Gebeurde er maar een wonder...

afbeelding van Unremedied

Eerlijk gezegd had ik gehoopt nooit weer liefdesverdriet mee te maken. De eerste keer was zo intens, heftig en heeft me zo lang achtervolgd, dat ik hoopte dat ik mijn portie gehad had. Dat heeft er, denk ik, voor gezorgd dat ik in het begin van mijn relatie met A. terughoudend en voorzichtig was. Op zichzelf onzinnig natuurlijk, want jezelf niet meer openstellen voor liefde is geen goed (preventief) middel tegen liefdesverdriet. Het is vergelijkbaar met de weg maar niet meer opgaan uit angst voor een ongeval.

De laatste keer dat ik hier schreef, was toen het ongeveer twee maanden uit was. Het was de eerste dag dat het niet meer zo zwaar voelde allemaal. Ik zie het nu als de dag dat "het basisgevoel" terugkeerde. Dat "basisgevoel" dat het mogelijk maakt weer enigszins normaal te functioneren. Dat het mogelijk maakt bepaalde dingen weer een beetje leuk te vinden, dat het mogelijk maakt wat te ontspannen.

De eerste keer dat ik ten prooi was gevallen aan liefdesverdriet, hield ik minutieus een dagboek bij. In de periode nadat A. onze relatie had beëindigd, heb ik daar veel in gelezen. Ik wilde niet weer in dezelfde valkuilen vallen als toen, ik wilde het "anders doen". Onderdeel daarvan is dat ik dit keer niet, zoals toen, voortdurend op deze site van me af zou schrijven, want ik dacht: dat houdt de focus erop, en dat moet misschien niet.

Ook al probeer ik er dit keer anders mee om te gaan, ik kan er niet omheen dat dat er niet voor zorgt dat het een "easy road" is. We zijn inmiddels bijna een halfjaar verder en nog steeds denk ik iedere dag aan A., mis ik A. iedere dag, verlang ik iedere dag naar haar. Vervloek ik mezelf intern over hoe ik dingen (verkeerd) heb aangepakt. Ik merk dat ik mezelf het meest verwijt dat alles gelopen is zoals het is gelopen. Inzichten die te laat kwamen, sporen van een oude ik die te langzaam vervaagden... Alles dat maakt dat ik het gevoel heb dat het nu perfect zou zijn geweest als zij en ik nog samen waren.

Eind januari, toen de scherpste randjes van de pijn en het verdriet er wat afgesleten waren, heb ik A. nog een brief gestuurd. Een brief die eigenlijk vooral als doel had haar te laten weten dat ze, ondanks hoe het uiteindelijk allemaal is gelopen, bijzonder voor me was, bijzonder voor me geweest was en dat ik haar miste. Op die brief heb ik geen reactie gehad. Het zou goed kunnen dat ze hem niet eens heeft gelezen. Achteraf gezien wilde ik eigenlijk dat ik een andere brief geschreven had, omdat ik in deze misschien teveel aandacht had besteed aan het feit dat ik ook gekwetst was door wat ze tegen mijn beste vriend had gezegd, maar ik wilde daarover wel iets zeggen omdat het er was en ik dacht dat wat ik éigenlijk wilde zeggen, beter over zou komen als ik niet zomaar woordeloos heenstapte over het gesprek dat ze met mijn beste vriend had gehad.

Achteraf gezien vond ik de brief te "doordacht", teveel ratio, met lange volzinnen enzo. Ik kwam vooral tot die conclusie toen ik op een later moment een brief terugvond die ik haar eind december had geschreven maar niet heb gestuurd. Dat was een brief waarin ik veel minder voorzichtig was (omdat ik toch wist dat ik hem niet zou gaan sturen). Die brief drukte eigenlijk heel goed uit wat ik aan haar over wilde brengen. Weliswaar maakte ook die brief notie van de pijn die ik had gevoeld toen ik van mijn beste vriend hoorde wat ze over me had gezegd, maar de eigenlijke boodschap stond er veel duidelijker in - ik hou nog enorm van je, ik mis je en ik zou er alles voor geven als we weer samen zouden kunnen komen.

Maar ja, wat deed ik eraan; de brief was al verstuurd.

Sindsdien is er tussen ons in het geheel geen communicatie meer geweest. Enkele weken heb ik nog gehoopt op een antwoord van haar op mijn brief, maar helaas. Naarmate de tijd verstreek, nam de hoop op een antwoord af, werd de realisatie dat ze echt definitief uit mijn leven was verdwenen sterker. Ik merkte dat ik het daardoor ook weer moeilijker kreeg. Ik kon moeilijk omgaan met het besef dat het echt definitief over leek.

