wanneer laat dat verlangen je vrij?

afbeelding van Isaaa

Misschien is het praten achteraf, en is alles achteraf duidelijker en makkelijker gezegd.
En meerdere mensen hebben tegen mij gezegd dat, wat ik ook denk geleerd te hebben van dit alles, je weer terugvalt in je oude patroon zodra je alles weer terughebt. Dat je denkt dat je veranderd bent, dat je nu na alles echt wel weet hoe het moet. Maar dat je dat na 2 maanden weer compleet vergeten bent, en het weer het oude liedje is.

En weet je, dat kun je toch alleen maar zeggen als je zelf nog nooit zó diep hebt gezeten als(sommige/de meeste)mensen hier? Ik ben voor mijn gevoel mijn grote liefde kwijtgeraakt, en wat nog het ergste is is het idee dat ik daar zelf aan heb meegeholpen. Ik zag te weinig, dacht teveel aan mezelf, nam teveel voor lief. Er was altijd een verlangen naar meer, naar het onbekende dat wellicht beter kon zijn dan wat ik had. Niet dat ik toen der tijd bij hem weg wilde gaan, maar tijdens onze relatie was ik absoluut lang niet zo bewust voor mijn liefde voor hem als ik ben geworden het afgelopen jaar.

En waarom, waarom was ik nooit compleet gelukkig? Met hem, met ons? Met mijn grote liefde, waarom heb ik nooit zoveel genoten van alles toen het nog kon? Wat maakte het onbekende beter, dan al hetgene dat ik kende?
Ik weet zeker dat ik het anders zou doen nu, er is zoveel veranderd dat het niet eens mogelijk is om in het oude patroon terug te vallen. En ik zou wel een ongelofelijke stomme koe zijn om hier niet van geleerd te hebben. Ik ben meer kwijtgeraakt dan ik ooit voor mogelijk had gehouden en dat wil ik nooit, nooit meer meemaken.

Good luck you all, xx

Kan iemand me vertellen
Wanneer een schutter rust
Wanneer de boog zich mag ontspannen
Z'n pijl het laatste doelwit kust

Wanneer is een mens tevreden
Merkt hij voor een keer als hij kijkt
Over de schutting bij de buren
Dat 't het gras niet net iets groener lijkt

Zeg me waar moeten we zoeken
En wat is nou die wens
Waarna we niet meer verder hoeven
Waar en wanneer ligt de grens

En waarom wil ik alsmaar verder
Als ik ergens ben
Wat maakt het onbekende beter
Dan al het gene dat ik ken

En waarom ben ik nooit compleet gelukkig
Met wat er hoort bij mij
Waarom moet er toch steeds weer iets bij
Waarom nooit eens een keer
Ietsje minder dan meer
Wanneer laat dat verlangen mij vrij

afbeelding van ikhoopopbeter

mooi Isaa

Denk dat je de kern raakt hier : bij je eigen probleem.

Blijkbaar heb je een probleem met binding. Typisch voor bindingsangstigen is dat ze denken dat de ware liefde nog moet komen, ook al hebben ze die misschien al lang gevonden. Ze idealiseren de liefde, en aangezien ideaal niet bestaat, zullen ze altijd blijven zoeken.

Ze kunnen niet leven met de werkelijkheid. Wat niet is, dat willen ze (zelfs je ex hoort daarbij, hij is nu onbereikbaar).

TENZIJ je het probleem onderkent en er iets aan doet. En misschien zal dat niet lukken zonder professionele hulp, want BA is echt een psychisch probleem.

Ik ben eerlijk, en misschien hard daarin, maar ik weet waarover ik praat. Heb je blogs gelezen, ik stond aan de andere kant, en kan je zeggen, noch voor de BA noch voor de partner is dit leefbaar.

Werk eraan meisje, werk eraan.

