Ligt het aan mij?

afbeelding van tired

Hai, ik ben hier nieuw.. Ik zit er helemaal doorheen. Ik ben een alleenstaande moeder van 26 met een zoontj van 8 maanden. Sinds kort hebben mijn zoontje en ik onze eigen woonruimte. Ik heb nog contact met de vader van m'n zoon en tot de dag van vandaag waren we "living the lie!". Het werkte al lang niet meer tussen ons maar ik mam genoegen om zijn partner te zijn. Ik zorgde in de tussentijd dat ik alles op de rit had: Vrienden, werk, sport etc. Mijn ex is een bijzonder narcistisch persoon. Hij heeft van mijn een vreselijke heks gemaakt en ik had altijd medelijden met hem. Waardoor ik toch de "zorg" voor hem weer op me nam. Ik ben immers een sterke vrouw en mijn bedoeling was om hem langzaamaan los te laten. Ik voelde al lang de liefde niet meer voor hem. Hij maakte me doodongelukkig. Maargoed, nu komt het: Sinds een week heb ik een hele leuke man leren kennen in de sportschool waar het goed mee klikt. Nu heeft mijn ex via mijn emailadres contact gehad met die leuke man en gedaan alsof hij mij was. Hij heeft hele rare dingen gezegd en toen ik er vandaag achter kwam heb ik gelijk die leuke man gecontact. Ik heb aangeeven dat ik er enorm van ven geschrokken en dat ik mijn excuus wil aanbieden ookal zijn het niet mijn woorden en daden. Het enige wat die "leuke" man kon zeggen was dat het beter is als ik hem met rust laat en dat hij een verstandige keuze maakt omdat hij niet tussen twee mensen wil komen.. Ik heb verteld dat hij mijn ex is en dat hij alle mooie dingen in mijn leven probeert te verzieken. Ook heb ik gezegd dat ik hem begrijp, dat hij niks meer met me te maken wil hebben want wie zit er nou op dit gezeik te wachten? Je krijgt mij EN een draak van een ex er gratis bij.. Ik ben niet labiel en weet wat ik wil. Ik ben zelfstandig en sterk. Maar deze "leuke" man heeft mijn hart in 1 week als boksbal gebruikt. Voor het eerst voel ik oprecht liefde voor iemand. En nu gebeurd er zoiets en wil hij niks meer met me te maken hebben? Oke, hij vind het waarschijnlijk niet te moeite waard om aan zoiets "lastigs" te beginnen. Maar ik snap niet waarom hij zo snel is veranderd. Ik jank al de hele dag de ogen uit mijn hoofd. Ik voel me ZO alleen en in de steek gelaten. Mijn vraag aan jullie, ligt het aan mij dat alles nu overhoop ligt door mijn ex? Of is die "leuke" man gewoon een watje? Wat kan ik doen? Hem met rust laten? Ik wil hem niet bombarderen met berichten.. Nu ik alles hier typ voel ik me al ita beter. Maar ik heb nu enorm de behoefte aan bevestiging van objectieve mensen..

afbeelding van Nientjuh1

Tired

Hoe lang ken je die man al? Had je intiem contact of was het nog puur vriendschappelijk of misschien zelfs beginnend contact? Dat is wel handig om te weten. Als ik net iemand leer kennen die nog veel problemen heeft met zijn ex, en ik was nog niet verliefd, zou ik het ook niet aandurven. Het wordt dan te ingewikkeld. Ik snap dat persoonlijk heel goed. Maar als jullie al wel verder waren en al intiem waren (niet per se sexueel), dan is het wel anders. Ik neem aan dat hij in dat geval wel wist van je ex en je kindje. Het is een lastige situatie dat per persoon verschilt. Als er echt al liefde speelde, zal ik hem uiteindelijk wel een berichtje sturen, zo niet, zou ik het zo laten, dat scheelt heel veel pijn voor jou. Heel veel sterkte

afbeelding van waterman

Hoi Tired

Wat een lastige situatie is dit...... Je ex die nog steeds controle over jou blijft uitoefenen, en de nieuwe leuke man die onmogelijk kan snappen wat hier aan de hand is. Ik probeer te snappen wat je aan het schrijven bent. Als je je niet herkent in mijn antwoorden, dan heb jij gelijk. Ik niet..... Bij voorbaat.

Ik denk dat de kern van de zaak is dat jij duidelijkheid moet gaan scheppen. Naar jezelf toe. Betekent ex nog iets, anders dan een zorgovereenkomst betreffende jullie kind? Betekent hij emotioneel nog iets, heb je nog verwachtingen bij zijn rol als relatie of partner? Ben jij dus werkelijk emotioneel jezelf aan het loskoppelen van ex, of sta je inderdaad nog met een been in die relatie? Dat zijn de eerste vraagjes die in mij opkomen.

Dan....... ex........Als je werkelijk niet met hem door wilt(!), verbreek dan alle niet-strikt-noodzakelijke kontakten met hem. Alle. Resoluut. Hij lijkt een verschrikkelijke manipulator, en een verschrikkelijke controleur. Hij controleert met wie jij relaties aangaat nu, en zal dat ook in de toekomst doen. En zal dat blijven doen. Zolang jij hem de mogelijkheid blijft geven. Van nu af aan dus een volledige radiostilte over met wie jij omgaat, wat je daarmee wilt, en hoe ver je bent. Hij heeft daar NIETS meer mee te maken. Overbodig te zeggen dat je passwords van je telefoon, email, en whatever moet veranderen. Per nu! Hij moet resoluut uit je leven, want wat hij doet is volkomen onaanvaardbaar.