Niettemin is in de maanden daarna het idee nog wel een paar keer in me opgekomen haar nóg iets te sturen, maar ik heb me er telkens van weerhouden. Juist doordat ze ook niet op mijn brief heeft gereageerd, is haar boodschap duidelijk. Zoals ik dat voor mezelf verwoord: ze moet me niet meer. Ware dat anders geweest, dan had ik op enig moment wel iets vernomen. Als het goed is, zou ze tenminste moeten weten dat ze nog welkom bij me is. In ieder geval zou dat ook duidelijk uit mijn brief gebleken moeten hebben, al weet ik dus niet eens zeker of ze die heeft gelezen...

En zo liggen er inmiddels een aantal maanden achter me. Maanden waarin ik wel weer normaal ben gaan functioneren. Kon men op mijn werk de eerste maanden nadat ze het had uitgemaakt er niet omheen dat ik me bepaald niet happy voelde, de afgelopen maanden heeft men er waarschijnlijk weinig notie van gehad. Ook ben ik weer dingen gaan doen met vrienden, waar ik daarin de eerste twee maanden, zonder dat "basisgevoel", echt nog geen zin had. Ben met een vriend naar een concert geweest van een band die ik erg goed vind in Londen. Heb een reisje van een week naar de andere kant van de wereld gemaakt om daar met een vriend "de boel op stelten te zetten".

Maar hoewel het misschien aan de buitenkant minder zichtbaar is, achtervolgt mijn nog immer sterk aanwezige gevoel voor A. me overal waar ik ga. Een concert eind februari van een band die hun nieuwe CD uitbracht de dag voordat A. het uitmaakte, waar ik het grootste deel stil in een hoekje de tranen heb laten stromen. Het reisje naar Londen, waar een grauwe sluier overheen hing en waar ik wederom de nodige tranen heb gelaten. De karaokebar aan de andere kant van de wereld, waar ik 's avonds laat met de nodige drank op een lied zong dat uitdrukt wat ik voel, waarbij wederom de tranen kwamen...

Nog steeds zou ik willen dat er een weg terug is, of eigenlijk: een nieuwe weg vooruit samen met haar. Maar het zit er niet meer in. En dan zijn gevoelens zoals ik die dit weekend ook weer heel sterk heb, het moeilijkst: het op zichzelf ongecompliceerde verlangen naar haar, het op zichzelf ongecompliceerde verlangen naar weer samenzijn met haar en het nu goéd doen, met alles wat ik geleerd heb en me gerealiseerd heb. Dat samenzijn waarover ik de afgelopen maanden ook letterlijk af en toe heb gedroomd, om met een geestelijke kater wakker te worden omdat het maar een droom was. Ongecompliceerd verlangen, zij het alleen gecompliceerd doordat zij dat verlangen niet meer deelt...

Voor mij helpt het ook bepaald niet dat het allemaal zo abrupt is gegaan... Het ene moment zijn we nog samen, spreken we over en weer naar elkaar uit dat we een toekomst met elkaar willen (zij het dat ik nu achteraf wel veel spijt heb van hoe ikzelf was en deed in die weken; wat zou ik dat graag recht hebben willen zetten), zijn we zelfs bezig met haar definitieve verhuizing naar mij toe, het volgende moment maakt ze het uit maar slapen we 's nachts nog in elkaars armen terwijl we over en weer zeggen dat we nog wel van elkaar houden en het daarop volgende moment hoor ik via mijn beste vriend hoe ze (kennelijk) werkelijk over mij dacht op dat moment, om daarna in het geheel geen contact meer te hebben, mij te blokkeren en niets meer te laten horen, in het luchtledige te verdwijnen...

Was het allemaal maar anders gelopen. Of gebeurde er maar een wonder.

afbeelding van InDeMaling

raar

Ik vind het raar en blijf het raar vinden dat veel vrouwen niet laten merken dat in hun hoofd de relatie voorbij is. Erg jammer voor degene die achterblijft. Communicatie is een kunst.

afbeelding van Max1974

Relatie-mens

Vrouwen en mannen... Volgens mij heeft het voornamelijk met het type relatie-mens te maken hoe het uit raakt. Er zijn mensen die pas uit de relatie durven te stappen wanneer ze een ander hebben gevonden, bewust of per ongeluk. Anderen kiezen bewust voor zichzelf en het opnieuw Single zijn. Sommigen vluchten de relatie uit, anderen vechten zich een ongeluk en geven dan (terecht of onterecht) op. Soms zijn mensen plotsklaps te bang aan het worden wanneer het ineens serieus blijkt te zijn aan de kant van de ander.

Uit elkaar gaan is niet prettig maar soms wel noodzakelijk. Soms ook niet. In Nederland scheiden er veel te vaak wegen terwijl met meer communicatie en openheid de relatie 'gered' had kunnen worden. Men kiest ineens voor weggaan zonder te kijken wat er te redden valt of er wordt 'vreemd' gegaan met alle pijn van dien.

