Niotendop

afbeelding van Pba1211

Mijn leven en de sommige dagen van Puinruimen

In een notendop

2 jaar geleden uit huis gegaan, gezegd niet langer verder te willen na jaren van vallen,opstaan en weer doorgaan in een huwelijk dat niet lekker liep. Ik zei steeds vaker en vaker "als het je niet aanstaat dan weet je wat je kunt doen"

een 2 tal korte relaties daarna verder een hele fijn vriendin gevonden dei het de moeite waard maakte om alles te evrgeten wat ik achter me had gelaten.....of.....
Ze was en is enorm de moeite waard, maar de valkuilen die ik als zelf bescherming in mn huwelijk had ingebouwd (maar zelf niet herkende) nam ik mee in deze relatie. Invullen Aanames Discussies uiteindelijk hakt ze de knoop door, de druk is te groot geworden, ze geeft aan op t randje van een burnout te balanceren. Dat os een keer eerder gebeurd en dat nooit weer.
Dus einde relatie... toch... we houden van elkaar maar het kan nu ff niet, misscien later wel... als we (in haar beleving ik..) geheeld zijn. Ik ben me inderdaad gaan beseffen nog veel in te halen te hebben, ook van mn be-eindigde huwelijk ( mislukt is het niet vindt ik, er zijn wel degelijk mooie jaren geweest)

Hulp is onderweg op dat gebied..

Maar mn vriendin... boos, gefrustreerd, onmacht, emotioneel gemanipuleerd.... dat zijn dingen die ze voelt.
Dan een reactie van mij op een pst op Facebook, doet haar zeer, mijn uitleg doet er niet toe, ze moet t laten bezinken

Vanaf dat moment maar stilgehouden, Facebookmessenger en Whatsapp maar ff een middag en avond geblokkeerd, nu zat ik er even doorheen, wist ff niet of ik nu had meoten bedenken dat mijn reactie haar had kunnen raken en dus had ik het niet moeten doen...? Of is dit ook wie ik ben, soms even ondoordacht en niet perse kwaad bedoeld, dan moet ze haar reactie even gaan parkeren, over nadenken en mij gaan uitvragen waarom en hoezo...

S'avonds om half 12 telefoon..., heb m maar ff laten gaan, geen zin meer.. slim, niet slim, ik weet t niet meer
Wil het zo graag maar t is zo moeilijk....
Dan een reactie via FB messenger.. "ik begrijp je niet meer..."meer heb ik niet gezien want dan moet ik het bericht openen, als ik dat heb gedaan voel ik me verplicht om te reageren en dat leidt wellicht weer tot verkeerde inzichten.
Dus ergens vandaag lees ik t vast wel... voor nu ik denk dat t iets wordt als... ik heb t gelezen en denk na over je bericht, ik wil er nu niets meer van vinden. Als je dat wel graag wilt dan niet via de app oid....

Pffffff we'll see... ik weet t niet meer... t ene moment ben ik er klaar mee, t andere moment wil ik haar zo graag vastpakken en zeggen "komt goed schatje"

afbeelding van kroegtijger

Ik begrijp je helaas maar al

Ik begrijp je helaas maar al te goed en er is heel veel herkenbaar in je situatie voor me. Ook mijn ex heeft een burnout (in haar geval PTSS) gehad, en dat is toch verdomde moeilijk om te bevatten hoe dat nu precies is als je daar zelf niet mee te maken hebt of hebt gehad. Het ene moment ben je de held, het andere moment de klootzak die alles fout doet, om vervolgens weer de droom-man voor haar te zijn. En dat terwijl je zelf geen flauw idee hebt waarom, hoe of wat precies. Af en toe lijkt het alsof je in een geweldige droom leeft, daarna weer de grootste nachtmerrie en het blijft elkaar maar steeds in heel hoog tempo afwisselen. Ondertussen wordt er wel van jou verwacht dat je het allemaal snapt, allemaal kan volgen en dat je doet wat er van je verwacht wordt.

Je kan er helaas verdomde weinig mee, en het zijn zaken die je niet zelf kan of zelfs ook maar moet willen oplossen. Het is iets dat ze zelf zal moeten doen, en helaas, helaas, daar kan ze jou dan juist niet bij gebruiken. Niet omdat ze niet van je houdt, maar omdat ze niet weet wat ze ermee aan moet. Juist de mensen die het dichtst bij staan, waar je het meest van houdt, zijn ook de mensen die je het meeste pijn doen.

