10 maanden verder

afbeelding van Bonki

Inmiddels is het ongeveer 10 maanden geleden dat zij een punt achter onze relatie van 6,5 jaar heeft gezet.
Toch ben ik nog steeds met haar bezig. Herkennen mensen dit?

Ik probeer soms terug te kijken naar de laatste maanden van onze relatie. Maar ik merk dat ik dat moeilijk vind. Deze maanden waren een soort achtbaan voor me waarin ik totaal mezelf niet was. Ik kreeg op meerdere vlakken te maken met extreme stress. Ik noem het extreem, omdat ik bijna constant met een zenuwachtig en soms zelf angstig gevoel rondliep. Deze stress had voornamelijk met mijn afstudeerstage te maken. Daarnaast beleefde ik stress in mijn thuissituatie en stress in onze relatie. Dit laatste omdat ze aan had gegeven te twijfelen over onze relatie. Ik was aan het jongleren met mijn leven. Probeerde alles in de lucht te houden, waardoor het eigenlijk op alle vlakken minder ging. Ik blokkeerde op veel vlakken. In plaats van dat ik aan mezelf ging werken, werden bepaalde punten alleen maar erger (onzekerheid, jaloersheid, negativiteit, claimen, mezelf isoleren van de buitenwereld en haar daarin meetrekken). Ik merk dat ik me heel erg schuldig voel over deze periode, maar ik voel ook een machteloosheid. Ik had gewild dat ik sterker in mijn schoenen stond en dat zij op mij kon steunen. In plaats daarvan trok ik haar alleen maar verder mee in mijn eigen diepe dal. Achteraf denk ik wel eens dat ik in die periode depressief ben geweest.

Daarnaast spelen er ook nog steeds vragen in mijn hoofd. Vragen waarop ik waarschijnlijk nooit (eerlijk) antwoord zal krijgen. Ik heb het pas nog wel geprobeerd om een berichtje te sturen, waarin ik haar volledig door mijn gedachten heb geleid. Geen beschuldigingen of iets. Gewoon puur hoe bepaalde gedachtes in mijn hoofd zitten en of zij kon bevestigen of deze gedachtes klopten. Ze reageerde kort dat mijn gedachtes niet klopten en heeft me daarna geblokkeerd. Ze gaf daarbij ook aan dat ze eindelijk weer gelukkig is en dat een lange tijd niet geweest is. Maar op de vraag of dat aan mij gelegen heeft, krijg ik geen antwoord. Zwijgen is toegeven? Pijnlijk. Je wilt niet de reden zijn dat iemand ongelukkig is.

De koelheid die ze nu heeft voelt zo raar. Vanaf dat we 14 waren, hadden wij een zeer sterke band. We zijn eerst ook ongeveer drie jaar hele goede vrienden geweest, voordat we een relatie kregen. We konden elkaar alles vertellen en we hebben zo veel met elkaar gedeeld. Ik kan onze band echt speciaal noemen. Nog steeds voel ik die band naar haar toe. Ze zit eigenlijk altijd nog wel in mijn achterhoofd. Ze heeft als persoon echt een grote indruk op me achtergelaten.
Ik voel nu alleen een enorme koelheid vanuit haar kant. En dat had ik eerlijk gezegd nooit verwacht. Zelfs niet als we uit elkaar zouden gaan, dacht ik dat we het altijd nog leuk zouden vinden om elkaar te spreken. Al was het maar één keer per jaar. Maar de interesse van haar kant is volledig verdwenen. En dan speelt de vraag op: wat is er gebeurd? We zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan. We hadden zelfs nog redelijk goed contact vlak nadat het uit was. Al was het wel heel moeilijk, waardoor we besloten hadden om het contact te stoppen. Ze zei toen nog: 'ik hoop dat je ooit nog probeert contact te zoeken, maar ga nu eerst voor jezelf zorgen.' Wat is er dan in de tussentijd gebeurd? Ik kreeg ook via via te horen dat ze ineens best wel nare berichten over exen aan het liken was op facebook. Het is een vraag waar ik waarschijnlijk nooit antwoord op zal krijgen.