Veel te vaak wordt achteraf gezegd dat beiden het eigenlijk wel in de gaten hadden. Maar omwille van de lieve vrede modderden ze maar door. Meestal is er binnen de relatie al een proces gaande van afscheid. Stomweg omdat het gevoel (wederzijds) al verdwenen is. Wanneer het dan uiteindelijk binnenkomt, dan komt de pijn meestal maar bij 1 van de 2 behoorlijk aan en lijkt het de ander niet te deren. De één vervalt in ldvd, de ander gaat gewoon door. Schijnbaar onaangedaan.

Heavy shit, altijd weer.

afbeelding van InDeMaling

daarom eerlijkheid

Daarom dus altijd eerlijk zijn. Ik vind persoonlijk mensen die de handdoek in de ring gooien zonder dat de ander dat zag aankomen geen geschikte relatie partners.

Iemand die echt van je houdt zal uiteindelijk toch bij je blijven. Zie het maar zo dat degene die weggaat niet je ware was.

afbeelding van CindyD

Dit klopt inderdaad

Dit klopt inderdaad helemaal!!! Het vervelende is dat hoop altijd blijft en doet leven..
Het is beter dat de relatie gewoon eindigt want dan weten beide partijen waar ze aan toe zijn.. Ipv we gaan tijdelijk uit elkaar om te kijken wat de ander eigenlijk nu precies wil.. De degene die niet tijdelijk uitelkaar wil, leeft dan tussen schip en wal, hoop en vrees..

afbeelding van CindyD

Jeetje wat heftig zeg.. Ik

Jeetje wat heftig zeg.. Ik begrijp heel goed hoe je je voelt.. Alsof de hele wereld onder je voeten weg is gevallen..
Klinkt misschien raar, maar je staat er niet alleen voor.. Er zijn anderen die weten wat je doormaakt en voelt..
Ik herken me heel erg in je verhaal desondanks dat mijn situatie net ietsjes anders ligt momenteel..
Als je zin hebt om wat leuks te doen of afleiding laat het me weten
Veel sterkte

afbeelding van Stonecold

En nu??? Want ik sta aan het

En nu??? Want ik sta aan het begin van jouw situatie en weet niet wat ik doen moet. Ben kapot van verdriet en zie het niet meer goed komen met mij.

afbeelding van Unremedied

Ai, dat is rot om te lezen!

Ai, dat is rot om te lezen! Ik heb je andere blogje gelezen en er staat nog niet zoveel in, waardoor ik natuurlijk niet precies weet wat er speelt. Maar je schrijft dat het lijkt op mijn situatie, maar dan in het begin.

Het begin... heb ik me doorheen geworsteld door te trachten te accepteren dat ik me zo rot voelde. Door het "over me heen te laten komen". Vaak zette ik dan "de overlevingsmodus" aan, wat betekende dat ik van mijzelf niet veel meer verlangde dan dat ik de dag door zou komen en alleen datgene deed wat echt moest (werktechnisch dan). Op de écht heftige momenten kon ik niet slapen (en bij slecht slapen of geen slaap is de weerstand lager), waardoor ik mezelf soms hielp met een oxazepam als doorslaapmiddel. Gewoon op huisartsrecept. Verder heb ik mezelf de eerste weken toegestaan 's avonds wat verdoving te zoeken door aan de whisky te gaan, wat overigens ook wel hielp om in slaap te komen, maar ik weet natuurlijk niet of dat iets is wat bij jou past en je moet er natuurlijk goed op letten dat je er op enig moment ook wel weer mee ophoudt.

De eerste periode was (voor mij) gewoon "uitzitten". Erover praten met vrienden of familie, eventueel (hier of in een dagboek) van je afschrijven.

Als een relatie net verbroken is, kan het zijn dat het nog niet "af" is, voor één van de twee of voor allebei. De heftigheid van alles bracht mij de eerste periode een hoop inzichten waarmee ik dacht of hoopte dat ik onze relatie nog kon redden, haar nog terug kon krijgen. Ik heb dat getracht te doen door een brief te schrijven, maar als je mijn blogs gelezen hebt, weet je wat daarmee is gebeurd... Niettemin denk ik wel dat, ook al kan het zijn dat je er extra pijn of verdriet mee over jezelf afroept door een afwijzing te oogsten, je waarschijnlijk meer spijt krijgt van dingen die je in het begin niet doet, dan dingen die je wel doet. Uiteindelijk helpt het ook in de berusting (als blijkt dat er écht geen toekomst samen meer is) en helpt het je los te laten, als je het gevoel hebt in ieder geval nog wel dingen geprobeerd te hebben. Althans, dat geldt voor mij. Ondanks dat ik een (heftige) extra afwijzing oogstte op mijn brief, heb ik er geen spijt van dat ik hem verstuurd heb. Ook niet van de tweede brief, al zou ik uiteindelijk misschien wel gewild hebben dat ik een andere brief gestuurd had, maar goed.

