Meningen van anderen

afbeelding van Mayonaise

Ik ben altijd zo ingesteld dat ik open en eerlijk ben met mensen, ik heb een beetje een naïeve instelling en kijk op het leven en dat vormt mij. Ik kijk met een kinderlijke blik en deze ben ik niet van plan om op te geven, omdat het je ook op een mooie manier naar dingen laat kijken.

Dat pure is soms gevaarlijk in combinatie met een open karakter. Ik ben een open boek. Ik vertrouwen mensen meteen, in eerste instantie en direct wanneer ik ze ontmoet. Totdat het tegendeel is bewezen. Ik geef om mensen om mij heen, ik investeer daarin door mijzelf bloot te geven. Dit doe ik als tweede natuur.

Door het hele verhaal met mijn laatste relatie kom ik mezelf daarin tegen. Buiten het feit wie nu gelijk heeft of niet (ik heb zelf namelijk ook een grote verantwoordelijk in dit hele verhaal en heb zelf ook bewust gekozen om ervoor te blijven gaan, dus is het ook mijn eigen schuld om nu op de blaren te zitten), het is wel hard om te zien hoe mensen partijen kiezen.

Ik heb me bewust niet openlijk uitgelaten op het werk over "onze" situatie. Hij is immers naar Frankrijk vertrokken en kan geen invloed meer hebben op wat mensen hier van hem vinden of over hem denken. Ik heb 1 iemand op het werk in vertrouwen genomen om mijn verhaal kwijt te kunnen, en ik weet zeker dat die persoon daar ook niet openlijk over zal praten of hem daarover zal benaderen.

De rest is nog steeds inde waan dat hij en ik samen zijn, omdat hij het ook niet ontkent. Als mensen hem via de chat aanspreken (hij werkt op het hoofdkantoor dus men kan hem nog bereiken op die manier), dan verbazen ze zich uiteraard over het feit dat ik ondertussen openlijk vertel dat ik doorga. Mensen denken te zien en te weten wat er aan de hand is en benaderen hem daarover. Zodoende benadert hij nu mij erover door te zeggen dat men zegt dat ik flirt en dat ik openlijk verderga. Terwijl: niets is minder waar.

Het lastige daaraan is dus dat ik me besef hoe gevaarlijk het is om open te zijn. Ik had neutraal moeten zijn, vanaf het allereerste moment. Hoe meer mensen (denken te) weten, hoe gevaarlijker het wordt. Het is een harde les die ik al vaker heb geleerd, maar nog steeds niet schijn te beseffen. Hij schijnbaar praat niet slecht over me maar ontkent ook niets, dus mensen zijn ind e waan dat wij samen zijn en dat ik hier dus zomaar verder ga zonder dat hij dat weet. De omgekeerde wereld. En ik sta voor mijn gevoel machteloos want ik ga niet hem omlaag halen om mezelf beter te voelen. Dus ik houd mijn mond.

Ik heb daarom geleerd dat je op moet passen met open zijn, open zijn naar mensen toe. Ik vind het moeilijk, ik krijg hierdoor een knauw in mijn kinderlijke onschuldigheid. Want het leven, ikzelf, en anderen, het is allemaal niet onschuldig. Het is 1 grote puinhoop waar je je in moet zien te redden.

afbeelding van petals

je hoeft toch niet het hele

je hoeft toch niet het hele verhaal te vertellen tegen mensen, maar je kunt wel zeggen dat jullie uit elkaar zijn, dat er al een tijdje dingen speelden en dat jij nu dus verder gaat met je leven. Daarmee haal je hem niet naar beneden, maar geef je wel duidelijk een grens aan. Ik vind het (wederom) echt gemeen van hem dat hij anderen in de waan laat en nu weer tegen jou komt klagen dat jij flirt, hallo mag je alsjeblieft, nogmaals hij is degene die jou niets te bieden heeft. Zegt (wederom) weer genoeg over zijn karakter en jouw karakter, dat jij het ondanks alles nog netjes probeert te doen en nog steeds probeert om hem maar niet naar beneden te halen. Dat doe jij niet hoor, dat doet hij zelf met zijn gedrag, jij hoeft zijn straatje toch niet schoon te vegen? Hij ondertussen kan het gewoon echt niet verkroppen dat jij verder gaat, en gaat daar nu tegen jou over zeuren? Ik dacht dat jullie hadden afgesproken dat er niets meer was tussen jullie, omdat hij weigert de noodzakelijke stappen te zetten om jou echt toe te laten in jouw leven? Dan moet hij nu gewoon ook zijn mond houden, lijkt me.

