Na vijf jaar nog altijd geen stap verder

afbeelding van J_V

Zo'n vijf jaar geleden gingen mijn ex en ik uit elkaar, na vijftien jaar samengeweest te zijn.
Zij heeft ondertussen al jarenlang een nieuwe vriend, maar ik zie hier nog steeds enorm van af, eigenlijk nog even hard als net na de breuk, en weet echt niet meer wat ik nog kan doen om hier over te geraken.
Alle contact is reeds jaren geleden volledig verbroken, incl. sociale media enz. Ik ben een tijd bij een psycholoog geweest, maar dat heeft me alleen veel geld gekost maar niets geholpen. Ondertussen heb ik zelfs een andere vriendin gehad, maar dat liep uiteraard mis omdat ik eigenlijk met m'n hoofd nog bij die eerdere ex zat, en ook omdat wij gewoon niet zo geweldig bij elkaar pasten als die eerste ex en ik destijds. Ik ben sporadisch actief op datingsites, en heb daar eigenlijk zelfs redelijk wat succes. Helaas ben ik (daar of elders) nooit meer iemand tegengekomen waar het even goed mee klikte als met m'n ex of waar ik dezelfde aantrekkingskracht voor had. Ik heb alle foto's en brieven enz. van haar reeds jaren geleden opgeborgen (vernietigen gaat me te ver) en er niet meer naar gekeken. Toch gaat er letterlijk geen dag voorbij zonder dat ik weer aan haar denk. Zowat alle tips die ik overal lees heb ik reeds geprobeerd: lijstjes maken van haar negatieve punten, actief bezig zijn met nieuwe hobby's (ik ben o.a. muziek gaan spelen en danslessen gaan volgen), me zoveel mogelijk openstellen voor nieuwe contacten, enz. En toch gaat het niet alleen niet voorbij, het betert zelfs niet, integendeel. Hoewel ik hier rationeel nooit in geloofde, voelt zij voor mij nog steeds als "de ware". De buitenwereld weet niet dat ik hier nog mee zit, want jaren geleden merkte ik al dat men mooi genoeg begon te krijgen van mijn liefdesverdriet, dat toen reeds jarenlang speelde. Naar buiten toe ben ik een "happy single". Vanbinnen ben ik dus al vijf jaar kapot. Heeft er iemand nog tips? Ik begin wanhopig te geraken... Verdrietig

afbeelding van Grapes

Hi J_V Een moeilijk verhaal.

Hi J_V

Een moeilijk verhaal. Je kan haar nog steeds niet vergeten. M.i. hoeft dat ook niet maar moet je nieuwe dames er ook niet aan spiegelen. Heb je al eens geprobeerd om met haar te praten zodat je e.e.a. een plek kan geven?

groetjes

Grapes

afbeelding van J_V

Bedankt voor je reactie,

Bedankt voor je reactie, Grapes! Het eerste jaar na de breuk heb ik vaak met haar gepraat om het een plek te proberen geven. Ook dat hielp niet. Nu is er zoals gezegd helemaal geen contact meer...

afbeelding van InDeMaling

Als eerste veel sterkte, 15

Als eerste veel sterkte, 15 jaar is natuurlijk niet niks. Waarom is het eigenlijk over gegaan? Kun/wil je daar iets meer over vertellen?
Haar contacteren is eigenlijk een advies die ik niet vaak zou geven, maar ik vind dat het ldvd te lang duurt bij je.
Helaas heeft ze zoals ik lees al jarenlang een vriend, anders zou ik zeggen om haar te contacteren en vragen om ergens wat te drinken en even wat te praten, zegt ze nee dan definitief afsluiten.