Dan...... leuke man......... Das wat moeilijk...... Want leuke man heeft een beetje gelijk als hij zegt dat hij hier niet in gemengd wil worden. Denk ik. Want hij kan dit niet snappen. Denk ik. Waarom krijgt hij mailtjes van jou ex? En krijgt hij volgende week weer mailtjes van jouw ex? En wat heeft ex uberhaupt hier met hem te maken. Dus ik snap leuke man wel een beetje.... Relaties zijn er voor de fun toch? Niet voor de enorme ingewikkeldheden die hier aan de hand lijken?

Dus met leuke man zou ik denken: laat hem eventjes. Er is nu niks zinnigs wat je kunt doen. Hem eventjes laten nadenken. Niet contact zoeken, niet achtervolgen met berichten. Altijd een ENORM slecht idee, hoor, iemand bombarderen met berichten. Dus ook nu, niet doen! Maar maak voor jezelf duidelijk wat de rol van ex is. En die rol hoort te zijn dat ex uitgespeeld is. Maar maak dat voor jezelf crystal clear. En geef ex geen enkele kans mee je ooit nog zoiets te flikken. En ga op eigen benen staan. En dan over een tijdje kijken of je met leuke man kunt praten. Als hij nagedacht heeft. Als jij zaakjes onder controle hebt. Als de grootste spanning een beetje weg is. Dan kijken of leuke man misschien toch leuk is. Maar nu niks doen. Leuke man effe loslaten..........

Als jouw situatie iets minder lastig is geworden, is leuke man misschien iets leukere man geworden. Misschien Knipoog

Heel veel sterkte! Los de problemen met ex op, dan ben je vrij en in staat om wat nieuws te beginnen. Anders blijft ex je leven vergallen. En dat is niet de bedoeling toch?
Waterman

afbeelding van torn

@tired; Inzichtelijke en 'wijze' leuke man.

tired schreef:

Maar ik heb nu enorm de behoefte aan bevestiging van objectieve mensen..

Waarschijnlijk niet de bevestiging waar jij behoefte aan hebt, wel benaderd vanuit objectief oogpunt benaderd....

tired schreef:

Het enige wat die "leuke" man kon zeggen was dat het beter is als ik hem met rust laat en dat hij een verstandige keuze maakt omdat hij niet tussen twee mensen wil komen.

Lijkt mij een logische besluitvorming van de "leuke man". Wie zit erop te wachten dat je iemand net een week kent en dan al te maken krijgt met dit soort zaken.

Heeft weinig te maken met 'jou niet de moeite waard vinden om aan zo iets te willen beginnen'. Hoe zou hij zo een waardeoordeel al over je uit kunnen spreken, hij kent je tenslotte net een week. Waarschijnlijk eerder met emotioneel evenwichtig in het leven staan, het inzicht hebben dat jij nog niet 'los bent' van je vorige ex/relatie.

Of gewoonweg geen behoefte hebben in het wespennest van ex-en die nog in elkaars leven zitten verstrengeld te raken. Wat hem dan i.p.v. een watje een inzichtelijke en 'wijze' leuke man maakt, die niet ten kostte van alles wanhopig opzoek is naar een relatie of last heeft van een redderscomplex.

Neem daarbij het gegeven dat jij na een week al meent 'voor het eerst oprechte liefde voor iemand' te kunnen voelen, wat dan even bij mij de vraag opwerpt welke gevoelens je had voor de vader van je kind, geeft alleen maar aan dat de leuke man waarschijnlijk de juiste keuze heeft gemaakt.

afbeelding van pallie

Waterman: dwingeland

Citaat:

Dan....... ex........Als je werkelijk niet met hem door wilt(!), verbreek dan alle niet-strikt-noodzakelijke kontakten met hem. Alle. Resoluut. Hij lijkt een verschrikkelijke manipulator, en een verschrikkelijke controleur. Hij controleert met wie jij relaties aangaat nu, en zal dat ook in de toekomst doen. En zal dat blijven doen. Zolang jij hem de mogelijkheid blijft geven. Van nu af aan dus een volledige radiostilte over met wie jij omgaat, wat je daarmee wilt, en hoe ver je bent. Hij heeft daar NIETS meer mee te maken. Overbodig te zeggen dat je passwords van je telefoon, email, en whatever moet veranderen. Per nu! Hij moet resoluut uit je leven, want wat hij doet is volkomen onaanvaardbaar.

Dude REALLY....

Hoe manipulatief ben je hier zelf, met wat een ander zou MOETEN en PER NU volgens jou, hoe dwingend kan je overkomen zeg, besef je wel wat je aan het doen bent? of was je nog een beetje slaap dronken, gezien t tijdstip van plaatsen...

afbeelding van waterman

Admin

Admin?
Forumregels?

Admin, het wordt tijd dat je gaat ingrijpen.
Waterman

afbeelding van chelle

@tired: Living The Lie?

waterman schreef:

“Hij lijkt een verschrikkelijke manipulator, en een verschrikkelijke controleur. Hij controleert met wie jij relaties aangaat nu, en zal dat ook in de toekomst doen. En zal dat blijven doen.”

