Spam; site-onderhoud

afbeelding van Admin

Vanwege grote hoeveelheden spam is de site anderhalf week geleden in onderhoudsmodus gegaan. Alle spam heb ik verwijderd, maar natuurlijk was (en is) het ook zaak te bezien hoe voorkomen kan worden dat opnieuw zo'n enorme hoeveelheid spam op de site terechtkomt.

Al een poosje was ik niet meer in het technische gedeelte van de site gedoken, wat ik nu wel heb gedaan. Ldvd.nl draait op een open source contentmanagementsysteem (met andere woorden: de website heb ik niet zelf geprogrammeerd) en gebleken is dat de versie die ldvd.nl gebruikt, inmiddels verouderd is. Een upgrade naar een nieuwe versie is noodzakelijk. Mogelijk houdt dat verband met de grote hoeveelheid spam.

Los van de spam is het natuurlijk ook goed de site met de tijd mee te laten gaan. Ik heb derhalve getracht de site in de afgelopen anderhalve week te upgraden, maar vooralsnog is dit niet gelukt. Omdat de site al een langere tijd plat lag, heb ik er voor nu voor gekozen de site weer online te zetten, terwijl ik achter de schermen door zal gaan met het upgradeproces. Het is echter niet duidelijk wanneer dit zal zijn afgerond. Mogelijk zal de site daardoor af en toe nog af en aan in onderhoudsmodus gaan.

Voor nu heb ik tegen de spam wat extra maatregelen getroffen die hopelijk voor de korte termijn afdoende zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan kan het goed zijn dat de site in onderhoudsmodus gaat totdat het probleem definitief is opgelost.

Ondertussen speelt naast de upgrade nog het plan (dat er al langer ligt) de site geheel te vernieuwen, in die zin, dat ik de site zelf from scratch wil trachten op te bouwen, zodat ik precies weet wat alles doet en onderhoud en aanpassingen gemakkelijker worden. Een gloednieuw ontwerp daarvoor ligt al een poosje klaar, maar het bouwen van zo'n site kost een hoop tijd, dus het kan heel goed zijn dat dit iets is voor (veel) verder in de toekomst en dat eerst een upgrade van het CMS de aangewezen weg is.

In ieder geval is lvd.nl voorlopig weer beschikbaar, zij het nog in de oude vorm, met wat extra beschermingsmaatregelen.