Hier wat tips voor het verwerken van ldvd - voor wie wil.

afbeelding van Layla

Je relatie is net voorbij en daar zit je dan.
Vaak weet je niet wat je gebeurd, er komen zoveel emoties los.
Verdriet, ongeloof, boosheid, vragen, teleurstelling, onzekerheid zijn veelal de meest voorkomende emoties die men ervaart na een relatiebreuk waarin de breuk niet jou keuze was.
Soms zijn er andere redenen, waarbij je nog wel van iemand houdt maar toch niet meer verder kunt in je relatie, ook dan kan er verdriet zijn, als je de relatie verbroken hebt.
Dan de praktische zaken, zoals er kunnen zijn: de woonsituatie, verdelen van de spullen, een scheiding, bezoekregelingen, financieën, de verschillende reakties van mensen in de omgeving en familie, werk en werksfeer e.a.
En dan kun je ook nog te maken krijgen met psychische klachten en stress, slapeloosheid, onrustig zijn en jezelf onzeker voelen en zo verder.
Ldvd is niet zomaar iets, dat weten de meeste hier uit eigen ervaring.
Ldvd-ers spreken niet voor niets over het "leven op de automatische piloot" wanneer er sprake is van een relatiebreuk.
Vooral de eerste periode hoor je met regelmaat dat men in een roes leeft.
Er wordt ook wel gesproken over het "ervaren van een rouwproces".
Soms weet men totaal niet meer wat te doen, de vertouwde situatie is weg en de buitenwereld verwacht al heel snel dat je ldvd na een paar weken wel over is en je weer vrolijk als altijd door het leven kunt gaan.
Helaas leert de ervaring ons, dat ldvd diepe impact kan hebben in een mensenleven en dat ldvd lange tijd kan voortsluimeren voordat men zegt verder te kunnen zonder ldvd.
Goed, terugkomende op een "verse" relatiebreuk, daar zit je dan en nu?
In ieder geval is het verstandig om je verdriet te uiten en niet op te kroppen.
Praten en schrijven kunnen bijdragen aan de verwerking maar zeker ook aan het "helder krijgen van de situatie" voor jezelf.
Wanneer je het gevoel hebt in je omgeving niet serieus genomen te worden, zul je hier op de site zeker begrip en steun vinden van mede ldvd-ers die wel begrijpen wat ldvd met zich meebrengt.
Ook dit kan een grote stap zijn, in het verwerkingsproces, het gevoel dat je niet alleen staat in je verdriet.
Wanneer je even niet meer weet waar te beginnen, kun je desgewenst ook hulp inroepen in de vorm van maatschappelijk werk (zie in de menubalk op de site - Nu hulp nodig?) ook hier staan diverse hulpinstanties vermeld.
Om jezelf en je ex partner rust te gunnen, is het raadzaam om afstand te nemen, zo voorkom je nog meer teleurstellingen en nog meer verdriet, zo voorkom je meer ruzies en onbegrip en verder.
Vaak wanneer je net een relatie achter de rug hebt, blijven er vragen onbeantwoord, het meest voor de hand liggende is om je ex met je vragen te confronteren en wanneer je geen reactie krijgt op je vragen, je alles doet om contact te leggen, via boze mails, smsjes, telefoontjes, hyves en alles waarbij je je ex maar kunt vinden.
Ervaring heeft echter geleerd dat deze methode vaak avenrechts werkt en je alleen maar meer frustraties bij jezelf teweeg brengt.
Afstand nemen is erg moeilijk, maar wel vaak de enige manier om jezelf serieus te nemen en te laten merken aan je ex partner dat je het zonder hem/haar kunt rooien.
Je ex constant laten weten dat je er bent, wekt alleen maar irritaties op waardoor een gesprek ( om de zakelijke kant in goede orde met elkaar af te handelen) nog amper mogelijk is.
De leegte opvullen, ja hoe doe ik dat, .... (???)
Uiteraard zit je met je gedachte bij die ene persoon maar die is onbereikbaar geworden, tenminste op dit moment.
Toch is afleiding zoeken de enige manier om de dag en de avond door te komen.
Sommige gaan flink aan de slag in hun huis of kamer, ze veranderen het één en ander en maken het "hun" eigen stekkie, herinneringen en spullen (en foto's) van je ex in een doos, zodat je niet steeds geconfronteerd wordt met spullen die je van je ex hebt gekregen. Je kunt de herinneringen wel bewaren, weggooien kan later ook nog.
Anderen gaan helemaal op in hun werk, of gaan een sport beoefenen, gaan op vakantie of nemen een paar vrije dagen.
