Dysthymie

afbeelding van Unremedied

Voor mijn gevoel is het alweer een poosje geleden, dat ik zo'n sombere stemming had. Hij hakt er flink in en het laat zich niet raden hoelang hij aanhoudt. Mijn verwachting is dan echter wel weer positief - ik schat hooguit een paar dagen.

Kort geleden kwam ik erachter dat ik misschien aan 'iets' lijd; dat de dingen waar ik mee kamp daadwerkelijk voor een diagnose zouden kunnen zorgen. Ik was voor iets leuks - vaccinaties voor een vakantie - bij de huisarts en besloot toch ook nog maar eens mijn over het algemeen niet al te positieve gemoedstoestand op tafel te gooien. Omdat ik daar eigenlijk was voor de vaccinaties, kwam het een beetje in een verdomhoekje terecht, maar niettemin gebruikte de huisarts terloops het woord 'dysthymie'.

Terug van vakantie besloot ik dat eens te Googlen en de resultaten waren als het ware een eye-opener. Dysthyme stemmingsstoornis, voluit. Iets dat - ook los van mij - kennelijk bestáát. De suggestie dat er daadwerkelijk een 'plakkertje' is te plakken op mijn... shit.

Kort en in mijn woorden samengevat: dysthymie is een soort lichte maar chronische depressie. Dat houdt in: het basisgevoel is gedeprimeerdheid; dat is al minimaal twee jaar zo en er bestaan wel betere perioden met meer positiviteit, maar die houden in de regel niet langer dan één maand achtereen aan. Los daarvan: problemen met slapen, gebrek aan energie en inspiratie, laag zelfbeeld - en nog wat andere dingen. En hoe kom je eraan? Aanleg kan erfelijk zijn, maar dat houdt dus niet in dat je dysthymie zelf erft. Dat kan in de hand geworden door wat ik zou noemen een 'life changing event'.

Wat dat 'life changing event' in mijn geval zou moeten zijn, laat zich niet zo moeilijk raden; we gaan simpelweg terug naar 17 februari 2006, de dag dat de wereld niet meer zo was als hij was. De breuk met M.

Het maakt het allemaal wel wat beter te plaatsen. Het is bijna negen jaar geleden dat het uit ging tussen M. en mij. Dat daarop een relatief lange periode met heftige liefdesverdriet is gevolgd, staat vast. Maar de 'grauwe sluier', zoals ik die ooit genoemd heb, is nooit helemaal verdwenen. De liefdesverdriet op zich wel. Zoals ik in eerdere blogs omschreef, boden herinneringen aan mijn tijd met M. nog wel eens een 'veilig toevluchtsoord' voor de escapistische ik die iets nodig had om mezelf te troosten te midden van de kou die ik voelde in het hier en nu. Maar het echte 'liefdesverdriet', ja, dat was wel verdwenen. Al is M. tot dusver wel mijn 'grote liefde' geweest en zal ze in die hoedanigheid waarschijnlijk nooit uit mijn systeem verdwijnen.

Ben maar eens teruggegaan naar de huisarts, in de hoop op een meer secure diagnose. Huisarts verwees me daarvoor door naar een psycholoog. Hoewel ik niet heel veel vertrouwen (meer) heb in de heilzame werking van psychologen, besloot ik daar toch wat mee te doen. Als we een officiële diagnose kunnen stellen, is het wellicht anders? En dan bewust een psycholoog die in een samenwerkingsverband met ook psychiaters werkt. Want als je internet raadpleegt over hoe dysthymie te behandelen, lees je kort samengevat: lullen en pillen.

We gaan het zien. De diagnose moet nog gesteld worden, maar mijn indruk is dat het bijna niet kan missen. En dan hebben we, hopelijk, een meer concreet iets om mee te werken. In een poging de grauwe sluier eindelijk af te kunnen werpen.

