Iets om over na te denken...

afbeelding van bellis

Ik lees soms met bewondering hoe sommige mensen hun ex-partner tegen het lijf kunnen lopen, niet zo heel lang na de 'break-up', en er tijdens zo'n ontmoeting achterkomen dat ze die persoon niet echt meer missen. Dat ze die ex-geliefde in de ogen kunnen aankijken, en geen last meer hebben van alle herinneringen en redenen waarom er eens een relatie mogelijk was en nu niet meer. Dat er zelfs een realisatie komt dat die ex helemaal niet zo heel leuk is.

En ik vraag me af: is dit ook gewoon maar een vorm van zelf-bescherming? Jezelf vertellen dat die persoon het eigenlijk niet was voor je, niet werkelijk, dat je dat niet leuk vond, en dat ook niet, dat sommige dingen je irriteerden etc. Ik denk dan door: jamaar, als je aan elk willekeurig koppel zou vragen wat ze niet leuk vinden aan elkaar, dan zullen er vast en zeker wel een paar dingetjes op een lijstje verschijnen. Geen enkele relatie is irritatie-loos. Maar kennelijk blijven veel koppels ook bij elkaar met de minder-leuke dingen.

Maar wat is het dan? Hoe kom je erachter of de persoon die jou verliet werkelijk niet degene is waar je op de langere termijn bij had kunnen/willen blijven? Alle 'mankementen' die je ineens tevoorschijn haalt op het moment dat iemand je heeft verlaten, in hoeverre zijn dat 'mankementen' die jou uiteindelijk ook zelf de relatie hadden laten beeindigen? Per slot van rekening was het die ander die wegging; niet jij. Als het aan jou had gelegen, was de relatie waarschijnlijk nog wel (voor 'altijd'?) doorgegaan--dus al die dingen die je na het einde ineens wel ziet: in hoeverre is dat waarheid? Hoe eerlijk is die gedachte--of is het alleen maar iets dat je jezelf 'dwingt te denken', zodat je je makkelijker over een einde kunt heen zetten? Waarom worden bepaalde 'mankementen', de minder-leuke dingen, pas na een einde ineens als duidelijke obstakels gezien, op de voorgrond? Als een bevestiging dat het goed is dat het uit is geraakt, dat het beter is?

Of is het werkelijk alleen maar een manier om jezelf door het einde heen te slepen? Om een soort van vrede te vinden in het feit dat het uit is gegaan? Zodat je jezelf niet hoeft te martelen met gedachten dat het wel had kunnen werken, zelfs met de 'mankementen' van de ex-partner, als hij of zij alleen maar blah blah, vul maar in.

Ben benieuwd hoe anderen dat zien...

afbeelding van Miller

Ikzelf heb alleszins niet

Ikzelf heb alleszins niet van "een ander, een beter"

ik heb meer het tegengestelde.
dat het moeilijk wordt nog iemand te vinden waarbij ik mij zo goed voelt.
ze heeft een paar negatieve kantjes, maar die waren zeer draagelijk.
iedereen heeft wel negatieve kantjes.
maar die waren dus zeer klein bij haar.
ik kan nu na 3 maand nog altijd niets verzinnen waarvan ik denk "op dat vlak kan ik mij ferm verbeteren".
ik zit vol twijfel voor de toekomst.

het is niet alsof je elke dag een kans krijgt op een nieuwe grote liefde.
wat als je uiteindelijk met minder tevreden moet nemen ?

ik las ergens anders van u dat de pijn niet draagelijker wordt na een maand.
ik heb dat ook.
de laatste weken is ze groter geworden.

in het begin was het gedaan: daar was ek echt kapot van.
maar ze liet wel nog uitschijnen dat ik enorm belangrijk ben voor haar (op andere manier dna als geliefden), en daar trok ek mij aan op.
maar met de examens is da lijk verdwenen en ze stort zich nu volledig daarop.
Ik heb dan ook het gevoel nie meer belangrijk te zijn en overbodig geworden te zijn.
De pijn is hierdoor trug enorm gestegen en elke dag ween ik wel nog op mijn bed ...

Ooit zal ik het wel een plaatsje kunnen geven, maar om eerlijk te zijn, een echte troost is het niet, want die tijd lijkt nog zo ver af.

afbeelding van Ione

Hoi Bellis

Ik denk niet dat je deze kwestie niet zo zwart wit kunt zien. In elke relatie zijn "mankementen" maar het gaat erom in hoeverre de ander die "mankementen" kan accepteren. Kun je het accepteren dat hij weinig tijd voor je maakt (in mijn geval dan) of dat hij niet 100% voor je gaat, prima dan kies je daarvoor (lijkt mij alleen een verlies van eigenwaarde maar dat terzijde). Acceptatie speelt denk ik een belangrijke rol in een succesvolle relatie. Koppels blijven bij elkaar als ze elkaars "mankementen" kunnen accepteren. Indien je partner de relatie verbreekt dan ga je jezelf beschermen door juist die mankementen te benadrukken. Dat is menselijk. Je gaat immers niet herhalen hoe vaak hij wel niet een ontbijtje voor je maakte. Ik denk dat dit deels ook te maken heeft met zelfbescherming, naar mijn mening ook een positieve zelfbescherming. Het zou namelijk nooit goed zijn om jezelf daarvan de schuld te geven of weg te cijferen. De psychologie leert ons dat men falen of oorzaken eerder bij anderen of bij situationele factoren zoekt dan bij zichzelf.
Voor wat betreft je eerste zinnen: toen ik vanochtend mijn ex in de ogen aankeek had ik echt wel moeite en ging mijn hart echt wel sneller kloppen. Ik geef nog heel veel om hem maar besef ook dat ik zijn "mankementen" niet kon accepteren. Een relatie beeindigen terwijl ik nog heel veel om hem geef zou een enorme stap zijn (en kon ik niet). Voor mij heeft hij dus de keus van de breuk gemaakt doordat hij zich schuldig voelde omdat ik wel voor hem ging en hij niet voor mij. Ik had die stap nooit kunnen maken, maar nu hij die maakt, heb ik er wel vrede mee. Voor mezelf is het ook een manier om me er doorheen te slepen. Ik denk dat je niet snel vooruitgang boekt als je allemaar blijft denken "was het maar zus of zo gegaan", snap je? Zelf heb ik sinds de breuk ook veel nagedacht, ik zie nu achteraf dingen die ik tijdens de relatie niet zag, of misschien niet wilde zien. Je zal het ooit los moeten laten en dat gaat pas als je het verwerkt. Pas dan kun je verder met je leven en dat is iets wat iedereen na een gebroken relatie wil, verder met z'n leven.