Idealiseren is des duivels, een moeilijke situatie.

afbeelding van J_V

Bedankt voor je antwoord,

Bedankt voor je antwoord, InDeMaling!
Het is uitgegaan omdat zij verliefd geworden was op een ander. Dat is uiteindelijk niets geworden, maar niet lang daarna ontmoette ze dus de man waarmee ze nu reeds enkele jaren samen is.
Ik heb haar al die tijd telkens nog een berichtje gestuurd op haar verjaardag en met oudjaar, maar daar heeft ze niet eens meer op gereageerd, dus ik denk niet dat ze nog enig contact wilt. Dus impliciet zegt ze eigenlijk "nee" op de vraag, en zou ik het moeten afsluiten. Maar net dat lukt dus helemaal niet.

afbeelding van InDeMaling

Dat is inderdaad een nee

Ik vrees dat je gelijk hebt, het is inderdaad een nee. Ik las elders onder de reacties iets over een 'halveringstijd' van het ldvd. Bij mij duurde het ook 2.5 jaar om er over heen te geraken. Mijn relatie duurde 5 jaar.

Mijn advies zou zijn; probeer haar niet te idealiseren, want als zij werkelijk de ideale voor jou zou zijn zou ze niet verliefd worden op een ander en mocht dat halsoverkop toch gebeuren, er niets mee doen.

Denk maar zo dat de pijn verder zal slijten, er zit al 5 jaar op nog 2.5 jaar 'halveringstijd' te gaan. Zie het niet als 2,5 jaar pijn lijden, maar als de laatste fases dat de pijn stapje voor stapje minder wordt.

Het komt uiteindelijk goed, zij was alleen niet voorbestemd voor jou.

afbeelding van Unremedied

Je verhaal komt me bekend

Je verhaal komt me bekend voor. Nadat in 2006 mijn (eerste) relatie strandde, die vijf jaar geduurd heeft, heb ik ook erg veel moeite gehad met haar loslaten. Ook bij ons was er in het eerste halfjaar nog wel contact, daarna hooguit sporadisch en dan op mijn initiatief, vooral omdat ik met hetzelfde worstelde als jij. Die contacten hebben echter eigenlijk niet echt geholpen.

Eigenlijk pas afgelopen jaar heb ik het voor mijn gevoel definitief af kunnen sluiten, dus tien jaar later. Niet om je de moed in de schoenen te praten, want het is niet alleen kwestie van tijd. Bij mij was het een samenspel van factoren, waarbij mijn laatste relatie (die nu ook uit is, waardoor ik hier weer ben gaan schrijven onlangs) een belangrijke was.

Je kunt in mijn blogs een hoop teruglezen van het proces dat ik in die jaren heb doorgemaakt. Achteraf gezien moet ik zeggen dat ik over die hele periode de nodige inzichten heb vergaard. Dat ik nu pas helder zie wat ik niet goed heb gedaan, wat hetgeen is dat ervoor heeft gezorgd dat ik er zo lang in bleef hangen. Nou ja, meer in het algemeen is het inzichten galore de laatste tijd.

Misschien wijd ik volledigheidshalve nog wel eens een blogje aan de afsluiting van die tien jaren blijven hangen aan mijn eerste vriendin, maar nu niet, want ik heb het koud en moet hoognodig gaan slapen. Sterkte in ieder geval, ik denk te weten hoe je je voelt.

afbeelding van J_V

Oei, Unremedied, ik hoop niet

Oei, Unremedied, ik hoop niet dat het bij mij ook tien jaar gaat duren, al vrees ik ervoor: ik ben inmiddels flink op weg naar die tien jaar, en ik moet zeggen dat ik inderdaad heel wat herkende in jouw blogs. Ik zou het wel leuk vinden moest je ooit de tijd vinden om een blogje te wijden aan de afsluiting van die tien jaren.

afbeelding van Max1974

Breuk?

Geen tips voor je, helaas... Zeker niet als je ook al een therapeut geraadpleegd hebt. Heftig gebeuren. Misschien om het te begrijpen: 15 jaar happiness ineens in rook opgegaan? Of een langzame vastloper? Soms kan de manier van breken met elkaar zorgen voor het uitblijven van closure.

Sterkte man...

afbeelding van Jelle

Happiness

Happiness zit niet alleen in je relatie. Happiness is een gewoonte.

afbeelding van J_V

Bedankt, Max1974! Ergens

Bedankt, Max1974!
Ergens tussen plots in rook opgegaan en een langzame vastloper. Het is een proces van enkele maanden geweest, maar in verhouding tot de 15 jaar happiness is dat vrij plots natuurlijk.

afbeelding van Jelle

@JV

Hoi JV,

Das een mooi klote situatie als ik het zo mag uitdrukken.