Het enige dat ik je kan adviseren is dat terug kijken op zowel je huwelijk als je latere relatie(Dronken alleen nut heeft als je wilt leren van het verleden om daar in de toekomst je voordeel mee te kunnen doen. Terug kijken om het terug kijken heeft geen zin. Het verleden is iets wat geweest is, wat afgerond is, en wat ook niet meer zal veranderen. Dan kan je daar uren, weken, dagen of maanden je om gaan zitten verzuchten en jezelf mee pijnigen, maar heeft dat ooit iets veranderd eraan? Waarschijnlijk niet. Dan kan je het ook maar beter niet doen. Wat je wel kan doen is ernaar kijken om te zien wat er mis is gegaan, wat jouw rol daarin is geweest, en hoe je dat anders zou hebben aangepakt met de kennis die je nu hebt. Oftewel, stoot je niet 2x aan dezelfde steen, maar leer van je fouten en pas ze toe in de toekomst. Het maken van fouten is geen schande, maar een leerproces dat nooit zal stoppen. Iedereen maakt fouten en dat is ook goed. Het wordt pas een probleem als je vervolgens niets met die informatie doet en dezelfde fouten keer op keer blijft maken.

Ga ook niet proberen om je persoonlijkheid te veranderen; dat is kansloos. Je kan hooguit de scherpe kantjes er wat afhalen, beetje links en beetje rechts bijsturen, maar sommige dingen zijn een echt onderdeel van jezelf. Bedenk dan ook dat ze destijds op je verliefd is geworden vanwege je persoonlijkheid (of het moet om je geld zijn geweest, maar dan ben je dr ook liever kwijt dan rijk natuurlijk Knipoog ) en dus is de noodzaak er in dat opzicht ook niet. Als het dan toch blijkt dat er iets in je persoonlijkheid is dat niet bij haar past, so be it… Je kan een tijd lang je als een ander voordoen, maar je wordt daar niet gelukkiger van en zij wordt daar ook niet gelukkiger van, dus dat moet je ook niet willen. Elkaar accepteren zoals jullie zijn is daarin erg belangrijk en een must voor een goede relatie volgens mij. Niet alleen elkaars kwaliteiten waarderen, maar ook elkaars zwaktes accepteren en elkaar steunen daar waar nodig.

Soms is het heel duidelijk wat er fout ging en wat jouw fout erin was (en maak je geen zorgen, je hebt fouten gemaakt. Net zo goed als dat je ex(en) fouten hebben gemaakt) en is het een makkie om te zien hoe het wel had gemoeten en kan je dat direct ook toepassen. Andere keren is het overduidelijk wat fout was, maar zijn er duizenden manier te vinden om iets fout te doen, en maar een paar manieren om het goed te doen. Je hebt dan waarschijnlijk maar 1 manier van de duizenden gevonden waarop je het fout kan doen, maar de kans dat je daarna direct de juiste manier vindt is natuurlijk minimaal. In die gevallen kun je beter hulp inschakelen om daarin wel de goede weg te vinden. Vergelijk het met een auto (tsja, mannen snappen auto's nu eenmaal beter dan vrouwen Knipoog ). Als je auto het niet doet, kan je van alles gaan proberen natuurlijk. De banden oppompen, ruitenwisselvloeistof bijvullen etc, maar de kans is groot dat daar het probleem niet in zat. Als je dan zelf niet zo heel handig ermee bent is, dan bren je je auto ook naar de garage toe om een monteur ernaar te laten kijken en het probleem te verhelpen. Eventueel verwijst die je dan wel weer door naar carglass als het voorruit stuk blijkt te zijn. Die man heeft ervoor geleerd en waarom zou je dan zelf gaan zitten prutsen met een grote kans dat je meer stuk maakt dan repareert.
Datzelfde principe geldt natuurlijk ook hier. Je kan zelf gaan zitten prutsen om te zien of je de problemen die er liggen kan verhelpen, maar je kan ook een expert inroepen. Dat kan bijvoorbeeld een psycholoog zijn, maar dat kan ook bijvoorbeeld een relatietherapeut zijn als jullie samen eraan willen werken. Het is maar net wat er op dat moment nodig is om de boel weer op orde te krijgen. Het is geen teken van zwakte om hulp in te roepen, maar juist een teken van verstand gebruiken en je eigen beperkingen kennen.
Oftewel: maak het niet moeilijker dan noodzakelijk is!

