kort samengevat

afbeelding van verlaten na 15 jaar

( lesbische)relatie van 15 jaar stopgezet door mijn vriendin.Ze werd verliefd op iemand anders (maar die relatie zou ze inmiddels ook alweer stopgezet hebben)Woont nu samen met " onze dochter" bij haar moeder.Na 5 weken wil ze nog steeds niet praten, zelfs een smsje kan niet.Ze heeft laten weten dat dit de gemakkelijkste manier is om elkaar los te laten.Helaas betekent dit ook dat ik mijn dochter niet meer mag zien of spreken.Mijn ex is de "natuurlijke" mama,zij maakte deze keuze en ik heb daar helaas niets aan te zeggen Verdrietig Die stilte aan de overkant is hartverscheurend.Vooral mijn dochter die ik samen met haar opvoedde, sinds ze pas twee maandjes oud was, mis ik enorm !
Gek word ik ervan! maar wat doe ik eraan ?

afbeelding van bacootje

@ verlaten na 15 jaar

hoi hoi

hebben jullie niks vast laten leggen van te voren
zou het iig een stuk makkelijker maken
denk dat er wel dingen zijn die je kan doen maar zou dat ff na moeten kijken voor ik dingen zeg die niet waar zijn

ik neem iig aan dat jullie samen besloten hebben dat jullie een kind wilde en dit samen aan gegaan zijn
als dit zo is vind ik dat je net zo veel rechten en plichten hebt als zij jullie hebben hier samen voor gekozen en dan heb je recht om haar te zien

mja als dit niet vast gelegt is word het natuurlijk wel moeilijker
ik ga eens rond kijken voor je

ondertussen heel veel sterkte

bacootje

afbeelding van verlaten na 15 jaar

niets geregeld

er staat niets op papier, toen ik haar leerde kennen was ze net bevallen en in een echtscheiding verwikkeld.Twee maanden later kwam ze bij mij wonen .Alles ging goed tot ze verliefd werd op een ander .Dinsdagavond bracht ze me op de hoogte en vrijdag was ze al verhuisd.Heel impulsief.Ik bleef achter met 1000 vragen .Misschien voor haar de gemakkelijkste manier om alle contact meteen te verbreken maar ik kan daar niet mee omgaan.In zo n situaties heb je als meemoeder niets te zeggen.Mocht mijn ex wat ouder geweest zijn zou ik denken dat ze in een soort midlife crisis zat, maar ze is pas 36 Verdrietig ondertussen al 5 weken geen contact en nu heeft ze zelf ons dochter verwijderd bij mijn fb vrienden... Tegen haar vrienden zegt ze dat ze mij liever niet ziet omdat ze dan telkens overladen wordt door schuldgevoelens
En dat het beter is dat onze dochter ook afstand houdt

afbeelding van they_pineut

Geen recht

Het is moeilijk en hard aangekomen, dat je plots zo achter gelaten wordt en vooral je niet dochter niet meer ziet.

Jij aanschouwt het als je dochter zijnde, maar het is niet jouw dochter, het kind komt op naam van de biologische moeder te staan en de biologische vader als die het kind erkent, als de biologische vader het kind erkent kan die allerlei rechten doen laten gelden.

Als er geen erkennende biologische vader is, komt op de geboorte-akte alleen de naam van de biologische moeder te staan, de meemoeder komt niet op de akte te staan.
De biologische moeder kan een voogdij akte laten opmaken bij de notaris, dat bij overlijden de meemoeder het voogdijschap krijgt. Als dat niet is geregeld en de biologische moeder komt te overlijden zal het kind aan haar familie toegewezen worden.

Er had ook een gezamenlijk gezag aangevraagd kunnen worden en dat gaat via de advocaat.
Gezamenlijk gezag betekent dan dat beide ouders als opvoeder optreden en beslissingen kunnen en mogen nemen in het belang van het kind.
Bij overlijden van de biologische moeder, wordt de meemoeder automatisch voogd.

Er had ook nog een adoptie ingediend kunnen worden, en dat is ingewikkelder dan een voogdijakte of gezamenlijk gezag.

Ik vind het jammer voor je dat je niets hebt vast gelegd, maar ik denk dat je rechten volledig zijn verspeeld op dit vlak.

afbeelding van verlaten na 15 jaar

ik snap je wel maar...

haar biologische vader heeft haar herkend maar heeft na de geboorte alle contact verbroken.Ik weet dat ik wetmatig op niets recht heb, maar waarom moet het op deze manier? het gaat niet over de verdeling van een huis, auto of centen. Het gaat over een kind,die ik als mijn eigen vlees en bloed zie.

afbeelding van Unremedied

Wat they_pineut schrijft is

Wat they_pineut schrijft is niet (helemaal) waar. Als je haar blijvend niet mag zien (misschien verstandig om eerst even af te wachten of het 'vanzelf' weer goedkomt) zou je (via een advocaat) de rechter een omgangsregeling kunnen verzoeken met een beroep op art. 8 EVRM ('family life'). Ik weet niet hoe oud ze is, maar als je gedurende lange tijd verantwoordelijk geweest bent voor de opvoeding, maak je daar wel enige kans mee, is mijn inschatting.

afbeelding van bjm

@verlaten na 15 jaar

midlife : www.midlife-info.nl of www.midlifecrisisweb.nl
bij vrouwen rond de 40, start bij 35...

dan heb je ook nog quarterlife rond 30

ach een ding is zeker wat het ook is...er is sprake van een identiteitscrisis
zij heeft wat gemist in jullie relatie
je hebt haar overigens niet nodig om daar achter te komen wat dat geweest is

dan je dochter :
als jij kunt aantonen dat die dochter in jouw huis heeft gewoond, dat jullie een band hebben opgebouwd, dan liggen er wel mogelijkheden om een omgangsregeling af te dwingen ook al is er geen gezag en geen erkenning

groetjes en heel veel sterkte !
bjm

afbeelding van Wende

Wat verdrietig!

Hi,
Wat een heftige tijd voor je, veel sterkte!
Wat betreft je 'dochter' , wil zij jou ook niet meer zien?
Hoe was je relatie met haar voor de breuk?

Mijn ervaring is dat na de heftige eerste periode van een breuk, jongeren/kinderen zelf contact willen met de andere ouder.
Is er geen familie die daarvoor tussen jullie kan bemiddelen?

Veel sterkte en als je band met je dochter goed was, dan is er echt grote kans dat er weer contact gaat komen.

Sterkte,
Wende

afbeelding van verlaten na 15 jaar

hallo Wende

Mijn relatie met mijn dochter was heel goed eigenlijk.Maar het was wel zo dat haar mama altijd de eindbeslissingen nam.Wat ik ook wel begreep.Ze wonen nu momenteel bij mijn schoonmoeder en die vindt het allemaal heel prima zoals het is.Ze zei tegen mij botweg, " laat ze allebei met rust" als ze jou niet wil WIL ZE JOU NIET ! pfff het klikte eigenlijk nooit met mijn schoonmoeder... maar ja daar zijn schoonmoeders voor zeker ? Knipoog

Ik wil mijn dochter ook niet in een moeilijke ,verwarrende, situatie brengen waarin ze niet weet of ze mag reageren op een sms je van mij.Haar oma zal haar al goed onder druk aan het zetten zijn . Zij zal haar wel constant influisteren dat het beter is om alle contact te verbreken.... ik hoop dat je gelijk krijgt Wende en dat alles wel weer goed komt... later...

afbeelding van Chrisz

@Verlaten na 15 jaarDit

@Verlaten na 15 jaar
Dit klopt natuurlijk van geen kanten... Je schoonmoeder en ex beslissen voor je dochter (en ja, ik zie haar wel als jouw dochter als je al vijftien jaar intensief betrokken bent bij de opvoeding) dat jij haar niet meer mag zien. Onder het mom van: dan is het voor jou makkelijker om ons los te laten... huh?! Het gaat om een meisje van 15 jaar... een meisje met een eigen mening die ongetwijfeld is gekleurd door moeders' uitleg, maar dan nóg!

Elk verhaal heeft natuurlijk twee kanten... Maar als je ex haar dochter verbiedt om contact met jou op te nemen (oftewel: het gelijk naar haar kant trekt), kan ik je voorspellen dat dat uiteindelijk tegen haar werkt. Je dochter zal echt wel inzien dat haar een waardevol contact is ontnomen door haar moeder...
Maar ik vind het ook al vreemd dat je ex de eindbeslissingen nam... en ook, dat jij dat eigenlijk wel logisch vond, omdat je ex de biologische moeder is. Dat zou in een gelijkwaardige relatie niet uit moeten maken.
Ik heb zelf in zo'n situatie gezeten. Zolang alles goed was, was er geen probleem... maar was er stront aan de knikker, dan trok mijn partner het kind in zijn kamp en stond ik alleen. Aan alles merkte ik dat het kind heel veel moeite had met die rol... Terugkijkend zie ik het als kindermishandeling, om zo'n misbruik te maken van haar loyaliteit. Als dit bij jullie ook het patroon was, dan heb ik er veel respect voor dat je dat 15 jaar hebt volgehouden!

