Boekentips

Op ldvd.nl worden door gebruikers regelmatig boekentips gegeven. Op deze pagina staan die boekentips verzameld. Als je op een titel klikt, word je naar een pagina gestuurd waar je nog meer informatie over het boek kunt vinden en het eventueel kunt bestellen. Als je een bestelling doet via een link op deze site, steun je ldvd.nl, omdat ldvd.nl voor ieder verkocht boek een kleine provisie ontvangt. Uiteraard heeft dit geen invloed op de tips zelf; het overgrote deel komt immers van ldvd-gebruikers.
Als hij maar gelukkig isAls hij maar gelukkig is, Robin Norwood
Er zijn vrouwen die te veel in de liefde investeren en er te veel van verwachten, vrouwen die de neiging hebben zichzelf op te offeren en weg te cijferen, allemaal in de hoop dat hij gelukkig zal zijn. Dit krampachtige verlangen tast vaak het emotionele welzijn van die vrouwen aan en kan zelfs hun fysieke gezondheid en veiligheid in gevaar brengen.

In Als hij maar gelukkig is laat psychotherapeute Robin Norwood zien hoe verlammend zelfopoffering kan werken en hoe je eraan kunt ontsnappen.
Als je partner je verlaat...Als je partner je verlaat..., Doris Wolf
Iemand die wordt verlaten, lijdt vaak psychisch en lichamelijk hevig onder het verlies. Men voelt zich volkomen machteloos en twijfelt op alle terreinen aan zichzelf. Schuldgevoelens, angst, woede en wanhoop wisselen elkaar af en men heeft het gevoel nooit meer gelukkig en vrolijk te kunnen zijn.

'Als je partner je verlaat...' helpt dit verlies - stapsgewijs - te verwerken en weer een nieuw begin te maken, met misschien wel mogelijkheden die niet eerder hun kans kregen.

Doris Wolf is therapeute, maar weet ook uit eigen ervaring wat het is om je partner te verliezen.
Dag liefde kom je ooit nog eens terugDag liefde, kom je ooit nog eens terug?, Esmée van Doorn en Carien Karsten
Joppe is een blauw hondje dat het ene moment boven op de berg staat en het volgende moment in het diepste dal ligt. We volgen Joppe op zijn reis terug naar boven, terug naar die top... of zal hij opgeven...

De weg die Joppe aflegt staat symbool voor twaalf fases van liefdesverdriet. In dit luchtige boekje legt Joppe op een leuke manier uit wat er met je gebeurt en wat je moet doen (of juist niet).
De kracht van het NuDe kracht van het NU, Eckhart Tolle
Tolle schrijft in dit boek over de wijze waarop het richten op het 'nu' kan leiden tot het hervinden van innerlijke vreugde en vrede. De kracht van zijn betoog zit in de eigenzinnige samenstelling en uitleg van inzichten uit de psychologie, religies en 'Een cursus in wonderen'. De kern ervan bestaat uit het aankweken van opmerkzaamheid zonder het waargenomene meteen te vertalen in mentaal-emotionele (rationele) patronen. Deze laatste zijn volgens Tolle vooral verantwoordelijk voor lijden.

Dit boek is vaak getipt op ldvd.nl, ondanks dat het niet specifiek over liefdesverdriet gaat. Als je je eigen weet te maken wat Tolle schrijft, wordt ook liefdesverdriet iets wat je kunt overwinnen.
De wijsheid van een gebroken hartDe wijsheid van een gebroken hart, Susan Piver
Een gebroken hart is een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven, omdat je niet alleen te maken hebt met het verdriet en het gemis maar ook met gevoelens van onmacht, falen, schaamte en een gebrek aan zelfvertrouwen. Toch is het mogelijk op een zinvolle wijze met deze gevoelens om te gaan, waardoor je er uiteindelijk gelukkiger en sterker door wordt. Susan Piver beschrijft vanuit haar eigen ervaring hoe je een pijnlijke ervaring als een gebroken hart kunt omzetten in een bron van positieve levenskracht.
Een ongewoon gesprek met GodEen ongewoon gesprek met God, Neale Donald Walsch
Walsch beschrijft in dit boek (filosofische en uiteraard fictieve) gesprekken die hij met God gehad heeft. Ze gaan over de mens, over goed en kwaad, over werk, over liefde, over de zin van het leven. God blijkt een intelligente, kritische en humoristische waarnemer van het leven op aarde. Zijn bemoedigende boodschap is dat de mens vooral de schepper moet zijn van zijn eigen leven.

