Narcisme

afbeelding van chan144

Hallo allemaal
Een paar jaar geleden was ik hier al owv een zeer pijnlijke relatiebreuk. Nu bijna vier jaar later ging het ontzettend goed met me. Ik heb drie jaar tijd genomen om te helen en had mezelf beloofd pas opnieuw in een relatie te stappen als het goed aanvoelde.
Begin dit jaar had ik een date met iemand met wie het zeer goed klikte. Onze eerste date duurde ongeveer 9u, we maakten een natuurwandeling en daarna hebben we in een taverne gepraat tot sluitingstijd.
Een week nadien zagen we elkaar weer en ik voelde vlinders lijk nooit tevoren. Hij bleef die nacht bij mij thuis, we hebben gewoon de hele nacht op de zetel gelegen. Nooit heeft hij iets geprobeerd, we genoten van elkaars gezelschap en rond de middag de volgende dag ging hij naar huis. Ik vond het eerlijk dat hij mijn wens om niet meteen te vrijen respecteerde en merkte dat vlinders stilaan verliefdheid werden.
Nog een week nadien was ik klaar om te vrijen. Hij was zo lief voor me, respecteerde mijn grenzen en begreep mijn angsten, nooit heeft hij zich opgedrongen. Ik merkte wel dat hij al heel vlug de woorden stapelverliefd en houden van in de mond nam, iets wat ik zelf niet deed en waar ik zeer voorzichtig in was. Maar zoals hij me aandacht gaf en steeds verwende , nam ik het voor waar aan.
Hij vertelde me dat zijn ex hem ontzettend had gekwetst en dat hij daardoor vaak onzeker was. Wow, een knappe, lieve man die ook nog eens zijn kwetsbare kant toonde...ik waande me in de hemel.
Niet veel later begon hij subtiel te laten merken dat hij bepaalde dingen niet leuk vond, zoals wanneer ik niet opnam, dan maakte hij zich zorgen. Ik kreeg soms ook het gevoel dat ik werd gestraft als ik iets deed waar hij niet bij was. Met een vriendin afspreken had als gevolg dat ik uren tot een dag lang geen reactie kreeg. Maar hij had ook een zware baan, twee kinderen en dan was hij nog duikinstructeur. Het kon uiteraard dat hij gewoon onbereikbaar was, maar het gevoel dat ik werd gestraft bleef altijd hangen.
De straffen werden geleidelijk aan erger, er vielen scheldnamen en soms werd het contact een paar dagen onthouden. Ik durfde het aan niemand vertellen. Mijn vriendinnen waren zo gelukkig voor me, ik was tot over mijn oren verliefd. Hun dit zeggen zou betekenen dat ze zouden ingrijpen en dat wilde ik niet. Ik wilde deze man op wie ik ongezien verliefd was niet kwijt.
Een maand geleden kreeg ik uit het niets de vraag of ik onbeschermde sex met iemand anders had gehad, want hij symptomen die veel weg hadden van een soa. Ik was verbijsterd, zo gekwetst dat hij dit zelfs maar kon denken. Maar ook nu hield ik in mijn achterhoofd dat zijn ex hem had bedrogen en dat het ergens dus ook logisch was dat hij hier wederom bang voor had. Ik was tenslotte zijn soulmate zei hij altijd. Ik heb hem verzekerd dat ik hem nooit pijn zou kunnen doen, dat ik van hem hield, enz. Ik had hem ook niet bedrogen, ik zou hem zelfs niet onbewust pijn willen doen, zoveel houd ik van hem. Hij ging zich laten testen en bleek chlamydia te hebben. Ik begreep er niets van en heb meteen gezegd dat ik me ook zou laten testen en dat ik alLe mensen met wie ik tijdens mijn laatste jaar vrijgezel zou contacteren. Die vier mensen bleken allen negatief, het kon dus sowieso niet van mij komen en plots zag hij in dat chlamydia jarenlang in het bloed kan zitten zonder symptomen. Mijn uitslag krijg ik morgen pas, dus we besloten dit weekend even apart te zijn om spanningen te vermijden.
Gisteren ging ik even op het marktplein naar de voetbalmatch van de Rode Duivels kijken, ik had nood aan afleiding na twee dagen te bedenken hoe ik de liefde van mijn leven kon overtuigen dat ik hem nooit pijn zou doen. Een paar uur later kreeg ik het bericht dat ik fake was omdat ik me ging amuseren terwijl ik het zogezegd moeilijk had met alles. Hij was wederom onredelijk en ik bleef opnieuw verbouwereerd achter. Ik snap het niet. Ik doe alles voor hem, voor zijn kinderen, ben overduidelijk stapelverliefd. Iedereen ziet het behalve hij precies.
Vandaag ineens is hij weer overtuigd dat ik hem onlangs besmet heb met chlamydia, hij weet dit omdat ik gisteren naar de voetbal ben geweest?!?
Ik heb het hele weekend gelezen, ik weet niet goed waarom, maar iets stuurde me in de richting van narcisme. Is er hier iemand die ervaring heeft met narcisme? Of heb ik gewoon een partner die enorm beschadigd is door een vorige ervaring?
Ik weetniet meer wat ik moet doen. Ik hou zoveel van hem, echt zoveel.
Radeloos.

