Onuitgesproken verwachtingen

afbeelding van Chrysothemis

Een open vraag aan iedereen die hem interessant vindt om over na te denken: wat betekent het eigenlijk als iemand zegt dat-ie van je houdt? Wat verwacht je van zo iemand?

afbeelding van emotional

eerlijk...

Heel eerlijk...dat ze trouw blijft, ook als onze wegen uit elkaar gaan, dat iemand er altijd voor je er is als je de ander nodig hebt. Je niet kwetsen, geen misbruik maken van dingen die je diegene toevertrouwt, je niet kleineren maar het gevoel geven dat je de meeste waardevolle persoon op de wereld bent.
Je nooit een gevoel van schaamte geven, maar zekerheid. Het belangrijkste...liefde.

Mijn verwachtingen die zo eventjes bij me opkomen bij de woorden..ik houd van je

Warme groetjes van
emotional

afbeelding van Jelle

@Chryso

Ik wil niet dat iemand zegt dat ze van me houdt, dat zou voor mij alleen maar verwarrend zijn. Ik wil dat ze handelt uit liefde en dat ik dat kan zien. Geen woorden, maar daden, dat wil ik.

Jelle

afbeelding van Letje

@Chryso

Ik verwacht, trouw, eerlijkheid, openheid, samen willen zijn, dingen delen maar ook je eigen dingen kunnen doen, samen kunnen lachen, er voor elkaar zijn..dacht dit te hebben, zo zie je maar weer....
Dat is een goede zeg.
Groet Letje

afbeelding van emotional

goeie Letje

Dat is een goede Letje, samen dingen delen maar ook je eigen dingen doen. Heel belangrijk. En samen lachen en ook samen huilen.

afbeelding van anja26

@chryso

Jeetje wat een vraag.
Ondanks een heel pittig dagje vandaag en een concentratie van 0 komma 0 op dit moment, wil ik hier toch even op reageren.
Wat ik erbij zou verwachten?
Ik zat even terug te denken aan de laatste keer dat iemand het tegen me gezegd heeft.
Onlangs zei m'n beste vriendinnetje het nog tegen me en wat ik van haar verwacht?
Het klinkt misschien heel ongeloofwaardig, maar helemaal niks.
Alle tijd met haar is een cadeautje, als een afspraak niet doorgaat is het geen probleem. Met haar voel ik een band die er hoe dan ook is.
Hoe het zou zijn met een eventuele partner? Ik heb geen idee.
Al zou de basis wel vertrouwen moeten zijn, ik weet niet of dat met de woorden: ik hou van jou te maken heeft. En daarbij denk ik dat het "ik hou van je" voelen zoveel meer zegt dan woorden.
Ik heb geleerd van de afgelopen jaren en de grootste les is geweest, geen woorden maar daden.
Zet me wel weer aan het denken dit...

Anja

afbeelding van Jelle

@anja26

Jeetje, een vriend of vriendin (platonisch) die "ik houd van je" zegt... Ik moet zeggen, ik heb geleerd veel waarde te hechten aan vriendschap, en ik toon wel initiatief in mijn vriendschappen... maar om nu "ik houd van je" te zeggen tegen een vriend(in)... dat is wel nieuw voor me...

Jelle

afbeelding van Cinniej0033

Wat betekend houden van voor mij

Chryso,

Mooie vraag en 1 om goed over na te denken.. daarbij kan ik me heel goed vinden in Anja.. zo heb ik ook een vriendin, al 9 jaar.. het gevoel zit van binnen en de woorden ik hou van jou voelen gewoon goed als ze het zegt.. het plaatje klopt.. met mijn ex d8 ik dat gevoel te hebben.. ik zei de woorden vol overgave.. en zeg het nooit als ik het niet meen.. heb het ook nog nooit tegen iemand anders gezegt dan tegen hem (als mijn vriend zijnde).. dan zit het gevoel er gewoon..

Zoals ook gezegd word het zijn niet alleen woorden.. en daar past dit liedje heel mooi bij..
Extreme - More than words.. de wat oudere onder ons zullen em wel kennen denk ik..

Ik hou van jou zeg je heel makkelijk.. het gaat om alles er om heen.. de onvoorwaardelijke liefde is daar 1 van..

Groetjes Cin

afbeelding van Chrysothemis

Welke daden dan?

Ik geloof dat er vrij grote consensus is over 'niet alleen woorden, maar ook daden'. Maar welke daden, dan?

