This is it

afbeelding van Moerbei

Als ik de verhalen hier lees prijs ik me nog wel eens gelukkig. Ruim een jaar geleden maakte mijn ex het uit. Hij zou me om 11 uur ophalen om samen naar een rommelmarkt te gaan maar toen hij voor mijn deur stond wist ik al dat we daar niet meer zouden geraken.
Toen hij het vertelde werd ik hysterisch, heb als een klein kind zitten janken, met grote ogen vragend: 'maar hou je dan niet meer van me?'...waarop hij, huilend, zei...'ja...maar kennelijk niet genoeg'.
Ik trok zijn sleutel van mijn bos en schoof die in een dramatisch gebaar naar hem toe waarna hij me een kus gaf en me volledig hysterisch half op de grond achterliet.

Gelukkig dacht ik al heel snel...zo gaat het niet eindigen...als fullblown Grieks drama...
Een uur later stond ik voor zijn deur...hij deed met een betraand gezicht de deur open en ik zei alleen maar 'heb je bier koud?'.
We hebben die hele middag dicht tegen elkaar aan onze tranen zitten wegpinken. Heb die nacht ook nog in zijn armen geslapen, af en toe overvallen door een huilbui, en herinner me de pijn die zijn woorden bij mij teweeg brachten...zo liggend in zijn armen...'ik wil deze relatie afsluiten'.

Het kan me nog steeds verdriet doen. Niet zozeer omdat ik denk dat hij 'de ware' was, maar hij was 'mijn mens'. En ik hield van mijn mens. En ik wilde niet stoppen met houden van mijn mens. Loslaten was niet mijn kracht.

Nu, in retrospect, denk ik dat er veel meer speelde. Ik begreep niet waarom zo'n korte relatie (4 maanden) me zo dusdanig van het pad kon brengen. Ik was weken in paniek. Ik was maanden intens verdrietig. Ik ben een jaar gehecht gebleven.

Ik begin nu pas de laagjes wat af te pellen. Bijna vier jaar terug overleed mijn man & grote liefde. Dit was een harmonieuze relatie die vrijwel vanzelf verliep. En een intense hechting die voor beiden nooit zwaar aanvoelde, maar juist lichtheid in ons leven bracht. En ineens was hij weg.
Nooit heb ik enig besef gehad van hoe ongelukkig je je kan voelen, hoe diep een mens kan gaan - kruipend door de krochten van de hel.

Een lang proces van loslaten, acceptatie en uiteindelijk vond ik wat deuren naar buiten. Ik accepteerde dat hij er niet meer was en nooit meer zou terugkomen. Maar ik accepteerde niet dat ik alle dromen die ik samen met mijn man had kwijt was.

En toen kwam ik ex tegen. En ex liet mij vrijwel direct binnen en presenteerde mij alle dromen op een dienblad.

Natuurlijk greep ik dat met beide handen aan. Zo hard dat ik het verstikte. Zo hard dat de angst om het opnieuw te verliezen alle groei kortwiekte.
Ik kwam van zo diep dat ik ook veel troost in de relatie zocht. Een pilaar nodig had om tegenaan te staan.
Pas na enige tijd ontdekkend dat ex daarvoor niet sterk genoeg was. Bij leunen ging hij om.
De relatie kenmerkte zich door intensiteit, liefde, maar ook zwaarte en begrenzing.

Mijn liefdesverdriet daarna was niet alleen gericht op ex. Het was het wederom verliezen van mijn dromen. Het was het teruggeworpen worden naar die hel waar ik zo'n moeite voor had gedaan om eruit te komen. Het was een verlies teveel en te snel. Het was het inwisselen van rouw voor liefdesverdriet, rouwen was te zwaar, ldvd was te behappen.
Het was te vroeg geweest voor een relatie - ik vergeleek ex met mijn man en daarin kreeg hij geen eerlijke kans. Ik had mezelf nog niet voldoende teruggevonden, ik stond niet in mijn kracht toen ik hem ontmoette.
Ik realiseer me nu ook dat processen door elkaar gingen lopen.
Na de breuk met mijn ex kon ik het 'no contact' niet behappen omdat ik me zorgen maakte over hem, wilde weten dat het goed met hem was.
Ook vond ik het heel moeilijk te verteren dat mijn overleden partner niet weg wilde maar moest en mijn ex, ondanks van me te houden, niet weg moest maar wilde.