Je hebt de situatie kort samengevat, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het vertrek van je ex als donderslag bij heldere hemel kwam? Vooral als ze zo impusief is, hebben zich de problemen in de afgelopen vijftien jaar dan niet opgestapeld (met dit vluchtgedrag als gevolg)?

afbeelding van verlaten na 15 jaar

Chrisz

Natuurlijk zijn er gedurende al die jaren de nodige strubbelingen geweest.Maar dat is zo bij elke relatie.Zonder mezelf op te hemelen durf ik wel zeggen dat ik steeds alles gegeven heb om onze relatie te doen slagen.Ze is een borderliner maar ik wil dit niet als excuus gebruiken tegen haar.Ik ben een heel onderdanig iemand, kan absoluut niet tegen ruzie en zal er alles aan doen om geen conflicten te hebben.Ook al stelde ze mijn liefde voor haar telkens op de proef,waren er meermaals " anderen" ik bleef volharden en haar steunen.Het maakte niet uit dat ze soms dagenlang boos bleef om een kleinigheid, dat ze heel kwetsende woorden riep "zomaar" dat ze mij beloog en bedroog ... ik vergaf haar alles ! , zolang ze bij mij was was ik gelukkig.Als ze lief was , was ze superlief, was ze kwaad was ze onhandelbaar... ik wist dat eens ze uitgeraasd was ze weer in mijn armen zou komen, soms een kleine sorry ( soms) en alles was vergeten en vergeven...Ze wist altijd perfect hoe ze mij kon raken.Het maakte mij bang om ertegenin te gaan,op één of andere manier was het altijd mijn schuld.. en ik geloofde haar...Dat ze me daadwerkelijk zou verlaten had ik niet zien aankomen.De eerste dagen zei ze nog, jij bent het beste wat mij overkomen is en ik zal altijd van je houden... maar een paar dagen later verweet ze me weer van alles en nog wat.Zo van " jij hebt mij nooit graag gezien" ... Toen ze mij zei dat ze verliefd was op iemand anders, was mijn eerste reactie, "weeral ???" ik ging er van uit dat het weer één van haar kuren was en dat het wel weer zou overwaaien. Het eerste weekend na de breuk wou ze, na lang aandringen van mij, een gesprek.Helaas is dat gesprek niets geworden.Net voor ik bij haar was, stuurde ze sms " het gesprek is voor onbepaalde tijd uitgesteld" Ik ben dan toch maar naar daar gereden , wat miss niet zo'n goeie zet was.Maar ja... ze was razend en riep dat alles al gezegd was ! En toen ik vroeg hoe we dat zouden regelen met onze dochter zei ze DIE DOCHTER IS VAN MIJ, JIJ HEBT DAAR NIETS MEE TE MAKEN !Onze dochter is al huilend weggelopen en ik kreeg als verwijt " Zie je nu wat je MIJN dochter aandoet ? Haar moeder moeide zich er dan ook mee en riep " heb ik je niet gezegd dat je hier weg moet blijven ?" Toen zei mijn ex, zie je wel mijn ma vindt het ook geen goed idee.pfff, ze leek wel gebrainwasht door haar moeder....Sedertdien probeer ik op alle mogelijke manieren weer contact te krijgen.Maar haar koppige houding blijft deze keer lang aanslepen.Meermaals heb ik gehoord " hoe pik jij dat allemaal ?" maar ik zie haar doodgraag en heb het gevoel dat ik de enige ben die haar begrijpt.Alleen wil zij dat niet zien.....

afbeelding van Binas

..

Je ziet haar dolgraag en je hebt het gevoel dat jij de enige bent die haar begrijpt, maar je bent jezelf constant aan het wegcijferen voor een ander. Waar ben jij in het verhaal? Ik lees alleen maar hoe jij er voor haar bent en wat zij nodig heeft en niet hoe het nu voor jou is.
Ja gaf het zelf al aan dat je heel onderdanig bent, maakt dat jou gelukkig?
Waarom heb jij het nodig om jezelf weg te cijferen? Wat haal je daar uit voor jezelf?

Mijn moeder en zus zijn borderliners, mijn moeder heeft enorm veel inzicht in haar "handicap" wat maakt dat ik heel goed met haar en haar stoornis kan omgaan. Mijn zus heeft totaal geen inzicht, alles wat je doet of zegt is verkeerd, ben je tegen haar, heb je het op haar gemunt. Echt slopend, het kost zoveel energie. Ga je links of rechtsom het is toch nooit goed en dat zal het ook nooit worden. Ik merkte dat ik mij in de omgang met haar ook begon weg te cijferen waardoor ik steeds kleiner werd en steeds verder van mijzelf verwijderd raakte.
Met een zus heb je natuurlijk meer afstand dan als je in een relatie zit, maar ik heb de keuze gemaakt dat ik niet meer met haar om wil gaan tot zij inzicht heeft en wil zien dat zij borderliner is. Ook al had ik net als jij het gevoel dat ik haar zo goed begreep, maar als ze dat zelf niet in ziet kan je weinig met je begrip over hoe zij in elkaar steekt en sta je er echt alleen voor.

Je bent zelf de belangrijkste persoon op aarde. Als jij meer van jezelf gaat houden en je minder onderdanig naar haar opstelt, zal zij ook minder over je heen walsen. Waarschijnlijk zijn jullie dan niet eens een goede match meer. Want wil je wel echt dat er zo met jou wordt omgegaan? Ik vind dat je je nogal als oud vuil laat behandelen en je tolerantie echt zeer hoog is en ten koste gaat van wie jij in wezen bent.

Echt vreselijk wat ze met jullie dochter doet, waarschijnlijk is het een verstandige meid, die uiteindelijk echt wel haar eigen keuzes gaat maken. En als jullie band hecht was, komt ze wel bij je terug.

Sterkte! Binas

afbeelding van Chrisz

Ik was er al een beetje bang

Ik was er al een beetje bang voor, voor borderline (die impulsiviteit)... Verdrietig Je beschrijft namelijk echt borderline gedrag... Maar dan weet je, dat het helemaal niet het einde hoeft te zijn. Voor hetzelfde geld staat jouw ex-vriendin volgende week weer bij je op de stoep. Omdat ze ruzie heeft gekregen met haar moeder of omdat ze je mist. En ook dat zal weer een impulsieve beslissing van haar zijn.

Maar dan nu de vraag... en dan? Neem je haar weer terug, zoals je dat altijd hebt gedaan? Als je niet direct toegeeft, laat je haar bungelen. Of je houdt niet echt van haar. Reken maar dat ze dat dan voor je voeten gooit, dus het is reeel om daar nu al over na te denken... waar ligt jouw grens????

Ben het met Binas eens... vraag je af of je dit wel wilt. Altijd op je tenen moeten lopen, moeten bewijzen dat je van haar houdt. Hoe komt het dat je dit al 15 jaar volhoudt, dan schort er iets aan je gevoel van eigenwaarde... Ik begrijp je wel... want een borderliner heeft ook een hele liefdevolle kant... àls alles goed is... en vooral als je weinig zelfvertrouwen hebt, is het heel fijn als iemand zo vol voor je gaat. Met het is geen liefde! Het is pure angst. Realiseer je dat... als ze je keiharde opmerkingen tegen je maakt, is dat uit angst om je te verliezen.

Het is heel erg dat je dochter hier de dupe van is... Maar ik denk persoonlijk dat je afstand moet nemen, contact is op dit moment een vrijbrief voor ruzie en drama, dus zie het dan maar zo: je doet dit in het belang van je dochter... dat zij hier zo min mogelijk stress van ondervindt. Het is al moeilijk genoeg om te moeten dealen met een moeder met borderline. Na een paar weken liggen de kaarten weer helemaal anders, dat moet je na 15 jaar wel weten... en kan je ook helpen om te denken: deze beslissing is niet voor altijd.

afbeelding van chelle

Grenzen @ Verlaten Na 15 Jaar

Ik ga er voor de makkelijkheid even vanuit dat jij gegronde redenen en argumentatie hebt om vast te stellen dat je ex-vriendin een Borderliner is. Uit meerdere reacties van anderen, werd al goed weergegeven hoe het leven, en dan met name een relatie met een Borderliner, eruit ziet. Een uiterst moeizaam, verwarrend, drama-gevoelige en zeer onvoorspelbaar samenzijn wanneer de Borderliner in kwestie, weinig inzicht en erkenning toelaat op zijn of haar aan deze stoornis lijdende persoonlijkheid.