Nou ja, dit is een beetje hoe ik ermee omgegaan ben en uiteindelijk in ieder geval dat "basisgevoel" heb teruggekregen. Want dat is, denk ik, de belangrijkste eerste mijlpaal. Duurde bij mij wel een maand of twee (na een intense relatie van negen maanden).

afbeelding van Stonecold

dank je

Bedankt voor jouw uitgebreide reactie. Ik ben er vanochtend achtergekomen dat hij ook al een ander heeft, dus deze relatie gaat hem niet meer worden. En zijn huidige relatie ook niet ben ik bang. Hij vlucht van de 1 naar de ander en zolang hij zelf niet zijn kop op orde heeft, wordt het met niemand meer wat. Vanochtend heb ik zijn spullen gebracht en hij zag er ook niet echt heel gelukkig uit. Maar bleef bozig naar mij, ondanks dat ik hem niet gedaan heb. Hij projecteert zijn slechte ervaringen uit vorige relaties op mij, onterecht. En nu zegt hij dat zijn nieuwe vriendin hem wel helemaal accepteert zoals hij is. Nou, ze kent hem net 4 weken wat ik begrijp.

Hij heeft een hele lieve kant, maar ook een duistere kant. En als ze die ziet vraag ik me af wat ze dan zal doen. Heb ook gesproken met een ex van hem die tegen dezelfde dingen aan liep met hem. Dus ze kon me wel begrijpen, maar me verder ook niet helpen.

Ik ben volgens hem nummer 8 waarbij het zo gaat. Eerst helemaal verliefd, doet alles voor je en dan in een keer slaat hij om. Blijkbaar zodra het echt serieus begint te worden. En gek genoeg vind hij weer een nieuw slachtoffer.

Verstandelijk weet ik dat ik snel afstand van hem moet nemen. Ik kan ook niets meer hij heeft me overal geblokt. Kan niet eens bellen of smsen meer. Enige wat zou kunnen is inderdaad een brief schrijven, maar ja, dan weet je nog niet of hij hem leest. En volgens mij interesseert het hem ook niets hoe ik me voel. Bikkelhard.

Ben meerdere keren bedrogen in vorige relaties en mijn jeugd was ook niet fantastisch. En dat wist hij en hij zei dat hij mij dat nooit aan zou doen. Mij nooit zou laten vallen, ook niet als we uit elkaar zouden gaan. Allemaal mooie woorden, maar achteraf allemaal loze woorden.

Ik heb veel meegemaakt en heb mijzelf elke keer weer herpakt. Maar ik ben bang dat ik het deze keer niet meer ga redden. Alles is geblokkeerd in mij. Ik hoop dat dit gevoel snel weg mag gaan, maar ik ben bang dat ik hier niet meer bovenop kom. Hier zijn is nu mijn hoop op redding.

afbeelding van Unremedied

Ouch, dat is inderdaad niet

Ouch, dat is inderdaad niet bepaald een fijn scenario. Deed me wel denken aan nog één ding wat denk ik belangrijk is om er doorheen te komen. En dat is te trachten vooral op jezelf te focussen en niet op hem. Trachten jezelf ervan te weerhouden te proberen te doorgronden wat hem hiertoe bewogen heeft. Niet bezig zijn met wat hij nu doet, hoe hij zich al dan niet voelt, maar je vooral richten op jezelf, jezelf weer op de rails krijgen. In mijn ervaring is het zo dat als ik teveel bezig was met hoe zij zich voelde en misschien ook wat zij deed, mij dit er langer en harder inhield. Terwijl het zinloos is, want je kunt slechts speculeren en zult er nooit onomstotelijk achterkomen hoe het zit.

In mijn ervaring is dat soms lastig, want (zeker in het begin) mijn gedachten gingen natuurlijk heel vaak naar haar toe en vrijwel automatisch gingen er dan gedachten door me heen als "hoe zou zij zich nu voelen", "wat zou zij aan het doen zijn", "waarom heeft ze dit zo gedaan". Als dat toch gebeurde, probeerde ik er in ieder geval niet in te blijven hangen, want uiteindelijk merkte ik dat ik me daar niet beter van ging voelen, ik haar nog meer ging missen en het me niet aan inzichten of wat dan ook hielp waar ik houvast aan had. Ook omdat zoiets gepaard gaat met vragen als "wat heb ik fout gedaan?". Die laatste vraag kan nuttig zijn en inzichten bieden, maar als die zich blijft opdringen, dan zorgt dat er ook voor dat je je slechter gaat voelen over jezelf. En dat helpt helemaal niet als je juist aan het worstelen bent om er weer een beetje bovenop te komen.