Nu klinkt dat simpel, maar hoe pas je dat nu in de praktijk toe? In jouw geval zou ik zeggen dat het verstandig is om, zoals je vriendin ook al aangeeft, elkaar ruimte en rust te geven. Dat is wel verdomde moeilijk, dat weet ik maar al te goed (en ik ben er ook niet heel sterk in moet ik eerlijk toegeven), maar het lijkt wel echt de enige oplossing die er ligt. Op het moment spelen emoties en frustraties een heel grote rol, bij zowel jou als bij haar. Daardoor krijg je reactie op reactie op reactie en voor je het weet loopt het allemaal enorm uit de hand en zit je met problemen die niet te overzien zijn. Wat ik ook zou adviseren is om te proberen het grote plaatje voor ogen te houden. Focus je niet op kleine zaken die er niet toe doen, maar focus je op het grote geheel. En ja, af en toe zullen jullie elkaar echt nog wel pijn doen, elkaar kwetsen, maar bedenk dat het voor haar net zo moeilijk en emotioneel is als voor jou. Probeer elkaar daarover ook niets kwalijk te nemen en vergeef elkaar dergelijke misstappen. Het is namelijk niet belangrijk ten opzichte van het grote geheel. En af en toe zal je vast wel weer even die focus verliezen. Probeer jezelf dan weer te herpakken, biedt netjes je excuses aan en leg het even uit, en ga weer verder met elkaar rust geven en ruimte geven. Als je de noodzaak voelt om contact met elkaar op te nemen, denk dan eerst 10x na, stuur eventueel eerst hetgeen je wilt sturen naar jezelf toe en pas de volgende dag naar haar toe nadat je er over hebt na kunnen denken zodat je niet impulsief rare dingen stuurt. Probeer ook zoveel mogelijk geschreven berichten te vermijden, maar doe dat bij voorkeur face-to-face. Dat kan heel veel misverstanden voorkomen omdat je teksten heel vaak op meerdere manieren kan uitleggen. Zelfs telefonisch kan al problemen geven (alhoewel het niet meer zo lekker is als met die ouderwetse telefoons waar je de hoorn er heerlijk op kon smijten… tegenwoordig druk je iemand weg… is toch anders… En met de redail/irritatie-knop maakt het ’t niet beter in dergelijke situaties).

Ga ook zeer zeker niet op eigen houtje beslissingen nemen en doorvoeren zonder de ander erin te kennen. Dat is ook een beetje wat hier in deze post van je naar voren komt. Jij hebt besloten om even geen contact te hebben, je vriendin snapt dat niet (logisch, want hoe moet ze dat nou weten dat jij dat besloten hebt? Je hebt het haar toch ook niet laten weten?) en raakt geïrriteerd. Vervolgens schieten bij jou de emoties en frustraties weer door het dak en het gevolg is weer een kettingreactie die z’n weerga niet kent en alleen maar verliezers kent en geen winnaars. Doorbreek dan de negatieve spiraal, slik het even weg, schuif even je trots en principes aan de kant en haal diep adem en biedt je excuses aan als dat op z’n plek is. Het gaat anders alleen maar van kwaad tot erger.

Als de gemoederen eenmaal bedaard zijn en jullie voor ieder voor zich een helder beeld hebben van wat er nou allemaal aan de hand is, wat er speelt, wat er mis is gegaan maar ook wat er juist goed ging, kun je dan vervolgens ergens een kop koffie gaan drinken en erover praten. Doe dat bij voorkeur op “neutraal terrein”, en niet bij 1 van de 2 thuis of zo. Dat roept vaak toch een soort van weerstand op die de sfeer niet ten goeden komt. Bespreek dan de punten die jullie voor jullie zelf hebben uitgewerkt in de afgelopen periode en respecteer elkaars mening daar ook in!! Laat elkaar uitpraten, hoe pijnlijk sommige mededelingen ook kunnen zijn. Het is namelijk haar mening of jouw mening en die doet er toe, ongeacht wat die mening dan ook mag zijn. Daarna kunnen jullie aan de hand hiervan gaan kijken naar of er oplossingen te vinden zijn voor de problemen die er liggen. De kans is groot dat je maar een heel kort lijstje met problemen overhoudt, en dan is het de vraag wat dat is en welke oplossing daarvoor te vinden is om te zien of er nog muziek in de relatie zit of niet. Geduld is dus het toverwoord hierin, hoe moeilijk dat ook is helaas.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, maar wat er ook uit zal komen, bedenk dat het niet makkelijk zal zijn en tijd zal kosten, maar niets is onmogelijk als jullie alle twee iets willen.

