Acedia

afbeelding van Unremedied

Al een poosje heb ik zo'n gevoel van: ik moet weer eens een nieuwe blog schrijven. Maar steeds komt het er niet van. Het is niet meer zo eenvoudig als het wel geweest is om een blog te schrijven, waarschijnlijk omdat ik op een gegeven moment het punt bereikt heb dat er niks nieuws meer te vertellen was. Aan de andere kant kriebelde het gevoel dat er iets in zat wat eruit moest, maar het is lastig om te bepalen wat precies.

Eerder al schreef ik over de saaiheid van deze periode. Daar is nog geen einde aan gekomen. Nog steeds heb ik geen verplichtingen en eigenlijk geen bezigheden. Eind juni m'n tweede studie afgerond, kort daarna op zoek gegaan naar werk en dat vrijwel meteen gevonden, maar dat begint pas in maart volgend jaar. Tot die tijd heb ik in principe een lege agenda, maar vanaf maart wordt het waarschijnlijk juist razend druk. Dat hoort bij dat type werk.

De afgelopen jaren heb ik het erg druk gehad vanwege de combinatie werk, studie en een eigen bedrijfje. Ik zag dat als een investering; nu even doorbijten, dan heb ik er straks wat aan. Ondertussen was daardoor mijn sociale leven echter een beetje op een lager plan komen te staan. Dat merk ik nu denk ik, aangezien ik een aantal goeie vrienden heb die ik met enige regelmaat zie, maar de bron om uit te putten is een stuk kleiner geworden in de loop der jaren.

Maar dan nog - dat lijkt ook niet de soelaas te bieden die ik misschien zoek. Een beetje loos rondstruinen op internet leverde de wijsheid op dat niet alleen overvolle agenda's voor stress kunnen zorgen, maar ook lege agenda's, of beter gezegd: een gebrek aan prikkels. Dat laatste lijkt een beetje te zijn waar ik last van heb. Niet in het algemeen een gebrek aan prikkels, maar een gebrek aan een bepaalde soort prikkels. Wat die prikkels precies zijn, is wat moeilijker te definieren.

Zo gaan er de laatste tijd veel dagen voorbij dat er weinig soeps gebeurt. Ik zit wat thuis en ben daar een beetje aan het aanklooien. Mijn slaap- en eetritme is al een flink poosje verstoord (heel laat gaan slapen en dan vervolgens wel gewoon de normale hoeveelheid slaap pakken, waardoor ik pas in het begin van de middag weer wakker word). Uit arren moede heb ik geprobeerd een hobby van weleer op te pakken: gamen. Maar het heeft me niet meer zo kunnen pakken, terwijl ik dat pakweg tien jaar geleden toch altijd met veel plezier deed. Verder spreek ik ook nog wel af met de eerdergenoemde vrienden, maar ook dat biedt niet zoveel soelaas meestal. Verder wat lezen, wat loos op internet rondhangen en wat tv kijken.

Nou is het ook zo dat het contrast heel groot is. De afgelopen jaren heb ik het bijna non-stop heel erg druk gehad en ineens hoef ik niks meer. Los daarvan geloof ik dat ik niet het type ben om alleen te zijn en dan een zee aan vrije tijd te hebben.

Maar waarom schrijf ik hier nu over op een site over ldvd? Eigenlijk ligt dat wel voor de hand. Zo'n periode van helemaal niets leent zich natuurlijk bij uitstek voor een geest die zich teveel in het verleden begeeft. Een geest die niks te doen heeft is moeilijk tegen te houden qua vergelijkingen met het verleden en qua associaties. En dingen in het verleden zijn al snel stukken mooier dan deze saaie, doodse periode. Om nog maar te zwijgen over allerlei filosofieen waarin mijn geest zich begeeft, wat zo fragmentarisch gebeurt dat er niet eens een eenduidige filosofie uit voortkomt. Wel is het zo dat die filosofieen over het algemeen niet vreselijk rooskleurig zijn en dat helpt niet.