Dit soort uitspraken kun je alleen maar maken als je beschikt over een paranormaal en telepathisch talent, waarover onze Waterman denkt te beschikken. Hij is in staat om op afstand, zonder enige vraagstelling whatsoever, met telekinetische krachten pijnloos elke schedel van een ex op te lichten (maar deze behoort dan wel mannelijk te zijn) en een vrouwelijke blogger vervolgens feilloos en onverbeterlijk te vertellen hoe haar ex in elkaar zit, wat zijn motivaties zijn, wat hij zal gaan doen en wat er vervolgens behoort te gebeuren.

Op basis van een paar zinnetjes, is waterman in staat een toekomstperspectief te schetsen van het gedrag van een exman- of vriend, inclusief karakterschets te geven van een mannelijk ex die hij verder niet kent, noch ooit gesproken heeft. En dit om 04:21u in de vroege ochtend. Chapeau!

Ik zelf, als lezer/toeschouwer, heb spijtig genoeg die gave niet. Ik ben niet in staat om allerlei omschrijvingen, conclusies en negatieve profleringen van een partner te geven op basis van een blog dat iemand schrijft. Naast het feit dat ik door de beknopte informatie die jij hier geeft, niets kan concluderen, noch uitsluiten, ben ik er ook niet bij (geweest), tenslotte. Ik weet niet of jouw partner ‘een verschrikkelijke manipulator en controleur’ is, ook al bevestigt dat jou misschien wel heel welkom in de 'ongelukkigheid' die jij met hem ervaart en het narcisme wat jij schijnbaar in hem denkt te herkennen. Maar ik doe niet aan bevestigen; al helemaal niet op basis van summiere info. Ik kan dus ook niet voorspellen of hij dit gedrag in de toekomst, bij elke relatie die jij aan zal gaan, zal blijven voortzetten en dit ook zal ‘blijven doen’. Ik heb geen glazen bolletje.

Ik kan jou alleen vragen stellen, om sommige zaken/kwesties proberen te verhelderen.

tired schreef:

“Ik heb nog contact met de vader van m'n zoon en tot de dag van vandaag waren we "living the lie!"

Wat moet ik mij daarbij voorstellen, ‘living the lie’? Zijn jullie ‘nog bij elkaar’ als partners? Ben jij nog intiem met hem? Je hebt sinds kort ‘eigen woonruimte’, schrijf je. Woonden jij en (jullie?) zoontje voorheen met vader samen? Na de verhuizing, hoe wordt jullie ‘relatie’ of ‘samenzijn’ nu dan vormgegeven? Als jij ‘geen liefde meer voor hem voelt’, is dit voor hem ook duidelijk? Zijn hierin duidelijke grenzen gesteld? Is het voor beide partijen duidelijk hoe jullie erin staan en hoe jullie ieder apart het contact wensen voort te zetten?

Het is voor mij als lezer namelijk onduidelijk wat ‘living the lie’ nu precies inhoudt en hoe zich dit dan in jullie contact vertaalt. Als er geen duidelijke grenzen zijn besproken, of als het niet gecommuniceerd is waar jullie beiden individueel in deze ‘relatie’ staan, dan zal dit ongetwijfeld problemen gaan geven op gebieden waar grenzen en duidelijkheid dus een noodzaak zijn geworden.

Hier, bijvoorbeeld:

tired schreef:

“Sinds een week heb ik een hele leuke man leren kennen in de sportschool waar het goed mee klikt. Nu heeft mijn ex via mijn emailadres contact gehad met die leuke man en gedaan alsof hij mij was. Hij heeft hele rare dingen gezegd en toen ik er vandaag achter kwam heb ik gelijk die leuke man gecontact.”

Allereerst: laat het vooropstaan dat ik dit gedrag absoluut niet goedkeur. Het is grensoverschrijdend gedrag om jouw emailadres te misbruiken en zich vervolgens tot iemand te richten waar jij kennelijk interesse in hebt, met als doel de beeldvorming over jou op negatieve wijze te manipuleren.

Je zegt 'de leuke man te hebben gecontact'. Maar heb je ook je partner bevraagd waarom hij dit heeft gedaan? Ik kan namelijk niet zeggen of hij daardoor meteen ‘een verschrikkelijke manipulator en controleur’ is. Ik weet niet wat hem heeft gedreven om zich tot dit soort praktijken te verlagen. Ik weet niet hoe het komt dat hij kennelijk toegang had tot jouw email-inbox. Ik weet ook niet wat er in hem omgaat, of is omgegaan, waardoor hij jouw contact met sportschoolman probeerde te dwarsbomen. De motivaties, intenties en beweegredenen van jouw ex weet ik niet. Waar hij ‘emotioneel’ staat, ten opzichte van jou, en visa versa waar het jou aangaat, kan ik nergens terugvinden.

Kom ik toch weer terug op mijn eerste vraagstellingen: is het voor jullie beiden eigenlijk duidelijk, waar jullie staan in deze ‘relatie’? Of werpt de 'living the lie' obstakels op, omdat het in de kern tussen jullie beiden helemaal niet duidelijk is waar jullie individueel, ten opzichte van elkaar, staan in deze relatie?

tired schreef:

“Maar deze "leuke" man heeft mijn hart in 1 week als boksbal gebruikt. Voor het eerst voel ik oprecht liefde voor iemand.”

Zonder de bedoeling om jouw gevoel of beleving neer te zetten als iets dat er niet mag of kan zijn, lijkt mij 1 week wel een zeer korte periode om je hele hart op in te zetten. Sterke chemie, magische ‘klik’, niet te weerstane aantrekkingskracht, daar kan ik allemaal nog in meegaan.

