begrip voor het gedrag vd ex

afbeelding van Rodeo

Ik ben gisterennacht en vandaag tot een nieuw inzicht gekomen.

Eindelijk, na 4 maand break-up, tijdens dewelke ik me reeds heb geexcuseerd voor feiten die haar af en toe hebben gekwetst (ze had dit wel opgeblazen), begrijp ik nu haar (voor mij zeer pijnlijke) gedrag tijdens de break-up.

Ik begrijp nu dat ze zo makkelijk in de armen van iemand anders is kunnen vluchten. IK begrijp nu dat ze me nooit kwaad heeft willen berokkenen, maar dat haar emmer vol was... ik begrijp nu waarom ze me een tijd volledig vernietigd had.

Ik zie nu in dat ze heeft zitten strijden tijdens de relatie, en tegen het begin van de break-up moegestreden was. Pas na 4 maand break-up begrijp ik eindelijk hoe hard ze wel niet afzag... het feit dat ik het nu pas zie zal er op wijzen dat ik waarschijnlijk het grotere plaatje, het bredere perspectief (en ook haar perspectief) ben beginnen zien, vermits m'n emoties niet meer zo hevig m'n brein sturen nu.

Beste medestakkers... onze ex'en zijn niet werkelijk kwaadwillend: ze willen ons geen kwaad doen of ons onmenselijk behandelen. Ze zijn louter moegestreden, hebben de strijd geleverd die ze in zich hadden; hoe klein de problemen ook waren. Hoe erg ze zich gedragen, is slechts in relatie tot de mate waarin ze van je gehouden hebben. Hoe gemakkelijk ze rebounden en zich in de armen (en bed) van iemand anders storten, is relatief met de mate ze pijn hebben tijdens de break-up.

Ik denk dat dit inzicht wel velen hier kan helpen... Probeer in te zien waar zij hun strijd hebben geleverd tijdens de relatie.

Ik persoonlijk heb haar gezegd dat ik haar ooit zou willen kunnen vergeven... ik denk dat ik het nu ergens kan, maar nu wil ik haar niet meer vergeven, ik wil haar nu kunnen zeggen dat ik haar gedrag tijdens de break-up begrijp. Zich losrukken van iets waar je van houdt is niet makkelijk, en ergens ook een sterke beslissing (heb nog tot eergisteren zitten zeggen dat ik het laf vond).

Er is een nieuwe rust over me neergekomen nu. Dit doet goed. Het besef dat het niet klopt dat ik niets zou hebben betekend voor haar, en het besef dat ze weldegelijk voor mij heeft gestreden (tijdens de relatie). Dit besef brengt rust, en begrip.

Rodeo

afbeelding van tosjeee

woow das egt prachtig gezegd!

woow das egt prachtig gezegd!

afbeelding van JvdH

Blij

Rodeo, ik ben blij voor jou, dat jij dit inzicht hebt gekregen. Ik ben het ook volkomen met jou eens, onze exen doen dit niet om ons te kwetsen, ook al voelt dit voor ons wel zo. Maar voor hun kon de relatie niet beter worden en was het uitzichtloos. Dit klinkt allemaal heel hard, maar zo is het wel. Ik weet ook dat dit niet voor iedereen hier van toepassing is, maar wel voor de meeste. Er blijven klootzakken en rotwijven bij zitten die niet alleen op de menukaart kijken, maar ook buiten de deur eten, ik heb daar geen woorden voor. Je kan je ook afvragen of je relatie op het moment dat zo iets gebeurt eigenlijk wel oké is.

afbeelding van Rodeo

uitzichtloosheid

Ik denk dat die uitzichtloosheid waar je het over hebt de voornaamste reden is van break-ups.

Of het nu twijfels zijn over de toekomst, een tijdelijk gebrek aan vooruitgang in de relatie of bij de persoon, eeuwig durende ruzietjes, enzovoorts... dat dit de basis vormt van vreemdgaan, en dumpen.

Mijn relatie kon beter, zij dacht van niet. Het was situationeel (student, weinig geld, aan het afstuderen en moest me daarop concentreren, ik ging wsl 3 jaar naar het buitenland, bovendien werd ze getreiterd door twijfels over een oude vlam van me, dacht ze dat ik er ooit naar terug zou gaan). Dit gaf uitzichtloosheid, en daarom heeft ze gebroken.

afbeelding van Machteloosje

inzicht ?

Hi Rodeo, wat fijn voor je.. heb je die inzicht zo maar gekregen door diep na te denken of heb je haar gesproken onlangs ?
Ik weet ... dat hoe bot mijn exvriend heeft verteld dat hij 'geen vonk' voelde .... dat hij alle goede bedoelingen had, maar taktisch vind ik hem niet. Misschien is het een gebrek aan 'met gevoelens omgaan'....
toch kan het er bij mij niet in dat hij een DROOMVROUW als mij niet wil.