In essentie geloof ik dat naast de lethargie, eenzaamheid een grote rol speelt. De wisselwerking tussen die twee factoren slaat een beetje dood. Niet de eenzaamheid in de zin van 'er is niemand om me heen', maar meer het gemis aan geestelijke verbondenheid zoals je dat in een relatie hebt. Zoals ik dat ooit met M. gehad heb. Ik heb gemerkt dat dat ook in mijn filosofieen haakt, want wil een terugkerend thema in die filosofieen nog wel eens 'de zin van het leven' zijn (in tijden als deze vraag ik me gewoon vaak af wat het nut van alles nou eigenlijk is, om uiteindelijk heel veel dingen weg te relativeren), ik heb gemerkt dat ik me met dat soort zaken bijna niet bezighoud op het moment dat ik geen last heb van die eenzaamheid. Het is daarmee niet zo dat ik zoiets clichématigs zou willen beweren als 'liefde is de zin van het leven', maar hooguit dat op het moment dat er liefde is, die existentialistische kwesties niet zo spelen. Voor mij is dat kennelijk belangrijk, maar tegelijkertijd schijnbaar ook zo moeilijk te bereiken. Want ik stel wel bepaalde voorwaarden aan 'liefde' en het simpelweg daar zijn van iemand van het andere geslacht, roept niet meteen 'liefde' in beeld. Zoals ik ook wel eerder heb geschreven, zijn M. en K. in de afgelopen tien jaar de enigen geweest die dat gevoel bij me hebben kunnen losmaken.

Binnenkort is K. trouwens jarig. Op mijn verjaardag kreeg ik van haar een mooi, persoonlijk cadeau en eigenlijk leek het mij wel leuk om haar ook iets persoonlijks te geven. Nu wil het toeval dat ik op het moment alle tijd van de wereld heb, dus tijd speelt geen rol. Ik had iets verzonnen, een combinatie van dingen, wat persoonlijk was en waarbij ook de nodige creativiteit komt kijken. Eigenlijk ben ik daar de afgelopen twee weken ook af en aan mee bezig geweest. Het cadeau bestaat uit twee onderdelen, waarvan ik van één nog niet helemaal zeker weet of ik het ook ga geven of dat ze zich er ongemakkelijk door zou voelen. Immers: een persoonlijk cadeau is leuk, maar ze is niet mijn vriendin en dan kan een cadeau misschien ook iets té persoonlijk zijn. Maar veel maakt het niet uit, in ieder geval gaf het me wat te doen en ik kan dat besluit altijd nog wel nemen. Het andere cadeau lijkt wel een beetje te worden wat ik voor ogen had. Ondanks mijn inspiratieloosheid en daarbij behorend gebrek aan creativiteit, vind ik het voorlopige resultaat wel bevredigend.

Maar ondertussen danst het beschermende duiveltje ook door mijn hoofd, me eraan herinnerend dát ze inderdaad mijn vriendin niet is en hoewel ik misschien die gevoelens voor haar heb, ze duidelijk heeft verwoord dat ze die niet beantwoordt en dat ze vermoedt dat dat ook wel zo zal blijven. Mijn eigenwijze geest krijgt het wel voor elkaar om daar minder stellig zo over te denken dan zij kennelijk doet en soms laat ik me daar wel door meeslepen, maar dat is niet goed. Het voelt dan een beetje alsof ik, te midden van de leegte waarin ik me nu bevind, op jacht naar prikkels van de juiste soort, een paadje bewandel waarvan men mij verteld heeft dat die rechtstreeks tegen een muur aan dood zal lopen (of de afgrond in, zo je wil), maar dat mijn eigenwijze geest, vanwege de prikkels die het paadje nog wel bezorgt, toch maar dapper blijft doorstappen. Want hoe je het ook wendt of keert, een bijzondere relatie hebben we wel - maar daar zit het stempel 'bijzondere vriendschap' op.

Soms krijg ik daar de prikkels inderdaad uit die ik zoek. Als we samen zijn, voel ik soms wel die verbinding met haar (overigens kennelijk een eenzijdig gevoelde verbinding, als ik haar mag geloven) en dat zorgt voor even een beetje respijt in de overige grote gapende leegte. Maar dat effect vergaat doorgaans weer als we dan niet bij elkaar zijn. Net alsof die verbinding dan op een gegeven moment ook weer een beetje ophoudt te bestaan, gewoon omdat we dan meestal niet zo heel veel contact hebben.

Dus, hoewel die prikkels fijn kunnen zijn en me er ook toe aanzetten om bepaalde dingen te doen (ik weet niet of het cadeau hetzelfde was geweest zonder die prikkels), word ik ook met mijn neus op de feiten gedrukt dat het misschien niet de meest verstandige bron is om ze uit te putten. En als die nuchterheid is wedergekeerd, dan zijn we weer terug in de eenzame leegte.