Ik leef verder mijn leven hoor! Ik ben nu volledig weg van alle stress en kan nu eindelijk helder terugkijken op alles. Wat ik dus nog wel als erg heftig/moeilijk ervaar. Betekent dit dat ik het nog niet goed verwerkt heb allemaal? Ik mis haar soms gewoon en vind het jammer dat het zo heeft moeten lopen.

afbeelding van Max1974

Exen

Die koelheid is heel herkenbaar helaas.. Hoewel mannen het ook af en toe doen heb ik het idee dat het meer een vrouwending is. Heb het nooit helemaal begrepen. Volgens mij is het zelfbescherming. Iedereen moet door, dus dan sluit je het verleden af om er niet langer mee bezig te moeten zijn. Aan het eind van de rit zul je merken dat zoiets jou ook helpt maar dat vind je momenteel nog niet leuk. Ik ben een stuk ouder dan jou en ik heb over het algemeen betere ervaringen momenteel met mensen die wat rijper zijn zeg maar. Het vergt een stuk volwassenheid om vriendschappelijk met elkaar om te kunnen blijven gaan.

Wat er ook tussen jullie allemaal gebeurd is, het zal goede en slechte kanten hebben. Neig je te veel naar het belichten van de goede kanten, dan ga je een ander missen en wil je het liefst contact. Denk je meer na over de slechte dingen, dan voedt je dat gevoel en ga je je meer afsluiten daarvoor. Één en ander hangt dus af van hoe jouw ex in het leven staat onder andere!

Het is overduidelijk klaar en gedaan tussen jullie. Je kunt het wel proberen te analyseren maar helemaal kom je er toch nooit uit, geloof me. Leer van wat er gebeurd is en werk aan jezelf om zeker in het vervolg niet dezelfde fouten opnieuw te maken. Sommige dingen zijn niet te voorkomen. Je zei dat je waarschijnlijk last had van een depressie, dat is niet niks. Misschien heeft dat haar wel te veel energie gekost en schermt ze zich daar nu voor af. Uiteindelijk zal ook zij het een plek willen geven, een plek die 'vergeten' heet.

Je bent blijkbaar goed bezig. Je herkent je eigen depressieve periode en je hangt niet aan je ex. Daar hebben 10 maanden tijd voor gezorgd. Nu aan jezelf werken en verder gaan met het leven! Maak het mooi en uitnodigend voor een nieuwe partner, okè?

Good luck!

afbeelding van waterman

Hoi Bonki

Ik denk dat Max hier hele verstandige dingen zegt. Ik denk eigenlijk dat jij nog niet klaar bent voor een vriendschapsband. En zij waarschijnlijk ook niet. Net zo goed als jij aanvoelt dat zij als een koelkast is, voelt zij aan dat er bij jou nog allemaal onrust is. Zij is bezig zichzelf daartegen te beschermen. Jij bent bezig jezelf daartegen te beschermen. Maar de stabiliteit is er nog niet. De onrust steekt af en toe nog de kop op. Dus afstand houden. Afwachten. Loslaten. Al dat soort woorden. Totdat de onrust bij jou weg is. Pas dan sta jij weer open voor vriendschap. Pas dan kan jij kijken of ze wil praten. En dat proces kost tijd. Veel meer tijd dan we het willen geven. En toch zul je dat proces die tijd moeten geven. Anders kom je weer in de chaos terecht. De chaos van onuitgesproken claims, onuitgesproken verwachtingen en volkomen verkeerde interpretaties van elkaar. En dat moet je zien te vermijden......................

Zorg goed voor jezelf. Zorg ervoor dat jij weer op de been bent. En dat jij weer onafhankelijk van haar bent. Dat is beter. Echt waar.

afbeelding van torn

Mooi en uitnodigend maken.....

Max1974 schreef:

Nu aan jezelf werken en verder gaan met het leven! Maak het mooi en uitnodigend voor een nieuwe partner, okè?!

'Het' mooi en uitnodigend maken voor een potentiële nieuwe partner is niet zo heel ingewikkeld in het leven. De echte uitdaging (en verrijking) ligt misschien wel in het in staat zijn om 'het mooi en uitnodigend' (lees verrijkend) voor jezelf te kunnen maken. Al dat andere, zoals het verwerken van verdriet en die potentiële nieuwe partner (s ), komen dan vanzelf wel.

afbeelding van drbibber

Een jaar verder, hoe gaat het nu?

Hoi Bonki,

Heb net jouw verhaal gelezen en ik herken er veel in. Inmiddels zijn we een jaar verder, hoe gaat het nu met je?

Ik kom net uit een relatie van ruim 1 jaar en denk (vrees) dat ik mijn ex heb 'weggejaagd'. Ben nu hard met mezelf aan de slag, met professionele hulp. De koelheid die jij beschrijft heb ik helaas ook mee te maken en het is afschuwelijk. Niet te begrijpen..