Om even naar de psycho-tekstboek kenmerken te gaan van een Borderliner: zwart-wit denker, extreme en irrationele impulsiviteit (impulsstoornissen), gebrek aan eigenwaarde, aanhoudend sterk instabiel zelfbeeld, identiteitsproblemen, sterke neiging tot extreme (voor)oordelen, (patroon van) intensieve en instabiele persoonlijke relaties (waarbij idealisatie & minachting elkaar afwisselen: “ik ben dol op je, ik haat je”), instabiele wisselende stemmingen, chronische gevoelens van leegte & onrust, drift & agressie buien, werkelijke of ingebeelde verlatingsangst—en de lijst gaat maar door.

Hoewel ik nog steeds niet beaam of stel dat dit inderdaad ook zo IS, moet ik wel bekennen dat afgaande op de details en gebeurtenissen die je geeft over jullie relatie en het gedrag van je ex-vriendin, het er wel angstvallig op lijkt dat je ex-vriendin op veel Borderline-kenmerken positief scoort.

Terug naar jou:

Verlaten Na 15 Jaar schreef:

“Zonder mezelf op te hemelen durf ik wel zeggen dat ik steeds alles gegeven heb om onze relatie te doen slagen.”

Verlaten Na 15 Jaar schreef:

“Ze is een borderliner maar ik wil dit niet als excuus gebruiken tegen haar. Ik ben een heel onderdanig iemand, kan absoluut niet tegen ruzie en zal er alles aan doen om geen conflicten te hebben.”

Jij omschrijft jezelf, als persoon die dus naast een Borderliner probeert te functioneren, als iemand die ‘onderdanig is’, ‘niet tegen ruzie kan’, ‘niet van conflicten houdt—en alles op alles zet om deze uit de weg te gaan’. In deze relatie, met een Borderliner, uitte zich dat in jouw ‘volharding’ en ‘onwrikbare steun’ tijdens alle keren dat zij vond, vanuit haar Borderline-gedrag, dat zij jou op de proef moest stellen. Je onderging haar leugens en onderging haar bedrog en vergaf het haar allemaal. Je gaf alles—en eigenlijk was het nog steeds nooit goed genoeg.

Jouw gedrag (tussen haakjes: waar je feitelijk alleen nog maar meer het gedrag van een Borderliner mee faciliteert en in stand houdt) vraagt ook los van deze relatie en deze ex-vriendin om een diepere en inzichtelijke verkenning. Wanneer je spreekt over ‘onderdanig zijn’, maakt dat op mij de indruk dat jij in een relatie, ongeacht met wie dat precies is, dus een ondergeschikte rol in neemt. Waarmee je dus in de hand werkt dat er al snel sprake is van (emotionele?) ongelijkwaardigheid. Lijkt mij geen beste basis voor een gelijkwaardige en dus evenwichtige relatie.

Het ‘alles op alles zetten om conflicten uit de weg te gaan’, nog zo een. Hoe ontvouwt zich dat dan? Dat jij de ander emotioneel maar voorrang biedt, blijft bieden? De zin geeft? Jezelf wegcijfert? Bij mij komt er nu namelijk een beeld voorbij, waarbij jij je dus in allerlei acrobatische bochten wringt, met als gevaar dat je zelf behoorlijk ontwricht en in de knoop raakt—maar, no matter what, als de ‘lieve vrede’ maar veilig is gesteld.

Wat voor ‘vrede’ is dat dan? Kan me niet voorstellen dat deze benadering de vrede in jezelf waarborgt? Daarbij schrijf je ook nog eens “dat je alles hebt gegeven om deze relatie te doen laten slagen”. Me dunkt. Na 15 jaar, vraag ik me af of je niet meer hebt gegeven dan je bereid was, of in staat was, te verliezen. Heb je jezelf tekort gedaan, denk je? En als dat zo is, wat heeft je zo ver gedreven, dan?

Ik behandel zelf vanuit mijn beroep een aanzienlijk aantal Borderliners. Wat ik je kan vertellen, uit kunde en ervaring, is dat omgang met een Borderliner (note: die nog niet in staat is, om zichzelf en het gedrag te erkennen en daardoor bij te stellen) extreem veel van de (directe) omgeving vergt. Laat staan wanneer er sprake is van een intieme relatie.

De Borderliner wenst, verwacht, hoopt, vraagt en eist soms zelfs, op allerlei manieren, via allerlei omwegen, door middel van allerlei manipulaties en sabotages, om constant bevestigd te worden—en legt dit ook steeds bij de omgeving neer. Wanneer je denkt, dat je bevestigend en bemoedigend bent opgetreden, doet zich weer een volgende situatie voor, waarbij de dynamiek zich weer van voren af aan voltrekt. De verstikkende neiging tot bevestiging en naar aandacht, wordt vaak binnen kort tijdsbestek en zeer radicaal, afgewisseld door periodes van absolute afwijzing. Deze dynamiek is uiterst tergend, verwarrend, frustrerend en vaak ook verwoestend voor de bestaande verhoudingen.

Met name voor de personen die er direct bij betrokken zijn (partners, ouders, kinderen), betekent het constant meebewegen in de grillige stemmingen van de Borderliner, dat er voor hun individuele gevoelens en beleving nauwelijks ruimte of aandacht is—en raken zij steeds verder verwijderd van zichzelf en hun eigen behoeftes.

Met als gevolg dat er ook weinig ruimte en aandacht bestaat om hun eigen aandeel in het geheel te kunnen inzien. Daarbij weet de Borderliner ook goed in te spelen (manipuleert) op de bestaande verhoudingen, dat het soms heel lastig is om duidelijk te hebben waar de grens ligt en waar je de grens behoort te stellen. Terwijl hele duidelijke, vastomlijnde grenzen noodzakelijk zijn wanneer je te maken hebt met iemand die een Borderline –stoornis heeft.

En dan kom ik weer bij jou terug...

Om grenzen te stellen en deze ook te bewaken, is het niet echt ‘handig’ wanneer je een ‘heel onderdanig iemand’ bent die er alles aan doet om geen conflict te laten plaatsvinden. ‘Het grenzen stellen’ is voor de persoon die je beschrijft te zijn, namelijk juist een actie die niet genomen --en zelfs het liefste vermeden wordt. Snap je waar ik naartoe wil, in deze specifieke situatie met je ex-vriendin?

Namelijk: ‘een grens stellen’, kan gepaard gaan met verzet van een ander die het niet eens is met waar die grens getrokken wordt—en er zal waarschijnlijk worden geprobeerd om deze grens op de proef te stellen. Dus de kans bestaat dat zich daar een conflict over voordoet. Bij een Borderliner behoor je, om te voorkomen dat je het gedrag en de dynamiek in stand blijft houden, deze grens echt heel duidelijk te trekken. Ook voor jezelf. En met dat gezegd hebbend, vermoed ik dat jouw gedrag ook een groot aandeel in het geheel heeft gehad. Ten koste van jezelf, in ieder geval.

Je krijgt zeer werkbare reacties en scherpe vragen op je blog. Het merendeel ziet in, dat het momenteel beter is om niet meer op de (Borderline) grillen van je ex-vriendin te anticiperen en je wederom te schikken aan haar irrationele en extreme stemmingsbuien en manipulaties. Ik ben het hier mee eens. Er is hier een ongezonde dynamiek gaande die echt doorbroken behoort te worden.

Ps. Ik wil tot slot onderstrepen dat ik geen oordeel heb, noch een sturende reactie wil geven waar het een relatie met een Borderliner betreft. Wat ik alleen poog te doen, is om jou zelfinzicht en inzicht in je gedrag te laten verwerven. En de focus (terug) op jezelf te gaan richten...

Heel veel sterkte!

afbeelding van krulie

@Chelle

Duidelijk stuk over de borderliner, of persoon met borderlinetrekken.
Ik kreeg er tranen van in mijn ogen, want mijn ex had dat ook. In mijn herinnering heb ik de goede tijden vooral, al weet ik goed dat hij ook die andere kant heeft, en dat ik het tenslotte daarom uit moest maken. Jouw schrijven deed me de ernst van zijn gedrag weer levendig voor de geest komen, en hoe ik dat (te) lang heb doorstaan.

afbeelding van chelle

@Krulie

Hee Krulie,

Dank voor je reactie! Het is niet zo dat je met een persoon met een Borderline-problematiek geen relatie kunt opbouwen. Zeker zijn deze relaties er ook. Het vergt alleen heel veel geduld, heel veel zelfkennis en hele ijzersterke grenzen. En dat kan, begrijpelijk, niet iedereen volhouden.