En dan gebeuren nog wel eens dingen zoals vannacht. Een droom, weer eens, zoals ik ze af en toe vaker heb. Over M. De strekking van die dromen is vaak hetzelfde: we komen weer bij elkaar en dat is fantastisch. In dit geval was dat ook zo. Kort samengevat was ik ergens waar een straat ineens haar achternaam als naam had en ik merkte daar iets positiefs/melancholisch over op, wat opgevangen werd door haar vader (haar ouders, van wie ik vanaf de dag van de breuk ook niks meer gehoord heb, komen ook nog wel eens terug in de dromen). Voor ik het wist bevond ik mij op uitnodiging van haar vader bij hun thuis, waar M. en haar moeder ook zaten (alleen was het eigenlijk het huis van mijn overleden grootouders, maar dat zul je hebben in dromen). M. was een beetje stuurs en afwijzend naar mij toe zoals ze zich nu veelal negerend opstelt. Totdat er op een gegeven moment zich iets voordeed (weet niet meer wat) waar ik op reageer zoals ik vroeger, toen we samen waren, gereageerd zou hebben, waardoor ze dat gevoel weer eens ervoer (niet het gevoel van mij als stomme ex die af en toe nog wat van zich laat horen, maar het gevoel van geliefde die er altijd voor haar was) en toen smolt ze, vroeg ze of ik snel weer zou komen en nee, nog beter, of ik diezelfde avond plannen had. Ik zei van niet en ze vroeg of ik dan kon blijven, bij haar. Naja en toen werd ik ongeveer wakker.

Dat is rot wakker worden. Ik bevond me weer in mijn slaapkamer, in mijn tweepersoonsbed, alleen, middenin de nacht en had meteen door dat het weer eens zo'n droom geweest was. Het rare met die dromen is dat de inhoud misschien onzinnig is, maar dat het lijkt alsof dromen onbewust een gevoel kunnen oproepen uit vervolgen tijden (in dit geval het samenzijn tussen haar en mij) wat ik bij bewustzijn nooit zou kunnen, althans niet zonder haar aanwezigheid. Dat gevoel suddert ook na als de droom al is afgelopen. En ja, toen dat vannacht gebeurde, had ik wel een hekel aan de huidige realiteit. Je zit al te midden van die saaie, gapende, inspiratieloze leegte en dan word je 'getrakteerd' op zo'n droom, als het ware om nog even te onderstrepen hoe niet fijn je het hier en nu eigenlijk vindt.

Ik vraag me af hoe lang ik nog moet doorsudderen voordat ik eindelijk weer echt vrede heb met het 'hier en nu'.

afbeelding van Jelle

@Unremedied

Ik heb ook een periode gehad waarbij ik het gevoel had dat alles wat ik deed, bezigheidstherapie was. Gewoon blijven zoeken, in beweging blijven. Wat bij je past, komt wel op je pad. Ook al krijg je er nu geen voldoening van, wie zaait zal oogsten.

http://www.paiq.nl
Of neem contact met je vrienden van vroeger.

Jelle

afbeelding van Unremedied

@Jelle

Haha, die Paiq site, die ken ik wel. Daar werd ik ongeveer drie jaar geleden eens op gewezen door iemand die hier toen ook rondhing. Is inderdaad wel iets om je even mee te vermaken, maar dat lolletje heb ik al gehad, drie jaar geleden Glimlach.

Verder: bedankt voor je tips. Niet om lullig te doen, echter, maar dat zijn dingen die ik ook wel kan verzinnen. Probleem is in veel gevallen echter dat ofwel ik dat soort dingen al doe, maar het helpt niet echt, ofwel dat de mogelijkheid er niet is. Ik heb wel eerder te maken gehad met lusteloosheid en inspiratieloosheid vanwege ldvd, maar nu ligt het ietsje anders.

afbeelding van mrbean

Mr Bean @Unremedied blasé?