Maar spreken over ‘oprechte liefde’ – en dit zeg ik met alle respect voor jouw gevoel/beleving- lijkt mij een behoorlijk beladen gewicht dat je aan iemand verbindt die je pas 1 week kent.

Maar wellicht niet 'de bevestiging' waar je naar op zoekt bent Knipoog

Oh, en...*zwaait nog even naar Joni* Glimlach

afbeelding van pallie

chelle: bolletje

Citaat:

Ik heb geen glazen bolletje.

Neeeeeej chelle natuurlijk heb jij die niet, er is er maar 1 die een glazen bolletje heeft

Genaamd Joni....

afbeelding van tired

Dankjulliewel!

Mensen, bedankt voor jullie reacties. Dit zet mij aan het denken, op een goede manier. En het "schrijven" lucht enorm op!

Mijn ex en ik: Hij wilde samen zijn terwijl er voor mijn gevoel niks meer tussen ons was. Letterlijk was er niks meer tussen ons: geen avonden samen eten, ontbijten, goede gesprekken, afspraken werden nooit nagekomen etc. We hadden altijd alleen maar ruzie. Zo ook een tijdje terug. We zaten in de auto en hij werd woest omdat ik hem citeerde. Hij draaide compleet door. Pakte me bij m'n hoofd en begon keihard te schreeuwen. Behalve dat ik me kapot schaamde, voelde ik me zo respectloos behandeld. Ik heb hem toen gevraagd om uit de auto te stappen. Wat hij weigerde. Ik heb toen net zo lang gewacht tot hij uit de auto stapte om zijn sigaret te roken. Toen ben ik er gelijk vandoor gegaan. Zo zijn er nog heel veel andere situaties geweest waarin hij mij heeft aangetast in m'n eigenwaarde.

Wij hebben een kind samen. Het kind wilde hij niet. Hij ging er vanuit dat ik een abortus zou laten doen. Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat het niet alleen om hem gaat maar dat we voor de zwangerschp een goede oplossing moesten vinden waarbij we allebei over eens zijn. Dat wilde hij niet. Dus heb ik ervoor gekozen om alles alleen te doen. Toen mijn zoon eenmaal was geboren heb ik zijn vader daarover verteld. Hij wilde hem toen graag zien en dat vond ik oke. Even voor de duidelijkheid: mijn zoon heeft mijn achternaam, hij is niet erkent door mijn ex en er is geen sprake van alimentatie. Ik wil niks van die jongen. Het enige wat ik hem gun is dat hij zo nu en dan zijn kind mag zien en zodat mijn kind later zijn vader kent. Ik ben 1 keer per week, 7 maanden lang heen en weer gereden naar zijn huis zodat hij z'n kind kon zien. En altijd ging ik weg met een enorm naar gevoel. Altijd dat vragenvuur. Waar ik ben geweest. Wat ik heb gedaan afgelopen dagen. Met wie. Waarom. En als ik hem dan antwoord gaf had hij altijd iets te mopperen. Ik werd daar zo onzeker van. Alsof ik echt slechte dingen had gedaan. Telkens probeerde hij mij dingen aan te praten. Mijn ex en ik woonden niet samen. Of iig, het was mijn huis en hij kwam en ging wanneer hij wilde. Sinds kort ben ik verhuist naar een andere woning. Omdat mijn vorige woonruimte een kamer was (en ik dit geen goede omgeving vond voor mijn kindje ivm huisgenoten) heb ik lang gezocht naar geschikte en veilige woonruimte. Die heb ik gevonden en ben er enorm blij mee! Alleen nu komt het "kansloze": Ik voel mij alleen. Ik benin de bloei van m'n leven. Ik doe alles om mijn leven en dat van m'n kindje zo goed en fijn mogelijk te hebben. Maar het lijkt wel alsof ik alleen maar "shit" verdien in m'n leven. Alsof dit mijn karma is. Voor wat? Ik ben een goed mens. Misschien voel ik mij daarom ook in de steek gelaten.. Ik wil gewoon dat iemand ziet wie ik echt ben. Iemand ziet waar ik toe in staat ben. En nee, ik wil niemand pleasen of "respect". Mijn ouders en vriendinnen zijn trots op me. Dat doet mij goed. Maar wanneer krijg ik wat ik verdien? Ik heb mijn ex zo vaak in zijn gezicht gezegd dat er NIKS meer tussen ons is. Dan begint hij te huilen en wil dan niet praten maar ook niet m'n huis uit. Ik word gestoord van zijn negatieve energie en mijn zoon waarschijnlijk ook. Gister heb ik hem maar laten huilen en ben ik mijn eigen dingen gaan doen met de kleine. Toen ging hij weg en belde me jankend en schreeuwend op dat hij zichzelf van z'n leven gaat beroven. De kans is klein dat hij dat doet wat hij houd teveel van zichzelf. Maargoed, ik heb zijn broer hierover geïnformeerd en dat ik m'n handen er van af trek. Hij kende onze situatie namelijk. De reden waarom ik zijn broer hierover heb gebeld is omdat ik mij niet langer verplicht wil voelen dat het mijn taak is om voor hem te zorgen. Het is nu tijd voor mij en mijn zoontje. Ik wil verder met mijn leven. Genieten en mijzelf zijn. Mijn kind een stabiele en positieve omgeving bieden. Dat is mijn verantqoordelijkheid. Maar daarnaast baal ik van mijzelf. Wie ik ben. Wat ik doe. Hoe ik praat. Hoe ik lach. Alles. Wat is er verkeerd met mij denk ik dan. Wanneer krijg ik een goede vent? Een blijvertje. Iemand die gelukkig word van mij. Iemand die ik iets te bieden heb omdat ik, ik ben. Gister was ik enorm emotioneel, dat is vandaar gelukkig minder. Wellicht was mijn woordkeuze mbt "oprechte liefde" daarom een beetje te overdreven. Er is indd een klik, chemie. Hij weet van mijn ex en mijn kindje. Ik heb hem zelf gezegd geen verwachtingen van elkaar te hebben. Terwijl ik erg geïnteresseerd in hem ben. Ik wil teleurstellibgen voorkomen en mijzelf beschermen.. Ik zou graag de liefde in m'n leven willen voelen. Terwijl ik geen eens te liefde durf te aanvaarden op dit moment. Ik ben te onzeker. Te gekwetst. Te veel gebeurd. Ik durf het gewoon niet meer aan te gaan: Iets nieuws. En ik ben niet wanhopig op zoek.. Daar geloof ik namelijk niet in. Maar deze leuke sportschoolman, heeft wel degelijk iets met me gedaan waardoor ik me tot hem voel aangetrokken. En ik begrijp hem dat hij niet gaat "kiezen" om in een moeilijke relatie/situatie/vriendschap terecht te komen. Maar hij wist mijn verhaal en situatie. Hij heeft mij zelf benaderd en contact gezocht. Hij weet dat ik getekend ben door de afgelopen jaren met mijn ex. Hij heeft zelf gezegd dat hij er voor me wil zijn. En nee, hij is niet het type zonder vrienden, ambitie of interesses. Ik ken zijn moeder en hij heeft mij toen gezien op een feest van z Ik n moeder, waar ik ook was. Toen hij mij tegenkwam in de sportschool heeft hij mij benaderd en hij is erg beleefd en respectvol. Maar hij wist mijn hele situatie. Hij heeft meerdee keren gezegd dat hij niet alleen in goede tijden er voor me wil zijn. En dat je niet alleen daarvoor een partner bent. Hij heeft dingen gezegd waaraan ik heb gemerkt dat hij me wel degelijk interssant vind. Dat maakt me in de war en ik denk dat de hele situatie met mijn ex ervoor heeft gezorgd dat ik geen emotionele buffer meer heb.

