Geen terugval

afbeelding van Moerbei

Het valt me mee.

The day after was ik behoorlijk stuk.
Toen ex in de middag een sms-je stuurde dat hij toch wel een beetje een kater had van onze 'ontmoeting' was ik helemaal over de zeik. Heb 'm bij thuiskomst gebeld dat ik het niet relaxed vond dat hij me zoiets sms-te, dat ik hoop dat hij me hoog genoeg acht om dat soort dingen face to face te doen en al helemaal niet tijdens werktijd.

Enfin, nu - drie dagen later - heb ik weer redelijk mijn balans terug. Niet helemaal, ik merk dat ik spanning in mijn nek heb sinds ik de ex weer zie en natuurlijk vinden er weer conversaties in mijn hoofd plaats.
En dat er toch ook angst is. Angst dat hij zal zeggen...ik wil je helemáál niet meer in mijn leven, in geen enkele vorm.
En bewust weet ik het allemaal wel hoor, dat dat een zinloze angst is. Dat ik wellicht helemaal niet zo gezegend meer ben met zijn aanwezigheid en dat je sowieso iemand die geen onderdeel wil zijn van jouw leven prima kunt missen.
Maar zeg dat maar eens tegen mijn hart... Die ziet hem zo graag, die heeft het gevoel dat hij een rol in mijn leven zal blijven vervullen - ook indien dat niet als partner is.

Ik doe heel erg mijn best om niet opnieuw te verkrampen. Niet te verwachten, los te laten.

Een van mijn grootste valkuilen is de continue gedachtenstroom. Missen, piekeren, innerlijke dialogen, gisteren, morgen - alles wordt bij mij in taal omgezet. En als ik niet uitkijk neemt het de overhand en heb ik mezelf nietig gedacht, heb ik mijn wereld verdoemd verklaart en ben ik alleen nog maar bezig met wat er is gebeurd en met wat er komen kan gaan.

Mijn grootste les hierin is om rust te bewaren in chaos. Te proberen die gedachtestroom - al is het maar voor korte perioden - uit te schakelen. Momenten te creëren waarin ik in het heden blijf. Ervoor te zorgen dat de emotie-wisselingen niet al te groot zijn - deze veroorzaken al vrij snel labiliteit.

Yoga blijft helpen, vanochtend weer een les van 1,5 uur gevolgd. En daarna op een rustig plekje in de binnenstad genoten van een wijntje in de zon onder genot van een goed boek. Alleen dat laatste is al een geweldig accomplishment. Een paar maanden geleden was ik na een ontmoeting met de ex dagen (tot weken) lang niet in staat om normaal te denken, laat staan een boek te lezen!!!
Gebabbeld met de Waiter, die probeert door te breken als acteur en ook werkt in de horeca om zijn droom te verwezenlijken. Gehad over Yoga, Qi Gong en waarom hij de hoofdstand wel kan doen en ik niet.
Toen ik een paar uur later wegging was ik een telefoonnummer en een knuffel rijker, wat ik nogal een kunst vond gezien het feit dat ik nul make-up, haar in staart en yoga kleding droeg. Knipoog Enfin - doet een vrouw goed op zo'n doordeweekse dag.

Natuurlijk mis ik de ex. En diep van binnen weet ik dat mijn hart hoopt dat ik van alle walletjes kan eten. Af en toe een uitstapje met de ex en ondertussen ook ergens nog de man van mijn dromen tegenkomen.
Wellicht is dat niet zo realistisch, maar ja - realisme is nooit zo aan mij besteed geweest.

Maar vooral vind ik het belangrijk om ondanks missen, ondanks angsten, ondanks verscheuringen, ondanks potentieel nieuw ldvd, ondank domme acties, ondanks vergissingen, ondanks alles ik

dichtbij mezelf blijf en mijn best doe om mijn rustpunt vast te houden

Ik ben ervan overtuigd...vanuit dat gevoel komt alles weer goed!

afbeelding van Thei

Toen ex

Citaat:

Toen ex in de middag een sms-je stuurde dat hij een kater had van onze 'ontmoeting' was ik helemaal over de zeik.

Dat is ook niet wat je verwacht, maar denk dan even terug aan dat moment van de ontmoeting Moerbei..
Is er iets gezegd of voorgevallen waardoor hij heeft gezegd er een "kater" van hebben over gehouden..?
Kijk, hij weet misschien dat ie je daarmee verdrietig kan maken en is ook gelukt..!

Ik ga je een tip geven, en ga je de rollen om draaien.
Jij had niet moeten bellen, maar sms-sen in repley op zijn bericht het volgende..

Sorry hoor, dan had je niet moeten drinken.