afbeelding van Pba1211

Jeetje Kroegtijger, Top

Jeetje Kroegtijger, Bier

Top hoor, krijg domweg koude rillingen man en ik val toch echt op vrouwen Glimlach Cool

Maar wat fijn dat je op deze openhartige manier reageert en heerlijk ( hoe banaal ook) die eigen ervaring .
En inderdaad , je opent me wel de ogen door te zeggen dat zij niet kan weten dat ik besluit iets niet te willen.
Maar pfffff, wat lastig omdat je eigenlijk wilt dat ze gillend opbelt en vraagt wat je bezielt...

tegelijk de ervaring dat alles tegen me gebruikt wordt, zo voelt het voor mij toch,
arrggghhhgggg communicatie met vrouwen is zoiets als een astronaut op de maan vragen of hij een souvenir kan meenemen voor je vriendin. Ziek

Ik ga maar eens een kleine uitleg opstellen om te ervaren wat daar uit gaat komen.
Super bedankt voor je reactie en inzicht.

afbeelding van kroegtijger

Graag gedaan hoor En een

Graag gedaan hoor Glimlach
En een hele hoop is gewoon een kwestie van er met een afstandje naar proberen te kijken. Als je er middenin zit lukt dat vaak niet weet ik. De theorie is een stuk eenvoudiger dan de praktijk weet ik ook helaas, en ook ik ga van tijd tot tijd wel eens de fout in en laat emoties en frustraties dan gaan.... om er 10 minuten later keihard spijt van te hebben en me dan weer te moeten verontschuldigen bij haar Knipoog Tja, gelukkig heeft ze er begrip voor. Fouten durven toegeven kan je ook ver brengen in dat opzicht.
Overigens is onze hele relatie mis gelopen op communicatie, dus ik weet er inmiddels alles van helaas, en weet inmiddels dan ook precies waar het fout is gelopen, wat er precies mis is gegaan en hoe het anders had gemoeten, maar zie dat haar maar eens aan haar verstand te peuteren nu... Kansloze missie op het moment, maar dat komt vanzelf wel eens een keer.

Alles valt of staat bij communicatie in zo ongeveer alles wat je niet in je eentje doet. Of dat nu je werk is, sporten, of een relatie. Als je niet communiceert of niet duidelijk communiceert (misverstanden dus), wordt het een zooitje en gaan er dingen fout. Je kan dan ook beter te veel dan te weinig vertellen.
Wat het communiceren met vrouwen betreft is het een vak apart inderdaad, maar ook daar is het belangrijk om te blijven praten.

Hou met je uitleg rekening ermee dat je het pas haar kant op gooit op het moment dat zij er klaar voor is. Het heeft geen zin om haar een uitleg te sturen die vervolgens verkeerd wordt opgevat. Wat ik heb gedaan is haar een brief geschreven en die haar gegeven (niet per mail of iets dergelijks, maar echt overhandigd, dicht gevouwen in een envelop) en erbij gezegd dat ze die moet lezen als ze er ook zelf klaar voor is om meer over mij te weten te komen, over hoe ik terug kijk op de relatie. In die brief staat van A tot Z uitgelegd wat ik denk dat er met ons mis is gegaan, hoe ik erin stond, waarom ik deed wat ik deed etc. zodat ze hopelijk dan begrijpt dat ik het allemaal niet kwaad bedoelde, en juist datgene deed dat ik dacht wat goed was (en ook waarom ik dat dacht), en dat ik ook wel inzie dat het misschien niet altijd de handigste manier was. Die brief heb ik haar een maand geleden gegeven, en tot op de dag van vandaag heeft ze die nog niet gelezen. "Geen tijd" is haar uitleg, maar ik denk eerder dat je dat mag vertalen naar "ik ben nog niet zo ver". Geeft dan ook niet, want het heeft anders geen zin.
Die brief heb ik destijds eerst door een vriend van me laten lezen, zodat ik zeker wist dat de boodschap helder was en goed over zou komen. Een emotioneel smeek-verhaal wil je ook niet sturen natuurlijk, maar je wilt ook niet haar kwetsen neem ik aan. Een derde objectief persoon, die er niet emotioneel bij betrokken is, kan dan een uitkomst bieden. En ja, dan moet je wel even met de billen bloot natuurlijk, maar dat is dan maar zo. Denk aan het grotere plaatje. En dan nog blijft het maar afwachten hoe het resultaat van die brief zal vallen, maar dan heb je in ieder geval gedaan wat je kan, ben je duidelijk en eerlijk geweest en kan je jezelf in de spiegel recht aankijken en weet je dat je gehandeld hebt naar eer en geweten.

