Wat wilt hij nou? deel 2

afbeelding van bp129693

Hallo allemaal,

Een paar dagen geleden heb ik hier mijn verhaal vertelt.
Inmiddels is er al weer heel veel gebeurt.
Het meeste in negatieve zin.
Ik heb inmiddels een berichtje van mijn ex gehad met de vraag of ik op zijn fb heb ingelogd wat ik dus niet meer heb gedaan nadat het uit ging en als hij slim was geweest ook niet meer kon.
Daarnaast kreeg ik een appie of ik de mensen om hem heen met rust wil laten aangezien hij ''klachten'' zou krijgen.
Het enige wat ik heb gedaan was een appie gestuurd naar een familielid van hem ivm het een en ander waar zij zich toen der tijd schuldig over voelde. Het komt als het goed is allemaal goed en dat wilde ik haar ook even laten weten.

Net nadat het uit ging heb ik gesproken met de vriendin van zijn broertje en ik krijg nu ook steeds weer dat naar me toe geslingerd dat ik haar lastig zou vallen terwijl ik haar nadat hij het al een keer eerder had gevraagd niet meer heb gesproken.
Ik vind het allemaal erg moeilijk omdat ik dus eigenlijk alle vrienden en familie waar ik anderhalf jaar mee in contact ben geweest niets meer mag vragen of iets tegen mag zeggen omdat ik ze dan lastig zou vallen.

Daarnaast slaap ik er ook niet meer van door alle stress en emoties die dit allemaal met zich mee neemt.
Ik kan hem alleen niet blokkeren aangezien mijn spullen + huisdier nog bij hem zijn.
Wat moet ik nu doen?

afbeelding van kroegtijger

stress blokkeert

Hoi bp,

Zowel je vorige blog als deze heb ik gelezen en het valt me op dat het met name om vertrouwen lijkt te draaien bij jullie. Hij lijkt nog maar heel weinig vertrouwen in je te hebben, of dat nu terrecht is of niet, en jij maakt je continue druk over wat je nu moet doen ten opzichte van hem. Helaas heb ik inmiddels de nodige ervaring op moeten doen op dit gebied, en op basis van die ervaring wil ik je adviseren om nu niets te doen. Echt helemaal niets. Alles wat je nu doet, probeert, zegt, het zal allemaal fout worden uitgelegd door hem. Je kan simpelweg even geen goed doen, wat je ook doet. Dan kan je dus alleen maar niets doen toch?

Vertrouwen kost nu eenmaal tijd, net zoals het verwerken van emoties. Geef het dan ook die tijd, en probeer ondertussen kalmte en rust te bewaren. De spannigen lopen erg hoog op bij je op het moment als ik je berichten zo lees, en dat herken ik wel redelijk. Probeer het dan ook niet uit de hand te laten lopen. Maak je niet druk om kleine niet ter zaken doende punten; het is het allemaal niet waard om er ruzie over te maken. Probeer er dus boven te staan. Als hij je wil beschuldigen van van alles en nog wat? Laat hem dan z’n gang gaan… Als het niet klopt, maakt het toch niet uit. Dat komt later eventueel wel een keer.

Je kan helemaal niets veranderen aan zijn mening, zijn geveoel of zijn wil of wat dan ook. Dat is iets van hem en daar moet hij mee doen wat hij wil. Vergeet hem dus even voor nu, want je kan er niets mee. Het klinkt vrij drastisch, maar helaas is het niet anders hoe graag je het ook anders zou willen zien misschien. Wat je dan wel kan doen is je op jezelf richten. Daar kan je namelijk wel wat in veranderen want dat bepaal jij.

Je geeft aan dat je vol met stress zit nu. Het lijkt mij het meest zinvolle om daar dan mee te beginnen te verhelpen. Stress blokkeert je namelijk op heel veel gebieden, varierend van empathie tot logisch nadenken. Het wegnemen van stress is dan denk ik een eerste nuttige stap in je eigen herstel. De vraag is hoe je die stress het beste weg kan nemen. Dat hangt natuurlijk erg af van de oorzaak van stress. De beste manier is om de bron weg te nemen. In dit geval is een van de grote bronnen zo te lezen de perikelen rond je relatie. Even afstand ervan nemen kan dan dus goed doen. Probeer daarom zo snel mogelijk afronding te krijgen, zodat daarmee de stress in je lichaam kan gaan dalen. Dat zal enkele weken tijd nodig hebben, maar je merkt het gelukkig wel snel dat het zakt. Daarnaast kan je diverse oefeningen doen ervoor. Veel mensen ervaren sporten en meditatie als erg rustgevend. Er is een hele hoop over te vinden in hoe je dat kan doen.

Pas als je weer een beetje rust hebt gekregen en die stress blokkeert je niet meer kan je verder gaan werken aan je eigen herstel, je problemen oplossen en weer je leven leuk gaan maken. Het kan echt, maar het gaat niet vanzelf. Je zal er wat voor moeten doen dus.

afbeelding van bp129693

Hallo, Heel erg bedankt voor

Hallo,

Heel erg bedankt voor je reactie.
Het gaat elke dag zonder contact met hem een stukje beter.
Het klinkt gemeen maar ik heb liever geen contact dan dat hij zo bot tegen mij doet.
Hierdoor raak ik erg emotioneel geraakt en het doet me pijn dat hij geen vertrouwen meer in mij heeft.