Vertrouw me, zoiets als sms van je ex, is die emotioneel nog bezig over het verleden van jullie.
Hij probeert zich groot voor te doen en wil zich hierdoor goed voelen.
Ga er niet op in, je kunt het beter met hem ééns zijn en dat is je beste wapen, dan in de tegen aanval te gaan.

suc6

afbeelding van Moerbei

Hmmm...ik begrijp best waarom

Hmmm...ik begrijp best waarom ex een 'katergevoel' had, ik deelde dat gevoel zelf ook (al geef ik dat wat minder snel toe of druk ik me iig wat politiek correcter richting hem uit...).

afbeelding van blauwezon

@moerbei

lieve moerbei,

Ik word ergens een beetje verdrietig van je blog...je bent zo'n lief mens! En die stomme gozer brengt je weer zo van slag..ook al noem je het 'geen terugval'...Maar alles wat ik in je blog lees, lijkt op een terugval.
Weet je, toen ik nog zo aan - uit -aan - uit met mijn ex was, kon ik ook zo denken als jij. Dan had ik hem weer gezien en hoorde ik weer niks van hem...en was ik weer van de kaart. Ik maakte mezelf dan wijs: ja, maar vroeger zou ik helemaal van slag zijn en nu heb ik nog geen traan gelaten. Ik ging ook allemaal afleiding zoeken en was trots op mezelf als ik me niet zo liet raken door hem...maar als ik heel eerlijk was raakte het me enorm. En ik hoorde mezelf ook altijd zeggen: ja, ik kan er steeds beter mee omgaan. Ik geniet van het moment. Ja, ik heb al afstand genomen....

En hetzelfde mechanisme lees ik in je blog. Dat je jezelf een beetje voor de gek houdt..je hart maakt jezelf wijs dat je geen terugval hebt gehad..Maar eigenlijk lees ik het wél in je blog. Je hebt hem gezien en moet vanalles doen om je 'rustpunt' vast te houden. Dat lukt je wel goed...je zoekt afleiding, voert grappige gesprekken met de waiter, laat jezelf stoppen met malen...Maar is dat het leven dat je echt wilt? Je kunt steeds beter met die terugval omgaan (dat kon ik ook al die jaren....)..maar is dit écht écht wat je wilt? Het lijkt me telkens zo'n gevecht met jezelf....Het lijkt soms wel eens alsof je een pilletje inneemt waardoor je in de droomwereld komt...alles is mooi en goed...(= ex zien)..en de dag erna heb je bijwerkingen. Het lukt je steeds beter om met die bijwerkingen om te gaan....maar is dit écht écht de manier waarop jij wilt leven en gelukkig bent?

En bewust weet ik het allemaal wel hoor, dat dat een zinloze angst is. Dat ik wellicht helemaal niet zo gezegend meer ben met zijn aanwezigheid en dat je sowieso iemand die geen onderdeel wil zijn van jouw leven prima kunt missen.

en ik weet..van een afstandje is dat makkelijk te zeggen...Iedereen zei het ook tegen mij toen ik in die situatie zat. En luisteren deed ik natuurlijk niet..want de band die ex en ik hadden was zoooo bijzonder... Maar lieve moerbei als hij écht écht zoveel om je gaf...dan zou hij er allang voor gaan. Of had hij je echt met rust moeten laten...

Ik wil je nog wel laten weten dat ik wel heel trots op je ben hoe je er nu mee omgaat hoor! Dat je niet in je bed bent blijven liggen en helemaal van de kaart laat brengen..
maar het lijkt me zoveel moeite te kosten als je zo moet vechten om geen terugval te krijgen.
.terwijl liefde zoiets moois zou moeten zijn..en je energie zou moeten geven..

Het kan zijn dat ik het helemaal fout heb he...dan alvast mijn excuses...maar ik bedoel het goed..

afbeelding van Hetlevenismooi

@blauwezon en @Moerbei

Ja dat is zooo waar wat jij schrijft blauwezon over energie!! Moerbei, lieverd je zou nu energie moeten hebben, in bloei moeten staan, hij zou jou op een voetstuk behoren te zetten, jou gelukkig maken dat is liefde. Maar dat is niet het geval nu. Het is meer verdrietig nu. Ik hoop dat je echt een keer de juiste besissing gaat nemen. Veel liefs van Hetlevenismooi. Glimlach

afbeelding van Moerbei

Dankjewel blauwezon! Gelukkig

Dankjewel blauwezon! Gelukkig voelt het echt niet als een terugval, maar inderdaad, ik moet er wel iets harder voor werken - en dat zou niet moeten. En ik weet dat ik mezelf voor de gek houd. Als ik een nacht naast hem slaap voelt dat weer helemaal vertrouwd en goed. En daarna krijg je er kortsluiting van omdat het vervolg niet klopt. Dat van dat pilletje vind ik een hele mooie omschrijving.
Ook hier ga ik wel weer uitkomen!

afbeelding van chelle

sleutels @Moerbei

In je voorlaatste blog schreef je dit:

Citaat:

“Al mijn vrienden verklaren me voor gek. Begrijpen het niet. Vinden hem een zak omdat hij degene is die nog lichtelijk twijfels heeft en me door zijn acties exact daar houdt waar hij me wil hebben - wachtend op zijn uiteindelijke beslissing.”

