standaard uit de hand liepen, woede-aanvallen, het mislukken van haar vriendschappen en dienstverbanden, haar overtuiging dat anderen er op uit zijn haar te benadelen, in elk denkbaar opzicht.
Dit jaar is die relatie beeindigd door mij. Ik zakte zelf door mijn hoeven, de mooie momenten wogen simpelweg niet meer op tegen de dagelijkse stress. Er was een weekend waarbij ze zo'n hoog oplopende ruzie met de buren had dat zelfs de politie tussenbeide moest komen. De dag erna had ze ruzie met haar (enige) beste vriendin, zo heftig dat ik er bang van werd. Toen ik de dag erna een goed bedoelde bemiddelingspoging ondernam, was het huis te klein. Ze was buiten zinnen, ze vond dat ik haar had verraden, terwijl ik voor mijn gevoel een redelijk neutraal standpunt innam. De binnendeuren in huis gingen en bleven weken op slot. Ik was een paria in eigen huis.
We zijn nu drie maanden verder en ik logeer bij familie. Over enkele weken krijg ik de sleutel van mijn nieuwe appartement. Ik lig vaak de relatie te overdenken en loop daarin vaak vast. Jouw laatste tekstdeel over "Daarom ik" is herkenbaar. Ook mijn "zachte" karaktereigenschappen hebben een rol gespeeld.
Ik heb de laatste maanden erg veel online gelezen over ervaringen van (ex-)partners van mensen met borderline. Veel van die teksten slaan de plank toch wat mis, of zijn erg eenzijdig, of soms wraakzuchtig (afrekenen met). Jouw tekst vond ik mooi uitgebalanceerd en respectvol. Ik heb er zeker iets aan gehad. Bedankt daarvoor!