Het lijkt wel alsof alles wat we mee hebben gemaakt niet in zijn hoofd opkomt.
We hadden bijna nooit ruzie en als we het hadden was het zo opgelost een soort van kleine discussie zoals wij dat dan noemde.
Ik zou heel erg graag zijn vertrouwen in mij willen herstellen maar ik zou niet weten hoe en of het ooit nog goedkomt.

afbeelding van kroegtijger

Herstellen van vertrouwen

Hoi bp,

Het herstellen van vertrouwen is een heel langdurige zaak; dat gaat niet van vandaag op morgen, of met een wonderbaarlijke truc of iets dergelijks, maar kost heel veel tijd en inzet. Het is niet onmogelijk, maar je moet het wel graag willen.

Vertrouwen bestaat uit een deel bij jou, een deel bij hem en een gezamenlijk deel. Het deel bij jou, daar kan je veranderingen in maken. Dat heb je zelf immers in de hand. Het deel bij hem, daar kan je niets aan doen, dat is aan hem. En dan is er een gezamenlijk deel, het deel waarin je daadwerkelijk werkt om dat vertrouwen op te gaan bouwen.

Om te beginnen maar het deel bij jou. dat bestaat ook weer uit 3 componenten, namelijk betrouwbaarheid (doen wat je zegt, afspraken nakomen), openheid/controleerbaarheid (laat het zien/weten; hou geen geheimen of iets dergelijks) en het geven van vertrouwen (vertrouw hem, zodat hij jou ook kan vertrouwen). Die 3 zaken zijn waar jij direct invloed op hebt.
Betrouwbaarheid vergroten doe je door simpelweg afspraken na te komen, maar ook door te zorgen dat de verwachtingen van hem in jou kloppen met wat je kan en wil, en dat jij ook zijn verwachtingen kent. Dat betekend dus goed communiceren met elkaar. Verwachtingen bestaan uit expliciete verwachtingen (wat hij daadwerkelijk zegt) en impliciete verwachtingen (waar hij vanuit gaat, zonder het te benoemen). Als je die verwachtingen niet kent kan je er ook niet aan voldoen, ontstaan er teleurstellingen omdat je niet aan die verwachtingen voldoet en verdwijnt het vertrouwen.
Openheid en controleerbaarheid geef je door weer goed te communiceren, geen geheimen achter te houden of wat dan ook. Laat zien en laat weten wat er speelt. Niet moeilijk, maar wel heel belangrijk.
Vertrouwen geven is een onderschat component. Als jij hem al niet vertrouwd dat hij beloften nakomt, dan kan je ook niet verwachten dat hij jou wel zal vertrouwen natuurlijk.

Daarnaast is er een deel bij hem; dat bestaat dus uit het durven geven van vertrouwen aan jou, en dat is een angst overwinnen. Angst om teleurgesteld te raken. Die bereidheid moet er zijn, en die kan je niet afdwingen. Die is er, of die is er niet. In die zin is vertrouwen ook een bewuste keuze dus.

Het gezamenlijke deel bestaat uit het opbouwen van vertrouwen. Dat duurt vaak erg lang. Het spreekwoord is ook niet voor niets, vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Dat gezamenlijke deel bestaat uit simpelweg tijd met elkaar doorbrengen, en dan bij voorkeur op een manier waarop je elkaar moet vertrouwen om een goed resultaat te bereiken. Denk daarbij aan spelletjes zoals pictionary of iets dergelijks, maar je kan bijvoorbeeld ook gaan muurklimmen of wat dan ook. Als je maar tijd met elkaar doorbrengt, afspraken nakomt en verwachtingen waar maakt of op tijd bijstelt zodat je ze waar kan maken. En dat kan dus pas op het moment dat hij dat ook gaat willen.

Als ik je verhaal zo lees is dat voorlopig nog niet aan de orde. Schiet daarmee niet direct in de paniek, maar neem even afstand. Geef hem de ruimte om rust te vinden, en laat hem even z'n eigen gang gaan. Na verloop van tijd kan je dan eens kijken of hij überhaupt nog wel iets wil ondernemen samen met je, en dan kan je eventueel verder kijken. Zolang dat niet het geval is, sta je helaas aan de kant. Ga in die tijd dan niet stil zitten, want dat is een beetje zonde van de tijd, maar werk aan de aspecten waarin het mis is gegaan. Was je bijvoorbeeld niet goed in communiceren, verbeter dat dan. Kon je niet goed met je emoties omgaan? leer dat dan. Oftewel, verbeter de punten waarin het mis is gegaan zodat dit niet in de weg blijft staan. Dat geeft je afleiding en tegelijkertijd verbeter je jezelf. Dat is dus een win-win situatie.