afbeelding van Isaaa

@ikhoopopbeter

Bedankt voor je reactie, maar ik denk echt oprecht niet dat ik bindingsangst heb.
En dat zeg ik niet omdat ik het niet wil erkennen hoor, en misschien is het wel een bepaald soort bindingsangst qua dat ik mijn ex verkeerd aan me probeerde te binden.
Maar ik heb nooit angst gehad om relaties aan te gaan, en was ook niet op zoek naar een grotere liefde toen ik met hem was. Ik kon me niet voorstellen dat we ooit uit elkaar zouden gaan, maar ik heb heel erg veel spanning 'nodig'.(ik hoop dat ik daar aan kan werken en daarvan af kan komen) wat ook te maken heeft met mijn adhd. Daarnaast heeft mijn vader ons vroeg verlaten wat terug is gekomen in mijn latere relaties. En dan vooral bij mijn ex waar het hier om gaat.
Ik hield hem op de verkeerde manier bij me, door aantrekken afstoten, omdat ik onbewust heel bang was dat hij zou gaan. Ik heb nooit de totale rust kunnen vinden, nooit erop kunnen vertrouwen dat hij ook wel bij me zou blijven als er niet zoveel spanning en aantrekken afstoten was. Daar heb ik nu spijt van, want dit heeft hem uiteindelijk uitgeput, opgebrand.

En idealiseren etc dat is wel iets wat ik heel erg herken, ik ben in dat opzicht een echte romanticus zoals je ze tegenkomt in de literatuur, iemand die eigenlijk altijd op zoek is naar meer, beter, nooit compleet gelukkig is omdat er altijd een verlangen is wat ervoor zorgt dat je toch weer verder gaat of fouten maakt. Waar je later spijt van krijgt. Inderdaad het onbereikbare, waar nu ook mijn ex onder valt. Maar ik denk niet dat dit iets is van bindingsangst, het is gewoon het rusteloze wat ik altijd wel heb gehad. En waar ik ook aan werk nu, het is iets in mij wat ik ook moet accepteren en mee moet leren leven. Ik heb uitdagingen nodig en afwisseling, zo zit in in elkaar. Maar de onzekerheid en sommige gebeurtenissen hebben ervoor geleid dat er meerdere dingen fout zijn gegaan ook mede hierdoor. En daar werk ik nu ook aan, loop nu een jaar bij een psycholoog.

In ieder geval bedankt voor je reactie Glimlach

x Isa

Everybody sails alone, but we can travel side by side

afbeelding van ikhoopopbeter

hallo Isaaa

Bindingsangst, verlatingsangst, zijn twee keerzijden van dezelfde medaille. Ook bijhorende spanningen kunnen daarbij horen.

Maar als je therapie volgt, dan vind ik dat een heel groot pluspunt en bespreek je dit inderdaad beter met hem of haar.

Mijn reactie is geen verwijt hoor, heb hier alleen heel veel over gelezen, en denk trouwens zelf dat ik met een vorm van verlatingsangst te kampen heb dus ...

Sterkte meisje.

afbeelding van Isaaa

@ikhoopopbeter

Ja daar heb je gelijk in, bindingsangst verlatingsangst, het is wel iets anders maar komt wellicht uit hetzelfde voort. Alleen met bindingsangst ben je al bang bij het moment dat je merkt dat er gevoelens komen, en ik ben juist daar heel erg naar op zoek. Het is meer het verlaten, dat je merkt dat je zoveel van iemand bent gaan houden dat het je bijna beangstigd, en dat je bijna denkt dat je er beter maar zelfs een punt achter kunt zetten om de eventuele pijn te voorkomen. Zover ben ik nooit gekomen, heb om die reden nooit ergens een punt achter gezet maar heb er wel heel erg mee gespeeld. Moest altijd maar horen hoeveel hij van me hield, hoe geweldig hij me vond etc. en raakte al snel in paniek wanneer dat in mijn ogen minder leek te worden. En daar wil ik vanaf, de rust vinden dat niet meer nodig te hebben. Wat inderdaad te maken heeft met geloven dat iemand ook echt van je kan houden.

Jij ook sterkte en bedankt, de therapie helpt en heeft me veel doen inzien! x

Everybody sails alone, but we can travel side by side

afbeelding van diep

@isaaa

en kan het ook niet een drang tot perfectionisme zijn?
diep

afbeelding van Isaaa

@ diep

Ik weet het niet, het is ook iets in mij waar ik beter mee moet leren omgaan.
Rusteloosheid, uitdaging, spanning opzoeken. Nog niet zo lang geleden raasde ik door het leven heen, er moest altijd wat gebeuren en dat gebeurde er ook. En zo niet, zorgde ik daar zelf wel voor. Ik werd paniekerig als alles even 'stil' leek te staan, alsof ik niet kon wennen aan stilte, rust en leegte. 7 maanden geleden werd ik hiertoe gedwongen en nu zie ik in dat het ook te redden is zonder. Heb er veel van geleerd, maar af en toe kan ik maar niet accepteren dat het echt voorbij is, mede hierom. En zou ik het zo graag goed willen maken nu ik alles wel weet.
Ik zou graag de kracht en moed vinden om het echt los te laten. En wat het nou precies allemaal is of is geweest, weet ik ook niet. Het blijft in ieder geval een grote les.