Daarbij vormt de grootste voorwaarde wel, dat de 'Borderliner' zélf de wil heeft om zichzelf en zijn/haar functioneren aan de kaak te stellen. En dat vanuit een 'erkenning' ook een bewustwording volgt. Als dat er niet is, blijft het echt altijd een tikkende tijdbom.

afbeelding van krulie

@ Chelle

Ja, ik weet inmiddels dat er met een borderliner met zelfinzicht eventueel te leven is. Hij heeft destijds tot mijn spijt nooit echt behoefte aan zelfinzicht getoond. (en de "diagnose" was ons toen nog onbekend).
Het zal nu wel te laat zijn....
Bedankt voor je opmerking trouwens!

afbeelding van vlinder12

Kind voorop stellen

Snap niet zo goed waarom volwassen mensen niet het kind voor op stellen. Voor zon kind is dit toch onzettend onveilig, zomaar weggerukt worden bij iemand waar zij veel van houdt. De taak van jouw ex en exschoonmoeder zou moeten zijn dat ze er alles aan doen om het veilig voor jullie dochter te laten verlopen, ongeacht of je ex met jou verder wilt, of jouw exschoonmoeder nou kan opschieten met jou of niet. En of je je rechten nou op papier hebt staan of niet, dat zou niet moeten uitmaken, zon kind raakt gewoon beschadigd door deze situatie. Dat volwassenen daar niet over nadenken zeg bah!
Heel veel sterkte

afbeelding van verlaten na 15 jaar

bedankt x

Wat een duidelijke goed geformuleerde reacties.Ik ben jullie daar allemaal heel dankbaar voor.En idd ik stel me ook wel de vraag of dit het allemaal wel waard is ? Waarom ik blijf vechten tegen beter weten in ? Waarom ik me blijf verantwoordelijk voelen voor haar ? Waarom ik het nog steeds als "mijn taak" zie haar te beschermen ? Waarom ik het me zo aantrek dat ze boos op me is, veelal zonder echte reden ? Wat me na die weken zonder haar duidelijk is geworden is, is dat ze mij als een zieligaard bekeek.En dat heb ik aan mezelf te danken.Misschien had ik mijn standpunten meer moeten verdedigen ? Misschien stelde me ze op de proef maar bood ik in haar ogen te weinig weerstand ? Waarom reageerde ik niet ? ook niet toen ze ver over de schreef ging ? Ik weet het niet..... Misschien is ze haar respect voor mij verloren omdat ik zo'n watje ben ? Al die vragen zadelen me op met zo'n schuldgevoel.En blijf voelen dat ik het moet goedmaken.

afbeelding van Sarah33

sterkte

Dag lieverd,

Veel sterkte en wijsheid. Neem even de tijd voor jezelf. Het komt goed. Ik ben zelf getrouwd met een man die al een kind had. Zijn ex hield zijn zoon een jaar lang bij hem weg. Hij is nu groot en we hebben goed contact. Dat doet vreselijk veel pijn. Kinderen zien echt uiteindelijk wel hoe het zit. Heb vertrouwen. Knuffel S

afbeelding van Chrisz

Nee, je moet je niet schuldig

Nee, je moet je niet schuldig voelen. Als zo'n grens niet duidelijk is, schuift ie geleidelijk op... En elk incident incasseer je... je verdedigt haar gedrag bij anderen, je praat het voor jezelf goed, net zo lang tot er iets gebeurt waarvan je zeker weet: nu is het echt de druppel! En dan kun je het loslaten... Maar zoals ik het nu begrijp, is dat moment nog niet voor je gekomen.

Je bent zeker geen 'watje' als je niet van ruzie houdt! En je verdedigen heeft geen zin tegen iemand die haar eigen waarheid voor dé waarheid houdt... Ook om jullie dochter valt geen strijd te voeren... maar hoe 't ook gaat lopen, je dochter zal jou echt wel weten te vinden!

afbeelding van verlaten na 15 jaar

ik moet ze zien...

Vanmorgen opgestaan met het idee, ik ga er heen rijden.Ik ga ze confronteren en proberen om tot een gesprek te komen..... maar nu ben ik alweer sterk aan het twijfelen.Wat als ze me opnieuw "letterlijk" buiten gooit ? Wat zijn mijn verwachtingen eigenlijk? Wil ik haar duidelijk maken dat op de vlucht slaan geen zin heeft ? Dat het tijd wordt dat ze leert omgaan met frustraties als ze het eventjes niet gaat zoals zij dat wil ? Dat ze toch ooit eens de verantwoordelijkheid moet nemen voor haar daden ? Wil ik haar duidelijk maken dat ze bezig is om onze dochter als schild te gebruiken in haar "haat?" tegenover mij? Dat ze een meningsverschil niet meteen moet zien als een aanval op zichzelf ? .......... pfff is het aan mij om haar dat duidelijk te maken ? Eigenlijk weet ik wel dat het niet zo'n goed idee is.Het is zoals Chrisz het beschreef, hoe kan je iemand overtuigen als ze enkel hun waarheid als dé waarheid zien ? Gedurende onze relatie heb ik meermaals gedacht nu gaat ze te ver, nu stop ik ermee. Maar op één of andere manier was ik altijd de eerste om het allemaal te minimaliseren.Alle buien gingen toch weer over en dat wist ik.Maar deze keer is ze al 5 weken weg.Zo volhardend heb ik haar nooit eerder gezien.Natuurlijk speelt haar ma daar een grote rol in.Als er constant iemand bevestigd dat wat je doet het allerbeste is voor iedereen, waarom zou ze dat niet geloven ?Toen ze zei dat ze wegging van mij vloeiden de tranen over mijn wangen.Maar wat was haar reactie ? Jij bent een grote egoïst , door je gejank wil je mij een schuldgevoel geven !.... en wat was mijn reactie ? Sorry ! je hoeft geen schuldgevoel te hebben, ik neem je niets kwalijk!... Waarom ik dat zei weet ik niet ? pfff zal echt wel aan mij liggen ... Aan één van onze vrienden zei mijn "ex" dat ze mij altijd graag zal zien maar dat het beter was dat ze mij vergat.Want dat is de beste manier om weer opnieuw te beginnen.Maar ze zei er ook bij dat mocht ze me zien weer zou overladen worden door schuldgevoelens en dat ze dat niet zou aankunnen.Betekenen haar schuldgevoelens dat ze mij nog altijd graag ziet ? Is ze ondertussen al weer wat gekalmeerd en heeft ze spijt ?......... vragen, vragen vragen.... Wat mijn dochter betreft...Via haar vrienden op school vernam ik dat ze mij heel hard mist maar ook haar honden en katten.Die waren ook al jarenlang haar lievelingen.Ze ging er zo vaak mee wandelen en spelen.... mijn hart brak toen ik dat hoorde...Want ja ook deze verliezen brengt deze scheiding teweeg...

afbeelding van Chrisz

Wat voor rol speelt haar

Wat voor rol speelt haar moeder in het geheel? Ik bedoel... het lijkt er bijna op (ik bedoel: sommige ouders zouden er niet aan moeten denken dat hun volwassen kinderen weer bij hen intrekken) dat het voor haar een prima ontwikkeling is: haar dochter en kleindochter bij haar in huis. Durf het bijna niet te vragen... maar heeft zij ook iets van borderline?
Maar je kunt er weinig mee... en naar ze toe rijden zou ik niet doen... je ex moet zélf inzien wat ze aan het doen is. Zolang ze dat niet ziet zijn jouw initiatieven alleen maar koren op haar molen, ben jij dwingend/gestoord/stalker... en geef je haar een reden verschrikkelijke scenes te gaan schoppen. Dat is wat ze doet... ze doet je pijn door je buiten te sluiten, te vernederen, je alles af te nemen wat je lief is. Maar echt... kan me voorstellen dat het moeilijk is om dit maar te verdragen, maar het lijkt mij op dit moment het beste. Zorg vooral goed voor jezelf nu!!!

afbeelding van verlaten na 15 jaar

eigenbelang moeder

.....wat haar moeder betreft, ze is vorig jaar weduwe geworden.Natuurlijk geniet ze van de aandacht van haar dochter en kleinkind.Het contact was de laatste jaren sterk verminderd .Mede door de conflicten tussen mijn ex en haar stiefpa.Voor mijn ex schoonmoeder kon het niet mooier zijn...twee vliegen in één klap.Ze heeft haar dochter en kleinkind terug dicht bij haar en is van mij "verlost".....Maar ik vraag me af hoe zij zal omgaan met de stemmingswisselingen en kuren van mijn ex ? Ben daar heel bezorgd over.

afbeelding van torn

@Verlaten na 15 jaar:Loyaliteitsconflict

Chrisz schreef:

Wat voor rol speelt haar moeder in het geheel?

Die heeft misschien wel de hoop en illusie dat haar dochter nu van de "vrouwenliefde afstapt ?

@verlaten na 15 jaar:
Knap, dat je het 15 jaar hebt weten vol te houden met iemand die een borderliner is. Een stoornis die niet alleen op de patient zelf, maar ook op de naasten veel invloed uitoefent. Als ik het zo lees heb je je leven helemaal aangepast aan je ex haar gedrag. Wat voor effect heeft dat op jou gehad ?