Ik begrijp het nu beter.

Ex kreeg nogal een verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid voor mijn geluk.
En die mag je aan niemand geven, die verantwoordelijkheid. Die is voor jezelf. Die weegt voor een ander tonnen zwaar.

Gisteren, tijdens de lunch met een aantal lotgenoten, zei één van die meiden iets wat bij me binnendrong.
We hoorden elkaar zeggen...'we komen er wel'....'we gaan weer echt leven'...'we zijn op weg naar een nieuw leven' waarop die vriendin zei:

'We zijn er al'
'This is it'
'Dit is ons nieuwe leven'
'De toekomst is onbekend, dit is de enige realiteit, dit is ons nieuwe leven, zelfs als het af en toe niet te harden is.'

And it hit me...

We zijn er al!!!!

We zijn niet vertrekkende, we zijn exact waar we moeten zijn. Nu. Vandaag.

Het is vallen en opstaan maar alles kan zorgen voor groei.

Mijn levensmotto, mij een paar jaar geleden meegegeven: 'Geluk en verdriet kunnen in hetzelfde huis wonen' geeft mij ongelofelijk veel steun.

Geluk en verdriet kúnnen in hetzelfde huis wonen, kúnnen in hetzelfde lichaam wonen.
Ik zal hem zelfs stelliger brengen...geluk en verdriet wonen in dit huis en dat is ok, helemaal ok.
Dat is mijn leven.

Ex ben ik dankbaar voor zijn beautiful goodbye. Als ik hem na vandaag nooit meer spreek dan zal een van zijn laatste zinnen aan de telefoon richting mij zijn 'je zult mij altijd dierbaar blijven'.
En dat is goed zo. Het boek mag dicht. Hij was mijn mens, hij is mijn mens en daarom durf ik hem los te laten en het mooiste toe te wensen. Omdat onze mensen toch wel aan ons verbonden blijven, zelfs als ze er niet meer zijn, zelfs als ze deze aarde verlaten hebben.

Ik ben nog steeds zoekend en vind daarin steeds meer mogelijkheden en ondersteuningen.
Zoekend naar de weg waar ik weer iets lichtvoetiger mag huppelen. Zoekend naar plezier. Zoekend naar meer kracht. Zoekend naar herstel. Zoekend naar liefde. Zoekend naar mezelf. Zoekend naar ruimte. Zoekend naar geborgenheid. Zoekend naar innerlijke rust. Zoekend naar nu eens een wat makkelijkere weg naar mijn volgende kruispunt.

Maar onderwijl ik zoek leef ik. Ik accepteer alle gebeurtenissen, verdriet en geluk, omdat ze onderdeel zijn van mijn waardevolle, grandiose & complete leven, mijn realiteit, mijn levenspad.

This is it.

Ik ben er al.

afbeelding van Binas

Mooi.

Mooi om zo samengevat het proces te lezen waar je doorheen bent gegaan. Nu opent zich weer een nieuwe deur, this is it inderdaad. Vanaf hier en nu verder gaan en bouwen aan je toekomst. Bouwen aan evenwichtigheid van jou als jouw eigen mens.

Veel succes, geluk en wijsheid die er op je pad mag komen!

Binas

afbeelding van Jans1

Wow... ik ben er even stil

Wow... ik ben er even stil van... dat heb je mooi verwoord. Tranen schieten in mn ogen bij het lezen van je blog. Fijn dat je nu alles helderder ziet. Ga zo door! Het geeft mij ook inzicht dat het steeds rooskleuriger wordt maar dat je zelf er aan bij moet dragen!!!

afbeelding van Wende

Mooi!!! Het raakt me omdat je

Mooi!!!