x

Everybody sails alone, but we can travel side by side

afbeelding van diep

@Isaaa

ik denk toch dat je pas echt volledig kan doorgaan met je leven als je het gebeurde DEFINITIEF accepteert; dat wil niet zeggen dat je alles wat er gebeurd is accepteert doch wel dat je het een plaats geeft

nà de acceptatie zal je kunnen loslaten en dat vraagt eigenlijk (denk ik) geen kracht en moed maar dat je het moet WILLEN

en tot slot : stoppen met vragen stellen over wat er gebeurd is, je zal toch nooit het echte antwoord kennen of krijgen

goede moed
diep

afbeelding van Isaaa

@ diep

Ja dat bedoelde ik er eigenlijk ook mee maar dan in wat andere woorden.
Ik weet zeker dat je pas echt kunt doorgaan wanneer je alles definitief accepteert, en dat betekend niet vergeten en opzijschuiven maar eerder een manier vinden om het een plek te geven waar het voor jou echt kan rusten en geen directe invloed meer heeft op je leven.
Op dit moment merk ik dat het nog teveel impact heeft op wat er nu gebeurd of langskomt, ik vergelijk nog teveel, denk nog vaak terug, ben nog steeds onzeker en soms overmant het me nog. Het gaat veel beter dan voorheen maar ik merk dat het nog lang niet zover is dat ik echt ben verdergegaan. En dat betekend dus dat ik het nog niet definitief geaccepteerd heb, maar hoe doe je dat dan? Dat bedoel ik een beetje met moed en kracht, ik denk wel dat je dat nodig hebt om echt tegen jezelf te kunnen zeggen hier laat ik alles gaan. Want accepteren, loslaten van vedriet en gemis betekend echt definitief het einde. Het is een beetje dubbel, je wilt er heel graag vanaf maar aan de andere kant is dat wel hetgeen wat jou nog bindt aan die ander. Alsof het proces van doorgaan soms toch nog beangstigend is.

En ja de vragen stellen gaan vanzelf en dan vooral op het begin, daar moet je inderdaad niet in blijven hangen want sommige dingen hebben nou eenmaal geen antwoord. Ook weer een kwestie van acceptatie en van tijd.

Bedankt, liefs

Everybody sails alone, but we can travel side by side

afbeelding van amber11

@Isaa

Ben nogal moe op het moment...waarmee ik wil aangeven dat ik misschien dingen door elkaar haal.
Heb een aantal blogs van je gelezen en hetgeen me héél fel bij blijft is bijvoorbeeld je drang naar dat iets meer.
Ik weet niet of ik het voor mezelf zo kan omschrijven maar weet dat ik vooral in mijn laatste relatie zoiets had van 'is dit het?'. Ik probeerde telkens die grens te verleggen. Hem steeds een beetje blijven duwen...eens kijken of hij wel werkelijk van me hield. Goh je kan wel arm in arm liggen in de zetel maar gaf me dat voldoening? Nee niet echt. De woorden die hij sprak...gaf me dat zekerheid? Nee niet echt..
Actie dat wilde ik.. niet teveel rust. Reactie...voor hem veel te moeilijk wat begrijpelijk is.
Soms denk ik dat ik niet kan leven met het normale 'huisje, boompje en whatever..'.En anderzijds is dat hetgene waar ik naar streef..
Denk dat ik gewoon onzeker ben..in die mate dat ik het moeilijk vind om van mezelf te houden. En daarom ook niet begrijp dat iemand anders van me kan houden..
Waarom zouden ze?
Gekke vraag toch?
x

afbeelding van diep

@amber11

Hey, klinkt misschien raar maar zolang je niet van jezelf houdt kan je ook niet van een ander houden
diep

afbeelding van amber11

@diep

Wil dit weerleggen..
Zolang je niet van jezelf houdt kan je niet geloven dat een ander van jou houdt.
Ik kan zeker wel van een ander houden..het geloof dat hij van mij houdt is moeilijker..
x

afbeelding van diep

;

;

afbeelding van diep

@amber11

het is je volste recht om dat te weerleggen maar je weerlegt wel iets dat al in het lang en breed is bestudeerd en beschreven.

het is nu iets te laat voor mij (moe) om het in detail te beschrijven maar dan heb je het nog te goed van mij (beloofd)

ondertussen in het kort :
omdat je niet genoeg van jezelf houdt zal je bij het houden van een ander ook (onbewust) verwachten dat die ander je eigenliefde voldoende aanvult, maw niet alleen dat hij van je houdt maar ook je eigenliefde op niveau brengt. Dat vragen van een partner is teveel. Wanneer je eigenliefde in een relatie niet verhoogt denk je dat die ander niet genoeg van je houdt en dan kom je tot jouw slotsom dat je niet gelooft dat hij van je houdt.