Het pijnlijkst hierin is het voor jullie dochter. Jij maakte, om wat voor reden dan ook, de keuze om jezelf door de stoornis van je vriendin ondergeschikt te maken in deze relatie. Kinderen hebben hier nooit een keuze in. Die worden geconfronteerd met het effect ervan, gaan zichzelf aanpassingsgedrag aanleren wat als consequente heeft dat zij later zelf bij volwassenheid en in relaties tegen van alles aan lopen.

Het beste is misschien wel afstand te nemen van de dochter. Hoe moeilijk en pijnlijk dat ook voor je is. Door er nu aan te gaan lopen trekken zou je net zo egoïstisch zijn als je vriendin. Je bent dan alleen maar bezig zijn met je eigen "behoeftes", waardoor je je dochter in een loyaliteitsconflict zou plaatsen en onbewust dwingen om te "kiezen". Met alle daarop volgende ellende voor het kind. Is dat wat je wil ?

Kinderen komen altijd vanzelf weer, wanneer het moment daarvoor is.

afbeelding van verlaten na 15 jaar

een vraagje...

Ik zou ze allebei een brief willen schrijven.... En mij kennende worden dat al gauw een paar bladzijden tekst Glimlach Is dit een goed idee of push ik dan weer teveel ?
alvast bedankt voor jullie mening ! x

afbeelding van Chrisz

Ik vind een brief een veel

Ik vind een brief een veel beter idee dan langsgaan i.i.g.

Maar doe er dan je voordeel mee... Schrijf steeds een stukje, sla het op... herlees, herschrijf... en herlees en herschrijf. Ik heb gemerkt dat het voor mij helend werkt om er op die manier mee bezig te kunnen zijn... zonder dat je de ander 'overspoelt' met brieven/e-mails (omdat je steeds weer iets bent vergeten wat je persé gezegd wilt hebben). Ik denk ook dat het alleen maar goed is dat er een tijdje geen contact is (terwijl jij voor jezelf wel bezig bent aan de brief).

O... en overbodig om te zeggen, maar wees je bewust dat je vooral niets op een verwijtende manier schrijft... Het kan zomaar zijn dat 1 zinnetje je ex triggert en ze daardoor de rest van de brief niet eens meer opneemt...

Voor je dochter vind ik die brief sowieso wel een goed idee... maar niet te zwaar. Meer een hart onder de riem en laten weten dat ze altijd welkom is bij je...

afbeelding van verlaten na 15 jaar

wonder gebeurd

Vannacht kreeg ik , na al die weken d
stilte, een sms van haar. Ze schriijft " donderdag wil ik praten, zorg dat je er bent ! het is maar een eenmalig aanbod !!!! meteen voelde ik mijn hartslag overslaan, werd ik bang en blij tegelijk.Tuurlijk wil ik haar zien maar de manier waarop ze haar sms schreef laat me voelen dat ze nog heel boos is.Ik vrees dat ik de confrontatie niet aandurf. Wat moet ik nu doen ?

afbeelding van bjm

@verlaten

man maak je niet druk, ga er heen, dat is wat zij schrijft, sms is een waardeloos medium, kun je je emotie niet in kwijt. sms gewoon terug. ik zal er zijn. x en dan je naam.

en wat je die dag gaat doen is niet jouw verhaal vertellen maar naar haar luisteren. luister met begrip en empathie en vertel daarna ook jouw verhaal waarbij je vooral probeert je gevoel te benadrukken ...dus praat vanuit ik voel...en niet vanuit jij dit en jij dat !
de aanleiding is niet interessant, het gaat om de oorzaak...

krijg je veel verwijten naar je hoofd geslingerd, probeer er dan achter te komen wat zij bedoeld....
voorbeeld : jij was er nooit...= ik had graag gewild dat je er vaker was, dat wij samen leuke dingen konden doen
jij hebt mij in de steek gelaten = ik wil jouw steun, aandacht en nabijheid.
jij negeert mij = ik heb behoefte aan jouw aanwezigheid, jouw luisterend oor
ik kan niet tegen die boze buien van jou = ik wil veiligheid, rust, harmonie
jij wilt alles weer terug zoals het was = ik heb er helaas geen vertrouwen in dat er wat veranderd. mijn energie is op. ik heb van alles geprobeerd voor mijn gevoel, maar het is mij niet gelukt je dat duidelijk te maken. het is eigenlijk een keiharde uitnodiging om zonder in de verdediging te schieten te zeggen :
je hebt volledig gelijk. ik heb dat gevoel ook. het zou mooi zijn als wij zouden kunnen proberen het verleden af te sluiten en met een open vizier naar de toekomst te kunnen kijken. ik zou zo graag aan jouw behoeften willen voldoen. ik persoonlijk heb lang zitten nadenken wat ik zou kunnen doen om de situatie te verbeteren. ik denk dat ik bijvoorbeeld duidelijker zou kunnen zijn in wat ik bedoel, beter mijn gevoel onder woorden moet gaan brengen. Beter ook naar jou moet gaan luisteren, met meer begrip en empathie. Zou jij mij daarbij willen helpen door bijvoorbeeld op een positieve manier aan te geven wat jij van mij verwacht, wat jij bedoeld , welk gevoel jij hebt ?

bedenk daarbij dat elke boodschap gedaan wordt om iets te vertellen. helaas als mensen boos zijn dan vertellen zij vaak stelligheden, maar bedoelen dat hun behoeften niet vervuld worden en willen of wilden dus iets van jou ! in ieder geval ligt de boosheid in hen zelf en reageren dat af op hen.

ga positief het gesprek in. en weet wat jij voor haar voelt. accepteer hoe het gelopen is, accepteer hoe het loopt. vecht niet, verdedig niet, reageer niet op nooit, of altijd..reageer niet op kwetsen door te zeggen dat het niet zo is..dat dat niet kan..maar probeer door te luisteren, door te filteren er achter te komen wat er aan de hand is.

het is niet de aanleiding maar de oorzaak die belangrijk is !

groetjes en heel veel sterkte, wijsheid en kracht !
bjm

afbeelding van chelle

@ bjm

In het kader van “kritiek dat wordt gegeven reflectief in de praktijk weten te brengen” (met dank aan talloze uitwisselingen) wil ik je uit oprechte nieuwsgierigheid een vraag stellen.

Het merendeel van de reacties hier, richten zich op “niet meer meegaan in de extreme grillen en impulsiviteit van je ex-vriendin, stel je grenzen”, “blijf bij jezelf”, “kom voor jezelf op”. Er vanuit gaande dat de informatie omtrent (het gedrag van) haar ex-vriendin die ‘Verlaten Na 15 Jaar’ ons geeft, valide en gegrond is, blijkt er sprake te zijn van een Borderline-stoornis.

Ik weet niet of je bekend bent met de kenmerken van Borderline? Wanneer er sprake is van een Borderline-problematiek, vraagt dit namelijk (van partners, omgeving) om een specifieke benadering.

De valkuil waar een partner van een Borderliner maar al te makkelijk steeds maar weer in valt, is namelijk dat de eigen verlangens en behoeftes uit het oog worden verloren. De focus staat ten dienste van de Borderliner zelf; vrijwillig gegeven door omgeving en/of door de Borderliner zelf opgeëist. Grenzen (als die al duidelijk gesteld zijn) worden hierdoor vervaagd en talloze keren zwaar overschreden.

Ik ben heel nieuwsgierig waarom jij er voor kiest om ‘Verlaten Na 15 Jaar’ een paar gespreks-voorbeelden (mee) te geven, die de dynamiek die tussen deze twee al jarenlang bestaat, juist in stand blijft houden?

bjm schreef:

“ik zou zo graag aan jouw behoeften willen voldoen. ik persoonlijk heb lang zitten nadenken wat ik zou kunnen doen om de situatie te verbeteren. ik denk dat ik bijvoorbeeld duidelijker zou kunnen zijn in wat ik bedoel, beter mijn gevoel onder woorden moet gaan brengen. Beter ook naar jou moet gaan luisteren, met meer begrip en empathie. Zou jij mij daarbij willen helpen door bijvoorbeeld op een positieve manier aan te geven wat jij van mij verwacht, wat jij bedoeld , welk gevoel jij hebt ?”

bjm schreef:

“bedenk daarbij dat elke boodschap gedaan wordt om iets te vertellen. helaas als mensen boos zijn dan vertellen zij vaak stelligheden, maar bedoelen dat hun behoeften niet vervuld worden en willen of wilden dus iets van jou ! in ieder geval ligt de boosheid in hen zelf en reageren dat af op hen.”

bjm schreef:

“ga positief het gesprek in. en weet wat jij voor haar voelt. accepteer hoe het gelopen is, accepteer hoe het loopt. vecht niet, verdedig niet, reageer niet op nooit, of altijd..reageer niet op kwetsen door te zeggen dat het niet zo is..dat dat niet kan..maar probeer door te luisteren, door te filteren er achter te komen wat er aan de hand is.”

