Bedenkingen

afbeelding van maanwezentje

Wat is liefde eigenlijk.

Ik ben van de opperste overtuiging dat pure liefde bestaat uit onbaatzuchtigheid. Geven zonder er zelf iets voor terug te verwachten. Het “gunnen” aan de ander.

Ik ben ooit (jaren geleden) zo in discussie geweest met een goede vriend van me. Hij vertelde me dat niets zonder een vorm van egoïsme plaatsvond. Dit kon mijn (toen – jonge – romantische/naïeve – hartje) niet begrijpen. Hij gaf voorbeelden, verschrikkelijk veel voorbeelden ook nog (wat me alleen maar chagrijniger maakte en meer probeerde hem ervan te overtuigen dat het heus niet zo was). Natuurlijk had hij gelijk. Natuurlijk had ik gelijk in het proberen dit te ontkrachten (omdat het een pijnlijk fenomeen is wat romantische meisjeshartjes niet willen erkennen). Ik was toen nog een jonge vrouw en voelde me een meisje en had een romantisch meisjeshartje.

Alles wordt gedaan uit egoïsme. Door iemand anders iets te geven, voel je jezelf beter. Zelfs Moeder Theresa beoefende haar beroep uit egoïsme (blijkt trouwens een vreselijk mens te zijn geweest). En de rest (familiair) is biologisch bepaald (ook met overlevingsredenen endus eigenlijk primair oftewel egoïstisch). In liefde werkt het ook zo. Als je denkt onbaatzuchtig te zijn in liefde, zoveel te geven, doe je dat voornamelijk omdat jij jezelf er op een of andere manier beter door voelt of wordt.

Ik… nu…. Ik geef hem de ruimte (hoe onbaatzuchtig) Ik.. nu… begrijp hem (hoe onbaatzuchtig) Ik.. nu… laat hem gaan uit liefde (hoe f*cking lastig). Toch is dit ook egoïsme.
1) Als ik hem geen ruimte geef, krijgen we meer rommel en toestanden en gaat hij het mij kwalijk nemen (op den duur)
2) Als ik hem wel ruimte geef, verkort het de rotzooi die we anders gekregen zouden hebben (het verkort de pijn-periode)
3) Als ik achter hem aanren en ga appen/mailen/bellen hoeveel ik van hem houd dan heb ik mezelf in ieder geval kunnen profileren/laten horen maar ik ben hem hoe dan ook kwijt, dit verandert niets aan de zaak
4) Als ik niet achter hem aanren en niets doe, dan geef ik hem de ruimte dus ben ik groots uit liefde (scheelt wel bakken energie)

Kortom… Het maakt allemaal geen ene zak uit. Hoe triest… of niet?

Nee het is niet triest. Ik ga voor mezelf omdat dit de enige manier is om iets voor een ander te KUNNEN betekenen. Al is het maar kort. En ook dat is egoïsme. Ik wil iets voor iemand kunnen betekenen of niet iets voor iemand kunnen betekenen. De keuze voor WIE ik iets wil betekenen ligt bij mij. Ik kan gelukkig kiezen aan wie ik dit ga geven. Net als je elke euro maar 1 x uit kunt geven, kan je ook je energie en liefde niet onbeperkt verspreiden. Ik ga het niet in een bodemloze put mikken. Ik ga het ook niet aan iemand geven die er niets van voelt of niets mee doet of er nu niets mee kan.

Ik ga mijn energie in mijzelf steken! En als ik mensen tegenkom wie ik het gun, dan deel ik. Omdat ik daar blij van wordt. Omdat ik dan weet dat ik mijn energie/liefde niet verkwanseld heb.
Ik zal blijven hopen op ware liefde. Een persoon die ook zijn energie en liefde in mij wilt steken. Elkaar samen in balans houden. Mutual egoïsme (energie en liefde delen) met geluk als resultaat.

Dit gezegd hebbende... Ik ga maar weer mijn planten (voor de 6e keer) water geven en tegen het plafond stuiteren en vloeken waarom die dwaas niet kan zien dat ik zoveel van hem hou en wat een foute beslissing hij heeft genomen....

afbeelding van mrpither

Re:

Leuke discussie.
Of pure liefde bestaat?
Als jij dat gelooft bestaat het, maar of het werkelijk bestaat weet ik niet.

Als je de mens als dier beschouwd is alles gericht op het voortbestaan van de soort.
De liefde is dan ook bedacht en moet aangeleerd worden. Want als het in onze genen vastgelegd zou zijn hadden we al deze problemen niet.

Bij sommige dieren zit dat wel in de genen, zoals bij zwanen. Maar dat wordt dan instinct genoemd.

afbeelding van maanwezentje

Ook Re:

Wel mee eens ja, wat je gelooft bestaat. Jouw perceptie van alles maakt jouw waarheid, jouw zijn, jouw wereld. Ik vind het wel super pokke en onromantisch dat echte liefde eigenlijk niet voortkomt uit echte liefde maar een andere oorzaak heeft. Niks aan toch? Bah!

Ik ben dan een zwaantje, een lief romantisch zwaantje Glimlach . Ik wil liefde geven en ontvangen. Of dat egoïsme is? Wellicht wel maar ik verlang er echt naar. Samen het leven leuk maken, samen te paard en met zwaard de "battle" met het leven aan gaan. Samen een oud opaatje en omaatje worden en elkaar vertroetelen, samen mopperen (zoals die oude mannetjes op het balkon van de muppetshow), samen lachen.... SAMEN. Egoïstisch van me...

afbeelding van mrpither

Re:

Egoisme is niet verkeerd zolang het niet ten koste gaat van iemand anders.
In de verwerking van ldvd is het eigenlijk een eis.
Het is dus niet per definitie verkeerd.

Mooi dat je er nog in gelooft, maar in deze tijd lijkt dat toch een moeilijke opgave.

afbeelding van jellysy

Ik ben het ermee eens dat

Ik ben het ermee eens dat iedereen vanuit egoïsme handeld. Ik denk dat het goed is als je het door hebt en je er niet voor schaamt. Dit is de natuur. Dieren zijn ook dit ook.
Uiteraard zijn er grote verschillen tussen mensen en veroordelen wij anderen als het egocentrische er vanaf druipt. Sommige mensen schamen zich hier totaal niet voor, andere doen het geniepiger (zoals mijn ex).
Wat vreemd is dat mensen met liefdesverdriet (zoals ikzelf) dat hele egoisme tijdelijk kwijt lijken te zijn en alleen
maar bezig met de ander, terwijl die vaak wel heel egoistisch is geweest.

afbeelding van maanwezentje

@jellysy

Volgens veel wetenschappers blijkt liefdesverdriet een chemisch proces te zijn waar je zelf invloed op het chemische proces kunt hebben door wat praktische aanpassingen (HOE DAN^%#^@!!&%$@). (MAAK ER DAN POTJANDOSIE EEN PIL VOOR STELLETJE BETWETERIGE WETENSCHAPPERS &^%%@%$!!).
Toch is liefdesverdriet eigenlijk heel egoïstisch, je bent teleurgesteld, je moet iets laten gaan wat je eigenlijk wilt hebben. Het proces van onthechten en wat je dacht dat waarheid was schuurt met de nieuwe werkelijkheid. Het brein vindt zoiets keilastig. Alleen maar bezig zijn met de ander doe je niet voor de ander (dus ook weer egoïsme).
Hoor mij nu kletsen... Ik stuiter zelf als een pingpongbal op xtc......

afbeelding van mrpither

Re:

Misschien kun je ondertussen je plantjes zwemles geven?

Lachen