Mijn relatie van 5 en een half jaar ging in 2007 uit na samenwonen, en pas in 2015 kwam ik een vrouw tegen waar ik helemaal voor ging. Tussen 2007 en 2015 natuurlijk veel gebeurd, ups en downs, deels vanwege de breuk en ook andere dingen, maar bij mij heeft het wel zo lang geduurd. Zo veel vrouwen vind ik trouwens ook niet echt de moeite waard. Oeps, dat klonk lomper dan bedoeld.

Jouw verhaal is eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik ooit in 2008 of zo las op dit forum. Was een jongen die heel veel moeite deed om het meiden naar de zin te maken maar niet aan een relatie kon komen. Waarom noem ik dit het tegenovergestelde? Jij weet dat er weinig vrouwen zijn die je bijzonder vindt, en die ene jongen vond heel veel vrouwen bijzonder.

Persoonlijk vind ik het romantischer wanneer je niet zo veel vrouwen leuk vindt. Want dan pas vind je een vrouw echt bijzonder als je haar leuk vindt. Als je heel veel vrouwen bijzonder vindt, dan vind je ze allemaal eigenlijk niet bijzonder.

Maar eh, je vertelt dat je heel leuke nieuwe hobby's hebt opgepakt, zoals dansles. Dan ga je met verschillende nieuwe vrouwen dansen. Ook vertel je dat je met diverse vrouwen intiem bent geweest. Is je beeld van de ideale vrouw daarmee anders geworden voor jou?

En als we het toch over ideaalbeelden hebben: wat zou voor jou het ideale leven zijn?

Je hebt muziek en dansen gekozen als hobby's. Waarom juist dansen en muziek, en niet iets anders? Vind je ze ook leuk om te doen?

afbeelding van J_V

M'n beeld van de ideale vrouw

M'n beeld van de ideale vrouw is lichtjes bijgesteld in die zin dat ik sindsdien veel meer en veel betere seks heb gehad. Maar dat zou ik allemaal zo opgeven om weer met haar te kunnen zijn. Wat voor mij m'n ideale leven zou zijn? Tja, momenteel zou dat zijn dat zij op m'n stoep staat en er weer vol wil voor gaan. Maar dat zit er niet in natuurlijk... Verdrietig
Muziek heb ik gekozen omdat ik dat eigenlijk al lang wou doen maar het er nooit eerder van kwam. Dansen heb ik dan weer vooral gekozen omdat ik hoopte dat ik op die manier met vrouwen in contact zou komen. Ik hoopte op die manier niet noodzakelijk een nieuwe vriendin te vinden, maar op z'n minst minder te gaan focussen op m'n ex. Dat laatste heeft dus helemaal niet gewerkt.
Beide zijn wel leuk om te doen, maar net zomin als gelijk welke andere activiteit veranderen ze m'n kijk op de dingen.

afbeelding van timeless

Trauma en pijnlichaam

Blijvende (liefdes) pijn is niet zo zeldzaam, het repeterende voorbij komen van (haar) beelden, stem, geur, warmte is een vorm van PTSS zou je kunnen zeggen, met name als de relatie een diepte en waarde heeft gehad die belangrijk voor je was, en blijkbaar is.

Zoals je de pijn omschrijft, want zo kun je het wel noemen, is het letterlijk en figuurlijk een trauma waarin je zit, het eruit komen is een traag en moeizaam proces, en kan jaren duren, persoonlijke ervaring zegt mij dat er gemiddeld een ‘halveringstijd’ geld, oftewel, 15 jaar samen zou in dit geval +/- 7.5 jaar ‘verwerking’ betekenen in jouw geval, en in sommige gevallen kan het de rest van iemands leven min of meer bepalen…

Zoals je zelf ook ziet is dat dit proces, of trauma niet voor eenieder geld, er is altijd een ‘breker’ en een ‘gebrokene’ en in de meeste gevallen is de ‘breker’ de eerste die zich ‘hersteld’ en het leven weer oppakt, om het maar even simpel te zeggen..
Of diegene ook daadwerkelijk de moeite heeft genomen om de oude relatie, en de ex daadwerkelijk een plek heeft kunnen geven, of het onder het tapijt heeft geveegd, is een ander verhaal..