Laat ik beginnen met dat ik het niet oneens ben met deze benadering. Ik kan zien, dat dit een positieve impuls kan geven aan een dynamiek die normaliter vol verwijten plaatsvond.

Echter, en daar gaat het me nu specifiek om, in het geval waarbij je te doen hebt met een Borderline-persoonlijkheid, én een dynamiek die zich al jaren voltrekt waarbij ‘Verlaten Na 15 Jaar’ een ‘onderdanige’ rol aanneemt, ruzies uit de weg probeert te gaan, en met ‘volharding’ alle steun en support blijft aanbieden, vraag ik me af of deze benadering gaat werken.

Kenmerkend voor de Borderline-persoonlijkheid is namelijk dat er sprake is van een ernstige verstoring in de balans tussen gevoelens, relaties, stemmingen, het gedrag & zelfbeeld. Dit veroorzaakt situaties waarbij de Borderliner van mening verandert, plotsklaps een andere weg in argumentatie inslaat, veroordelend is, verwijtend is, de schuld buiten zichzelf legt en uiteindelijk vol achterdocht en wantrouwen nog steeds niet weet wat hij/zij wil.

Het is dus niet zozeer alleen een ‘boosheid’-probleem. Het is ook niet zozeer een ‘mijn behoeftes worden/zijn niet vervuld’-probleem. Het is veel complexer dan dat. En daarom ben ik nieuwsgierig, waarom je hier gebruik maakt van een benadering die dan in andere gevallen wellicht werkbaar is—maar die in de situatie van ‘Verlaten Na 15 Jaar’ mogelijk aan een paar hele belangrijke pijlers in een Borderline-problematiek, voorbijgaat.

Voor mij leest het, alsof je haar adviseert precies hetzelfde te blijven doen, waar ze zich al 15 jaar op heeft toegelegd: in kaart brengen wat de behoeftes zijn van haar ex-vriendin en deze behoeftes volhardend blijven bevredigen.

Ben daarom heel benieuwd naar je onderbouwing, bjm. Ik zie waarschijnlijk iets over het hoofd…teach me! Grijns

afbeelding van Chrisz

@Verlaten... Tja... eh... Wat

@Verlaten...
Tja... eh... Wat bjm schrijft is wellicht constructiever... maar bij mij gaan de nekharen overeind staan. Ze stelt zich zo ontzettend dominant op! En dat na een week of vijf? Zij is bij je weggegaan, heeft dochter meegenomen... beslist dat dochter jou ook niet meer ziet. Nu beslist zij dat jullie gaan praten, op haar tijd, op haar voorwaarden... het zinnetje 'dit is een eenmalig aanbod' zou mij ziedend maken... wat denkt ze wel?! Nee, ik zou niet bang zijn... maar vooral bóós! Weer (of meer: nog steeds) trekt ze het gelijk aan haar kant.
Het is een strategie... als je je maar zo opstelt, dwing je de ander in de underdog-positie. Verlaten, ik snap heel goed dat je heel graag dat gesprek wilt aangaan. Maar de manier waarop ze je tot buigen dwingt, vind ik niet ok... Je hebt alle recht om voor jezelf op te komen... en tot donderdag de tijd om daar goed over na te denken!

afbeelding van Binas

Eens!

Ik ben het eens met Chrisz! Je hebt je nu al jaren als onderdanige opgestelt, je liet het gebeuren met jezelf en zij eiste dat op, ook nu met die sms!
Maar dat is niet meer de manier! Kom voor jezelf op hoor!!!
Zoals BJM beschrijft doe jij al jaren, nu mag het een keer klaar zijn. Laat eens van je horen meid! Schrijf desnoods alles op wat je wilt zeggen en lees het daar voor. Eis dat er eens naar jou geluisterd wordt!

Sterkte!!! Binas

afbeelding van bjm

@binas

hoi binas, kennelijk begrijp je het anders dan wat ik bedoel , ik lees dat jij de methode die ik beschrijf een uiting van zwakte vindt ? mag ik vragen waarom jij denkt dat wat ik beschrijf zwak is ? waarom jouw gevoel zegt dat luisteren onderdanig is ?

mijn ervaring is nu juist dat er veel meer kracht nodig is om te luisteren, dan om boos te zijn .....veel meer kracht ook om te accepteren dan om te vechten, veel meer kracht ook om je communicatiemethode te veranderen dan om het oude in stand te houden.

en een ding is zeker....als je wilt dat er wat veranderd verander dan zelf en niet de ander.....de ander kun je hoogstens wat bijschaven.

groetjes
bjm

afbeelding van Binas

@ bjm

Het verbaast mij dat je dat uit mijn tekst haalt?
Waar geef ik aan dat het een uiting is van zwakte? Ik zeg alleen zoals jij het omschrijft zij al jaren doet.

Ze zegt zelf dat zij onderdanig is, luisteren zoals jij hem omschrijft heeft in haar geval dan echt geen zin. Ze zou juist van zich moeten laten horen en niet meer slikken en luisteren. Ze heeft in die 15jaar al teveel begrip gehad voor de hele situatie, je zet haar in jouw verhaal volledig aan de kant, zoals zij zelf ook al jaren doet.
Onderdanigheid zoals zij hem heeft, is absoluut geen zwakte! Eerder een kracht die zij verkeerd inzet.
Ik vind het dan ook erg vervelend dat je mijn tekst zo verdraait.

Binas.

afbeelding van bjm

@binas

binas, heb net een reactie geschreven op chelle. misschien wil jij deze ook eens lezen.
ik denk dat verlaten zich in mijn verhaal helemaal niet aan de kant zet. en daarbij denk ik ook niet dat zij al 15 jaar heeft gecommuniceerd op de manier die ik voorsta. maar dat weet ik niet, dat denk ik. dat is aan verlaten om in te vullen.
groetjes
bjm

afbeelding van bjm

@chrisz

hoi chrisz..verlaten wil graag spreken met haar. dat is wat ik begreep. waarom dan nu zo veel invullen, zo veel boosheid creeeren ? zit dat nu juist niet in jezelf die boosheid ?
voorbeeld : een vrouw voelt zich genegeerd en zegt tegen haar man : ik ga bij je weg, ik ben helemaal klaar met je.....die man gaat weg en denkt zij wil geen contact meer.....is het dan niet makkelijker om gewoon uit te spreken op een positieve manier wat je wilt bereiken ? nl aandacht van die ander.....?
groetjes
bjm

afbeelding van evee

oei zo''n smsje zou bij mij

oei zo''n smsje zou bij mij ook heel slecht vallen. Wel zou ik het gesprek aangaan donderdag maar probeer sterk in je schoenen te staan en zelf een beetje de leiding te nemen tijdenms het gesprek. En ben je bang dat je te emotioneel wordt als je tegenover haar zit of dat je dichtklapt dan is een brief schrijven en die voorlezen wellicht wel een goed idee.
En ik zou zeker je dochter een brief of mail sturen. Zonder verwijtend naar je ex ook over te komen, maar enkel om te laten weten dat je aan haar denkt, je begrijpt dat het moeilijk voor haar is en je voor haar klaar staat. Dit is het minste wat zij verdient.
Een goede vriend van mij heeft een dochter van 16 jaar en een nare ex. Een jaar lang heeft hij zijn dochter niet gezien en ging hier kapot aan. Toch heeft hij iedere week haar een kort berichtje gestuurd per sms of mail om te laten weten dat hij haar niet vergeten was. Nu hebben ze weer contact en gaat het beter dan ooit. Het meisje heeft ook aangegeven dat ze het ontzettend fijn om wat van haar vader te horen op regelmatige basis en dat het daardoor voor haar makkelijker was om uiteindelijk weer contact te zoeken.

afbeelding van chelle

een 15 jaar lange dynamiek...

Wil hier graag op reageren, ook al is mijn naam niet ‘Chrisz’ Grijns

bjm schreef:

"hoi chrisz..verlaten wil graag spreken met haar. dat is wat ik begreep. waarom dan nu zo veel invullen, zo veel boosheid creeeren ? zit dat nu juist niet in jezelf die boosheid ?"

Ja, “boosheid zit in jezelf”. En, ja, het doet een situatie geen goed wanneer er, vanuit deze (innerlijke) boosheid, allerlei invullingen worden gedaan en je elkaar op die manier benadert. Daarmee creëer je meestal nog meer boosheid. Hier kan ik in meegaan, bjm. Ik geloof zelf ook, dat het vruchtbaarder is om elkaar ‘neutraler’ tegemoet te treden. Neutraler, in die zin, dat je niet wederom vervalt in verwijten, verdediging, aanval en kwetserijen. Dat je oprecht probeert te luisteren naar elkaar. Ook dit kan ik volgen.