Bijvoorbeeld als je zegt "er voor de ander zijn als die je nodig heeft". Wie bepaalt dan wanneer er sprake is van 'nodig hebben'? Mijn man bijvoorbeeld, die heeft mij meer dan eens een zeer grote dienst bewezen door me gevoeglijk in mijn sop te laten gaarkoken, als ik me ergens over aan zat te stellen. Op het moment dat hij ervoor koos het me lekker zelf te laten uitzoeken, zou ik gezworen hebben dat ik hem 'nodig' had, maar nu ben ik blij dat hij me soms 'liefdevol verwaarloost', zoals dat heet.

En trouw zijn; er zijn natuurlijk legio verschillende opvattingen mogelijk over wat dat betekent, maar laten we mijn opvatting even als voorbeeld nemen. In mijn definitie is trouw zijn: de belangen van je partner bij je beslissingen meewegen als waren ze je eigen belangen. Afhankelijk van de context waarin het me gevraagd wordt, zeg ik ook wel eens heel simpel dat het betekent dat je doet wat je belooft. Meestal omvat de eerste definitie ook de tweede. Maar niet altijd; soms is de letter van wat je beloofd hebt niet te verenigen met wat in een specifiek geval in het belang van je partner lijkt te zijn. Of misschien schat je wel eens, met de beste bedoelingen, de belangen van je partner anders in dan hij of zij zelf zou doen. Ben je dan ontrouw geweest?

Poeh, ik heb nog wel honderd van zulke vragen. Dat wordt allemaal veel te ingewikkeld. Een heel andere vraag dan: hoe weet je wat je partner allemaal verwacht bij de woorden 'ik hou van jou', voordat je ze zegt? Wil je dat weten? (Ik had ooit een vriend, waarmee ik een vrij -euhm- specifiek doelgerichte relatie had. Die jongen vroeg steeds of ik van hem hield en of ik verliefd op hem was, maar ik wist helemaal niet wat hij daaronder verstond. Hij werd alleen elke keer heel verdrietig als ik hem dat vroeg in antwoord op zijn vraag. Hij wilde het gewoon even horen, maar ik wilde niet allerlei onrealistische verwachtingen wekken. Pijnlijk was dat.)

afbeelding van Letje

@ Chryso

Soms denk ik dat er te veel geanalyseerd word. Ik heb hier een heel simpel antwoord op gegeven wat volgens mij voor het merendeel van de mensen geldt.
En over trouw kan ik kort zijn: niet vreemd gaan.
Groet Letje

afbeelding van anja26

@chryso

Je zet me echt aan het denken, leuk!
Er zijn als de ander je nodig heeft? Kan alleen maar leiden tot verwachtingen en teleurstellingen.
Ik kan niet de problemen van een ander oplossen, ik kan luisteren en meedenken maar soms is het inderdaad beter de ander even in z'n sop gaar te laten koken. Het zijn voor mij de beste leermomenten geweest. Dat mensen niet met me mee gingen jammeren maar me iets van een andere kant lieten zien of het me zelf uit lieten zoeken.
Maar wat zijn dan wel de daden?
Luiteren naar de behoeftes van een ander en daar zoveel mogelijk proberen in tegemoet te komen.
Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.
Genieten met en van elkaar en daar tijd voor maken.
En trouw zijn? Tsja, voor mij is dat niet eens de behoefte voelen om met "andere bedoelingen" contact te hebben met de andere sexe. Nu is dat misschien niet altijd te sturen (?), mocht het zich wel voor doen dan er open en eerlijk over zijn.
En hoe je achter de verwachtingen van je partner komt? De enige manier lijkt mij vragen stellen...

afbeelding van Jelle

@Chryso: daden

Voor mij is het tegelijkertijd simpel en vaag: ik wil dat iemand laat zien dat ze van me houdt, door moeite voor me te blijven doen. Door moeite te doen om me proberen gelukkiger, beter, sterker, wijzer te maken. Door moeite te doen om me te proberen te begrijpen, wat mijn goede en lelijke kanten zijn. Houden van behelst volgens mij dus energie investeren in iemand, en de kern is dat je wil dat het goed met je liefdespersoon gaat, zonder diegene te willen bezitten.

Jelle

afbeelding van HugoBos

Houden van

Als het gaat om die ene (of twee) bijzondere persoon, vind ik woorden zo overrated, zo hol. Denk dat de concensus hier is dat; action speaks louder than words. Ik heb liever dat de persoon op wie ik nu verliefd ben geworden tegen mij zegt dat ze bij mij wil zijn, uit volle overtuiging. Dat op zichzelf zegt meer dan genoeg. Immers hou ik ook van mijn vrienden, nog steeds van mijn ex en van een aantal katten in het asiel. Maar die laatsten laat ik daar ook achter.