Los daarvan heb ik meerdere acties ondernomen in een poging de positieve draai terug te vinden. Hoewel ik dacht dat je me er alleen dood-en-naartoe-gesleept zou kunnen aantreffen, ga ik met een vriend wekelijks naar de sportschool. En ik heb, geïnspireerd door de reisleider van mijn vakantie, gitaarles genomen. Op 't werk gaat het nog steeds goed en lijkt het erop dat ik binnen afzienbare tijd mede-baas zou kunnen worden. En los daarvan probeer ik de sociale contacten weer meer op peil te houden, ondanks dat - en daar schijnt dysthymie ook mee te maken te hebben - ik er van tevoren nooit veel zin in heb. Het is als het ervan komt altijd toch weer leuk en gezellig, maar de afspraak moet wel eerst weer staan! Plus - en ook dat schijnt dysthymie met zich te brengen - dat ik eigenlijk te passief ben in sociale contacten. Er komt vanuit mij niet snel initiatief. Niet omdat ik niet wil, maar omdat het voelt of ik de energie niet (meer) kan opbrengen. Wat uiteraard verkeerd kan worden uitgelegd.

Al die dingen tezamen maakten dat ik de laatste tijd redelijk gevoed was met positieve energie. Maar of de maand voorbij is? Ik weet het niet, maar sinds gisteren is het even weer hommeles.

Vanavond had ik afgesproken met een vriend. Ik had dus he-le-maal geen zin, ook gezien de stemming. Maar zo gaat dat vaker, was mijn ervaring. Uiteindelijk was het heel gezellig, zoals dat ook altijd gaat. M. nog wel even 'aangeraakt'; hij is een jaargenoot van M. en hij had in augustus haar nog opgezocht in het buitenland waar zij nu woont. Bevestigde dat ze inderdaad moeder was geworden, wat ik (zie mijn vorige blogpost) al door FB in mijn gezicht gedrukt had gekregen. Nog wat over gepraat. Ik merk dat er inderdaad geen liefdesverdriet meer is, maar onberoerd laat het me ook niet.

Met de sombere stemming waar ik al in verkeerde maar traag, met muziek op en afgehangen schouders, na afloop naar huis gelopen. Het regende niet, maar voor mijn geestesoog wel.

Zodoende toch nog maar eens een stukje geschreven. Schrijven over dit onderwerp doe ik eigenlijk alleen maar als het allemaal even weer té is. Zoals nu.

En binnen die stemming heeft het heden, of het recente verleden, natuurlijk ook zijn plek. De intense en goede vriendschap met R. die tot een einde is gekomen. Het lieve meisje dat vorig jaar in mijn leven kwam met wie het - waarschijnlijk door diezelfde dysthymie - nooit echt tot een relatie kwam, dat dat - begrijpelijkerwijs - beu was en daar enige maanden terug helaas uit verdween. Wat ik gerespecteerd heb, maar wel pijn deed. Dat zijn geen dingen die bijdragen aan een positieve stemming.

En ach, zo zal ik vast wel meer kunnen noemen. Maar ik moet het hier voor nu bij laten. En ondertussen ben ik me bewust dat dit hele relaas waarschijnlijk niemand iets zal zeggen, omdat ik bepaald geen regelmatige poster meer ben.

Het houdt het verhaal in ieder geval voor mezelf consequent.

afbeelding van krulie

Ik lees het graag. Ik ben

Ik lees het graag. Ik ben benieuwd naar een vervolg. Ik herken wel een en ander. Van 'vrolijke fransen' word ik trouwens op den duur pas echt "depressief".

afbeelding van HugoBos

@unremedied

Er ging een belletje rinkelen bij het lezen van Dysthemie. Waar had ik dat onlangs nu ook al weer gezien? O ja,
op de verwijzing van mijn huisarts voor een psycholoog. Overigens met een totaal ander doel. Hoewel?
In 2005 (een jaar voor ik mijn ex leerde kennen) stelde men dat vast bij mij, een dysthyme stoornis. Naast nog wat andere zaken. Bij mijn auto doen ze dat jaarlijks ook, ze vinden altijd wel wat Glimlach
Toch is een neerslachtige stemming mij niet vreemd, evenals mijn vader, diens ouders (wie vd twee weet ik niet meer). Dus erfelijk belast? Denk dat het wel zo is.
Maar ik geloof er niet in dat praten en pillen echt helpt daarbij. Misschien zit je op een bepaalde manier in elkaar. Wat misschien wel helpt is het inderdaad in kaart brengen van een aantal zaken. Kan je t misschien ook beter uitleggen aan jezelf of (indien nodig) aan bekenden, gezien je sociale interactie verhaal.
Ik herken wel flink wat zaken waarover je schrijft, maar soms kan de werkelijkheid je toch nog verbazen. Mij nog verbazen.
Via een samenloop van omstandigheden ben ik erachter gekomen dat het zomaar zo zou kunnen zijn dat ik (wou dat ik t met heeeel kleine lettertjes kon schrijven) hoogbegaafd ben. Zou kunnen zijn. Ik had een test gedaan die daarop wees en mijn huisarts onderschrijft mijn vermoeden. Dus volgende maand of zo maar een keer goed laten testen daarop, icm met (of andersom trouwens:-) ) ad(h)d.