Maar…(want die is er, in deze situatie):

Om een uitwisseling van dit kaliber te bewerkstelligen, is het mijn inziens wel nodig dat er bij beide partijen de wil tot (h)erkenning van eigen aandeel behoort te bestaan. Is het ook nodig dat beide partijen, evenredig, zelfreflectie weten toe te passen.

Wanneer er echter sprake (b)lijkt te zijn van een specifieke gedrags- of persoonlijkheidsproblematiek, brengt dit een overweldigende complexiteit met zich mee. In de situatie van ‘Verlaten’, schijnt er bij haar ex sprake te zijn van een Borderline-problematiek. Dat vraagt om een aangepaste benadering. Dan redt je het eigenlijk niet met een ‘methode’ die, hoewel in de kern zeer vruchtbaar kan zijn, op andere gebieden grotendeels voorbijgaat aan de diepere problematiek die er speelt.

Ook al ‘werkt’ deze benadering dan in andere gevallen wel, je kunt het niet willekeurig als een ‘altijd werkende manier’ toepassen op alle situaties. Soms vraagt een situatie om een hele specifieke benadering of ‘methode’.

Je geeft ‘Verlaten’ mee om positief, dus zonder verwijten, verdediging of aanval, het gesprek in te gaan. Dit zal haar inderdaad best makkelijk afgaan, aangezien zij zich vanuit een ‘onderdanige en conflict vermijdende natuur’, al 15 jaar lang op die manier gedraagt.

Grote vraag hierin zou moeten zijn: is het werkelijk vruchtbaar en effectief om haar momenteel precies diezelfde richting op te sturen? Ik zeg niet dat een ‘gesprek’ uit den boze is. Geenzins. Maar vraag me wel af of het momenteel niet effectiever zou zijn, om ‘Verlaten’ te stimuleren eerst eens op zoek te gaan, los van haar ex-vriendin, naar haar eigen grenzen en behoeftes in deze, voordat zij zich wederom richt tot de behoeftes van haar ex (?)

Dan hebben we haar ex-partner met een Borderline-persoonlijkheid, waar wij het gewicht en de complexe moeilijkheidsgraad in gedrag niet van mogen verwaarlozen. Je behoort enorm sterk in je schoenen te staan, wil je in staat kunnen zijn om jezelf tegen het gedrag van een Borderliner te ‘wapenen’. Omdat je behoort te beseffen dat een persoon met een Borderline-problematiek, de situatie, de belevingen, de gebeurtenissen etc, zal gaan evalueren, hierop zal gaan reageren en zich zal gaan gedragen op de specifieke wijze die zo kenmerkend is voor deze ‘persoonlijkheid’.

Dan kun je met alle wil van de wereld proberen om positief in het gesprek te blijven staan, geen verwijten te maken, te luisteren, niet te verdedigen, niet te vechten en je vooral te blijven richten op vervulling van 'behoeftes'--maar dat is een behoorlijke opgave wanneer je wordt meegesleept in emotionele manipulaties, extreme en irrationele oordelen & zwart-wit denkerij en lijdzaam moet toezien hoe de schuld vooral buiten henzelf wordt gelegd (want het is, eigenlijk, indirect veelal allemaal 'de schuld van anderen').

Hierin staande kunnen blijven, vraagt van de ander dus om zich heel helder en duidelijk bewust te zijn van de eigen grenzen & behoeftes. Om in ieder geval te voorkomen dat je jezelf, ineens zonder het aan te zien komen, tóch wederom bevindt in de grillige bewegingen van de emoties van een Borderliner. Momenteel ziet het eruit dat juist dat ‘grenzen stellen’ voor ‘Verlaten’ erg moeilijk is.

En daardoor lijkt de kans, in een gesprek, erg groot dat beiden meteen terugvallen in de dynamiek die zij al 15 jaar gewend zijn.

Hoewel ik ook graag wonderen zie gebeuren, natuurlijk Glimlach

afbeelding van bjm

@chelle

mahatma ghandi was een meester in geweldloze communicatie, marthin luther king ook. waren dat zwakke persoonlijkheden ? waren dat mensen die over zich heen lieten lopen ? zo werden zij door sommigen die zworen bij het leger wel gezien. maar in werkelijkheid was hun manier van communiceren vele malen effectiever dan het voeren van strijd met behulp van strijdkrachten.

de gedachte achter geweldloos communiceren is om er achter te komen wat de ander beweegt. verwijten om te buigen in drijfveren. want als je beseft wat de ander beweegt, als je beseft wat de behoeften van de ander zijn, uiteraard is het daarbij vereist dat je zelf ook beseft welke eigen behoeftes je hebt, is het vereist dat je onderscheid kunt maken in oordelen, verwijten en je kunt verplaatsen in de ander maar natuurlijk ook in jezelf........., dan kun je inspelen op de situatie en gaan starten de ander te begrijpen.
regelmatig zul je de ander niet begrijpen, regelmatig zul je bij moeten sturen, maar je zult vanzelf gaan merken dat je er steeds beter in zult worden ! alleen als je jezelf open stelt voor de ander dan zal de ander zich open kunnen stellen naar jou.

en je zegt dat er 2 moeten zijn die zich open stellen, die hun rol erkennen. tuurlijk dat klopt..ook hier geldt echter een maar...en dat is dat ik heilig geloof in de kracht van het individu. de ander kun je niet veranderen. wel jezelf. door te accepteren wie je bent, door te accepteren wie de ander is, door zelf niet te vervallen in verwijten, door jezelf open te stellen voor de ander, door te luisteren....door te vertalen wat de ander bedoeld
zul je verder kunnen komen.

vb ; jij bent nooit thuis...bedoeling mogelijk : ik wil jouw aandacht, jouw steun, jouw aanwezigheid, jouw nabijheid
jij werkt veel te veel .....vaak wordt nu gezegd...verdedigend ...ja ik moet toch geld verdienen zodat jij of wij in ons levensonderhoud kunnen voorzien, met vakantie kunnen, etc....

maar zou het niet effectiever zijn om te zeggen : zou jij het leuk vinden dat ik vaker thuis ben ? stel dat geld geen issue zou zijn, hoe zou jij dat dan het liefste zien ?

jij stalkt mij.....de ander heeft mogelijk behoefte aan vrijheid en is bang dat de privacy geschonden wordt
jij laat mij in de steek....mogelijk wordt bedoeld : ik had behoefte aan een arm om mij heen, steun, nabijheid, aandacht. de wil dat de ander er voor je is, naar je luistert als dat gevraagd wordt.
jij negeert mij....het zou prettig zijn als je naar mij luistert, als je naar mij om kijkt is wat mogelijk bedoeld is
etc etc etc....kortom maak wat negatief is positief en probeer dat terug te koppelen. als het klopt zal de ander zich gehoord voelen en daarmee direct ook meer begrip gaan tonen, danwel het zelf totaal niet meer begrijpen.
wie is er nu de sterkere ? wie is nu degene die de leiding krijgt in het gesprek ? de gene met de verwijten of de ander die luistert ! en daarmee bedoel ik echt luistert ! die de ander hoort en daarop vervolgens kan inspelen ? wie bereikt het doel ?

daarmee heb ik mi ook direct antwoord gegeven op je eerdere bericht chelle.
borderline of niet, identiteitscrisis of niet, midlife of niet...geweldloze communicatie kan mensen zelfs uit depressies halen door de innerlijke strijd te vertalen naar positieve gevoelens die men zoekt.

hoop hiermee antwoord te hebben gegeven op je vragen
en ja natuurlijk ben ik het met je eens dat dit veel oefening vergt, maar er is immers slechts de donderdag...eenmalige kans.........stond er in......dus is het zaak goed te luisteren en daar op in te spelen. positief te zijn in plaats van negatief........te luisteren en niet in te vullen.......
daarbij is hier een dochter betrokken die verlaten graag wil blijven zien zonder dat daar iets geregeld is over gezag.......dus is het zaak goed te blijven communiceren zonder ruzie als het kan.........

groetjes
bjm

afbeelding van chelle

G vs K @ bjm

Poeh.

Ik heb groot respect en bewondering voor beiden, maar we dwalen wel erg van de huidige situatie af wanneer je er de geweldloosheidsactivisten zoals Ghandi of M. Luther King bij betrekt. Dit zijn iconische zwaargewichten die individueel ‘streden’ voor gelijkwaardige & rechtvaardige burgerrechten (Luther King) en geweldloze Opstand tegen de Britse Koloniale Onderdrukking (Ghandi).

We spreken hier over individuen met leiderschapskwaliteiten die in een zeer rumoerig politiek en maatschappelijk klimaat streefden naar een geweldloze politieke strategie. Absoluut geen ‘onderdanige’ individuen die conflict liever uit de weg wilden gaan (zoals ‘Verlaten’ zichzelf beschrijft).