Hoi Unremedied, het lijkt alsof ldvd niet echt het probleem is, maar dat jouw onderliggende probleem is meer: de zin van het leven? Je klinkt soms blasé, alsof je niet echt leeft, maar meer geleefd wordt, zielloos ronddoolt? Wat ik al eerder zei, meer verstandelijk dan vanuit je hart? Die magie, als die er niet is, dan heeft je leven niet zo veel zin, idd, liefde zorgt voor de warmte, die een ieder hart vult, de leegte in ons, die existentiële eenzaamheid. Meer mindfulness zeg maar is bij jou denk ik wel nodig, het is alsof je door jouw zielloos bestaan je blijft hangen in het verleden, toen je wel gelukkig was, intenser leefde. Je kunt denk ik dit alleen doorbreken door te beginnen met intenser te leven, zoals toen. Dat kan alleen je zelf weet hoe je dit kunt sturen, om een mooier, liefdevoller leven te leiden, intenser. Misschien helpt het als je minder gehaast leeft, door de stress van je werk? Meer slow-life, net als slow-food, dat draagt bij aan de kwaliteit van het leven.
Een tijdje geleden had ik daar ook last van, maar ldvd heeft mij mijn ritme weer teruggebracht, het ging als een sneltreinvaart voorbij, met veel sleur.
Nu geniet ik van de zon die doorbreekt, de vogeltjes die fluiten, de opgewekte mensen in de trein, die glimlach van een collega, de kleine dingetjes waar ik dankbaar voor ben. De kids die gisteren voor me hebben gekookt, als symbool dat ook zij hun leven hebben opgepakt, erg ontroerend om het mee te maken, het smaakte extra lekker!

Ik hoop dat het je lukt meer mindfull te leven, veel sterkte en plezier met je leven!

Mr Bean

afbeelding van Unremedied

@MrBean

Hihi, dat laatste klinkt stiekem een beetje grappig, "veel plezier met je leven". Verder schrijf je wel wat dingen waar ik me langzamerhand bewust van begin te worden, maar wat moeilijk te ontworstelen is. Het leven in het hoofd - in gedachten. Zelf zie ik het dat het hele gebeuren na de relatie M. vooral (maar ook dingen die daarna en los daarvan gebeurd zijn) voor een soort ingenieus beschermingsmechanisme heeft gezorgd, wat ik misschien liever kwijt dan rijk zou zijn, maar dat zichzelf in stand houdt. Het is moeilijk om zo'n beschermingsmechanisme uit te zetten. Ik schrijf bewust: moeilijk - niet onmogelijk. Er moeten wat dingen veranderen, denk ik, maar het is moeilijk in mijn huidige situatie om dat aan te pakken, met zo weinig om handen juist. Er zit iets paradoxaals aan. Ik ben mét het beschermingsmechanisme iemand die niet veel met angsten te maken heeft, maar werp ik het af, dan zijn er bepaalde angsten te overwinnen. Rationeel weet ik dat het beter is om dat te doen, maar je kunt dat ten eerste niet forceren (het is altijd afhankelijk van een situatie waar je in zit) en ten tweede is het dan nog lastig om het te doen ook.

Intenser leven, het is wel een verlangen dat in me zit en ook iets wat ik inderdaad in het verleden, ook ná de breuk met M. wel trouwens, wel heb gedaan. Maar het is net alsof de totale omschakeling van grote drukte naar helemaal niks te doen ervoor zorgt dat de oude shit even de plek inneemt die het wellicht vindt dat het verdient. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit ook wel weer overgaat.

En - haha, minder gehaast leven. Nou, veel minder gehaast dan nu kan dus bijna niet Knipoog. Misschien ook dat ik daarom vind dat ik er wat van zou moeten maken, maar ik lijk weinig geschikts te kunnen vinden.

Ik merk dat ik deze reactie schrijf en mezelf niet erg overtuigend vind. Dat heeft voor mijn gevoel vooral ermee te maken dat het moeilijk (kort) onder woorden te brengen is hoe de stand van zaken is, anders dan ik hierboven gedaan heb. Dingen moeten ook bij je passen en andere dingen komen voort uit je persoonlijkheid. Kweenie.

Wel denk ik dat het laatste wat jij schrijft, misschien wel een cruciaal verschil is met mij: juist je kinderen die inderdaad iets liefs doen. Het feit dat je kinderen er zijn. Dat is een soort zingeving, denk ik, die ik dus niet heb. Zingeving is relatief en ik vind misschien niet snel dingen echt zinvol. Ofzo.