Iets duidelijker?
diep

afbeelding van amber11

@diep

Kan ik volledig in volgen...
Maar het houdt nog niet in dat ik niet weet hoe ik van een ander kan houden. Het gevoel is er wel..
Maar ik veronderstel dat er meer achter zit. Misschien dat ik niet oprecht kan houden van de persoon die hij werkelijk is omdat ik verwachtingen heb die niet reëel zijn..Zoiets?
x
ps. now the feeling...ook moe hier..
slaap zacht en dikke kus voor de klein
x

afbeelding van Chrysothemis

'Houden van een ander' met een negatief zelfbeeld

'Van iemand houden' kun je verstaan als 'liefde voelen voor iemand' of als 'iemand liefdevol behandelen'. Ik denk dat een negatief zelfbeeld, weinig liefde voor jezelf of een gebrekkig gevoel van eigenwaarde het heel moeilijk maken om een ander liefdevol te behandelen. Maar gevoelens van liefde voor een ander koesteren kan natuurlijk wel.

Liefdevol met iemand omgaan betekent dat je je laat leiden door overwegingen van zijn/haar bestwil. Je wil dat die ander gelukkig is en dat die ander vrij is (als in: autonoom), en in mijn optiek vloeit daaruit voort dat je die persoon accepteert zoals hij is (iemand ongevraagd proberen te veranderen schendt zijn autonomie), eerlijk en niet manipulatief bent (als je iemand manipuleert kan hij niet zijn eigen keuzes maken en beperk je ook zijn vrijheid) en in het algemeen liever aangename gevoelens bij die persoon probeert op te roepen dan onaangename (kortom: gewoon een beetje lief zijn).

Ik denk dat een negatief zelfbeeld het heel moeilijk kan maken om de autonomie van je partner te respecteren. Als je je partner per definitie niet gelooft als hij zegt dat hij van je houdt of dat je mooi bent of iets dergelijks, dan neem je hem niet bepaald serieus als een vrij en goed mens en dat is volgens mij nou net waar het bij respect om gaat.

Alleen al het stilletjes, diep van binnen niet geloven dat iemand van je houdt is in mijn ogen al niet perfect respectvol. Explicietere vormen van destructief relatiegedrag zijn vaak regelrecht manipulatief te noemen en simpelweg niet lief. Op die manier is daarom veel gedrag dat typisch is voor mensen met weinig liefde voor zichzelf, ook weinig liefdevol ten opzichte van hun partner.

afbeelding van Chrysothemis

Ethische co-dependentie

Ik probeer te bedenken hoe 'verantwoordelijkheid nemen voor je eigen problemen' in die tweewegenleer van autonomie en aardig zijn past. Je kunt dat natuurlijk onder allebei scharen: je eigen verantwoordelijkheid nemen en niet van de ander verwachten dat hij jouw psychische issues compenseert is aardig, want de anders bestaan proberen te verlichten in plaats van te verzwaren, dat is lief om te doen. (Net zoals helpen met de afwas aardiger is dan nog een smerig bord op het aanrecht kwakken en weglopen, terwijl je partner boven het afwaswater staat te zweten.) Je eigen verantwoordelijkheid voor je issues nemen is ook respectvoller voor iemands autonomie, omdat iemand opzadelen met jouw verantwoordelijkheid zijn vrijheid beperkt.

Maar volgens mij kan het op zich wel, om op een liefdevolle manier van je partner te vragen om een tekort aan eigenliefde op te vangen. Het is een kwestie van niet 'opzadelen met' een verantwoordelijkheid, maar open vragen om te helpen. Als je je issues onder ogen ziet en je partner geeft zelf aan een rol te willen spelen in het draaglijk maken ervan, zie ik niet hoe het onrespectvol of liefdeloos is om dat te accepteren. (Als je partner zegt: "hee, ik ben toch aan het afwassen, zet dat bord er maar bij, hoor", kun je dat best doen, lijkt me.)