Ongetwijfeld lieve & loyale vrienden die met je begaan zijn. Maar wil hier even op inhaken.

Tuurlijk is er veel op- en aan te merken aan het chronische getwijfel en kontgedraai van deze man en zijn er talloze betekenissen, vragen en oordelen aan zijn gedrag/getwijfel te plakken. Daarnaast is het, gezien jouw verlangens, verwachtingen en oeverloze hoop ten opzichte van zijn rol in jouw leven, grenzeloos frustrerend om steeds naast het net te blijven vissen.

Maar…

Ik denk dat het grootste obstakel in dit verhaal jij, zelf bent. Zijn woorden zijn prachtig, zijn wens en uitleg om met jou te willen zijn geloofwaardig (ondanks het tegelijkertijd weer te gooien op dat hij in zijn gevoel en geloof vastloopt) en zijn bezoekjes aan jou bewijzen keer op keer de magie van jullie dynamiek.

Desondanks en tegelijkertijd, vertelt hij jou ook letterlijk dat hij het 'niet kan', 'niet durft'(?), 'niet wil', vastloopt—of welke uitleg hij ook kiest om het toch niet met je aan te gaan.

En dan zijn er ook nog zijn talloze daden & acties, die mijn inziens eigenlijk het allerzwaarste wegen. Hij is er gewoon niet voor je, kiest niet onvoorwaardelijk en vastberaden voor jou en zegt niets ‘te kunnen’ met zijn gevoel—zoals jij wenst, hoopt en nodig hebt. De noodzaak om met jou te willen zijn, zoals je mag verwachten van iemand die van je houdt, die is vaker niet dan wel aanwezig. En het maakt eigenlijk niet zoveel uit waardoor dat komt, of wat hem daarin tegenhoudt.

Niet HIJ houdt JOU door zijn acties precies daar waar hij je hebben wil: JIJ houdt jezelf daar.

Het lijkt erop dat jij (en/of je vrienden) hem verantwoordelijk stelt voor een positie die jij feitelijk zelf, vrijwillig, inneemt. Eigenlijk vertoon jij, op jouw beurt, ook een zwakte--net als hij. Hij wordt overdonderd door zijn 'niet weten', en jij op jouw beurt wordt overdonderd door het 'wel weten' dat constant in de clinch ligt met zijn 'niet weten'. En ook jij maakt geen keuze of einde aan deze situatie. Ik geloof ook dat een keuze eerder rationeel, dan emotioneel zal moeten worden gemaakt.

Eigenlijk, lieve Moerbei, hoe begrijpelijk en logisch jouw emoties dan ook, vind ik hem (afgaande op wat je hier beschrijft, dan) behoorlijk duidelijk naar jou toe. Hij houdt van je, maar: “kan er niets mee”. Hij vindt het fijn om met en bij je te zijn, maar: “ervaart nog steeds en ook weer dat oude gevoel en dat daarin niets veranderd is en dat het niet goed voelt.”

Ik besef dat het voor mij makkelijker is dit eruit te lichten, aangezien ik niet hoef te worstelen met het sentiment tussen jullie, de geschiedenis, de ervaringen en alles dat tussen jullie heeft plaastgevonden waardoor de band zo sterk is gegroeid, maar de realiteit is dat hij momenteel voor jou, emotioneel NIET beschikbaar, noch bereikbaar is. En wanneer hij dat probeert te zijn, is het minimaal en kortstondig. En deze conclusie aanvaarden kan wellicht de sleutel zijn naar het 'loskomen'.

Een paar blogs geleden schreef je van je af met de toepasselijke titel “Ik Ben Het Beu”. Wat mij vooral opviel was de 'toon'; je boosheid en frustratie naar hem toe—en de situatie die hij met zijn getwijfel (hoewel waarschijnlijk ongewild, maar toch) creëert. Je gekrenktheid. De teleurstelling.

Ik kan er naast zitten, maar het lijkt alsof je het hem ook heel kwalijk neemt dat hij niet los kan komen van datgene dat een relatie tussen jullie onmogelijk maakt. Ik snap je frustraties, maar is het iets dat je hem werkelijk kan verwijten? Hier ligt uiteraard voor jou ook een taak, namelijk dat je je eigen grenzen gaat bewaken met de ervaring die je inmiddels, wat betreft de potentie van jullie samenzijn, hebt opgebouwd.