afbeelding van Mariah

chan

je vriendinnen zouden ingrijpen ?
dus je weet dat het niet klopt hoe hii met je omgaat.

Kies je voor hem of voor jezelf?

afbeelding van chan144

Dat het niet ok is weet ik

Dat het niet ok is weet ik heel goed. Dat zal ik ook niet ontkennen. mijn vraag was vooral: gaat het om een pathologische aandoening of is het een reactie op iets wat hem in een vorige relatie is overkomen?
Want afhankelijk van de antwoorden zijn de opties ntrlk wel heel verschillend eh. Pathologisch: get the hell out!! Trauma vorige relatie : geduld, begrijp, therapie,...

Natuurlijk komen vriendinnen tussen, daarom heb je ze. Dus ik zou hun begrijpen. Ik ben gewoon het type persoon waar mensen opgeven niet in mijn woordenboek staat vrees ik. Is mss naïef en te optimistisch, maar ik kijk gewoon altijd naar mezelf. zou ik meteen opgegeven willen worden omdat buitenstaanders iets zeggen?

afbeelding van chan144

Dank u.

Dank u.

afbeelding van Jelle

Wat bedoel je met "Ik hou van hem"?

Je zegt "Ik houd zoveel van hem".
Er zijn zo veel versies van houden van.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Houd je zo veel van hem, dat je je Ierse cliff ervaring uit je geheugen zou wissen om bij hem te zijn?
  2. Houd je zo veel van hem, dat als hij beide armen zou kwijtraken door ziekte (bijvoorbeeld chlamydia), je 24/7 voor hem zou zorgen, voor de rest van je leven? En nooit op stap zou kunnen met vrienden en vriendinnen? Nooit meer op vakantie? Maar in plaats daarvan meerdere keren per dag zijn poep afvegen omdat hij dat zelf niet kan?
  3. Houd je zo veel van hem, dat je je beide nieren aan hem zou doneren als zijn leven ervan af zou hangen?
  4. Zou jij je zelfstandigheid en levenskracht die je een half jaar geleden hebt teruggewonnen, en waar je zo hard voor hebt gewerkt, opgeven als jullie twee maar samen zouden zijn?

Dus vraag jezelf eens af welke versie van "houden van" jij jegens hem ervaart en wat dat precies betekent.

afbeelding van chan144

Ik snap wat je wil zeggen.