Het lijkt me onverstandig, om een relatie aan te gaan waarin je afhankelijk bent van je partner voor het onschadelijk maken van een fundamenteel negatief zelfbeeld, dat wel. Het maakt je erg kwetsbaar.* Maar per definitie liefdeloos? Nee, dat denk ik niet.

(* En kwetsbaarheid maakt angstig en angst maakt manipulatief. "Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering..." Relatieadvies van Yoda... alsof wij Star Wars-nerds bekend staan om onze romantische vaardigheden... LOL)

afbeelding van Letje

Chrysothemis

Hihihihi nu moest ik zowaar nog mijn woordenboek erbij pakken...
May the force be with you (ook sf gek)
Letje

afbeelding van ptm

ptm @diep - @amber11

Mag ik het zó samenvatten?!........:
Wanneer je jezelf precies kent,hoe je in elkaar steekt(dus houden van jezelf),en je je daarbij goed voelt,dán pas kun je je open stellen voor een ander.
(en dit geldt natuurlijk ook voor die ánder)Glimlach

grt ptm

afbeelding van diep

@ptm

euh ja maar zie het liever nog iets breder dan enkel open stellen, je moet nml ook liefde kunnen/willen ontvangen (omdat er een groot verschil is tussen geven en ontvangen en met dat laatste hebben ook velen een probleem)
we moeten er ook niet over beginnen filosoferen, het moet allemaal ook nog een beetje natuurlijk verlopen in de liefde, niet? Glimlach
diep
(en wens je super veel liefde met je vriendin in 2010!)

afbeelding van Isaaa

@diep, ptm

Hmm, ik weet niet. Als je heel erg onzeker bent stel je je moeilijker open voor iemand anders, omdat je toch niet kunt geloven dat diegene serieus geïnteresseerd is.
Maar dat is wanneer je niet in een relatie zit, en ik zat toen wel in de relatie. En toen der tijd dacht ik heel zeker van mezelf te zijn, achteraf gezien was ik dat niet. Omdat ik hem zo angstvallig en op een rare foute manier bij me wilde houden, niet de rust had dat hij ook wel van me hield zonder dat ik hem daar steeds aan moest herinneren(door zelf afstand te nemen, jaloers maken etc). Dit had te maken met verlatingsangst, onzekerheid. Maar ik hield wel van hem, was alleen bang dat wanneer ik álles gaf, hij alles snel voor lief zou gaan nemen.
Het staat dus uiteindelijk allemaal met elkaar in verband, dr zit overal wel waarheid in.

X

Everybody sails alone, but we can travel side by side

afbeelding van emotional

Isaaa

Ik denk ook, als iemand heel erg onzeker is, het moeilijk is om open te staan, want je denkt niet iemand van je zou kunnen houden. Je kunt het van binnen dan eigenlijk onzettend graag willen, maar een stemmetje van binnen zegt....ach, not a chance. Bovendien ben je dan ook nog enorm bang voor een afwijzing, wat je misschien zult ervaren als een bevestiging van het lage zelfbeeld. Die angst is er bij mij wel nog steeds een beetje.

Je schrijft iets wat ik ergens ook herken. Alleen deed ik dat nooit met jaloers maken of afstand nemen. Ik probeerde juist continu het beste van mezelf te geven, de ander op handen te dragen, altijd verrassen, er altijd zijn. Eigenlijk vrijwel continu 100% inzet, alles met de bedoeling dat haar ogen fonkelden van geluk. Zolang dat er was, voelde ik me veilig. Ook niet altijd makkelijk, want probeer jezelf maar continu te overtreffen. Benieuwd hoe ik dat zou hebben gelapt als we 10 jaar bij elkaar zouden zijn geweest Knipoog
De angst bleef altijd, dat ik niet goed genoeg zou zijn en dat andere mannen meer te bieden hadden. Nu was het bij mij ook zo dat er daadwerkelijk een andere man was, dus in feite was het al een 'competitie' wie haar hart zou winnen, daarbij was ik in het nadeel omdat er leeftijdsverschil was waar zij mee zat.