Inderdaad zijn er voldoende raadgevingen om ‘verder’ te komen, en ex ‘achter’ je te laten, dit zijn echter allemaal tooltjes/handleidingen (ik zou het kunstjes willen noemen) te vinden om verstandelijk verder te komen.
Iets wat, zoals meestal in de praktijk blijkt niet zo goed of helemaal werkt.

Nu, je mag ervan uitgaan en accepteren dat je een trauma hebt, wat een diepe wond heeft nagelaten (het trauma), deze wond wordt hoogstwaarschijnlijk in stand gehouden door het feit dat er een (onbewust) deel van jouw nog altijd verlangt, verliefd en de wens uitschreeuwt dat ze terugkomt, of dit zo is, kan alleen jij beantwoorden. (ik geef hier slechts wat handvaten om misschien mee te werken)

Als dit het geval is, blijf je dus in je pijnlichaam hangen, en dit komt voort vanuit je ego, een van de delen van jouw wat gekwetst werd toen de relatie uitging.
Het ego zal er alles aan doen om de pijn vast te blijven houden, omdat het deze pijn ‘nodig’ heeft, zodat het grip op jouw persoon kan houden, houd deze pijn op, sterft er een klein stukje van jouw ego af, het stukje wat deze pijn (trauma) dus in stand houd.

Even naar een meer aards niveau, neem de tijd, en accepteer de pijn, je mag van haar houden, je mag haar missen, je mag verdriet hebben, echter, probeer in te zien dat het blijkbaar geen levensvatbare relatie is geweest voor de langere termijn,
zowel, dan waren jullie nog samen geweest.
Alles gebeurt met een reden, niet alleen de breuk, maar ook jouw pijn is er niet zomaar, het is voor jouw een leerproces, en zoals alle lessen, deze hebben tijd nodig.

Indien je instaat bent om jezelf waar mogelijk te vergeven dat je ‘vast’ zit in dit pijnlichaam, zul je na verloop van tijd gaan merken dat er verbetering optreed, en dat de ‘antwoorden’ omtrent de pijn vanzelf zullen worden beantwoord…
Durf te leven, ook in dit trauma, omdat er altijd iets anders, of beters achter schuilt, en, gun jezelf de tijd om te helen, door (nogmaals) acceptatie..

timeless

afbeelding van J_V

Het lijkt inderdaad een

Het lijkt inderdaad een trauma te zijn. Eigenlijk is het zelfs niet zo dat er onbewust een deel van mij nog steeds verliefd is, verlangt naar haar en hoopt dat ze terugkomt. Het is eerder mijn hele zijn dat zeer bewust dat doet!

Rationeel gezien moet ik uiteraard erkennen dat (gezien de feiten) er niet meer inzat dan die vijftien jaar samen. Emotioneel gezien kan ik dat maar moeilijk of zelfs helemaal niet erkennen. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat wij heel goed bij elkaar passen, en dat we, mits wat meer moeite, hier perfect zouden doorgeraakt zijn.

Dat alles met een reden gebeurt, is iets dat vaak gezegd wordt, maar waar ik absoluut niet in geloof. Waarom zou dat ook?

Ik durf zeker wel te leven, hoor, ik sluit mezelf echt niet op in m'n verdriet. Alleen helpt het allemaal geen zier.

afbeelding van Lovertje85

@J_V

Lastig verhaal.
Ik denk dat je haar enorm over idealiseert.
Alle negatieve dingen zijn vervaagd en je ziet alleen nog maar de positieve dingen.
Inmiddels is ook zij 5 jaar verder en allicht allang niet meer zoals jij je haar in je hoofd hebt.
Ergens is er ooit een negatief deel geweest anders waren jullie niet uit elkaar gegaan.
Ik heb 9 jaar een soort van zelfde gevoel gehad naar een ex van me toe (als het je interesseert: heb er zelfs een blog over staan op deze site).
Tijd verandert veel en heelt uiteindelijk alles zeggen ze...
Maar ipv je op je verwerking te focussen moet je misschien loslaten dat je het moet verwerken.
Probeer te accepteren dat je je nog zo voelt en probeer daar een weg in te vinden.
Er staat geen termijn voor ldvd...
Niemand kan bepalen binnen welke tijd dat over moet zijn, want dit is per situatie en persoon anders.