Het raakt me omdat je zo mooi beschrijft dat je liefdevol afscheid hebt kunnen nemen! En dat je slimme vriendin jullie even stil heeft gezet in het leven nu...

Ken je het boek Fuck it!?
De rode draad daarin is ook dat het om nu draait, nu genieten en nu dingen doen waar je blijer van wordt!

Bedankt voor je blog, geeft mij nu al een blij gevoel Glimlach

afbeelding van vlindertje59

@Moerbei

Lieverd wat een mooie blog.
Als ik dit nu lees, zou dat misschien bij mij ook gespeeld hebben? Mijn man is natuurlijk ook overleden zoals je weet. Maar zou ik mijn ex misschien ook te krampachtig hebben willen houden en hem hebben verstikt omdat ik bang was hem ook te verliezen??? Ik heb het wel eens opgezocht en ik kwam tegen dat ik verlatingsangst heb. Ik heb ook ook dingen (onbewust) gedaan die hem misschien benauwde. Maar het erge is ik was me daar totaal niet van bewust dat ik zo was. Ik ben daar pas later achter gekomen toen het te laat was pfff. Ik was soms nogal onzeker en vroeg vaak bevestiging. Vroeg vaak "hou je nog van me?" En dan zei hij altijd "Ja natuurlijk, dat weet je toch?" Soms wilde hij weleens een avondje met mensen die hij voor mij al kende op stap en ik liet hem dan ook duidelijk merken dat ik daar van baalde, gewoon weg omdat ik bang was dat hij iemand anders tegen zou komen, terwijl hij zei dat ik me nooit zorgen hoef te maken omdat hij van mij houdt (inmiddels hield) en mij nooit zou bedonderen, omdat hij dat zelf had meegemaakt. Hij zei altijd, "ik zal mijn vrouw never nooit bedonderen" Maar als hij dan weg was was ik zo nerveus en kon ik de slaap niet eens vatten pff. Hij heeft me zo vaak gezegd dat ik niet onzeker hoef te zijn omdat ik een geweldig mooie, lieve, lekkere, ontzettend goede vrouw was. Maar toch .... pffff. Hij gaf me wel eens aan dat hoe ik soms deed hem erg benauwde. En ik probeerde het ook elke keer weer om anders te doen maar gvd! het lukte gewoon niet. Ik hield zo veel van deze man en wilde hem gewoon niet kwijt. Ik wilde zo graag oud met hem worden. Pas toen het uit was ben ik dingen gaan zoeken op internet en toen kwam ik terecht op Verlatingsangst. Dat kun je krijgen door het verlies van een dierbare en door bijv. een jeugd gehad hebben zonder liefde. En precies die 2 dingen spelen er bij mij.
Ik weet nu voor mezelf dat ik zoals ik nu denk nooit meer een relatie aan wil gaan, omdat ik gewoon de pijn niet meer aan kan als het weer uit zal raken. Maar mocht er in de toekomst toch iemand op mijn pad komen dat weet ik dat ik het echt heel anders zal gaan doen. Ik heb van mijn "fouten"geleerd.
Ik kreeg van de week nog een heel lief mailtje van mijn ex waarin hij schreef dat hij tot het aller laatst ontzettend veel van me gehouden heeft maar door zijn problemen (want die had hij) en mijn onzekerheid alles is misgegaan en dat hij het ontzettend jammer vindt dat het zo gelopen is. Hij wil dat ik mijn leven weer ga oppakken en dat alles goed met me komt omdat ik dat heel erg verdien, schreef hij. Hij zei ook dat er altijd een plekje in zijn hart zal zijn waar ik in blijf zitten. Toen ik dat las liepen de tranen over mijn gezicht en ik heb hem een mailtje teruggestuurd en hem bedankt voor zijn lieve openhartige mail en hem ook het allerbeste toegewenst.
Nou, dit moest een reactie op Moerbei worden, maar meis, je maakte iets los in me. Sorry. Verdrietig( Verdrietig(

