Na de zoveelste 'mental breakdown'

afbeelding van StefanDr

Beste iedereen,

Nadat ik mijn zoveelste 'mental breakdown' kreeg, besloot ik hier te komen om mijn verhaal te delen. Dit is mijn situatie, mijn ervaring en mijn advies. Ik hoop jullie hiermee te helpen en hier ook zelf steun te vinden.

In september 2015 ben ik begonnen aan mijn hbo studie Communicatie in Leeuwarden. We gingen op introductiekamp naar Schiermonnikoog, waar ik een meisje leerde kennen. Ik kon het meteen erg goed met haar vinden en had erg veel gemeen met haar. Voordat ik het wist zaten we samen in de bioscoop en na een gezellige avond was het officieel.

Wanneer je in een, wat in jouw ogen een eerste echte relatie is, terecht komt, ervaar je een nieuw soort geluk en daar moet je ook zeker van genieten! Jullie voelen het waarschijnlijk al aankomen: na een half jaar samen te zijn geweest zag ze het niet meer zitten en natuurlijk 'lag het niet aan mij, maar aan haar'. Dat nieuwe geluk dat je hebt leren kennen, dat laat een leegte achter. De pijn van deze leegte zal toenemen en afnemen, maar misschien wel niet compleet herstellen, totdat je een ander vindt.

Goed. Het is voorbij. Voor een laatste keer omhelzen en emotioneel afscheid nemen. Jankend in de trein naar huis en uithuilen bij mijn ouders. Twee weken lang had ik nergens zin in, kon ik weinig steun vinden bij mijn vrienden en daarbij kwam ook nog dat mijn niet-meer-vriendin bij mij in de klas zat, waardoor ik nog dagelijks met haar geconfronteerd werd.

Na deze twee weken was ik er klaar mee. Mijn tentamens kwamen eraan en ik vond het wel genoeg geweest. Dit is waar ik de fout in ging. Omdat ik mij moest concentreren, hield ik al mijn gevoelens in. Wanneer dit lastig werd, ging ik drinken. Op korte termijn heeft dit gek genoeg geholpen, mijn resultaten vielen mee, maar op lange termijn heb ik mezelf kapot gemaakt.

Zodra mijn tentamens voorbij waren wilde ik stoppen met drinken, mijn gevoelens kwamen weer naar boven, maar ik weigerde te accepteren dat het er was. Ook wilde ik niet afhankelijk worden van anderen en daarom zei ik tegen iedereen dat alles goed was. Al het bovenstaande is een opsomming van wat je NIET moet doen.

In de tussentijd heb ik vaak last gehad van hyperventilatie, flauwvallen, jank- en schreeuwbuien en ik ben zelfs in het ziekenhuis beland met een slag in mijn darm als gevolg van stress. Op het moment dat ik op een zaterdagavond, met tranen in mijn ogen en een drankfles in mijn handen op de bank zat brak ik.

Dat was het moment dat ik besloot een klasgenote op te bellen omdat ik wist dat ik in vertrouwen op haar kon rekenen. De volgende dag heb ik mijn hele verhaal aan haar verteld en ze heeft mij een hoop nuttige adviezen gegeven. Sindsdien ben ik mezelf langzaam, maar zeker bij elkaar gaan rapen. Vanaf dat moment dacht ik dan ook dat ik er in één keer overheen was, maar nee, helaas was ook dat niet zo.

Inmiddels ben ik drie maanden verder en ik ben er zeker nog niet overheen. Na een hele hoop ups en downs kan ik wel zeggen dat het beter met me gaat, maar wanneer ik een terugval krijg voelt het alsof ik al maanden constant depressief ben geweest. Daarbij komt ook nog dat ik afgelopen week tijdens de les begon te hyperventileren en buiten het lokaal flauw ben gevallen, maarja, ze zat dan ook tegenover mij.