afbeelding van mrbean

Mr Bean @unremedied leren mens worden

Je hebt wel een belangrijk punt, de kids, het gevoel dat ik nog steeds een gezin heb, dat ik voor hen vecht maakt me idd nog strijdbaarder, nog gelukkiger. Zonder hen zou ik een nieuwe zingeving moeten vinden. Iets doen voor de weeshuizen, de zwerfkinderen, de zwakkeren in onze samenleving misschien? Ik denk dat als ik geen kinderen zou hebben, of dat mijn kinderen mij worden afgepakt, dat ik iets dergelijks zou doen. De zingeving zou dan zijn dat je liefde kunt geven aan anderen, werken alleen voor jezelf zou op den duur niet bevredigend zijn. Carrière, geld, dat werkt niet meer bevredigend als je het eenmaal hebt, maar de liefde, de band met familie, kinderen, of opkomen voor bepaalde mensen en daar een band mee hebben, dat maakt het leven wel zinvol denk ik. Het gaat om het liefde kunnen geven en ontvangen. Als mens alle emoties kunnen doormaken, op een intense manier, het gevoel hebben dat je leeft, want zijn wij uiteindelijk niet gewoon spirituele wezens die moeten leren om mens te worden?

Veel succes met het zoeken naar een zinvol leven

Mr Bean

afbeelding van Broem

Torpor

Dit is volgens mij de eerste keer dat op een van je blogs ga reageren, ik heb ze volgens mij allemaal gelezen, met name vanwege je prettige schrijfstijl, je onderzoekende en analyserende karakter. Maar dit is een van de eerste blogs die me een beetje van je tegen valt. Ik herkende namelijk veel van wat er in al je blogs staat. Waarschijnlijk komen onze levens ook veel overeen, rond de dertig, hoger opgeleid, sociaal onderlegd, goede vooruitzichten qua werk etc Alle kansen om er iets moois van te maken. En toch lukt dat dan niet, op de een of andere manier blijft er altijd iets knagen dat je niet compleet bent, niet volledig gelukkig kunt zijn zonder 'dat' gevoel. Je wordt in een lethargische staat getrokken, ik zelf noemde het dat er een deken over je heen daalt dat je niet verder laat komen. Heel herkenbaar en o zo verleidelijk om in mee te gaan. Waarschijnlijk voelt dit ook vertrouwd, wat het niks doen weer makkelijker maakt. En zeker als je je zo voelt ga je veel meer filosoferen en nadenken, vooral over gewichtigere onderwerpen.

Maar wat ik echter mis in je blog is strijdbaarheid, overlevingsdrang, winnaarsmentaliteit, geen woorden maar daden, nooit opgeven altijd doorgaan, dat soort dingen. Agreed, het leven is in je eentje voor de meeste mensen moeilijker dan met zijn tweeen, je bent gemiddeld genomen minder gelukkig, je pieken en dalen zijn heftiger en volgen elkaar sneller op, maar toch heeft dit ook veel mooie punten, zoals Mr. Bean ook schrijft. Je bent nu veel bewuster bezig met je leven, zodat je ook veel meer kan richten op de kleinere mooie dingen, die kunnen overal in zitten. Ik heb bijvoorbeeld mijn vader voor zijn verjaardag een heel persoonlijk cadeua inclusief brief gestuurd, dat had ik toen ik een relatie had niet zo snel gedaan. Dit is weer een periode waar ik tot meer zelfinzichten kan komen en ook veranderingen in mezelf en mijn leven kan aanbrengen die ik in 'bezette' periode weer niet snel zal maken. Je wordt als mens voller en mooier. En jij hebt ook nog alle tijd nu om dat soort dingen te doen! Een zegen lijkt me! de wereld ligt aan je voeten, je hebt alle kans, als je er maar op uit trekt! Ga nieuwe dingen doen, hobby's, vooral veel sporten (zowel duur en krachtsport als teamsport), zoek oude vrienden op, ga vaker bij familie langs etc. Ik peper mezelf nu steeds 3 dingen in: 1) Actief: zonder iets te doen verandert er niks. 2) Initiatief: voor niets gaat alleen de zon op, niets komt zomaar naar je toe, zeker in het begin niet. 3) Positief: Niemand wordt blij van negativisme, wel van mensen die positief zijn, vertrouwen en kracht uitstralen.

Sterkte ermee en ik lees je weer!

Broem

PS http://www.thinkingfaith.org/articles/20081009_1.htm

afbeelding van Unremedied

Allereerst: dank je wel voor

Allereerst: dank je wel voor je fijne opmerkingen over mijn blogs. Inderdaad geloof ik dat ik niet veel reacties van je erop gezien heb, net zo goed als dat jij niet heel veel van mij op die van jou gezien hebt, terwijl ik die ook wel gelezen heb.