Probeer afleiding te zoeken, al ben je niet de vrolijkste, iedere afleiding die je zoekt is meegenomen, er is in ieder geval weer een dag voorbij.
Maak voor jezelf een lijst met bepaalde doelen die je wilt bereiken en zorg dat je deze doelen ook daadwerkelijk uitvoert binnen een bepaald tijdsbestek.
Als je werkt is het handig om een vertrouwenspersoon te laten weten wat er speelt, zo weten ze op je werk dat het weleens zo kan zijn, dat je niet jezelf bent.
Als je een goede band hebt met je huisarts, is het raadzaam ook eens langs je huisarts te gaan, al is het maar om aan te geven wat er speelt.
Geef en gun jezelf ruimte en rust, en accepteer dat je ldvd hebt en het veel tijd nodig heeft, om te kunnen herstellen.
Je zult ook "betere dagen" beleven, maar wanneer je dan toch weer het gevoel hebt "terug bij af te zijn" gaat ook een mindere dag weer over.
Heel langzaam maar zeker zullen de betere dagen de overhand gaan nemen.
Wanneer je met je ex echt nog dingen af moet handelen, zoals verdelen van de spullen en overige zaken, probeer dan zo zakelijk en duidelijk mogelijk te zijn, wanneer emoties de overhand gaan nemen kan de ex partner de gesprekken zo afkappen.
Als je moeite hebt je ex zelf te zien, dan kun je ook vragen of een familielid of goede vriend/in deze taak in jou plaats wil doen, als het gaat om het teruggeven of ophalen van spullen.
Zo blijf je zelf buiten schot en zo bespaar je jezelf de confrontatie en de nodige stress die daarbij komt kijken.
Mocht het zo zijn dat je ex partner zelf steeds contact met jou opneemt en je vind dat niet prettig, wees dan kort en duidelijk en zeg eerlijk dat je niet toe bent aan contact en je zelf wel contact op zult nemen wanneer je daar aantoe denkt te zijn.
Probeer de gesprekken kort te houden, vaak haalt het één het ander aan en voor je het weet ben je verwikkeld in een scheldpartij.
Na een relatiebreuk kan het zijn dat je jezelf heel erg onzeker voelt, je vertrouwen is beschaamd en je denkt dat je de relatiebreuk had kunnen voorkomen of dat alles aan jou heeft gelegen.
Dit is uiteraard niet het geval, waar een relatie tussen 2 mensen was, daar hebben beiden hun tekortkomingen.
Wanneer een relatie plotseling wordt verbroken, kan het voorkomen dat je erg in de war raakt wanneer blijkt dat je ex partner al vanaf dag één vrolijk doorgegaan is met leven, alsof er nooit een relatie is geweest.
Jij zit nog midden in je ldvd, en je ex partner schijnt nergens last van te hebben.
Het kan zijn, dat je ex partner al eerder niet meer tevreden was met de relatie, je ex partner heeft qua gevoel al eerder afscheid van je genomen waar je misschien niets van gemerkt hebt want alles ging op de normale voet verder totdat het hoge woord eruit kwam.
Je ex partner was dus al "verder" dan jij, met het "loslaten" van de relatie.
Soms durven mensen hun ongenoegen niet uit te spreken, bang om de ander te kwetsen.
Helaas zien ze niet in, dat ze de ander juist extra kwetsen door onverwacht uit te spreken dat ze een relatie niet meer zien zitten.
Wanneer je eigenwaarde tot het nulpunt is gedaald, is het raadzaam om te gaan werken aan het opbouwen van je eigenwaarde.
Door aan je eigenwaarde te werken, zul je meer zeker worden van jezelf en zien dat de ander niet "zaligmakend" is.
Je moet het zo zien, ooit is je ex partner op jou kwaliteiten gevallen, dus ben je niets minder dan ieder ander.
Blijf dichtbij jezelf en vraag je niet steeds af wat je ex partner denkt, vind en wil, maar vraag je eens af wat je zelf wil.
Om je ldvd te verwerken kun je ook eens opschrijven wat het nu toch was, wat het was waardoor je door je ex partner aangetrokken werd.
Wat waren de minpunten en wat heb je gemist in je relatie.
Zoek eens voor jezelf uit, of je zelf nog wel gelukkig was, de laatste maanden van jullie relatie.
Wat is het nu precies wat je aan je ex partner mist?
En wat mis je juist niet?
Zo krijg je meer inzicht in je eigen situatie, ook dit kan meehelpen aan de verwerking en kan heel verhelderend werken.

Vergeet nooit de spreuk van deze site: When you hit rock bottom ... the only way to go is up.

Sterkte!

Layla - Moderator ldvd site.