Hier ben ik weer ...

afbeelding van MrJames

Dag bloggers,

Het is nu al een tijdje geleden dat ik hier ben geweest, heel druk met het werk de laatste tijd.

Tijdens deze weken heb ik heel veel downs gehad. Eigenlijk niet echt veel ups. Het is nu 3 weken gedaan met mijn ex vriendin het voelt nog altijd zo "kut" aan. Ik zit nog altijd met zoveel vragen, zoveel antwoorden die ik waarschijnlijk nooit zal krijgen.

Deze vrijdag heb ik mijn eerste afspraak bij de psycholoog om over mijn probleem te praten want het gaat echt niet meer. Ik kan mezelf niet meer zijn. Op mijn werk niet, thuis niet, bij mijn vrienden, eigenlijk overal...

Paar dagen terug heb ik een grote en domme fout gemaakt die ik had kunnen vermijden: Ik heb namelijk terug een bericht gestuurd naar mijn ex met de bedoeling terug mijn hart te luchten. Te zeggen dat ik haar mis, dat het pijn doet dat ze er niet meer is en dat ik geen leven meer heb zonder haar en dat ik me ga laten behandelen om hieruit te komen. Nu dit is niet echt in goeie aard gevallen bij haar. Ze heeft me overal verwijderd en wil blijkbaar niets meer met me temaken hebben terwijl ik nooit iets misdaan heb. Ik heb nooit agressief geweest op haar of met haar. Nooit een slecht woord gezegd over haar want ze was gewoon de gekste en beste meid die ik ooit heb leren kennnen.

Hoe kan iemand zo'n gevoel creëren door iemand waar je van gehouden hebt zo abrupt uit je leven te bannen? Kan dit zomaar? Of zou er meer aan de hand zijn? Ik heb namelijk gezien dat ze terug haar ex vriend op facebook heeft en dit doet mij zo hard twijfelen aan mezelf. De verhalen dat ik van haar gehoord heb over hem waren nooit goed... En nu dit...

Ik ben zo hard beginnen twijfelen aan mezelf dat het heel moeilijk is om vertrouwen te geven aan welke persoon dan ook in de toekomst...

Liefs
MrJames

afbeelding van waterman

Hoi MrJames

Ik denk eigenlijk dat er geen reden is jezelf zo af te vallen. Die grote en domme fout die je jezelf aanrekent, die fout hebben hele volksstammen wel eens gemaakt. In een laatste poging toch proberen uit te leggen wat er bij jou speelt, en dat je het toch echt goed bedoelt. En heel erg vaak heeft zo'n poging niet het gewenste effect. Je krijgt haar er niet door terug, en er is niets te doen waarmee je haar wel terugkrijgt. Zij blokkeert je, zij is afstand aan het nemen. Dat zul je moeten accepteren. Ze is je in mijn idee niet aan het zeggen dat alles waardeloos was, ze is je wel aan het zeggen dat er nu geen mogelijkheid is om er over te praten. De boodschap nu is: laat me even met rust. En die boodschap is nu duidelijk. Geef haar die rust, neem zelf afstand. Ga wat anders doen. Jullie kunnen nu niet praten.

Misschien kunnen jullie later wel weer praten.
Waterman

afbeelding van MrJames

Praten

Ik denk dat er nooit nog een kans zal komen dat we kunnen praten en dat ik voor altijd met die vragen ga blijven zitten en mokken... Het feit dat ze zo snel afstand kan nemen in een depressie, daar stel ik echt mijn vragen bij... Er moet iemand anders zijn denk ik dan. Maar zo snel? Vreemd.

Natuurlijk leg ik de schuld bij mezelf omdat ik weet dat ik ook niet perfect ben, niemand is perfect in het leven. Maar afstand nemen van iemand die mijn eerste echte grote liefde was, waarmee ik alles heb gedaan wat ik me maar kon inbeelden is hartverscheurend...

Bedankt x
Liefs James

afbeelding van waterman

Hoi MrJames

Poeh joh, probeer ietsje minder 'absoluut' te denken. Probeer te denken 'er komt effetjes geen kans om te praten' in plaats van 'er komt nooit meer een kans om te praten'. De meeste dingen weten we niet, immers, die moeten we gewoon maar afwachten, toch? Maar minder absoluut denken er over geeft jezelf ook ietsje meer de mogelijkheid om dingen te gaan accepteren, om dingen op hun plaatsje te gaan zetten. Of je nooit meer praat? Dat weet ik niet. Of je nu met haar kunt praten? Dat lijkt me nu effetjes moeilijk. Nu effetjes. Daarna? Dat zien we later wel weer.........

