In het verleden blijven hangen

afbeelding van Mayonaise

Het is al ruim 3,5 jaar over, ik heb al bijna 2 jaar een nieuwe lieve vriend waar ik zielsveel van houd. Maar nog steeds zwemt mijn ex af en toe met periodes in mijn hersenmassa.

Het is ongelooflijk. Iedere keer als ik iets nieuws ontdek van mijn ex (welke meid hij bv. helemaal geweldig vond een jaar nadat het uit was tussen ons), ga ik er weer over malen. Op de een of andere manier wil ik de speciaalste blijven voor mijn ex, terwijl het echt niet tussen ons werkt. Maar misschien ishet wel zo, omdat ik hem zie als super speciale eerste liefde, ik ook hoop dat hij mij nooit meer op die manier zal vergeten. Juist omdat hij altijd zo vol voor ons is gegaan en mij de hemel in prees.

Waarom blijf ik toch zo plakken in het verleden? Ik heb een nieuwe lieve vriend waar ik wel echteen toekomst mee wil en kan opbouwen, met mijn ex zou dat niet gegaan zijn. Niet alleen is er teveel gebeurd (al paar keer aan-uit), ook botsten onze karakters met elkaar. Terwijl we ook zo zielsveel van elkaar hielden. Ik houd ergens diep in mijn hart nog steeds een beetje van hem. Misschien dat ik daarom ook geen normaal contact met hem kan onderhouden, en dit dus maar weer afgekapt heb. Geen contact, leek mij het beste.

Maar misschien is dat wel neit zo. Want je gaat ook haast een illusie creëren om een persoon heen. Hoe geweldig was het, blablabla. Terwijl het niet voor niets uit is. Dat besef ik me maar al te goed. Maar loslaten, na al die jaren? Ho maar.

Ik zou bijna willen dat ik dat stukje uit mijn hersens zou kunnen verwijderen. Dan kan ik tenminste gewoon echt voor de volle 150% door met mijn leven. Nu ga ik al wel gelukkig weer verder en ben ik redelijk happy ook weer met mezelf (na een tijd van flinke onzekerheid over mezelf), maar het zou fijn zijn als ik dit écht helemaal kon afsluiten...

Afin, ik voel me in ieder geval raar. Je hoort niet na zoveel jaar nog te hangen in de geschiedenis. Ja het was fijn, maar het was ook niet fijn. Zo geweldig was het nou ook weer niet, anders had je het zelf tussendoor ook niet een keer uitgemaakt. We waren ook nog zo jong... Ik was echt nog een puber, moest nog volwassen worden. Misschien was het wel een relatie waar ik juist van hoorde te leren.

Iemand die dit herkent? Of iemand die mij hopelijk hiermee kan helpen? Ik wil me niet zielig neerzetten, dat ben ikz eker niet.... Maar gewoon. MIsschien erkenning, misschien een steuntje in de rug. Weet ik het Glimlach

afbeelding van rockinrobin

Mayonaise, Omdat hij een

Mayonaise,

Omdat hij een stukje van je leven is. En dat deel ook bij je hoort. Al is het het verleden. Herinneringen kun je niet wegdrukken. Geschiedenis niet wissen. Maar wel accepteren dat het zo gegaan is en bewust van zijn dat je nu happy bent met jezelf en met iemand anders.

RockinRobin

afbeelding van Unremedied

Haha, "iemand die dit

Haha, "iemand die dit herkent?". Ja. Helemaal. Het is ruim 3,5 jaar over, schrijf je. Bij mij is het inmiddels ruim acht jaar over en wat je schrijft is nog steeds ook op mij van toepassing.

Met mijn ex-vriendin heb ik in het geheel geen contact meer. De laatste keer dat ik haar gezien heb, was in 2011. Die ontmoeting werd door het lot ingegeven (graaf maar in m'n blogs als je meer zou willen weten); daarvoor was de laatste keer eind 2008, begin 2009 geweest. Wel heb ik haar nog een mailtje gestuurd in juli 2012, toen mijn vader overleed, waar ik een beleefd antwoord op kreeg.

Jij hebt een nieuwe vriend, schrijf je. Ik heb ook relaties gehad na februari 2006. Ook tijdens die relaties had ik dezelfde gevoelens. Op dit moment ben ik al behoorlijk lang vrijgezel; mijn laatste serieuze relatie is gestrand in 2008. Zeker vanuit het bestaan als (te) lang vrijgezel, kan dat gevoel opspelen.

Ja, het kan denk ik heel goed, dat het ermee te maken heeft dat hij je eerste liefde was. Dat was M. ook voor mij. En mijn moeder, in al haar wijsheid, meent ook vanuit haar eigen ervaring dat je dat altijd bijblijft.

Zo'n eerste liefde helpt toch je definitie van wat liefde is vorm te geven. Correct of niet. Dat gevoel heb ik tenminste. Een fantastische vakantie, en de vakanties die je erna hebt ga je misschien ongewild automatisch vergelijken. Gooi daar nog een snufje nostalgie en idealisering overheen, en tadaa.

Maar aan mij heb je dus niets. Een oplossing heb ik niet voor je. In mijn piekerperioden denk ik dan wel eens romantisch dat het ermee te maken heeft dat ik simpelweg na M. niet meer iemand tegengekomen ben die 'de juiste' voor me is; met wie ik dat gevoel van ware liefde kan ervaren. Meer 'down to earth' bedenk ik me dan later dat ik veranderd ben, ouder en ervarener geworden ben, en dat (potentiële) partners dat ook zijn. Met de wat fatalistische conclusie dat het dus wel nooit meer 'zo zal worden'. Er is nu eenmaal verschil tussen 'nieuw' en 'alles samen ontdekken' en een relatie aangaan met iemand anders.

Niettemin hoopt/wil (lang leve onregelmatige werkwoorden, haaai Poemlover)/gelooft iets diep in mij dat de romantische gedachte toch niet geheel verworpen moet worden. Dat het mogelijk is iemand tegen te komen met wie het op het juiste niveau goed zit, waardoor het verleden kan blijven waar het is. En als dat gevoel niet ontstaat terwijl ik closer word met iemand, dat een teken is dat die iemand het niet voor mij is. Als mijn gedachten immer teruggaan naar M. en niet naar die persoon, dan zit het niet goed met die persoon. Of heb ik dan soms ineens bindingsangst?

Twee van mijn drie relaties na M. zijn gestrand omdat het gevoel in vergelijking met het gevoel dat ik voor M. had in het niets leek te verdwijnen. De derde relatie niet, die strandde om andere redenen. En nu ken ik ook vrouwen/meisjes met wie ik dan weliswaar geen relatie heb, maar die me wel het gevoel geven dat het, als het wel een relatie zou worden, gevoelsmatig weer dát zou moeten zijn. Maar die zekerheid krijg ik niet. Die vrouwen/meisjes zitten al in een relatie, of er is iets anders mee, of...

afbeelding van hortensia

@Unremedied

Wat een mooi antwoord , met plezier gelezen al hoewel het natuurlijk best lullig is dat het zo is gegaan , vind ik het een mooie tekst Knipoog