Het hoort er allemaal bij. Accepteer dat het gevoel er is en laat het gaan. Jank zoveel als dat nodig is. Wanneer mensen zich zorgen om je maken; leg uit dat het tijd nodig heeft. Zeg niet dat je jezelf eroverheen MOET zetten, maar accepteer dat nog wel even duurt. Wees niet bang om afhankelijk te worden van steun van anderen en schaam je niet om te vragen om hulp. Wanneer je iemand nodig hebt zijn er mensen voor je.

Ik wil jullie allemaal heel veel sterkte en succes wensen! <3

"Het komt goed, het komt echt, echt, echt, altijd goed."

- De klasgenote die mij onwijs veel steun heeft geboden

afbeelding van Puresoul

Dank je wel voor je

Dank je wel voor je verhaal!
En heel herkenbaar ook de hyperventilatie, jankbuien etc!
Ik ben nu iets meer dan een maandje verder en heb er ook nog last van (vooral 's ochtends en 's middags, 's avonds word ik altijd rustiger)
Maar wat moedig dat je dit zo neer zet en gelijk anderen ook aanmoedigd en hoop geeft!
Als je erin zit lijkt het soms oneindig en heel leeg en eenzaam, maar idd het wordt echt beter. Elk klein sprankje licht is alweer vooruitgang, ookal voel je het maar een minuutje. Straks is het een uurtje, dan een middag en langzaam aan ga je genezen Glimlach (note to self ook)
Heel veel sterkte en kijk uit naar de mooie momentjes!! <3

afbeelding van StefanDr

Bedankt!

Moedig zou ik het niet noemen, maar ik vind het in ieder geval heel erg fijn om hier mijn verhaal te kunnen delen en elkaar te kunnen steunen. Het was in eerste instantie dan ook gewoon weer zo'n moment dat ik alles van me af wilde schrijven en deze website werd mij aangeraden, zeker geen spijt van en ik wens jou hetzelfde toe!

afbeelding van musicus

Liefde is een rare emotie

Jeetje StefanDr

Ik begrijp waarom je het zo ontzettend zwaar hebt.
Blijf praten met mensen die je vertrouwd, zoek mensen op die vertrouwd en ga daar mee praten... dat helpt echt. Uiteindelijk zal je zien dat de meeste belangrijke persoon in je leven, dat jijzelf dat bent!!!

Zorg eerst goed voor jezelf. Accepteer hoe de situatie is (hoe moeilijk dit ook is) en ga vooral geen rare dingen meer doen maar vooral hele leuke dingen. Je zult terugvallen krijgen, je zult nog steeds verdrietig zijn op momenten maar ook dat is iets wat je mag accepteren want dat laat zien dat je emotioneel gewoon een hele gezonde jongen bent.

Ik wens je alle goeds kerel en als je hulp nodig hebt of verder ergens over wilt praten, just let me know!!!

afbeelding van StefanDr

Dankje!

Dat zal ik ook zeker doen! Erg aardig dat je het aanbiedt om met mij in gesprek te gaan, maar tenzij mijn situatie echt weer verslechterd lijkt mij dat niet nodig. Bedankt voor je reactie!

afbeelding van waterman

Hoi StefanDr

Fijn dat je mensen om je heen hebt met wie je kunt praten. En die bereid zijn je er doorheen te slepen..........

Maar weet je....... Vaak is liefdesverdriet een verdriet om die ander. Die missing person, die je leven compleet zou maken. Denk je. Voel je. Maar uiteindelijk is ldvd ook vaak een zoektocht naar je zelf. Wat wil jij? Hoe wil je dat jouw leven verloopt? En hoe zorg je dat je dat zelf in handen krijgt? Hoe zorg je dat jij stabiel blijft, ondanks alle woeste baren waar je doorheen moet? Waar zit jouw stevigheid, waar zit jouw eigenlijke basis? Daar moet je weer naar op zoek, en dat is ldvd je eigenlijk aan het vertellen...... Het missen van haar, dat gaat uiteindelijk ook om het missen van jezelf....... En dat klinkt hoogdravend, dat weet ik. Maar uiteindelijk zul je het met jezelf moeten doen. En relaties? Dat is alleen maar een welkome aanvulling, uiteindelijk. Maar geen bittere noodzaak. Dat ben je alleen zelf. En dat leer je altijd weer met ldvd. Denk ik........