afbeelding van waterman

Hoi Tired

Ik zal weet schrijven wat ik denk te lezen. Wat jij voor informatie geeft, en hoe ik dat interpreteer. Weer geldt, zoals ik ook eerder zei: ik ben er niet bij, dus jij hebt bij voorbaat gelijk Knipoog

Maar deze man is jou aan het manipuleren. Hij geeft je het gevoel dat je waardeloos bent, stoot je af, maar laat je uiteindelijk toch niet gaan. Je gebruikt zelf het woord narcist, en ik denk dat je best wel eens enorm gelijk kunt hebben. Ik neem aan dat je uitgebreid aan het googlen bent op "narcist". Blijf maar even kijken of je de patroontje herkent.

Maar.................... het vervelende bij manipulatief gedrag is dat er twee kanten zijn. Iemand die manipuleert en iemand die dat toch uiteindelijk toelaat. Want jij laat hem toe in jouw huis. Jij laat hem toe bij jouw kind. Je voelt je schuldig, en je voelt je slecht. Hij laat je je schuldig voelen. Hij laat jou je slecht voelen. En jij gaat daar in mee. Hij toont zich disrespectvol naar je. Jij wordt kwaad en besluit de hele zaak te verbreken. Hij gaat op je gevoel spelen. Jij voelt je schuldig en slecht, en besluit toch maar weer te blijven, toch maar weer hem niet definitief de deur te wijzen. Hij heeft je weer waar hij je hebben wil. Volgende ronde.... Hij toont nul respect, en vernedert je. Jij wordt kwaad...... Hij speelt op jouw gevoel..... jij voelt je schuldig en slecht..... Hij heeft je weer waar hij je hebben wil..... Volgende ronde.... Geen respect.... Kwaad... enzovoorts enzovoorts....

Ik weet niet of het werkelijk precies zo gaat. Ik ken de details niet, ik ben er niet bij. Maar ik lees in jouw verhalen wel die continue stroom van zeer extreem gedrag van zijn kant. En het continue laten overschrijden van jouw grenzen door jou. En het groeiende gevoel gevoel bij jou dat het jouw schuld is. En als er ook maar enigszins sprake is van dit patroontje, dan zul je dat patroontje nu moeten gaan doorbreken. Waarom nu? Omdat je anders de volgende ronde doormoet. En de volgende ronde doormoet, en de volgende ronde. Dit soort patroontjes moet altijd doorbroken worden. Resoluut. Een andere manier is er niet.

En er is er maar een die dit patroontje kan doorbreken. JIJ. Maar je wacht eigenlijk op hem, tot hij zich weer gaat goed en lief gedragen. Je wacht dus eigenlijk tot HIJ het patroontje gaat doorbreken. Maar dat is tevergeefs. Hij gaat dit patroontje niet doorbreken, dat zal jij moeten doen.

Hoe doorbreek je dit patroontje? Ik weet het niet goed. Maar de eerste stapjes heb je al gezet. Je komt hier praten, je laat zien dat je een probleem hebt, je accepteert dat er een probleem is. Je gelooft eigenlijk al lang niet meer dat dit een normale gang van zaken is in een relatie. Je accepteert dat er iets enorm scheef zit in je relatie, dit is niet normaal. En je bent aan het praten.