'Een ongewoon gesprek met God' werd meteen bij verschijnen een bestseller en is dat nog. Het bevat de wijsheid van alle tijden voor iedereen die wil luisteren. Anders dan de titel doet vermoeden, hoef je geen aanhanger van een religie te zijn om aangesproken te kunnen worden door de inhoud van dit boek.
Eerste hulp bij liefdesverdrietEerste hulp bij liefdesverdriet, Rhijja Jansen
Als je hart gebroken is, kom je in een draaikolk van emoties terecht. Verdriet, wanhoop, machteloosheid en een gevoel van eenzaamheid wisselen elkaar in sneltempo af. Dit boekje is een reddingsboei in deze barre tijd. Het vertelt zonder poespas wat liefdesverdriet inhoudt en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Hoe lang gaat het duren? Beleven mannen liefdesverdriet anders dan vrouwen? Hoe kun je je gebroken hart zo snel mogelijk lijmen? En wat doe je met je ex? Omdat gedeelde smart halve smart is, vertellen zeven BN'ers openhartig over hun ervaring met liefdesverdriet.

Rhijja Jansen is freelance journalist en schrijft onder andere voor de vrouwenbladen Yes en Celebrity. Nadat ze zelf geconfronteerd werd met een gebroken hart, besloot ze een strohalm te schrijven waar vrouwen met ldvd zich aan vast kunnen klampen.
Handboek SpiegelogieHandboek Spiegelogie, Willem de Ridder
In zijn Handboek Spiegelogie zet De Ridder zich af tegen de vergankelijke visies van negatief georiënteerde charismatici die "hun witgewasen leugens als waarheid presenteren." De Ridder geeft in zeer ontspannen stijl de nieuwe/eeuwige spelregels voor een fris begin in een Oneindig, Niet Te Vangen, Volautomatisch Liefdevol en Veilig Universum. Daar geldt: waar je je aandacht op concentreert, groeit. Via je lichaam en je gevoel word je onvoorwaardelijk gesteund. Het middel en doel zijn identiek, elke crisis creëer jezelf, elke vreugde ook. Je projecteert slechts overtuigingen in een energieveld.

Dit boek gaat niet specifiek over liefdesverdriet, maar verschaft inzichten die je ook (juist!) bij liefdesverdriet bijzonder goed kunnen helpen.
Het geheim van een gelukkige relatieHet geheim van een gelukkige relatie, Mira Kirshenbaum
Door dit boek te lezen, zul je ontdekken waarom je vorige relatie niet kon slagen en waarom je alleen maar ongelukkig zou zijn geworden als de relatie had voortgeduurd. De chemie die er in het begin is, is allesbepalend. Ook de punten waarop je van elkaar verschilt zijn van groot belang. Ook doet dit boek je inzien dat relaties soms niet slagen omdat jij of je ex er simpelweg nog niet aan toe was. Het kan je laten inzien dat jouw ex gewoon niet de juiste persoon was om jou gelukkig te maken.

Het lezen van het boek kan een therapeutische werking hebben en schuldgevoelens wegnemen, evenals twijfel aan beslissingen uit het verleden. Hoewel de schrijfster zich richt tot vrouwen, is het evengoed geschikt voor mannelijke lezers.
Hoe lijm ik mijn gebroken hartHoe lijm ik mijn gebroken hart, P. MacKenna en H. Willbourn
Bijna iedereen heeft weleens een gebroken hart gehad. Maar hoe kom je over zo'n ingrijpend trauma heen en hoe ga je daarna verder? Vooraanstaand hypnotherapeut Paul McKenna en psychotherapeut Hugh Willbourn hebben een eenvoudig stappenplan ontwikkeld om door een van de zwaarste periodes in het leven te komen.