Ik weet niet of je hier wat aan hebt, maar meer dan dit kan ik er denk ik niet over zeggen!

afbeelding van J_V

Bedankt voor je inbreng,

Bedankt voor je inbreng, Lovertje85.
Hoe langer hoe meer begin ik inderdaad vooral de positieve dingen te onthouden, en de (weinige) negatieve dingen te vergeten. Dat helpt natuurlijk niet, maar van in het begin was er dan ook weinig tot niets dat ik niet leuk vond aan haar.

afbeelding van Jelle

Realistisch zijn

Hoi JV,

Het zal wel jaren geduurd hebben voordat jij in je relatie met je ex echt een sterke band had. Het zal vast ook jaren duren voordat je met je toekomstige partner zo'n band hebt.

Dus het is eigenlijk niet zo realistisch om je prille relaties te vergelijken met de relatie die je hebt opgebouwd over jaren.

afbeelding van J_V

Wel Jelle, dat was net het

Wel Jelle, dat was net het vreemde aan onze relatie. Dat heeft geen jaren geduurd voor wij zo'n band hadden. Een tijdje voor de breuk hadden we het er net nog over hoe die zeer innige band er eigenlijk reeds van in de eerste maand dat we elkaar kenden was. Het was echt een gevoel van thuiskomen, een gevoel alsof ik een deel van mezelf had teruggevonden. Dat gevoel was zo sterk, dat ik dat nooit met wie dan ook gehad heb (niet met m'n ouders, broer, zus of andere familieleden, niet met m'n allerbeste vrienden, niet met vroegere -of latere- partners, enz.) Je denkt misschien dat ik dit nu zo aanvoel omdat ik haar idealiseer, maar zoals gezegd hadden we destijds allebei dit gevoel al. Ik ben in heel m'n leven nooit iemand tegengekomen die beter bij mij past, waar ik me meer thuis bij voelde, enz.

afbeelding van Jelle

@JV: eindigheid en dankbaarheid

Hoi JV,

Zoals je het zo omschrijft, klinkt het als een bijzonder goede band. Velen kunnen jaloers op je zijn dat je dat hebt mogen meemaken, inclusief ik. Maar ook echte liefde kan alleen maar op 1 van 2 manieren eindigen: met de dood of met uit elkaar gaan.

Hoe zou het voor je zijn als jullie niet uit elkaar zijn gegaan maar dat zij op oude leeftijd zou zijn overleden, en jij achterbleef en vervolgens nog vele jaren leefde? Hoe zou het voor haar zijn als het andersom was?

Aan alles komt een eind, de mooie en de minder mooie dingen in het leven. Het is niet altijd te voorspellen wanneer dat einde komt, maar dat ie komt is 100% zeker. Je zou jezelf een groot plezier doen om dat goed in je te laten bezinken.

Als je zoveel liefde hebt gekend dat het 150 jaar aan liefde was in 15 jaar tijd, wees daar dan dankbaar voor. Er zijn er maar weinig die dat mogen meemaken. En maak wat moois van je leven (wat dat laatste betreft ben je volgens mij erg goed op weg). Dus volgende tip: focus op wat je hebt mogen ontvangen wat de meesten in hun hele leven nooit ontvangen, in plaats van te focussen op wat je niet meer hebt. Wees dankbaar.

afbeelding van J_V

Beste Jelle, Als ze zou

Beste Jelle,

Als ze zou overleden zijn zou ik misschien eigenaardig genoeg minder moeite hebben om het een plaats te geven, in die zin dat het dan misschien meer zou voelen alsof het een afgesloten verhaal is, alsof we er alles uitgehaald zouden hebben dat erin zat. Dat is nu niet het geval.

Je berichtje is jammer genoeg niet erg opbeurend. Het komt een beetje neer op "probeer van de tijd die je nog rest nog iets moois te maken, maar het beste stuk van je leven heb je nu waarschijnlijk inderdaad gehad, en wees daar dankbaar voor." Tja, dan hoeft het voor mij niet meer...

afbeelding van Jelle

@JV: Doe een hardcore sporttraining

Geef niet te snel op.
Het leven gaat niet in een rechte lijn omhoog of omlaag, het gaat in golven.
En je weet niet wat er op je pad komt.

