Afwijzing en de ego

afbeelding van Moerbei

De meeste mensen op deze site zitten nadat ze 'gedumpt' zijn (naar woord blijft dit eigenlijk). Aan de kant gezet, verlaten of ergst van alles...ingeruild voor een ander.
Dat dit erin hakt lijkt mij een feit. Misschien nog wel even hard als het verlies van de relatie.
De ego is een complex iets. Het wordt opgebouwd in onze jeugd, bestaat uit lagen die gemaakt zijn in een periode waarvan we niet eens herinneringen hebben - en weinig invloed.
In onze jongste jaren leren we of we ok zijn zoals we zijn, of we omringd zijn door liefde, of de wereld veilig of onveilig is of dat we ons ander moeten voordoen om geliefd te zijn.
De rest van ons leven worstelen we met de lessen die we toen hebben meegekregen.
De liefdesrelaties die we in ons volwassen leven aangaan verzwakken of versterken het beeld van ons ego.

Heel eerlijk...ik had ook twijfels in de relatie met mijn ex. Zulke sterkte twijfels dat ik me af en toe realiseerde dat er een grote kans was dat dit niet zou gaan werken. Ik werd er neerslachtig van en drukte het weg - want ik wílde het zo graag.
Had ík de relatie beëindigd dan was het leed heel anders geweest. De afwijzing an sich, het feit dat iemand niet met jou door wil, jou kan missen in zijn leven, in zijn armen, in zijn bed, krenkte mijn ego tot op het bot - al was ik me daar op dat moment helemaal niet van bewust.
En een gekrenkt ego voelt zich weer heel even als een klein kind. Niet ok, not worthy of love. Het geeft bijna een gevoel van het leven niet waardig zijn - je bestaansrecht wordt aangetast. Verlaten en alleen.
Belachelijk eigenlijk - dat één persoon al die invloed kan uitoefenen op je Zijn! En dat we op dat moment alle andere ervaringen compleet vergeten. De relaties die we zelf beëindigd hebben in het verleden.
En in mijn geval - een grote liefde die me volledig lief had en met me oud wilde worden en mijn liefde ook zeer waardig was. Zijn overlijden was ook een flinke aanval op mijn ego, maar dan op een universeler niveau. Dat geluk & liefde mij niet gegund waren door de levensgoden.
Jaja...het ego kent weinig ratio.
Desondanks vergat ik bij deze breuk alle het mooie en goede, alle redenen waarom ik prachtig ben en de liefde waardig - alleen zijn mening telde opeens nog.

Ik heb die eerste weken de metafoor wel eens gebruikt dat het gevoel me deed terugdenken aan een jeugdherinnering. Toen ik een jaar of 7 was ben ik mijn familie tijdens een natuurwandeling in het bos kwijtgeraakt. Geschreeuwd, gerend en gehuild heb ik.
Zo voelde ik me ook vlak na de breuk met mijn ex.

Mensen zeggen altijd...je moet gelukkig zijn met jezelf om een gelijkwaardige relatie aan te gaan.
Ik denk dat het iets genuanceerder ligt. Je ego moet tegen een stootje kunnen. Je moet op jezelf kunnen staan. Je ego moet zo sterk zijn dat hij náást iemand kan staan ipv in de ander op te willen gaan en een deel van diens ego je eigen te maken.
Je moet alleen 'af' zijn zodat als een ander jou verlaat je altijd iemand hebt om volledig op terug te vallen: Jezelf.

Ik heb met betrekking tot mijn vorige relatie eigenlijk alléén maar één spijt.
Dat ik zoveel van de mooie momenten heb laten kleuren door mijn gevoelens van angst. Gevoelens die er al heel snel inslopen. Stel dat hij me in de steek laat. Stel dat het dit niet is. stel dat ik dan weer alleen ben.
Ik had ook gewoon kunnen meegaan met de flow en kunnen genieten van het moment.
Was de uitkomst dan hetzelfde geweest? Waarschijnlijk wel.
Was het leed daaruit voortgekomen dan minder geweest? Nee.
Wat was dan het voordeel van alle onzekerheden en angst tijdens de relatie? Géén.

Lessen voor mezelf:
- Veel van de pijn en paniek komen niet door het verlies van de ex, maar door de afwijzing die mijn kennelijk toch wat broze & angstige ego niet kon handelen.
- In een volgende relatie moet ik proberen hier wat bewuster van te zijn, niet zo willen opgaan in de ander maar op mezelf blijven staan.
- Angst en zorgen maken over verlaten worden veranderen niets aan het leed ná de breuk en zijn in dusverre dus vrij zinloos - ze verknallen alleen de ervaring van dat moment. Carpe Diem. Iedere dag weer!

afbeelding van vlindertje59

@moerbei

Mooie blog meis, het lijkt wel ik mezelf hoor praten.

Ik snap niet hoe ik moet citeren maar die wijze lessen voor jezelf moeten ook wijze lessen voor mij zijn.
Het komt gewoon door die stomme verlatingsangst die wij hebben, maar hebben we niet zelf gecreerd maar zo zijn wij gevormd door ons verleden. Ik heb daarbij dus nu ook hulp van mijn psycholoog om het de volgende keer toch anders te gaan doen.