Ik schrijf dit alleen om aan te geven dat er voor mij (er vanuit gaande dat...) redelijk wat puzzelstukjes op hun plek vielen. Ook voor de huisarts en ik baal dat ze het toen ik flink in de molen zat niet gewoon getest hebben. Alleen de standaard persoonlijkheidstesten etc. Maar het zou voor mij een hoop verklaren, wat een zekere rust geeft.

Wat ik maar wil zeggen is dat je meer bent dan een etiket en dat je er misschien wel meer dan één hebt. En zolang je jezelf niet volledig in kaart hebt gebracht pak je het 'probleem' misschien niet goed bij de wortels vast?
Probeer in elk geval je passie te (her)vinden. Ondanks mijn stemmings-gedoe is dat sinds jaar en dag muziek. Mijn gitaar is echt mijn beste vriend geworden en muziek maken echt een levensbehoefte.

Anyhow....zomaar wat gedachten-brij die ik je serveer terwijl ik zit te eten. Voordeel van adhd dan maar Knipoog
Hou vol.

afbeelding van Hetlevenismooi

@Unremedied.

Zo een sombere stemming voelt echt heel naar.

Of een ander gemoedstoestand (bij mij door ex?), het voelt allemaal niet zo als het hoort en zelf weet je het.
Ik ga dan naar buiten en lopen, en het helpt mij ook echt, ik loop het er uit. Voel het gelijk. Meer heldere kijk daarna.

Hoop dat deze psycholoog je kan helpen, je ook weer wat beter te gaan voelen als die somberheid komt opzetten.
Hoe of wat te handelen, en waardoor, ben er benieuwd naar.

Sterkte ermee!

afbeelding van mrpither

Re:

..

afbeelding van PoemLover

Ik heb bij mezelf ook

Ik heb bij mezelf ook getwijfeld of ik misschien dysthymie had, maar ja het zou ook hypochondrie kunnen zijn natuurlijk. Mijn moeder en ik zijn redelijk naar de depressieve kant, en gemeend lachen kan ik eigenlijk nooit. Maar de diagnose heb ik geloof ik niet, en dus zal het wel niks zijn. Ik kan goed relativeren en heb een gezonde dosis zelfspot en daarmee kom je al een heel eind, toch? Toch sterkte voor jou. Even moeilijk. Kan gebeuren. Houd vol. Blijf jezelf. Kop op. Aan het einde schijnt de zon. Glimlach

afbeelding van Klavertje.

Dysthymie

Ik ben er van overtuigd dat dysthymie te genezen is en geen chronische aandoening is. Glimlach maar dat komt ook omdat ik lichtbolletjes heb meegemaakt. Heel veel sterkte liefs klavertje.

afbeelding van jaspera

@ Unremedied

Alweer een tijd niet meer ingelogd maar na een recente pijnlijke liefdeservaring toch weer even de behoefte om een stukje te schrijven. En tegelijkertijd even kijken of mijn 'partner in crime' Unremedied nog wat gepost heeft. Zie dat dit stukje alweer van een poosje geleden is, maar ik herken er heel veel in. Heb zowel van vrienden als van de huisarts dezelfde diagnose opgeplakt gekregen. Moet zeggen dat ik me er wel in herken. Hoewel ik doorgaans alles wat niet fysiek te verklaren is een beetje vaag vind en daar dus enigszins sceptisch tegenover sta heb ik toch maar besloten (onder het motto baat het niet, dan schaadt het niet) om te kijken of ik er iets aan kan doen.

Het lijkt erop dat mensen op een forum als dit een grotere kans hebben op een dergelijke 'aandoening'. Wellicht heeft het een met het ander te maken. De wetenschap is er zeker nog niet over uit.

Hopelijk is het in de tussentijd weer een stuk beter gegaan! From time to time hou ik het allemaal nog wel in de gaten, zo blijven we toch een beetje op de hoogte. Het ga je goed and till next time!