Heel veel succes ermee in ieder geval, en neem je tijd ervoor!! je hebt geen haast, er is geen deadline of iets dergelijks, dus al doe je 3 weken over je brief totdat je hem perfect vindt, het maakt niet uit als de boodschap maar eerlijk, duidelijk en helder is.

afbeelding van Pba1211

phieuw .... inderdaad . de

phieuw ....Glimlach inderdaad . de communicatie ... een vak apart.

Zoals ik al schreef had in een opwelling ..? een reactie in een "lovequote"gezet op Facebook, niet om haar ermee te willen raken. Sterker nog... puur mijn gevoel ( het ging kort gezegd over het gevoel dat je hebt als je gedumpt bent) enfin, dit las zij dus en daar gaat dan nu weer een dingetje over als "hoe kun je dat nu doen als je weet dat ik dat ook lees en als je weet hoe onzeker ik ben over de en onze toekomst ..etc etc).. tuurlijk... logisch toch.. Grijns ik weet alles wat ze doet in en buiten facebook, heb spionage software op haar laptop verborgen camera's in haar huis, toilet, badkamer en slaapkamer.....pfffff

Enfin

Maar wel (mede nav jouw tip) haar een berichtje gestuurd, omdat je gelijk hebt dat zij niet kan weten dat ik hier even afstand van wilde nemen, hierin aangeven dat ik het lastig vindt een juiste reactie te plaatsen, maar het er graag over wil hebben omdat het haar duidelijk bezighoudt, alleen dat ik dat niet via tekst ga doen en de bal bij haar gelegd om het contact op te nemen. Dat duurde dan ook nog geen 30 min. , ze wil.. nee moet zo schreef ze duidelijkheid hebben en begrijpen waarom ik dit plaatste.....

Gisteravond (omdat ik zo een nice guy ben Glimlach via de app nog een bosje bloemen gestuurd "zodat ze rustig kon slapen":-) ... hmmm dar komt uiteraard geen enkele reactie op... wat dacht ik dan ook wel niet hihihi... t is een vrouw (van Venus tenslotte...)

Dus nu maar even naar de tekentafel om mijn gesprek voor vanavond voor te bereiden. Want ik wil graag proberen te achterhalen waarom ze hier zo heftig op reageert, wat voelt ze dan op dat moment en waar komt dat gevoel dan weg.
Maar vooralsnog heb ik me wel voorgenomen ook geen lammetje te willen zijn die voor de zoveelste keer te horen krijgt dat
het allemaal aan mij ligt. Dat ik fouten heb gemaakt etc etc.. ja dat heb ik, maar niet mt kwade bedoelingen etc etc

Alleen moet ik even bedenken hoe dit gebracht gaat worden , het zal zonder twijfel emotioneel worden daar t haar nogal heeft geraakt blijkbaar. En voor hetzelfde geld heeft ze haar "duidelijkheid"en zegt ze mij voorlopig niet weer te wilen zien.. ook dat kan maar zo gebeuren bedacht ik mij.

Weet je ...en dat is wel iets wat ik inmiddels heb geleerd (het was mijn grootste valkuiil...) ik ga niet 10 scenario's bedenken hoe het zou kunnen gaan, dat wordt een gekkenbende in mn hoofd en het gaat toch nooit op die manier.
Ik stap er ongenuanceerd in, heb geen verborgen agenda, ben open en eerlijk geweest geen verkeerde bedoelingen gehad etc etc.. als dat niet geloofd gaat worden..jammer maar dan moet ze eerst even diep naar binnen gaan kijken en dan misschien mij opnieuw benaderen. Maar eerst ga ik proberen haar angst en onzekerheid wat te sussen...