Ik hield onzettend veel van haar en zolang ik wist dat zij dat ook van mij deed, was alles goed. Kwam de twijfel en angst ging ook mijn zelfvertrouwen de afgrond in. Dat ze uiteindelijk koos voor een ander was natuurlijk zoiets als de knock out klap. Nu is mijn zelfvertrouwen inmiddels veel beter, maar lang niet dat wat het zou moeten zijn. Dus moet ik weer openstaan of eerst aan mezelf werken? Dat laatste zou linke soep zijn, want stel je bent iemand die altijd onzeker over zichzelf blijft...zou ik dus ook nooit meer een partner mogen hebben? Volgens de regel "eerst van jezelf houden" dan.
Daarbij geloof ikzelf dat de liefde van een ander, en met name die van een partner, een (groot) deel van het zelfbeeld uitmaakt. Nou, soms is het voor mij dus juist stress omdat ik mezelf continu bewijzen moet, zodat de ander me maar niet in de steek laat. En als dat dan toch gebeurd dan is dat een flinke klap natuurlijk en ergens weer een bevestiging.
Maar er word aan gewerkt Knipoog Veel sterkte!!

Groetjes
emotional

afbeelding van Isaaa

@ amber

Hey Amber,

Herken veel in wat je zegt. En ik denk zeker dat dit te maken heeft met geloven dat een ander echt van je kan houden, in ieder geval onvoorwaardelijk. De rust vinden niet steeds meer de bevestiging te hoeven krijgen. Als ik nu naar mezelf kijk denk ik hetzelfde als jij, zou ik wel kunnen leven met een huisje, boompje, beestje?? Terwijl dat het liefste is wat k zou willen. Maar then again, ik ben nog jong en hoop dat die rust me later gaat vinden.
Als ik nu kijk naar getrouwde stellen en denk aan mezelf later trouwen, krijg ik altijd een soort onbehagen. Het klinkt een beetje stom, maar ik heb altijd het idee dat 't daar dan ophoudt. Zovan, we zijn getrouwd nu is er geen spanning en liefde meer. Daar ben ik zo bang voor, ik heb bijna een neurotische(?)angst voor een sleur, kan me niet voorstellen dat ik ooit gelukkig kan zijn in een huwelijk, een relatie waarin dingen zomaar voor lief worden genomen. Dat je soms verhalen hoort over mensen die geen seks meer hebben, nooit meer leuke dingen doen of zeggen dat ze van elkaar houden. Daar moet ik niet aan dénken dat is zo niets voor mij. En dat is misschien ook wel iets waar je zelf bij bent, zelf de spanning en liefde erin houden.
Maar ook hier ging het fout bij mij en m'n ex, ik was zijn grote liefde en dat wist ik dondergoed. Maar ik wilde het wel steeds horen, en na een half jaar worden dingen natuurlijk wat anders dan op het begin. Als hij geen beltegoed meer had en ik kreeg geen lieve smsjes terug kon ik daar serieus van in de stress raken en boos om worden. Want voorheen vond hij wel een manier om te smsen, met een andere mobiel of what ever. Had dat met de liefde te maken?? Voelde hij minder voor me, daar maakte ik me meteen druk om en zocht manieren om het weer terug te horen. Door zelf afstand te nemen, jaloers te maken.. Hele domme domme fouten, want ik was zijn grote liefde maar ik kon niet inzien dat hij ook van me bleef houden zonder deze spanningen. En deze spanningen leidde er uiteindelijk toe dat hij zichzelf verloor en totaal geen rust had in de relatie.

En die onzekerheid leidt er ook toe dat je snel een punt achter iets zet wat misschien nog wel hartstikke mooi is. Je blijft zoeken naar die passie, die spanning zoals op het begin. Als dat later wat afzwakt raak je in paniek, denk je dat het weg is en wil je ermee stoppen. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn, en die rust zou ik zo graag willen vinden. Of dat nou te maken heeft met houden van jezelf of houden van een ander.. Dat is een beetje lastig.
Je moet wel houden van jezelf om zeker te zijn, om dus te geloven dat iemand ook echt van jou houdt. Ik ben door omstandigheden uit mijn jeugd snel bang dat mensen me verlaten, wordt snel onzeker ook in vriendschappen(behalve al hele lange). Maar ik kan heel goed van iemand anders houden, alleen is er weinig rust en zekerheid dat ik dit ook volledig terugkrijg. Waardoor je toch complicaties oploopt in relaties omdat je te onzeker bent over jezelf. Het heeft allemaal met elkaar te maken, en wanneer je het probleem onder ogen komt, ziet en doorhebt kun je er natuurlijk aan werken. Ik vind het alleen onwijs jammer dat ik dit niet eerder heb ingezien.

X

Everybody sails alone, but we can travel side by side