Negatieve emoties zijn net als moeilijke kinderen: als ze op een negatieve manier om je aandacht vragen kun je ze soms maar beter negeren. Door ze op zo'n moment meer aandacht te geven beloon je ze in hun negativiteit.
Werk aan je focus en concentratie.
Bijvoorbeeld: ik laat hoe ik me voel voor wat het is en ga nu afwassen / koken / muziek maken.
Hoe meer je je verzet tegen je emoties, en hoe meer je conclusies trekt over je emoties, hoe harder ze terugkomen.
Maar train je jezelf erin je emoties te laten liggen, te laten voor wat ze zijn, dan zul je zien dat ze minder macht over je krijgen.
Dat is iets wat na regelmatig doen steeds meer vanzelf gaat, net als fietsen.

Dat is tenminste hoe ik het heb aangepakt, heb er zelf ook jaren over gedaan om eindelijk gelukkig te worden na een relatiebreuk in 2007.
Wat voor mij ook hielp was dat ik op mijn werk echt uitgedaagd werd.
Ik zat vaak onder druk op mijn werk waardoor het makkelijker werd om niet te gaan piekeren over mijn ex of hoe het was afgelopen.
En ik koos ook voor die druk, zorgde ervoor dat ik niet te veel maar ook niet te weinig uitdaging had.
Voor mij hielp het ook om (carriere) doelen te hebben en daarvoor te gaan.
Ik bleef dus kiezen voor loslaten door te blijven kiezen voor uitdaging.

Wat dat betreft is muziek maken en dansen wel leuk, maar hun vrijblijvende karakter maakt dat gedachten nog steeds alle kanten op kunnen gaan.
Dan kun je maar beter een lange koude douche nemen, reken maar dat je dan alleen maar denkt aan hoe koud het is en niet over je ex.
Of op kickboksles gaan, of een hardcore intervaltraining drie keer per week bij een sportschool waar je gedrilld wordt. Daar krijg je bovendien lekker veel endorfines van, dat zijn lichaamseigen stofjes waar je je heerlijk van gaat voelen. Bovendien kun je ook met sporten doelen stellen, en je eigen vooruitgang meemaken. Na een paar weken flinke spierpijn zul je merken dat die vooruitgang sneller gaat dan je denkt, en werkt erg motiverend. Lekker hoor, een uur lang je uitleven op een sporttraining. Zorg er wel voor dat je anderhalf uur van te voren goed en gezond eet (koolhydraten!) want anders zou zelfs een professioneel atleet het niet volhouden.

Met muziek en dansen kun je jezelf ook uitdagen door je op te geven voor een concert of een wedstrijd. Dan moet je wel vooruit gaan.

Hoop dat je vooruit kan met het bovenstaande. Die dingen hebben mij in ieder geval geholpen met (blijven) loslaten. Al die moeilijke jaren waren nodig om wijzer te worden. Uiteindelijk werd mijn geduld beloond met duurzaam gelukkig zijn.

P.S.: Doe alsjeblieft geen gekke dingen maar probeer eerst twee maanden een hardcore sporttraining.

afbeelding van lovely_106

Same here

Weet je, 15 j is lang. Ik respecteer dat en mn verhaal kan niet aan de jouwe tippen. Maar ook ik kan de pijn geen plaats geven na een relatie van 11 maand die voor mij een openbaring was na een relatie van 18j. Contact is ook verbroken en ik mis mijn soulmate zo hard dat ik hem zelfs de pijn zou kunnen vergeven dat hij bij me berokkende. En dan denk ik dat ik niet goed wijs ben. Je laat immers geen vrouw bruusk achter zonder het proberen goed te maken en je prazt er toch med als je weet dat ze miskraam heeft gehad!
Tijd, tijd en nog es tijd. Dat is het enige wat helpt denk ik.
Maar ook ik kan geen relatie meer aan. Geen juiste gevoelens. Take care, je bent niet alleen in deze shit...