Zelfde met dat schuld-vraagstuk. Tuurlijk ben je schuldig. Ieder mens is schuldig aan dit soort dingen. Ook jij bent niet perfect. Ik ook niet. Zo...... dat is ook weer opgelost. Relativeer je eigen schuld ook een beetje, he. Probeer het in ieder geval. Het geeft ietsje meer lucht.....

Het is hartverscheurend. En toch kom je er weer overheen. Eerlijk waar. You are only human, weet je nog?
Liefs terug
(soms ietsje relativerend Knipoog )
Waterman

afbeelding van chelle

#aansprakelijkheid

Uit eerdere blogs van jou:

MrJames schreef:

“Ik zat iedere dag van sochtends tot 's avonds op de computer te gamen met online vrienden."
Mijn comfortzone ging van de computer naar haar. Ik voelde me zo goed dat ik mij beter voelde bij haar dan thuis waar ik woon.”
“Ik heb ook niet zoveel vrienden omdat ik vroeger niet zo'n sociaal persoon was door mijn nerd tijd.”

Nerd of geen nerd lijkt me hier de issue niet. Wel ben ik heel benieuwd, welke positie of rol jij in deze relatie hebt aangenomen toen je van de ene comfortzone van het gamen/computer-leven de overstap maakte naar de andere comfortzone van (het hebben van) een partner? Was je, of ben je emotioneel wellicht té afhankelijk van haar geworden? Dat kan, zonder dat dit je bedoeling was of jij je hier heel bewust van was, een behoorlijke claim op een partner leggen.

Zelfde met je mededeling dat je niet zoveel vrienden hebt. De input van sociale contacten is essentieel voor je eigen ontwikkeling en authenticiteit in een relatie. Wanneer je sociale wereld dus heel klein is, heeft dat zeker invloed op de mate waarin er een gewicht wordt gelegd op de relatie. Welke leegtes heb je mogelijk door middel van deze relatie proberen te compenseren?

MrJames schreef:

“Te zeggen dat ik haar mis, dat het pijn doet dat ze er niet meer is en dat ik geen leven meer heb zonder haar en dat ik me ga laten behandelen om hieruit te komen.”

Je zal je er wellicht niet bewust van zijn (geweest), maar wanneer je een ex-partner de boodschap brengt ‘dat je geen leven meer hebt zonder die ander’ ... wow. Leg je wel een hele zware claim op degene die het besluit nam de relatie te verbreken. Tussen de regels door schrijf je die ander namelijk een haast verstikkende verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid toe, waar het gaat over jouw bestaan en vormgeving van jouw leven. Zonder die ander is jouw leven dus niks waard, zoiets. Als ex-partner is dat een verantwoordelijkheid die je helemaal niet wil dragen en, hoe hard dit ook klinkt, niet behoort te dragen.

Ik kan mij voorstellen, dat dit voor je ex-vriendin als een zodanig grote last ervaren wordt, dat zij zich letterlijk, door middel van het verbreken van alle contact, aan die last probeert te onttrekken. Ik snap dat wel. Het legt toch een schrijnende uitzichtloosheid aan jouw kant bloot, waar je als ex-partner helemaal niks mee kan. Klinkt heel hard, voor jou. Maar bekeken vanuit haar positie, als lezer wel te begrijpen. Zij kan je hier, vanuit haar eigen proces, op geen enkele manier bij begeleiden of helpen.

Vraag me ook af in hoeverre het meespeelt, dat je van de ene ‘comfortzone’ in de andere ‘comfortzone’ bent gestapt en jezelf nu als het ware ontheemd achtergelaten voelt? Gamen in de mate waarop jij het schreef te doen (van ochtend tot avond), klinkt ook als een vorm van escapisme. Herken je daar iets in?

Het zal vast voor lange tijd niet zo voelen, maar wellicht dat je over een tijd durft in te zien dat haar vertrek er mogelijk voor gezorgd heeft dat je weer echt bent gaan leven.

En dan niet een Virtueel Leven, maar het Echte Leven.

afbeelding van MrJames

Antwoord

Ik versta natuurlijk 100% je punt. Het moet ook lastig zijn voor haar om iemand te hebben die heel de tijd stuurt van "Ik wil je terug" etc... Maar dit is toch een normale menselijke reactie van mijn kant ? Je bent achtergelaten in 2 seconden en je hebt mekaar amper gesproken en zelfs niet gezien... Ik stel mij vragen daarbij... Gamen was inderdaad vroeger iets waar ik mij op toelegde om te ontsnappen aan de realiteit omdat ik vroeger al die "bullshit" niet nodig had. En kijk nu... Hier zit ik dan...

Vrijdag word de eerste echte stap naar de afdaling gezet. Ik ga gaan praten met een psycholoog...