Maar er is meer nodig. Concretere stapjes. Afstand nemen, hem uit je leven verwijderen. Hij is niet bruikbaar. Jij wilt hem niet. Hij moet weg. Weg uit jouw leven. Ga dat inzien............... Ga dat accepteren. Hij moet weg, hij is destructief voor jou. Hij moet weg. Ga dat accepteren, en ga daar naar handelen.

Zorg er voor dat je voldoende support hebt, want dit is een emotionele rollercoaster. Zorg dat je hier blijft plraten, maar zorg er voor dat je ook life mensen om je heen hebt. Die jou steunen.

En de leuke sportschoolman? Laat dat even niet een te groot en te serieus probleem worden. Die is er over een paar maandjes ook nog. Die sportschoolman. En is hij er dan niet meer, dan komt er wel een nieuwe. Maar ik zou daar niet te veel energie in steken. First things first. Eerst jezelf op de been krijgen. Eerst jezelf stabiel krijgen. Dan pas aan relaties beginnen. Anders loop je te snel terug in je eigen valkuilen.

Heel veel sterkte!!! Schouder om even tegenaan te leunen!
Blijf schrijven
Waterman

afbeelding van chelle

@tired: even this shall pass away...

Verhalen zoals die van jou, zijn voor mij vaak bij uitstek de momenten dat ik de behoefte voel om een tegengewicht te geven in de voorspelbare reacties die zich dan gaan richten op het destructieve gedrag en handelen van de (veelal mannelijke) ex.

Vaak is de verontwaardiging die volgt op mijn ‘felheid’, erop gericht om de inhoud van mijn reactie af te doen als ‘het beter denken te weten’, of ‘andere reacties onderuit te halen’. Daardoor gaat de boodschap die ik probeer uit te dragen, vaak ten onder aan alle commotie die erop volgt.

Ding is echter, dat ik op verhalen zoals die van jou, vanuit heel veel identificatie en herkenning schrijf. Ik heb ervaring met een ex, waarbij officieel, naast zijn Hyper Activiteit, ook een cocktail van 3 verschillende gedragsstoornissen uit de Cluster B gediagnosticeerd zijn. Ook wij hebben een kind samen.

Hoewel het zeker enig houvast geeft om deze ‘duidelijkheden’ of ‘afkadering’ (over iemand) te hebben, is het mijn ervaring dat het nog steeds niets verandert aan het feit dat het in de alledaagse praktijk nog altijd het gedrag an sich is dat alles zo enorm kan bemoeilijken. Je kunt dan wel de kenmerken herkennen en toeschrijven, maar hoe zich dat dan vervolgens in de dynamiek tussen 2 partners en hun persoonlijke ‘gevoeligheden’ gaat vormgeven, is enorm complex. Daar zijn namelijk altijd 2 partijen ‘aan het werk’.

De moeilijkheden dienen zich juist aan op de dieperliggende gevoeligheden van beide partners waar zij zich, in de dynamiek van actie-reactie, veelal vaak niet eens heel erg bewust van zijn.

In mijn geval, werd ik door elementen die in mij verborgen lagen (laag zelfbeeld, de behoefte om gewaardeerd te willen worden, gebrek aan zelfacceptatie – om maar wat te noemen), aangetrokken door weer elementen in hem die dus iets in mij leken ‘wakker te schudden’. Ik 'zag' in hem eigenschappen, die in het begin een enorme aantrekking op mij hadden. Waar ik allereerst een soort van (emotioneel) ‘gevoed worden’ leek te ervaren, veranderde dit steeds meer in een (emotionele) ‘ verhongering'. En ineens zat ik vast in een heel moeilijk te doorbreken patroon. Ik snap nu pas veel beter dat wat ik toen als 'aantrekking' heb gezien, eigenlijk veel meer ging om leegtes en behoeften in mijzelf die ik op hem projecteerde. Waarvan ik wenste dat hij deze voor mij kon vervullen.

In de ‘soort’ relaties die jij in je verhaal beschrijft, en waarvan ik ook mijn portie heb gehad, raken beide partners ongewild ‘iets’ bij elkaar aan, waarbij je uiteindelijk zo in elkaar verstrikt lijkt te raken dat je niet meer weet wat ‘van jou is’, en wat ‘van die ander’ is. Het maakt op die lagen eigenlijk helemaal niks meer uit welke stickers je op elkaar kunt plakken of onder welke Cluster in gedragsproblematiek iemand precies is onder te verdelen.

Wat het heel lastig maakt om in dit soort verhalen dus objectiviteit te bewaken, is dat een verhaal grotendeels maar vanuit 1 perspectief wordt beschreven.

Bijvoorbeeld dit stukje:

tired schreef:

“We hadden altijd alleen maar ruzie. Zo ook een tijdje terug. We zaten in de auto en hij werd woest omdat ik hem citeerde. Hij draaide compleet door. Pakte me bij m'n hoofd en begon keihard te schreeuwen.”

Ik heb mijzelf ook in dit soort situaties bevonden. Dramatische, destructieve situaties die volledig escaleerden. Ik herinner me ook de heftige reacties van mijn omgeving, wanneer ik hierover vertelde. De focus lag veelal op zijn extreme gedrag.