Ik snap wat je wil zeggen. Maar die Ierse ervaring is net de reden dat ik me opnieuw aan een relatie durfde wagen. Ik heb gewoon gewacht tot ik iemand tegenkwam waar ik me veilig bij kon voelen. en dat was hier wel zeker het geval.
De armen en nieren zijn wat drastisch omschreven, maar ook hier begrijp ik uw punt. Maar een gebrek aan armen hoeven toch geen vakantie in de weg te staan?!? Maar nog meer dan dat. Wat voor persoon zou ik zijn als ik iemand zou verlaten owv een handicap? Mijn zus is zwaar gehandicapt , dus ik weet waarover ik spreek. En het idee dat zij aan haar lot zou worden overgelaten of geen liefde zou mogen ontvangen owv een handicap??? Zoiets gaat er bij mij absoluut niet in. Dus dat is al een antwoord op die vraag. Voor mij is liefde onvoorwaardelijk, tenzij er lichamelijk geweld aan te pas komt ntrlk. Maar anders? Of ik geef mijn alles of ik geef niets, er is voor mij geen middenweg hierin. Stel u voor dat iemand zo halfomslachtig voor u zou kiezen?
Ik weet dus heel goed wat ik bedoel met houden van.
Aan mijn herwonnen gevoel is er geen verandering. Ik ben nog altijd mezelf. Het is niet omdat hij moeilijk doet als ik naar een vriendin ga dat ik dat ook ga laten. Dat zijn grenzen waar hij vanaf moet blijven. Daar ben ik echt wel resoluut in hoor.
Maar ondertussen stel ik mezelf de vraag of ik te maken heb met een narcist of met iemand die gewoon zwaar gekwetst is vroeger. Want dat zijn heel verschillende zaken. En aangezien we hier allemaal op een gegeven moment heel hard gekwetst zijn geweest moeten we ons ook die vraag durven/kunnen stellen. Wil ik opgegeven worden om iets waar ik niet om gevraagd heb en wat mijn leven/hart veranderd heeft? Iets waardoor ik onzekerder ben geworden of wantrouwig?
Nu, narcisme is een ander verhaal. maar wat als het in zijn geval om het eerste gaat? Verdient zo iemand, net als wij hier allemaal, niet een kans op liefde, geduld en begrip?
Ik ben ontzettend altruïstisch, dat besef ik wel. Maar hoe snel of traag geef je een persoon op? Een persoon, een mens, iemand met gevoelens. Als je echt van iemand houdt, wanneer weet je of het genoeg is? En is er bij zulke liefde wel een genoeg?

afbeelding van waterman

Hoi Chan144

Citaat:

Ik kreeg soms ook het gevoel dat ik werd gestraft als ik iets deed waar hij niet bij was. Met een vriendin afspreken had als gevolg dat ik uren tot een dag lang geen reactie kreeg.

Jij hebt het gevoel dat hij jou straft als je eigen dingen doet? Lees ik dat hier? Reden om er onmiddellijk een hele grote punt achter te zetten?

Denk heel goed na of jij in deze relatie wel tot je recht kan komen. Of dit een relatie is die jou zal laten opbloeien.
Heel veel sterkte!
Waterman

afbeelding van petals

goede vraag, hoe weet je of

goede vraag, hoe weet je of het iemands eigen trauma is of dat je te maken hebt met een persoon bij wie het dieper zit.
Volgens mij is de allereerste test: heeft iemand er werkelijk besef van dat hij JOU kwetst met deze dingen? Dus niet een oppervlakkig sorry en het dan gewoon weer doen, maar echt besef dat jij hier onderdeel van bent en dat hij zijn eigen trauma niet mag uitwerken op jou? Dit is zijn issue, hoe dan ook. Dus ja je kan zeggen dit is nu een aantal keer gebeurd, ik stel duidelijke grenzen. Maar dan zal er van zijn kant ook een wil moeten zijn om hieraan te werken toch, als hij jou hierin serieus neemt. Gaat hij naar hulp? Heeft hij therapie? Zie jij vooruitgang bij hem, een echte wil om er iets aan te doen? Want dit is zijn probleem en hij maakt het nu jouw probleem. Je schrijft dat jij dan gaat proberen om hem te overtuigen dat jij echt gek op hem bent, maar hoezo zou jij dat moeten 'bewijzen'? Jij bent jezelf en je gaat niet vreemd. Dat hij met angst zit, dat is iets wat hij met zichzelf zal moeten aangaan. Jij kan toch nooit bewijzen dat je niet vreemdgaat, of dat je niet verliefd genoeg zou zijn, dat zit geheel in zijn hoofd.