Citaat:

"Het komt goed, het komt echt, echt, echt, altijd goed."

Daar ben ik het wel mee eens Knipoog

Citaat:

- De klasgenote die mij onwijs veel steun heeft geboden

En daar ben ik echt heel blij om Knipoog. Verstandige dame!

Heel veel sterkte!!!
Waterman

afbeelding van StefanDr

Dankjewel!

Het ongeloof en het gevoel van leegte zal waarschijnlijk nog wel een tijdje aanhouden, maar wat je mij hier boven vertelt is zeker de waarheid. Ik denk alleen dat dit mij nog niet zo goed af gaat. Ik probeer mezelf te blijven vertellen dat ze weg is, ik haar niet nodig heb en ik probeer zo langzamerhand dan ook weer open te staan voor iets nieuws. Ik blijf echter steeds terugvallen naar de gedachte dat niemand mij hetzelfde gevoel zal geven, ook al weet ik dat dat natuurlijk niet zo is, waardoor ik mezelf hier een beetje van weerhoudt. Zou je hier nog enig advies voor hebben?

afbeelding van waterman

Hoi StefanDr

Ik kan je natuurlijk geen echte raad en advies geven. Je moet het uiteindelijk allemaal zelf gaan snappen en doen. Maar wat altijd helpt is denk ik jezelf wat ruimte geven. Ruimte om te treuren, ruimte om kwaad te zijn, ruimte om na te denken. Het kost tijd, het kost tijd, het kost tijd. En geef het die tijd, want forceren helpt niet. En al die tijd, moet je eigenlijk gewoon jezelf op de been houden. Jezelf niet laten vallen, je eigen beste vriend zijn. Tegen jezelf aanpraten alsof je je vriend ben. Joh, het geeft niet zo. Joh, laat haar gaan. Joh, het komt wel goed. Het komt wel goed. Het komt wel goed.

Gun jezelf die tijd, en dan komt het wel goed.
Waterman

afbeelding van StefanDr

Volgens mij loop ik vast in

Volgens mij loop ik vast in één van de stappen van het gehele proces en dat is het accepteren. Wanneer ik hieraan denk, blijf het tegen mezelf zeggen: ''Accepteer het.'' Alleen begin ik me af te vragen wat ik nou eigenlijk aan het accepteren ben, want eerlijk gezegd is dat een vraag die al weken in mijn hoofd rond spookt en het antwoord kan ik niet vinden.

afbeelding van waterman

Hoi StefanDr

Misschien probeer je het te snel, probeer je te forceren. 'Accepteren' en al dat soort termen laten zich slecht dwingen. Je accepteert pas als je leert relativeren en leert inzien dat het inderdaad het beste is. Dat er niets aan te doen is, en er niets anders opzit, omdat het weggetje doodgelopen is. Accepteren leer je door te zien dat er nieuwe, onbekende wegen zijn met nieuwe, onbekende kansen en uitdagingen. En door die nieuwe wegen in te slaan, de nieuwe alternatieven te verkennen, ben je bezig met andere dingen. En ineens besf je dan dat je hebt leren accepteren dat het nu eenmaal niet anders was. Dus accepteren kun je niet forceren. En accepteren kun je niet afdwingen. Maar accepteren komt vanzelf, als de tijd zijn werk heeft gedaan. En jij door bent gegaan.

Moeilijke procesjes, als je ze wilt snappen. Maar het gaat gebeuren, het gaat vanzelf. En dan is het niet meer zo moeilijk.

Sterkte! Blijf op de been, blijf in jezelf vertrouwen.
Waterman

afbeelding van StefanDr

Hier zal ik zeker iets mee doen

Bedankt voor het advies!

afbeelding van waterman

Het komt goed!!!!

Echt waar! Zoals de engelsen zeggen: all's good in the end. And if not all's good, it's not the end. Of zoiets.

Je komt er uit. Ik ben er zeker van. En reken maar dat ik ervaring heb Glimlach. Zoals zovelen. Zoals iedereen.

Waterman