Waar ik echter, na lang emotioneel rehabiliteren, achter ben gekomen is: de doorbraak begint eigenlijk pas wanneer je in staat gaat zijn om je eigen gedrag in die dramatische, destructieve escalaties onder de loep te nemen. Aan je eigen gedrag kun je namelijk sleutelen, daar kun je meester over worden. Aan het gedrag van die ander valt weinig te veranderen, omdat het over veranderingen gaat, die van binnenuit behoren te worden aangestuurd. Met (het verkrijgen van) inzicht als de altijd draaiende motor. Ik kan me in de situatie die jij hierboven beschrijft, voorstellen dat daar heel veel meer dingetjes hebben gespeeld en aan vooraf zijn gegaan, voordat het op die wijze escaleerde. Onderlinge sluimerende frustraties, bijvoorbeeld. Of je niet gehoord of gezien voelen. Het is te makkelijk, om het af te willen schrijven op iemands ‘stoornis’.

Zeker is zijn gedrag, zoals je dat hierboven beschrijft, extreem te noemen, maar mijn eigen ervaring is dat in soortgelijke situaties, ook mijn eigen gedrag de koers van zo'n moment heeft mede bepaald. En daarin praat ik niet over ‘schuld’, maar veel meer over ‘eigenaarschap’ waar het je eigen handelen en gedrag betreft.

Het wordt al eerder goed verwoord:

waterman schreef:

“Iemand die manipuleert en iemand die dat toch uiteindelijk toelaat.”

Hier durf ik zelfs nog aan toe te voegen, dat er in dit soort gevallen vaak 2 partners zijn die elkaar emotioneel manipuleren. Het is niet altijd beperkt tot maar 1 partner, ook al kunnen de manipulaties zich op verschillende manieren of gebieden afspelen.

tired schreef:

“Alleen nu komt het "kansloze": Ik voel mij alleen. Ik benin de bloei van m'n leven. Ik doe alles om mijn leven en dat van m'n kindje zo goed en fijn mogelijk te hebben. Maar het lijkt wel alsof ik alleen maar "shit" verdien in m'n leven. Alsof dit mijn karma is. Voor wat? Ik ben een goed mens. Misschien voel ik mij daarom ook in de steek gelaten.. Ik wil gewoon dat iemand ziet wie ik echt ben. Iemand ziet waar ik toe in staat ben. En nee, ik wil niemand pleasen of "respect". Mijn ouders en vriendinnen zijn trots op me. Dat doet mij goed. Maar wanneer krijg ik wat ik verdien?”

Volledig herkenbaar. Herken je dit gevoel als iets dat je al veel eerder in je leven op deze manier hebt ervaren? Of is dit pas ‘gekomen’ ten tijde van het samenzijn/contact met deze man? Wat is het precies, of hoe ziet dat eruit, wat jij ‘verdient’? Ben je in staat om allereerst zelf wel te zien ‘wie je echt bent’ en ‘waartoe je in staat bent’?

Je schrijft dat je ‘ervoor hebt gezorgd dat je alles op de rit had qua vrienden, werk, sport etc.’; ‘je ouders en vrienden zijn trots op je’. Er is dus genoeg zichtbaar, waartoe je in staat bent, kennelijk. Sowieso, het alleenstaande ouderschap zonder enige financiële support van ‘de andere kant’, is een behoorlijk pittige taak weet ik zelf, en daar is bewondering voor op te brengen.

Maar tegelijkertijd, val je jezelf ook enorm af door woorden zoals 'kansloos':

tired schreef:

“Maar daarnaast baal ik van mijzelf. Wie ik ben. Wat ik doe. Hoe ik praat. Hoe ik lach. Alles. Wat is er verkeerd met mij denk ik dan. Wanneer krijg ik een goede vent?”

Waar baal je zo van, dan? Waarom denk jij dat 'er iets verkeerds aan je zou zijn'? Even los van de eventuele bevestiging die ‘het relatie hebben met een goede vent’ jou zou kunnen brengen, geloof jij wel in jezelf? Als je de koers terug in jezelf zou gaan volgen, wat zou je daar allemaal kunnen tegenkomen die deze, toch best negatieve beeldvormingen over jezelf, zouden kunnen verklaren?

tired schreef:

“Ik wil niks van die jongen. Het enige wat ik hem gun is dat hij zo nu en dan zijn kind mag zien en zodat mijn kind later zijn vader kent. Ik ben 1 keer per week, 7 maanden lang heen en weer gereden naar zijn huis zodat hij z'n kind kon zien. En altijd ging ik weg met een enorm naar gevoel.”

Bijzonder ingewikkelde vraagstukken komen hier bij kijken. Hier gaan zoveel processen mee gepaard, dat het onmogelijk is dit denken ‘te kunnen oplossen’ door het contact, zoals hier wordt geopperd, maar resoluut te verbreken. Zo simpel is het nooit.

Je gunt je zoon, uiteraard, de band en contact met zijn vader. Wat jij hierin belangrijk vindt of prioriteit aan geeft, is geheel aan jou zelf. Wel is het noodzakelijk, dat je jezelf blijft bevragen waar jij precies de grens mag trekken tussen wat in het belang is van je zoon, en wat uiteindelijk ook in het belang gaat zijn van jou. Wanneer het jou emotioneel teveel gaat kosten, is dat toch een gewicht waar je íets’ mee moet. Het heeft namelijk altijd zijn weerslag op je eigen functioneren en, indirect, ook op het kind dat erbij betrokken is.