If it's ment to be, it wil be...

thx again Uitroepteken

afbeelding van kroegtijger

Ik denk dat je er goed aan

Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan om haar aan te geven dat je even afstand wilt nemen en dat je de bal bij haar neer hebt gelegd om het moment te bepalen om het erover te hebben. Heb je in je bericht ook aangegeven waarom je afstand wilt nemen? Want dat maakt het voor haar begrijpelijker. Dit kan je eventueel in je gesprek met haar ook aangeven.
Je berichtje die je daarna nog hebt gestuurd met het virtuele bosje bloemen is volgens mij heel goed bedoeld hoor, maar ik kan me voorstellen dat het voor haar nogal gemengde gevoelens oproept. Aan de ene kant zeg je afstand te willen nemen, en aan de andere kant neem je dan contact op en zeg je "maak je geen zorgen en ga maar rustig slapen". Dat conflicteert nogal met elkaar lijkt me, en daarom zal je wel geen reactie krijgen, want "je wilde toch afstand? Dan kan je dat krijgen" is dan al snel de redenatie.

Hecht bij je gesprek niet te veel waarde aan de recente gebeurtenissen. Zoals ik al eerder aangaf zitten de emoties bij jou zo te lezen behoorlijk hoog, en dat zal bij haar niet anders zijn (zo niet nog veel hoger) en dan doen mensen wel eens rare dingen. Ik kan een boek vol schrijven over de rare fratsen die ik uit heb weten te halen in een emotionele bui, maar ik geloof dat het bij jou en bij haar niet anders zal zijn. In die situaties lijkt het wel alsof alles wat je doet, zegt, probeert etc altijd verkeerd wordt uitgelegd. Probeer dat ook bij haar duidelijk te maken, maar sla er niet in door en probeer het kosten wat 't kost bij haar door de strot heen te duwen. Dat roept alleen maar weerstand op en helpt je eerder verder van huis af.

Wat betreft de vragen waar je mee zit met betrekking tot haar heftige reactie op Facebook denk ik dat je het jezelf wat te moeilijk aan het maken bent. Zoals ik al hierboven schreef zitten de emoties hoog, en dan wordt er aan elk woord dat je zegt of schrijft of zelfs wat je juist niet zegt of schrijft enorme waardes gehecht. Dat is denk ik dan ook de reden dat ze zo heftig reageert. Je kan het even aanstippen, maar focus je er niet op want het doet er eigenlijk toch allemaal niet zo veel toe? Hou je focus op het grote geheel. Want waar wil je nu naartoe uiteindelijk?? Wil je met haar samen zijn? of wil je dat juist niet? Schep daar eerst eens duidelijkheid in voor zowel jezelf maar ook voor haar. Duidelijkheid geeft rust. Iedereen weet dan waar hij / zij aan toe is, en kan op basis daarvan weer verder gaan met het leven, of dat nu samen of alleen is. Juist het onduidelijke maakt het onrustig, want de standaard reflex is dan om enorm hard je best te gaan doen om hetgeen wat je wilt te gaan bereiken. Zij wil voor zover ik van je begrijp duidelijk dat het niet over is, maar dat er een toekomst voor jullie gaat komen. Als ik je verhaal zo lees geloof ik ook wel dat jij dat ook wilt.

Als jullie nu eerst eens daar naar elkaar toe duidelijk in zijn, en zorgen dat jullie naar hetzelfde doel toe gaan werken, dan maakt dat al meteen dat een hele hoop van de spanningen weg zal gaan vallen. Zij is als ik het zo lees enorm onzeker over of het wel goed gaat komen, en jij lijkt daar toch iets anders in te staan en hebt er wel vertrouwen in (of zie ik het verkeerd?). Oftewel, jullie hebben hetzelfde doel, maar hebben geen idee hoe je dat doel moet gaan bereiken. De een wil het linksom, de ander wil het rechtsom, maar samen via dezelfde weg lijkt niet te lukken op het moment. Dan is eigenlijk alleen nog maar de vraag hoe jullie bij dat doel gaan uitkomen samen. Richt daar je gesprek dan ook op. Als je denkt dat jullie dat ieder voor zich moeten doen, geef dat dan ook aan en motiveer ook waarom je dat denkt. Dat maakt het een stuk overzichtelijker voor haar en daarmee dus ook weer voor jou makkelijker. Als jullie dat wel samen willen doen, dan kan je bijvoorbeeld ook relatie-therapie overwegen (dat kan uberhaupt; ook als jullie individueel er naartoe willen werken)