Veel liefs
Vlinder
Knuffel

afbeelding van Stijntje22

Hee Vlindertje! Snap dat jij

Hee Vlindertje! Snap dat jij ook geraakt bent door het blog van Moerbei, jullie situaties leken best wel op elkaar. Wat goed dat je het nu op een betere manier hebt kunnen afsluiten. Wens jou ook veel sterkte en geluk met het proces!

X Stijntje

afbeelding van Moerbei

Vlindertje wat heerlijk dat

Vlindertje wat heerlijk dat jullie die mailwisseling hebben gehad!!!! Dat is toch een veel mooiere afsluiting?!!
En ja, ik denk dat we wel wat 'beschadigd' een nieuwe relatie in zijn gegaan...maar weet je...zolang er adem is is er leven en zolang er leven is is er hoop op geluk en liefde, in al zijn vormen!!!

afbeelding van vlindertje59

@Moerbei

Je maakt me aan het Verdrietig( lieverd, wat een muts ben ik he pfff,
Ik merk gewoon nu dat ik nog niet helemaal los ben van hem. Verdorrie het had zo mooi kunnen zijn allemaal. We hadden allebei de intentie om oud te willen worden samen en nu is het mislukt Verdrietig

Knuffel

afbeelding van Moerbei

Mij sterkt het geloof dat

Mij sterkt het geloof dat dingen gaan zoals ze moeten gaan. En het dus helemaal niet mislukt is, maar juist gelukt.
Het is een mindset Vlindertje. Als het 'ment to be' was dan was hij terug gekomen voor een herkansing. Probeer het te laten gaan. De toekomst is ongeschreven maar je kunt die pas ingaan als je vanuit het verleden durft te vertrekken. Zolang je naar achteren kijkt ga je niet vooruit. Veel clichès, I know, maar zo is het wel... Jij en ik vooral zouden moeten weten hoe waardevol ons leven is en dat het geleefd moet worden!
Mijn man zei altijd, schouders recht, tieten vooruit en gáán! Knipoog
En dat ga ik doen ook!!! Glimlach

afbeelding van vlindertje59

@Moerbei

Je had een wijze man lieverd want ja hij heeft natuurlijk gelijk gehad. Ik zal het gaan proberen. Ik heb gelukkig ieder geval een heel leuk iets meegemaakt deze week. IK HEB EEN BAAN!!!!!! en wat ben ik daar ontzettend blij mee. Ik was al vanaf juni bezig met alleen maar solliciteren en alleen maar afwijzingen natuurlijk en daar werd ik ook moedeloos van. Maar!!! van de week een sollicitatie gesprek gehad en ik ben aangenomen!!!!! joepie!!! en ja dat is natuurlijke een hele opluchting. Ik ben heel blij!! Party Party

afbeelding van Moerbei

Zie je wel!!! Good things

Zie je wel!!! Good things coming your way!!! Zo'n mail van je ex en een nieuwe baan in zo'n korte periode! Klinkt mij als een goede energie golf! Proficiat!!!!

afbeelding van vlindertje59

@Moerbei

Dank je wel

Knuffel

afbeelding van Stijntje22

Wat een indrukwekkende blog

Wat een indrukwekkende blog Moerbei. Kreeg er kippevel van...
Wat een inzicht voor jou, en daarmee ook veel anderen die dit lezen denk ik. Ik wens je alle geluk van de wereld!

X Stijntje

afbeelding van sara-a

hoii wat een indrukwekkend

hoii

wat een indrukwekkend verhaal en gevoel.
heftige emoties! En wat mooi wat je beseft en voelt

ik wens je zoveel geluk.en blijdschap.toe
liefs Sara