Ik snap dus helemaal wat je hier allemaal mee bedoeld.

afbeelding van Senzy

Mooi beschreven!

Meisje, meisje, wat vertel je dit weer mooi en wat is dit weer herkenbaar. Ook ík heb hetzelfde gevoel en probeer daar ook hard aan te werken. Maar wat is dit moeilijk!! Mijn therapeut heeft me uitgelegd dat het als volgt werkt: Je hebt jezelf in je jeugd bepaalde overlevingsstrategieën aangeleerd, als je het gevoel had dat je er niet mocht zijn, of niet mocht zijn zoals je bent. Je hebt jezelf als het ware geprogrammeerd. Jouw harde schijf draait op die programma's, en net als bij een computer wordt dit een autonoom systeem waar je je niet bewust van bent.
Wellicht herken je dan ook wel dat sommige reacties en gevoelens gewoon bijna vanzelf gebeuren en opkomen. Alsof je er zelf niks, maar dan ook niks aan kan doen. Alsof jouw gezonde en liefdevolle hart niet meer boven het geratel en geluid van die programma's op je harde schijf uit komen. Ik herken dat namelijk wel. Ik weet niet op welk moment ik in die modus kom, dat de programma's het overnemen maar zie mezelf er wel in zitten. Door bepaalde gebeurtenissen in onze levens, gaan die systemen zichzelf versterken, de ' beveiliging' nog even opvoeren. Daardoor draait het programma nog sterker en nog autonomer...

Jij zegt dat je denkt dat jullie het niet gered zouden hebben, hoe dan ook... Goed als je dat weet, maar dat gevoel van verlaten zijn is inderdaad zo verschrikkelijk en pijnlijk...
Ik weet zeker dat ex en ik het wel hadden gered als ik niet zo bang was geweest. Als éen van ons wel sterk genoeg was geweest. Nu waren we beiden onzeker en bang. Ik kon niet met zijn angsten omgaan omdat ik zelf zo bang was, en andersom. We konden elkaar niet geruststellen, omdat we beiden in onze angst zaten. Wij konden niet meer bij het gevoel in ons hart komen, omdat onze systemen ons een andere kant op hebben geleid.
We kennen 2 emoties in ons leven: angst en liefde. Als we vanuit liefde handelen, kunnen we nooit mis gaan.
Maar het is verdomd moeilijk om te luisteren naar je liefdevolle hart, dat het beste voor heeft met jou en de mensen om je heen, als die programma's zo hard ratelen en werken en je ego ook nog eens constant loopt te blèren!
Misschien moeten we allemaal gewoon een dagje proberen om onze beslissingen, hoe klein ook, te nemen vanuit liefde voor onszelf en de mensen om ons heen. Weet je wat, ik probeer het vandaag... En ook al lukt het maar 1 keer, dan is dat al fantastisch!!

afbeelding van Stijntje22

Mooi voornemen Senzy! Word

Mooi voornemen Senzy! Word best blij van jouw reactie...Ook bij jou herkenning alom, dat helpt!!

Stijntje

afbeelding van Moerbei

Mooie reactie meis, weer stof

Mooie reactie meis, weer stof tot nadenken.
Ik en mijn ex zaten ook beiden in onze angst, we hebben beide nogal wat bagage en zijn wat zorgelijk ingesteld. Helaas bleek dat een vrij gecompliceerde mix, je trekt elkaar namelijk vrij snel mee in de negatieve stroom.
Ik had het er onlangs ook met mijn therapeute over.
Mijn overleden partner was een héél ander type. Stond vrij happy-go-lucky in het leven.
Als mijn glas halfvol was dan keek hij er bij wijze van spreken naar en zei: "wát? is je glas halfvol? Ik zie dat helemaal niet! Er zit meer dan genoeg in, hoor! Nou en anders zal ik wel even bijschenken. Klaar..."

Wanneer ik mijn halfvolle glas echter aan mijn ex liet zien was zijn reactie eerder in de trent van:
"O jee, ja ik zie het, die is inderdaad halfvol. Wat...er zit zelfs nog minder in...en ik zie ook waardoor het komt. O ja, en oei, daar zit nog een barst in het glas. Oef...laten we erover praten, kijken of er nog iets te lijmen valt."
Kwam misschien ook wel door zijn analytische professie, maar ik kwam er al vrij snel achter dat 2x halfvol niet een vol glas is - maar een kurkdroge bodem!!!

Heel moeilijk om de aard van het beestje te veranderen... Sometimes it fits like a glove, soms kan je het passend maken en soms kan er gewoon geen Yin-Yang evenwicht ontstaan, no matter what you try.

Ha, ik weet nu zelf niet eens meer waar ik heen wil met mijn proloog...

Hoe dan ook, ik weet wel dat er de afgelopen weken bij mij meer kwartjes zijn gevallen dan in het afgelopen jaar en dat werkt nogal empowering!

afbeelding van Stijntje22

Zo! Mooi gezegd! Fijn dat je

Zo! Mooi gezegd! Fijn dat je er zoveel inzicht in hebt gekregen. Ik kan hier voor mezelf ook van leren, dankjewel.

Stijntje