Het is denk ik inderdaad zo dat deze blog niet zo heel veel nieuws vertelt. Dat is misschien ook een beetje inherent aan het hele acedia-gebeuren, zoals ik dat nu maar even genoemd heb: er gebeurt helemaal niks! Maar soms moet er wel iets uit, en dan krijg je zoiets als dit. Toch is het voor mijn gevoel niet allemaal oude koek.

De strijdbaarheid die je mist, dat is denk ik wel scherp opgemerkt. Op zich is die strijdbaarheid iets wat heel sterk in mij zit en enerzijds ben ik iemand die wel, zoals in bovenstaande blog, zijn beklag kan doen, maar nooit is het zo dat ik het er ook maar bij laat hangen. Dat is ook nu niet zo, maar een verschil met eerder is wel dat ik het gevoel heb dat ik een beetje vechtmoe ben op het moment. Dat heb ik ook bij tijden. Dat veroorzaakt dat ik tijdelijk in een staat verkeer waarin ik er weliswaar wel op vertrouw dat dingen wel weer veranderen, maar daar zelf niet heel actief wat aan doe. Ergens denk ik dat zo'n periode ook wel ergens goed voor zal zijn.

Feit is wel dat wat ik hier van me afschrijf, een beetje bedoeld is als uitlaatklep. Even die ellende eruit gooien. Per definitie klinken mijn blogs denk ik wat zwaarder dan ik het zo dag en door beleef. Ik ga meestal niet schrijven op de momenten dat het zo goed gaat - dan hoef ik niks van me af te schrijven. Dus nu is het ook een kwestie geweest van het eruit gooien en omdat ik me even een beetje vechtmoe voel, zit er inderdaad weinig bij wat op strijdbaarheid wijst.

Het zit er wel, maar even opgeborgen. Het doet desondanks z'n ding ook nog steeds wel, maar iets minder aan de oppervlakte. Het is subtiel nog steeds aan het werk. Zoals het dat altijd eigenlijk wel is. Want een opgever ben ik nooit geweest, integendeel. En hoe rot ik bepaalde situaties of perioden ook mag vinden, erin blijven hangen gaat niet the way to go zijn. De subtiliteit zit hem erin dat het voor mij niet van de ene op de andere dag anders hoeft. Geleidelijke overgang, zoiets. Meer onbewust dan bewust doe ik dingen, waar ik me dan wel van bewust word uiteraard.

Het stuk van 'de wereld ligt aan je voeten' is juist een beetje wat het soms zo wrang maakt. Oppervlakkig bezien heb ik inderdaad helemaal niks te klagen; twee academische studies afgerond, geen financiele zorgen en binnenkort begin ik met iets wat onomstotelijk carrieretechnisch erg handig is. Heb een eigen appartement, een auto, vrienden om me heen, geen nare familiekwesties die anderen niet ook hebben, voor zover ik weet geen vreemde ziektes...

...Maar toch. Misschien is dat persoonlijk, wat je zoekt, wat je belangrijk vindt, wat je bevrediging geeft. Voor mij staat buiten kijf dat een carriere, of werk in het algemeen for that matter, mij dat niet geeft. Dat is altijd al zo geweest. Dat houdt niet in dat ik daar niet fanatiek mee kan zijn en evenmin dat ik niet ambitieus ben, maar alleen werken voor het werken? Misschien verandert dat als ik eenmaal bezig ben, maar het zou me verrassen. Voor de lol 's ochtends vroeg een wekker zetten, in een spits zitten en een groot deel van de dag niet zelf bepalen wat je doet of waar je bent. Ik denk niet dat ik dit heel scherp kan uitdrukken in een reactie zoals nu (zoiets vond ik net ook al toen ik op MrBean reageerde, dus misschien ben ik vanavond niet meer zo scherp), maar misschien begrijp je het zo ook wel. Werk krijgt een heel andere lading voor mijn gevoel in ieder geval, als ik niet alleen ben, maar er ook een geliefde baat bij heeft en in de toekomst eventueel kinderen. Dat ik vrij snel een fraaie auto zou kunnen kopen of zoiets - dat is voor mij gewoon niet zo belangrijk.

Maar ik ben inderdaad niet meer zo scherp, dus ik laat het hier eerst even bij. Hoe dan ook: misschien lijkt het allemaal wat erger dan het is. Het speelt allemaal wel en het bevalt me allemaal niet, maar dat dit een fase is die ook wel weer voorbij zal gaan, is iets waar ik me ondertussen wel van bewust ben.