Verder herken ik heel veel in jouw verhaal, het was lange tijd mijn grote pijnpunt. Ik was ook altijd vol vertrouwen in mensen, vanaf moment 1. Liet couchsurfers logeren in mijn huis, onder het motto een grote open gemeenschap van mensen die elkaar helpen. Ging er van uit dat mensen het beste met mij voor hadden. Altijd super open en warm naar iedereen. Daar ben ik echt enorm van teruggekomen. Wat ik je wel vanuit eigen ervaring kan vertellen is dat het gevoel dat het hele leven een puinhoop is waar je je moet zien te redden, dat heel weinig mensen te vertrouwen zijn etc., dat dat weer zakt. Nu is in heel korte tijd jouw hele wereldbeeld scheef komen te staan omdat je leert dat blijkbaar niet iedereen zomaar te vertrouwen is. Geen wonder dat dat gevoel nu even overheerst.

Wat volgens mij belangrijk is, is een balans te vinden tussen dat negatieve gevoel van de wereld is een chaos, en de oude naiviteit dat je iedereen zomaar kunt vertrouwen, dat je iedereen eigenlijk meteen al heel open over jezelf alles vertelt en heel makkelijk toelaat. Hou die open houding, maar let goed op acties van mensen. Je gevoel vertelt je vaak al heel veel, tenminste in mijn geval had mijn intuitie het eigenlijk altijd goed, je pikt wel degelijk signalen op dat er dingen niet kloppen, en geef in een vroeg stadium helder grenzen aan en durf zelf weg te lopen. Mijn exen hebben wel degelijk achter mijn rug om kwaad over me gesproken, ik heb mezelf nooit verdedigd omdat ik zelf weet dat ik mijn best heb gedaan en dit soort dingen is menselijk, willen mensen roddelen ze doen maar, willen mensen slecht over mij denken ze doen maar. Mijn echte vrienden kennen mij en weten wie ik ben.

Nu benader ik nieuwe mensen nog steeds met een open houding, maar als er dingen gebeuren die schadelijk voor mij zijn, die ik niet fijn vind, dan geef ik dat aan. En ik kijk naar hun reactie, en op basis daarvan ga ik verder kijken. Open zijn naar iedereen kan geen kwaad toch, alleen bij mij duurt het een hele tijd nu voor iemand echt in mijn 'inner circle' zit, vertrouwen is niet iets wat je zomaar cadeau krijgt, dat moet je toch een beetje verdienen. Die open kinderlijke onschuldigheid ben ik dus ook wel kwijt, maar je kunt het vervangen door een houding die ook heel positief is voor jezelf en voor anderen.

afbeelding van waterman

Hoi Mayo

Citaat:

Ik ben altijd zo ingesteld dat ik open en eerlijk ben met mensen, ik heb een beetje een naïeve instelling en kijk op het leven en dat vormt mij. Ik kijk met een kinderlijke blik en deze ben ik niet van plan om op te geven, omdat het je ook op een mooie manier naar dingen laat kijken.

Ik denk dat dit een heel mooie eigenschap van je is. Een heel goede eigenschap. Dat je die dus niet zomaar moet opgeven.

Maar zelfs goede eigenschappen kunnen zich tegen je keren. Als anderen er misbruik van gaan maken. En jij je daar niet tegen gaat indekken. Als jij niet een beetje terughoudend met andere mensen omgaat. Niet altijd, niet alle mensen zijn te vertrouwen. Sommige mensen gaan misbruik van je maken. En dan keert een heel mooie eigenschap zich tegen je. Daar moet je leren een beetje mee op te passen. En dit geldt eigenlijk voor alle goede en mooie eigenschappen. Ze kunnen je valkuil worden.

Vertrouw mensen. Wees open tegen mensen. Maar soms met mate. Kijk ook of ze het waard zijn. Of ze jouw vertrouwen verdienen. Of ze jouw openheid verdienen. En bewijzen ze dat ze het niet verdienen, zorg jij dan dat je jezelf weer terugtrekt. Anders raak jij beschadigd. En dat is zonde. Wees open en eerlijk en vertrouwend als het kan, maar wees terughoudend als het moet Knipoog

Liefs
Waterman