Ik ben behoorlijk anders in gaan staan sinds ik zelf tot 2x toe een relatie heb gehad met een persoon bij wie ik jouw verhaal heel erg herken. Vooral de eerste ex deed precies hetzelfde: zijn exen waren gek, waren allemaal vreemdgegaan en hij was beschadigd. Zei hij. Dat gaf hem een soort vrijbrief blijkbaar om mij maar gewoon van alles te gaan beschuldigen. Totaal onredelijke beschuldigingen, dat ik vreemd zou gaan, en ik mezelf maar verdedigen. En ik dacht toen net als jij: hij verdient toch een kans? Dat klopt, iedereen verdient een kans of misschien twee maar tot een bepaalde grens, en bescherm ook echt jezelf. In mijn geval werd de jaloezie niet minder, het werd alleen maar erger. Als ik nog maar een facebookfoto van een bos bloemen plaatste, was ik al 'aan het flirten'. Niks kon ik goed doen, en het escaleerde totaal toen ik mijn grenzen ging stellen, hij is nog net niet fysiek gewelddadig geworden. Uiteindelijk zei hij dat hij wel terug zou gaan naar... zijn gekke ex, want plotseling was ik de gekke ex en zij zoveel beter dan ik, op alle gebieden. En het cirkeltje was rond. Nu kon hij vertellen hoe ik de gekke was aan zijn volgende vriendinnen. Wat mij heel erg deed afvragen hoe 'gek' en onbetrouwbaar die eerdere exen dan waren.

Altruïsme en onvoorwaardelijk houden van zijn op zichzelf fantastisch mooie eigenschappen, maar ik heb geleerd er ook heel erg voorzichtig mee te zijn. Er zijn wel degelijk personen 'out there' die er misbruik van maken. Ik zeg niet meteen dat jouw partner er een is, maar wees gewoon heel voorzichtig.

afbeelding van chan144

En dan net vandaag gaat hij

En dan net vandaag gaat hij zijn eigen gedrag benoemen en erkennen. Samen een therapeut gezocht en gebeld om hieraan te werken. Wel samen met mij, zijn keyword is samen.
Na alles wat ik heb gelezen gaat dit volledig tegen de natuur van de narcist in toch? En wederom verward. Ben ik slachtoffer van manipulatie nu of ziet hij oprecht in dat hij verkeerd zit?

afbeelding van petals

dat is in ieder geval een

dat is in ieder geval een heel goed teken lijkt me toch, dat hij er hulp voor gaat zoeken. Zoals ik al zei, de tijd zal het uit moeten wijzen. Een echte narcist lult zich er bij therapie ook gewoon uit hoor, die gaat mee voor de vorm omdat hij het gevoel heeft dat hij jou anders kwijt is, en leert er hooguit van hoe hij anderen nog beter kan manipuleren. Maar als hij echt open staat voor verandering, en dit niet meer bij jou neerlegt maar echt bij zichzelf, dan is dat een goed teken.

Kijk naar gedrag, niet naar woorden. Kijk naar oprechte sorry, en niet 'sorry dat jij je zo voelt' want dat is geen echte sorry. Kijk of jij bij die therapeut ook echt open kan benoemen wat het met jou doet. Kijk goed hoe hij reageert als jij boos op hem bent, mag je dat, boos worden? Hem tegenspreken? Kleine stappen en heel goed observeren.

afbeelding van Jelle

Hoi Chan

Hoi Chan,

chan144 schreef:

maar ook hier begrijp ik uw punt.

Zeg maar gewoon 'gij' hoor.

Het was mijn bedoeling om je breder en nuchterder te laten kijken. Als ik je reactie zo lees, was dat niet eens nodig. Goed zo!

afbeelding van mrpither

Re:

Je kijk op de liefde heeft een hoog hollywood karakter.
Je geeft inderdaad een mens op, en die mens ben je zelf.