Groetjes

afbeelding van chelle

@MrJames: boetedoening

MrJames schreef:

“Natuurlijk leg ik de schuld bij mezelf omdat ik weet dat ik ook niet perfect ben, niemand is perfect in het leven.”

waterman schreef:

“Tuurlijk ben je schuldig. Ieder mens is schuldig aan dit soort dingen. Ook jij bent niet perfect. Ik ook niet. Zo...... dat is ook weer opgelost. Relativeer je eigen schuld ook een beetje, he.”

Het kan je helpen, als startpunt van het ‘relativeren’, om jezelf in ieder geval allereerst te verlossen van het gewicht dat verbonden is aan ‘Schuld’.

‘Schuld Hebben’ of ‘Schuldig Zijn Aan’, heeft een hele negatieve en zware connotatie, waar meestal ook nog eens een boetedoening aan verbonden zit. Begrijp je waar ik naartoe wil?

Als je het hebt over een breuk, of een relatie/samenzijn dat uiteindelijk tot een einde komt, praat ik zelf liever niet in schuld of ‘schuldigen’. Omdat het eigenlijk veelal eerder een optelsom is van acties & reacties en twee partijen die met elkaar ‘in beweging’ zijn. En in die bewegingen ben je constant in ontwikkeling. Je maakt keuzes, neemt stappen, struikelt, glijdt uit, doet een stap de andere richting uit en al doende leer je.

Soms ontstaat hieruit voor beide partijen een bevredigende dynamiek en soms blijkt het samenzijn voor 1 of zelfs beide partijen gewoonweg onvoldoende bevredigend. Daar hebben beide partijen onlosmakelijk hun ‘aandeel’ in, maar de gevolgen die daaruit voortkomen bekijk ik liever als het proces van ‘lerende zijn’. Ik denk wanneer je jezelf als schuldige aanwijst voor het feit dat je partner het samenzijn niet meer wilde voort zetten, of bij je is weggegaan, of niet meer met jou in gesprek wenst te gaan, en zelfs al het contact verbreekt, je jezelf wel met een heel zwaar juk opzadelt.

MrJames schreef:

“Het moet ook lastig zijn voor haar om iemand te hebben die heel de tijd stuurt van "Ik wil je terug" etc... Maar dit is toch een normale menselijke reactie van mijn kant ? Je bent achtergelaten in 2 seconden en je hebt mekaar amper gesproken en zelfs niet gezien... Ik stel mij vragen daarbij...”

Ik begrijp je behoefte om met haar te willen delen dat haar vertrek uit jouw leven jou zoveel pijn doet. De zin- en vormgeving van jouw leven is namelijk verstoord door haar vertrek en het is begrijpelijk dat jij iedere keer weer bij haar uitkomt, omdat zij de tastbare reden is waardoor jij je nu in deze positie bevindt.

Ik kan en wil voor jou niet bepalen wat ‘wel en wat geen normaal menselijke reactie’ is. We hebben ieder onze eigen normen daarin en wat voor mij 'normaal zou zijn', hoeft voor jou natuurlijk niet te gelden. Hoe jij je voelt is wel een heel menselijke, begrijpelijke gevoelsbeleving. Ik denk dat er velen hier zijn, die hetzelfde hebben ervaren.

De vraag die je jezelf alleen wel kan stellen, is of jouw ex-vriendin momenteel de ‘juiste’ persoon is, die jou kan troosten of supporten met de rouw waar jij momenteel doorheen gaat. Vanuit haar kant bezien, als ex-vriendin die de keuze maakte om de relatie te beëindigen, kan zij natuurlijk niks met jouw bekentenis dat je alle zingeving in jouw leven bent kwijtgeraakt door haar vertrek. Ook essentieel om te gaan beseffen is: wat jij 'van haar wil', namelijk dat zij weer bij jou terugkomt, kan zij jou niet (meer) geven. Welk contact er dan ook is of er mogelijk nog zou kunnen zijn: het is niet gelijkwaardig.

Dat is de keiharde kant van een relatiebreuk. In jouw geval is je ook nog eens ter deel komen te vallen, dat zij niet in staat is (of om welke reden dan ook de wil niet meer heeft) om te communiceren. Je bent dus echt op alleen jezelf aangewezen. De support van een sociaal netwerk kan hierbij enorm helpen, al is het maar om af en toe te kunnen putten uit standpunten en visies vanuit andere windrichtingen.

Met een deskundige psycholoog of therapeut gaan praten kan ook heel vruchtbaar zijn. In ieder geval om jou te begeleiden om de zingeving in je eigen leven weer te gaan vinden. IK denk dat er qua zingeving wellicht wel wat helderheid (licht) mag komen.