Zoals hier:

tired schreef:

“Gister heb ik hem maar laten huilen en ben ik mijn eigen dingen gaan doen met de kleine.”

Je zoontje is nu nog klein. Maar er komt natuurlijk een leeftijd, dat een kind zich steeds beter bewust wordt wat er zich in zijn omgeving afspeelt.

En dan niet alleen tijdens het contact tussen vader-zoon waar jij dus het nodige blijkt te moeten incasseren iedere keer, maar ook vooral wanneer vader fysiek niet aanwezig is en je eigenlijk nog steeds stress ervaart van zijn gedrag die, zo te lezen, een stabiel onderling contact ondermijnt. Zeker heeft een kind recht op zijn vader en het siert je dat je je hier voor inzet. Alleen is het goed voor jezelf als je in het oog blijft houden, dat dit natuurlijk niet ten koste gaat van jouw emotionele stabiliteit.

Hoewel ik van mijn omgeving al tijdens het 2e jaar, de adviezen kreeg ‘om vader uit ons leven te verwijderen’, heeft het mij 7 jaar gekost om uiteindelijk een definitief besluit te nemen. Ik heb innerlijke worstelingen, pogingen en de processen die daaruit voortkwamen, jaar in-jaar uit moeten doorleven, om uiteindelijk het enige besluit dat toen nog fier overeind stond te kunnen nemen. En dat bleek uiteindelijk de juiste.

Lastige processen, dat wel. Vergt veel. Maar tegelijkertijd gaat het niet allemaal in 1 keer, gelukkig. Je transformeert geleidelijk in andere fases, draait geleidelijk richting andere perspectieven. Heb vertrouwen dat ‘hoe je je nu voelt’, niet zo blijft.

Even this shall pass away…

afbeelding van petals

hey Tired, bijzonder lastige

hey Tired, bijzonder lastige situatie waar jij in zit. Het is echt vreselijk lastig omgaan met iemand met narcistische trekken, helaas. Zelfs als zij degenen zijn die het hebben uitgemaakt, maar vooral als jij die persoon bent die afstand neemt, kunnen ze gaan stalken, hele nare en onware dingen over je gaan roepen en jou dus zwart maken bij anderen. De beste manier is om het contact te verbreken, maar aangezien jullie samen een kindje hebben is dat niet mogelijk. Beperk het contact daarom tot puur over jullie kindje, zou mijn advies zijn en stel hele strikte grenzen aan de rest. Er zijn op het internet veel adviezen te vinden van ouders die in een soortgelijke situatie zitten, daar kun je je voordeel mee doen.

Dat jouw ex dit doet zegt heel veel over hem, hij probeert dus nog steeds controle over jouw leven uit te oefenen. Hoe komt het dat hij in jouw mailbox kan? Ik zou als ik jou was heel snel alle wachtwoorden gaan veranderen als je dat nog niet gedaan had. Dan heeft hij in ieder geval niet de mogelijkheid om dit nog een keer te doen.

Vanuit het perspectief van die nieuwe man, ik begrijp heel goed dat hij erdoor afgeschrikt is. Dat zou ik zelf ook zijn. Als die man zelf nog nooit met dit soort dingen te maken heeft gehad, is het ook lastig voor hem te begrijpen. Heeft niets met jou te maken, hij wil niet in het drama getrokken worden. Het enige wat je helaas kunt doen is deze keuze respecteren en afstand houden, als hij zich bedenkt of hij wil er toch nog verder over praten dan komt hij vanzelf wel weer.

Wat mij verontrust in jouw bericht zijn de grote woorden die je na 1 week al gebruikt voor die nieuwe man. Binnen 1 week spreken over liefde terwijl je die persoon nog helemaal niet kent. Ik zou daar heel erg mee uitkijken. Je kent hem net een week en je voelt jezelf nu al zo in de steek gelaten. Waar komt dat gevoel vandaan? Heeft het te maken met wat je nooit van je ex kreeg? Zit het nog dieper, kijk naar je eigenwaarde, waarom voel jij je zo alleen gelaten en verlang je zo naar iemand die je nog nauwelijks kent? Hoe komt het dat jij zo lang (uit medelijden) bent gebleven bij iemand die zo slecht voor je was?

Ik kan jou natuurlijk niet zeggen wat je moet doen, maar is het niet ook verstandig om eerst eens even de tijd voor jezelf en je kindje te nemen, weer even sterk op je eigen benen te staan los van een partner, lekker in je vel te gaan zitten, dan ben je zelf ook emotioneel minder afhankelijk van of een man jou wil of niet. Ook als je verder wil proberen met de nieuwe meneer, leer deze persoon rustig kennen zou ik zeggen, zeker nu je zelf net uit zo'n heftige situatie komt die ongetwijfeld een grote impact op jou heeft gehad. Juist met rust voor jezelf en ook rust voor die ander bouw je sterkere dingen op, en voorkom je dat je weer verzeild raakt in een volgende destructieve relatie.

afbeelding van musicus

Blijf bij jezelf

Zorg dat je dicht bij jezelf blijft, om er te zijn voor jezelf en om er te kunnen zijn voor je kindje!!
Wees verstandig en dan weet je dat het verstandig is om eerst alles op een rijtje te krijgen voordat je aan iets nieuws begint. Je ziet dat het invloeden kan hebben op andere (nieuwe) mensen in je leven wanneer je andere situaties nog niet afgesloten of verwerkt hebt.

Sterkte!