Het maakt niet uit wat hij zegt, denkt, waaraan hij twijfelt, waar hij ‘niets mee kan’ en waar hij vastloopt. Soms vraag ik me af of je het contact met hem aangaat om uit te vinden of je hem ergens, in deze emotionele chaos, op het goede spoor zult kunnen zetten. Het spoor dat naar jou toe leidt, wel te verstaan.

Het is een twijfelaar en twijfelaars neigen ernaar om uitspraken te doen, die vaak momentopnames zijn. Zeer zeker gemeend—voor dat moment, dan. Twee uur later, is de stemming wellicht weer verandert-- en daardoor de uitspraak, hoewel in betekenis niet compleet verandert, inmiddels ook weer minder urgent of aanwezig.

Als hij zegt dat hij je mist, probeer er dan geen grotere betekenis aan te verbinden dat hij eigenlijk, stiekem, bedoelt: “ik mis je zo erg, dat ik het met je aan wil gaan”. Hij zal je zeker missen, maar zijn gevoel (“het niet weten en er niets mee kunnen”) weegt duidelijk zwaarder dan anticiperen op het gemis dat hij zegt te ervaren. Ik vind dat zelf wel een heel duidelijk signaal, ondanks de mooie uitspraken die hij doet.

Als hij zegt “ik hou van je”, laat het in je hoofd niet uitgroeien tot een: “ik hou van je, jij gaat mijn vriendin zijn, we komen er wel, als je me alleen meer tijd geeft”.

Het beeld dat ik van hem krijg, is dat ‘houden van (jou)’ vaste materie is; een gevoelsbeleving die voor hem ‘gewoon bestaat’, zonder dat hij hier in de praktijk aandacht aan geeft, of dit zichtbaar en actief voedt (en wil/kan voeden).

Dit zijn realisaties die jou wellicht kunnen helpen om te gaan met datgene dat hij zegt—maar wat in acties uitblijft…

afbeelding van Moerbei

Tja, ik gebruik dit medium om

Tja, ik gebruik dit medium om gevoelens van me af te schrijven en op zo'n moment kan het me hoog zitten en kan ik veel op de ex afschuiven.
Ik ben me ervan bewust dat ik hier zelf - klaarblijkelijk - voor kies. Het waarom is mij niet altijd duidelijk.
Helaas zie ik ook een patroon... Van mijn 20ste tot mijn 28ste heb ik ook in een soortgelijke constructie gezeten. Twee jaar relatie, 6 jaar daarna nog af en aan met elkaar rommelen. Nu is dat een goede vriend van me, maar was een lange weg daarna toe.
Daarna kreeg ik een hele gezonde & gelukkige relatie - ben met deze man ook getrouwd - met iemand die helaas 4 jaar geleden is overleden aan kanker. Om vervolgens dus weer in mijn oude valkuilen te trappen.

Voor die ex van vroeger had ik zo'n beetje dezelfde intense gevoelens van genegenheid en dat was (en bleef) ook wederzijds. Maar loslaten ging voor geen meter.

Ik weet niet wat het is waardoor ik niet kan loslaten, waardoor ik weer oude patronen gebruik.

Mijn emoties richting de ex schipperen tussen 'de boeman, degene die me aan het lijntje houdt' tot complete idolatie & bewondering. Niet erg realistisch dus, want in wezen is hij gewoon een mens zoals ik zelf ben.

Ik probeer mijn verwachtingen aan te passen. Ik kan me in de magie van het moment nog wel eens mee laten slepen, inderdaad - als hij zegt dat hij van me houdt - kan ik daarin wegzinken.
Terwijl je absoluut gelijk hebt dat het een statisch gegeven is. Het is er gewoon, hij hoeft er van zichzelf niets mee.
Een paar weken terug vertelde hij me dat hij prima een relatie met me kan onderhouden zonder me ooit te zien. Ik denk dat het het statische karakter goed onderschrijft.

Hoe dan ook, dank voor je reactie. Veel punten om te overdenken!

afbeelding van evee

vind dit een fantastisch

vind dit een fantastisch antwoord chelle. hier gaan veel mensen wat aan hebben waaronder ik. dank!

afbeelding van rozenblaadje

@moerbei

Hey lieverd
Zie je nu wel, alles komt weer goed Knipoog Het is en blijft natuurlijk moeilijk, maar je bent alweer n grote stap vooruit! Blijf verder doen zoals je bezig bent! Ik ben blij voor je. Liefs

afbeelding van Moerbei

Knuf!

Knuf!