Dit boek geeft een wetenschappelijk georienteerde benadering om om te gaan met liefdesverdriet en zal vooral degenen die andere zelfhulpboeken te zweverig vinden, bijzonder aanspreken.
Krassen op je zielKrassen op je ziel, Andrew Samuels
Afscheid nemen van een persoon - na het overlijden, echtscheiding of een relatiebreuk - kan een verrijking van het bestaan betekenen wanneer het op een goede wijze gebeurt. Waarom dit zo is en hoe mensen zelf op een constructieve en verrijkende wijze met hun verliezen kunnen omgaan, vertelt Samuels, die veertig jaar praktijkervaring heeft als klinisch psychiater en als hoogleraar verbonden is aan enkele onderwijsinstellingen. In tamelijk korte, maar heel duidelijke hoofdstukken en paragrafen gaat hij in op onderwerpen zoals het verschil tussen verdriet en depressie; creatief rouwen - een wezenlijk aspect van dit boek - en schuldgevoelens.
Liefdesverdriet Liefdesverdriet, Roel van Duijn
'Mijn Antilope' noemt Roel van Duijn zijn Zwaantje, die aan een proefschrift werkt. Maar naarmate het proefschrift vordert communiceren de geliefden steeds minder, tot Roel haar op een dag verzoekt weg te gaan. Als hij vervolgens tot het inzicht komt dat hij niet zonder haar kan, wil ze niet meer terugkomen. In dagboekvorm vertelt de auteur over de breuk en de maanden die volgen. Tussendoor kijkt hij terug op zijn jeugd, zijn ouders, zijn eerste liefde. Langzaam maar zeker hervindt hij zijn evenwicht. Het boek besluit met portretten van mensen die een heftig liefdesverdriet (ldvd) hebben overleefd. De auteur onderscheidt hierbij drie stappen: door de pijn heengaan, het zelfbeeld vernieuwen en weer van jezelf kunnen houden.

Dit boek is aardig omdat het enerzijds liefdesverdriet in romanvorm giet en anderzijds goede tips geeft om met liefdesverdriet (en exen) om te gaan.
De wijsheid van een gebroken hartMannen komen van Mars, vrouwen van Venus, John Gray
Mannen en vrouwen zijn verschillend, dat wisten we al. Pas als je goed kijkt, zie je hoe anders mannen en vrouwen denken, voelen, communiceren en liefhebben. Het lijkt wel of ze van verschillende planeten komen! John Gray trekt deze metafoor door en stelt dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Hij blaast de verschillen tussen beide seksen op om ze zichtbaar te maken, maar vooral overkomelijk. Zodra je maar begríjpt dat je soms niets van elkaar begrijpt, zijn veel relatieproblemen meteen opgelost.
Mars & Venus beginnen opnieuwMars & Venus beginnen opnieuw, John Gray
Iedereen wil een liefdesrelatie die eeuwig duurt. 'En ze leefden nog lang en gelukkig' is voor velen het grootste ideaal. Maar ook een bereikbaar ideaal. Vaak genoeg eindigt een relatie in een scheiding of verliezen mensen hun partner door de dood. Opkrabbelen en je leven opnieuw inrichten na een dergelijke gebeurtenis is niet gemakkelijk en ooit weer gelukkig worden lijkt heel ver weg. John Gray brengt dan met Mars & Venus beginnen opnieuw een helder toekomstbeeld. Hij geeft waardevolle adviezen en vertrouwen in een eventuele nieuwe relatie. Dr. John Gray is psycholoog en gezins- en relatietherapeut.

Het boek staat vol waardevolle adviezen om weer vertrouwen te krijgen in een nieuwe relatie en hoe dat proces aan te pakken. Deel I, het grootste deel van dit boek, geeft alle aandacht aan de heling ofwel de verwerking van de pijn over de verloren liefde of liefdesrelatie. Deel II geeft adviezen aan vrouwen en deel III aan de mannen.
Verslaafd aan liefdeVerslaafd aan liefde, Jan Geurtz
In "Verslaafd aan Liefde" toont Jan Geurtz dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of -misschien nog erger- verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk.
VoorbijgegaanVoorbijgegaan, Joke Verweerd
Uit elkaar gaan, scheiden, is 'terug zijn bij af'. Je moet weer helemaal opnieuw beginnen, en dat met herinneringen, met de wetenschap dat het anders had gekund. Iedere dag ben je weer alleen en moet je weer verder. Dat is een lange, zware weg. In Voorbijgegaan wil Joke Verweerd hen die lijden onder de last van een scheiding, bemoedigen. Zij doet dit door gevoelens op een herkenbare manier te verwoorden, zodat je al lezend verrast constateert: 'Dit gaat over mij'.