dat verdomde en moeilijke spel dat liefdesrelatie heet

afbeelding van Seetje

Op zoek naar verklaringen en steun stuitte ik op de volgende site:
http://www.opeigenkoers.nl/groeifasen.htm en wil dat graag met jullie delen.
Vooral de tweede fase was voor mij interessant ik las en herlas... Het is duidelijk... Ik moet voor mezelf kiezen ten gunste van de relatie ander is die definitief voorbij. Hieronder een fragment uit fase 2.
'De relaties die je in de tweede fase aangaat zijn relaties waarbij beide voor zichzelf verantwoordelijk blijven en beide elkaars vrijheid respecteren en waarin ze wat de liefde betreft niet afhankelijk van elkaar zijn. Je verleidt elkaar door te laten zien wie je bent en dat je interessant bent. Je hebt een partner nodig om aan te groeien. De partners kunnen elkaar aanmoedigen om elk een eigen zoektocht uit te voeren. Als een partner een probleem in de relatie met de ander ervaart, zal de ander erop wijzen dat dit niet zíjn probleem is en dat de partner dat dus zelf op moet lossen; een nieuwe kans om te groeien. In deze fase nemen mensen een gelijkwaardige positie in en kunnen ze in principe steeds zonder elkaar. Liefde is: de gelijkwaardigheid en elkaar vrij laten zichzelf te zijn. Ze zijn vrij van elkaar en weten zich niet verplicht om elkaar gelukkig te maken en om aan elkaars niet uitonderhandelde verwach­tingen te voldoen. Ze onderhandelen met elkaar om hun relatie gelijkwaardig te houden. Ze bewaken zorgvuldig hun eigen grenzen en die van de ander.' (Het gaat nog verder)

afbeelding van torn

Mooi artikel.

Dat is een heel mooi artikel om te lezen. Is fase 1 niet waar het meestal verkeerd gaat en wat hier in blogs terug te lezen is ?

afbeelding van krulie

Ja

Ja, goed artikel! Vooral ook voor deze site.

afbeelding van torn

Zeer zinvol artikel voor deze site.

Ik vind dit heel toepasselijk voor veel wat er terug komt in blogs. het zijn maar even wat stukken maar toch:

Citaat:

Ik wil er zó graag bij horen en voelen dat je van me houdt en dat ik wat voor je beteken, dat ik daarvoor een grote prijs wil betalen: de vrijheid om mezelf te zijn. En ik kan voelen dat jij van me houdt als je mij belangrijk vindt en mij begeert. Dan voel ik dat ik ertoe doe. Dat is wat ik van jou nodig heb. Zo maak je mij gelukkig. Dan wil ik alles voor je doen.

Citaat:

En je spant je in om liefde te krijgen en te mogen geven door het de ander naar de zin te maken en voor de ander beschikbaar te zijn zolang de hoop er is dat de ander je wensen vervult. In relaties ben je bijvoorbeeld uit op voedsel, seks, geld, macht, erkenning, respect, aandacht en bewondering. En juist het “van de ander willen krijgen” maakt je afhankelijk van je omgeving en trekt je aandacht naar buiten. Je zal in eerste instantie een relatie krijgen met een partner die mét jou in de afhanke­lijkheid stapt. Sterker nog, iemand die belangrijke behoeften langere tijd niet vervuld heeft gekregen, zal in een ontmoeting met een ander die deze behoeften als vanzelf vervult, op slag verliefd kunnen worden. Bijzonder als de ander “blijkbaar” vanzelf aanvoelt wat je nodig hebt, zelfs zonder dat je erom vraagt. Dat móet wel liefde zijn. Heel gelukzalig dus, dit surrogaat van liefde. Het is deze afhankelijkheid die lange tijd heel fijn en veilig blijft voelen zolang beide partners elkaars behoeften ongevraagd en desnoods met wat druk blijven vervullen.

Ik kan mij helemaal vinden in Krulie's reactie dat dit een hele goed artikel is voor deze site.