Vind het daarom ook een gewaagde en behoorlijk verre uitstap om de situatie van ‘Verlaten’ te linken aan deze 2 leiders waar je naar verwijst als symbool van geweldloze communicatie.

Afijn.

Wist je overigens dat Ghandi --in tegenstelling tot Luther King die streefde naar gelijkheid voor iedere US-citizen ongeacht ras, religie of geslacht--er zelf nooit in is geslaagd om gelijkheid voor alle Indiërs te bewerkstelligen?
Hij was een luidkeelse voorstander van het behoud van het hiërarchische klassensysteem die in de huidige Indiase Maatschappij nog steeds voor ongelijkwaardigheid en uitsluitsel op basis van geslacht of erfelijke herkomst zorgt.
Interessant om ook eens over de verschillen tussen deze twee te lezen Knipoog

afbeelding van bjm

@chelle

hoi vind het 2 hele interessante mensen en heb er vroeger vele spreekbeurten over gehouden en opstellen over geschreven meestal met als titel : ik heb een droom. Glimlach

uiteraard is het zo dat de situatie met verlaten niet daarmee vergeleken kan worden, maar de 2 kunnen wel dienen als voorbeeld dat zij zeker niet onderdanig waren. verlaten wordt gezien als onderdanig en luisteren naar anderen wordt door sommigen ingevuld als de behoeften van anderen invullen en daarmee zichzelf vergeten en daarmee wordt dat ook gezien als zwak. bedoeld is nu juist...te luisteren naar anderen, achter de drijfveren te komen zodat daarop ingespeeld kan worden, de ander gehoord kan worden en er vervolgens begrip kan gaan ontstaan voor diens standpunten, wat niet hoeft te leiden tot de aanvaarding ervan. als de een zich open stelt voor de ander, oprecht en eerlijk aan kan geven wat er speelt, dan is de kans aanwezig dat de ander dat ook gaat doen. en zul je dus zelf ook gehoord gaan worden !
in ieder geval is de kans groter dan gevechten aan gaan, te vervallen in verwijten en in verdedigingen als je toch wordt geconfronteerd met verwijten.

door de stategie toe te passen om verwijten direct te vertalen in behoeftes van anderen zullen die verwijten ook minder hard aan komen overigens en kun je komen tot gesprekken waarbij de dieper liggende oorzaken boven water komen.

als dat het geval is zul je beter in staat zijn de ander te begrijpen en zelf ook gehoord te worden.
ik zou het verlaten gunnen om op die manier te kunnen praten met haar partner.

natuurlijk is het zo dat niet iedereen dat gegeven is, dat er vaak vele trainingen nodig zijn. dat het simpel is terug te vallen in het oude patroon, maar juist dat oude patroon zorgt ervoor dat zij haar partner zal kunnen gaan verliezen en daarmee ook haar dochter die zij nu juist niet kwijt wil.

natuurlijk heb je gelijk dat borderline een speciale situatie is. net als midlife ook. vele draaiingen, je doet het eigenlijk niet goed. dat is heel lastig. het is dan ook steeds schakelen om er achter te komen wat bedoeld wordt. een ding heb ik geleerd in die situaties...als ik met begrip reageer, grenzen aangeef, en blijf aangeven blijf ik zelf in ieder geval overeind en kan ik wat er verder ook gebeurd in ieder geval met opgeheven hoofd zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om de vriendschap in stand te houden

terwijl toch ook je eigen leven op de rit blijft. want je leeft natuurlijk wel gewoon door. zodat je onafhankelijker dient te worden van de ander. de rollen worden dus eigenlijk omgedraaid, met zachte hand wordt de ander gestuurd terwijl deze zelf ook een heel groot stuk vrijheid heeft.

groetjes en bedankt voor je reactie
bjm

afbeelding van verlaten na 15 jaar

hier zijn we weer

het gesprek is rustig verlopen.Ze viel wel meteen met de deur in huis en zei " mijn relatie met die ander is afgelopen dus als je nog interesse hebt ?" Na zoveel weken elkaar terug te zien, na zoveel pijn , angst en verdriet te doorstaan wist ik eigenlijk niet wat ik van het gesprek mocht verwachtten.Natuurlijk wou ik haar weerzien, natuurlijk wou ik weten hoe het met haar en onze dochter ging.Ze was heel kalm en vriendelijk.Maar na wat ik al gedurende vele jaren met haar had meegemaakt hield ik er rekening mee dat haar humeur heel snel kon veranderen.Aangezien ik niet meteen reageerde op haar afgelopen relatie vond ze dat natuurlijk "raar".Ik verbaasde mezelf ook dat ik niet meteen een gat in de lucht sprong.Ik voelde mij i.p.v blij, eerder teleurgesteld.Was ik nu opeens weer "goed genoeg"? ..en voelde mij tweede keus.Blijkbaar hadden de voorbije weken van verdriet en teleurstelling , mij toch wat harder gemaakt ? De dagen na het gesprek, stuurde we elkaar nog wat smsjes, gewoon over dagelijkse dingen.Ze voegde mij ook weer toe op facebook.Ik kreeg wel meteen weer commentaar omdat er iemand een lief gedichtje op mijn prikbord gezet had ( in de zin van, kop op, je zal nog wel gelukkig worden ) Daar was ze heel jaloers voor en ik heb die vriendin dan maar verwijderd Verdrietig ... voor de rust... Stom maar ja.... "mijn ex" stuurde verder geen berichtjes meer.Tot gisteren, ze vroeg mij om nu zaterdag samen " als vrienden" een uitstapje te doen.Ik vond het een goed idee.Helaas stuurde ze vanmorgen een ontnuchterende sms." ik denk dat de uitstap van morgen beter niet doorgaat , want eigenlijk verdien jij mij niet.Eigenlijk heb jij me al zoveel kwaad aangedaan en gekwetst dat we beter weer alle contact verbreken.Waarom bleef jij al die jaren bij mij? omdat IK veel te goed voor je was !!! Je zou beter op stap gaan met u nieuwe facebook vriendin ... pfff we zijn dus opnieuw in het zelfde straatje beland. Ik heb gezegd probeer wat te kalmeren want ik weet dat haar woedeaanvallen komen en gaan... Of de uitstap nu nog doorgaat dat weet ik niet... morgen is ze waarschijnlijk al weer kalm.... afwachten Verdrietig ............. en zo gaat het maar door...

afbeelding van bjm

@verlaten

hoi. wat een drama weer. borderline he had je eerder geschreven ? dat is en blijft lastig.
zij vroeg iets. je reageerde niet direct in die richting. wat was je echte gevoel ? wat deed het met je dat haar relatie al weer uit was ? hoe kwam dat bijvoorbeeld dat je dat gevoel had ? wat deed het met jou dat zij je vroeg om als vriendinnen weg te gaan ? wat deed het met je toen de sms kwam ?
je bleef kalm maar wat voelde je echt bij haar bericht ?
wacht niet af, wordt actief, wees positief en voeg die vriendin van je weer toe op facebook en leg haar uit waarom je het deed haar weghalen en dat je daar teleurgesteld over bent in jezelf ! zij zal het begrijpen !
Groetjes en veel sterkte
bjm

afbeelding van vlinder12

Met BJM eens

Voeg die vriendin onmiddelijk (haha)op facebook weer toe, je hebt daarmee iets van jezelf weggeven. Ik snap het wel maar toch.
Ook ik ken de opmerking... dus als je nog interesse hebt.....en ook ik stond van mezelf te kijken dat ik niet blijer was dan ik toen was. Achteraf snap ik het heel goed, voelde me ingeruild en met het gemak iemand dat weer ongedaan kon maken...zo van...nou ik heb effe geen zin in zoete popcorn, ik ga maar weer eens over op de zoute. Dit is ook 1 van de redenen waarom het niet meer goed tussen ons kan komen. Belachelijk ook die vraag, als je nog interesse hebt....ROT OP. De vraag zou moeten zijn ...wil je asjeblieft asjeblieft asjeblieft nog bij me zijn, ondanks ik je als STRONT heb behandeld. Mag ik asjeblieft weer je partner zijn, wil je me asjeblieft vergeven om de fouten die ik heb gemaakt?????? Nee, qasie nochelante vraag... als je nog interesse hebt, zon halve vraag die je op marktplaats stelt haha! Nouja heel veel sterkte

afbeelding van bjm

@vlinder12

hoi, waarom is het toch dat mensen vaak het negatieve zeggen terwijl zij het positieve willen bereiken ?
waarom zeggen mensen : ga weg..het is afgelopen...terwijl zij willen dat er iets veranderd zodat zij samen verder kunnen
waarom je bent er nooit, je werkt te veel, als bedoeld wordt ..ik wil samen met jou leuke dingen doen ?
waarom niet op een positieve manier aangeven wat je van de ander verwacht ?

groetjes
bjm