Glimlach

afbeelding van Rodeo

een magere troost... maar toch een troost

Jupz, zelf op gekomen door héél diep na te denken waarom deze ogenschijnlijke karakterwissel bij m'n ex, en op basis van gesprekken en ruzies (haar reacties hierin) Glimlach

Ik denk dat je het eerst eens zelf moet meegemaakt hebben om iemand anders iets dergelijks niet aan te doen op een onwaardige wijze.

Maar dan heb je weer mensen die steeds anders met hun eigen emoties omgaan: je hebt introverte mensen, en extroverte mensen.

Ik denk dat hoe harder en vuiler de break-up, hoe meer emoties en dus liefde er mee gepaard gingen. Laat dit een magere troost zijn, maar toch een troost.

Mijn break-up was hard, en er was veel liefde tussen ons. Vele koppeltjes benijdden ons indertijd... Maar op deze site zie je sommige écht wal-ge-lij-ke break-ups of gedragingen bij ex'en (ook de gedumpten die nogal héél hard beginnen te 'stalken')... dit is mijn inziens een teken dat het een relatie met héél véél liefde was.

Of wanneer iemand gewoonweg NIETS laat weten en in het ongewisse laat... héél vreselijk voor de gedumpte... maar begrijpbaar in het licht van dit nieuwe inzicht : vuile break-ups omdat er veel liefde aan te pas kwam.

afbeelding van secret

Sorry, maar ik kan hier niet

Sorry, maar ik kan hier niet zo over denken.
Had liever dat mijn ex me een klap in mijn gezicht gegeven had i.p.v. de maandenlange emotionele pijn waar ik nu nog mee zit. Ik heb zoveel over me heen gehad, ben de grond ingetrapt en krijg overal maar de schuld van.
Hoeveel kan een mens verdragen..

afbeelding van Rodeo

haar verwerkingsproces

Dat was haar verwerkingsproces, haar manier van verwerken. Niet echt menselijk voor jou, maar het betekent dat ze veel van je gehouden heeft, indien ze zo gekjes (lees: wreed) begint te doen terwijl ze je loslaat.

Hoeveel kan een mens verdragen? Je kan slechts verdragen wat je begrijpt...

Ook in kon dit tot twee dagen geleden niet. Nu wel, gelukkig maar. Want de negatieve gevoelens en het onbegrip werden me te veel.

Sterkte nog,

Rodeo

afbeelding van secret

Reactie

Zijn manier, ik ben de vrouwelijke persoon in dit verhaal.
Ik vind het zo raar dat iemand die zegt nog om je te geven zo gemeen kan doen.
Maar misschien zie ik het te negatief.

afbeelding van kiki70

Ik ben het niet eens met je rodeo

In een paar opzichten ben ik het niet eens.. (vind het voor jou echt prachtig dat jij er (nu) zo over denkt, maar een ex geliefde kan ook tijdens de relatie vreemd zijn gegaan en dat terwijl hij of zij daarvoor nog had gezegd ''ik hou van jou'' of is dat ook moegestreden??

Dus een ex wilde jou of jullie nooit pijn doen? Sorry dat ik het nu weer even moet verpesten dat gevoel van jou, maar het is wel weer een feit!!

Kiki

afbeelding van Rodeo

diplomatie

Vreemdgaan... mensen maken fouten :s One-nightstands kunnen vergeven worden... want hoe pijnlijk ook... ergens is het menselijk.

Vlak voor break-up te horen krijgen dat ex van je houdt, hele leven met je wilt spenderen... ook dat zijn laatste strohalmpjes denk ik van de ex om duidelijk te maken dat deze twijfelt over de toekomst samen, of de uitzichtsloosheid tegemoet komt. Ik zou niet zomaar denken van "waarom speelt hij/zij zomaar heen en weer met mijn gevoelens? Leugens?"... ik denk dat ook hier dat het weer om menselijk gedrag is, en dat die woorden wel oprecht zijn... zolang op een welbepaalde dag het vonnis wordt geveld : het is uit.

Maar ex'en die maandenlang zijn vreemdgegaan... dubbel spel hebben gespeeld... dat is enorm vuil. Een regelrechte schending van het vertrouwen, met voorbedachte rade en op langdurige termijn.
Maar ook hier zie je dergelijke ex'en opeens spijt krijgen van wat ze hebben gedaan. Ook hier kun je dit dubbel spel, dit verraad, zien als menselijk.

Vergevingsgezindheid, maar nog meer 'het zich in de plaats kunnen stellen van de ex, hoe erg die ook moge geweest zijn in of na de relatie" is in mijn ogen echt een deugd... die ik net heb ontdekt Glimlach

It's all about diplomacy. De diplomaat is de krachtige stem in elke vete!

afbeelding van Petras5

Rodeo DUMP

Ook als iemand dumpt/verlaat ..er voor kiest om de relatie te verbreken is het niet zo dat diegen een knop omzet en geen gevoelens meer hebt ..........

Maar is wel al veel langer mee bezig geweest ....voor dat tegen de partner verteld word ..de twijfels ...de gevoelens onderzoeken .... alles op een rijtje zetten.... plannen maken voor als diegene het hem/ haar verteld ....
Hij/Zij wil het zeker weten voor het partner verteld word...dus het loslaten is al begonnen of zelfs al flink gevorderd Is alleen maar met zichzelf bezig en hoe men haar/zijn leven weer op kan pakken zonder jou . Soms kan het ook heel plots en snel gaan als je partner je al eerder los is gaan laten en verliefd word op een ander ..blijft altijd moeilijk
Maar diegene heeft er ook al over nagedacht hoe jij zal gaan reageren en wat voor houding men aan gaat nemen ten opzichte van jouw reactie.

Voor de gedumpte/verlate komt de klap hard aan en vooral onbegrip over hoe de persoon reageert ...alsof het allemaal al voorbij is .....wat je ook zegt wat je ook doet alsof je niet bestaat ...alsof de relatie niets voorstelde je loopt tegen een muur op ......en je ex partner lijkt ineens compleet iemand anders ...een ijskast ..je staat er opeens alleen voor voelt je verlaten
Als je later terugdenkt weet je soms al wanneer hij/zij is begonnen met afscheid nemen .
Veranderd niets aan het feit ........je verdriet ....je pijn ..je moet er zelf doorheen ...verder gaan je leven weer oppakken zonder je ex partner.

Het is ook beter om iemand los te laten als hij/zij niet fysiek aanwezig is, dus al zou je een ex partner hebben die je zou willen steunen.....het proces word moeilijker als je iets los moet laten wat nog zo dichtbij is .
Met dichtbij bedoel ik ook virtueel ..msn ..hyves ..facebook ..etc
Liefs Petra

afbeelding van Daan73

deels wel, deels niet

Ben het deels wel en deels niet met je eens. In mijn situatie weet ik zeker dat ze mij geen pijn wilde doen. Echter liep ze er al een paar maanden mee, besprak dit met vriendinnen, zus en moeder, maar nooit met mij. Haar gedrag, ook terugkijkend op die maanden was hetzelfde. Nu hadden wij ook heel veel bijzaken die meespeelde, zoals haar gezondheid waardoor het gewoon iets minder ging.
Maar om van de één op andere dag mij op straat te zetten, terwijl ze wist dat ik nergens heen kon en niets had zonder ooit maar te zeggen dat het haar allemaal teveel werd, vind ik aardig onmenselijk.
Ervan uitgaan dat in mijn geval er nooit ruzie of zelfs woorden zijn geweest. We die ochtend nog heerlijk in het zwembad met de kids hebben gelegen.. Onze relatie is uitgegaan omdat zij niet kan/kon praten.. En ik geef je gelijk dat onze exen ook al maanden een strijd leveren, maar niet dat ik dat had kunnen of moeten zien. Zij had ook haar mond open moeten doen en niet afwachten of weglopen voor een gesprek.
Vechten voor een relatie doe je samen en dat mis ik in heel veel verhalen.

afbeelding van Jup

Ben het met je eens: vechten

Ben het met je eens: vechten voor een relatie doe je samen! Dat maak je bespreekbaar zodat er niemand ineens overboord wordt gezet.

afbeelding van Daan73

precies

al had ze maar 1 keer gezegd. Het gaat niet goed zo, het kan niet verder zo.. I.p.v. ik kan er niet meer tegen, ik wil dat je vanavond nog weggaat..

afbeelding van Rodeo

moeite om te praten erover

Ja, daar heb je wel gelijk in...
Mensen hebben kennelijk vooral veel moeite om te praten met hun partner over relatieproblemen... iets waar ik toch afspraken zal over maken bij mijn volgende relatie.

afbeelding van Daan73

precies

Dat dacht ik nou ook.. Heb wel iemand nodig die tegengas geeft, in ieder geval een beetje. Mijn ex komt uit een gezin waar je niet praat over relatieproblemen, maar wacht tot het overwaait.. Dat gaat hem niet meer worden.