Verdwaald in de jungle

afbeelding van kitty78

Je kunt alleen het genot van de liefde ervaren als je het genot van alleenzijn kent, want alleen dan bezit je iets dat je met anderen kunt delen. Want anders is er sprake van twee bedelaars die wanneer ze elkaar ontmoeten zich aan elkaar vastklampen, en niet gelukkig worden. Zij bezorgen elkaar een hoop ellende doordat elk van hen hoopt -- en tevergeefs hoopt: `Die ander kan me geven wat ik mis.' De ander hoopt hetzelfde. Ze kunnen elkaar niet geven wat ze missen. Ze zijn allebei blind, ze kunnen elkaar niet helpen.

Er is een verhaal over een jager die verdwaald was in het oerwoud. Drie dagen lang kon hij niemand vinden die hij de juiste weg kon vragen en hij werd daar steeds angstiger van. Drie dagen zonder iets te eten en drie dagen van aanhoudende angst voor wilde dieren! Drie dagen lang kon hij niet slapen; hij bleef in een boom zitten uit angst dat hij zou worden aangevallen. Er waren slangen, er waren leeuwen, er waren wilde dieren.

Na drie dagen, op de vierde dag vroeg in de morgen, zag hij een man onder een boom zitten. Je kunt je voorstellen hoe blij hij was. Hij rende naar de man toe, omhelsde hem en zei: `Wat ben ik blij!' En de andere man omhelsde hem en beiden waren immens gelukkig. Toen stelden ze elkaar de vraag: `Waarom ben jij zo opgetogen?' De een zei: `Ik was verdwaald en ik hoopte iemand tegen te komen.' En de ander zei: `Ik ben ook verdwaald en ik hoop ook iemand tegen te komen. Maar als we allebei verdwaald zijn, is onze opgetogenheid absurd. Nu zijn we immers samen verdwaald.'

Dat is wat gebeurt: jij bent eenzaam, de ander is eenzaam en nu komen jullie elkaar tegen. Eerst de wittebroodsweken: die opgetogenheid omdat je de ander hebt gevonden, nu zul je niet meer eenzaam zijn. Maar binnen drie dagen, of als je intelligent bent binnen drie uur?¢‚Ǩ¬¶ het hangt er vanaf hoe intelligent je bent. Als je dom bent, heb je meer tijd nodig omdat je er niets van leert; een intelligent iemand daarentegen heeft het al na drie minuten bekeken?¢‚Ǩ¬¶ `Wat proberen we te bereiken? Het heeft geen kans van slagen. De ander is net zo eenzaam als ik. Nu gaan we samenleven, twee eenzaamheden tezamen. Twee wonden kunnen elkaar niet helpen genezen.

We maken deel uit van elkaar -- niemand is een eiland. Wij behoren tot een onzichtbaar maar oneindig continent. Grenzeloos is ons bestaan. Maar die ondervinding is alleen weggelegd voor mensen die zichzelf verwerkelijken, die zichzelf zo kunnen liefhebben dat ze hun ogen kunnen sluiten en alleen kunnen zijn en dat in de grootste gelukzaligheid.

Liefde is delen. Maar voordat je iets kunt delen, moet je het hebben!

(uit Osho zen transformatie tarot)

afbeelding van Lauren

Heel mooi Kitty!! Het zijn

Heel mooi Kitty!! Het zijn belangrijke vragen die ik mezelf nu vraag....echt heel mooi en zeker waar!!

afbeelding van Broem

Heel herkenbaar inderdaad,

Heel herkenbaar inderdaad, zeker ook voor mijn geschiedenis, heel hard op zoek zijn naar iets, heel hard het doel najagen, maar dan niet inzien wat er gebeurt als je er eenmaal bent.. een wijze les..

afbeelding van Ikke78

Osho Zen ja, ik ken het

Osho Zen ja, ik ken het verhaal ergens van internet... Erg mooi, en ook oh zo waar.....
Als je deze wijsheid in je hebt, en ook kunt uitdragen, dat zal pas echte liefde zijn denk je niet?

afbeelding van Ron038

Heb het een paar keer

Heb het een paar keer doorgelezen Kitty, maar wat een mooi stukje.
Ook een goede les, een stukje wijsheid.
Bedankt dat je dit wilde delen met ons.

Ron
x

Er is geen weg terug, je moet er verder doorheen!

afbeelding van kitty78

het is een mooi verhaal.. en

het is een mooi verhaal.. en als ik het lees ben ik het ook helemaal mee eens.. snap ik wat er bedoeld wordt..

maarja, in de praktijk is het vaak minder makkelijk toe te passen..
ach, hoe vaker je zulke wijsheden leest.. dan blijft t vast ooit wel eens hangen Glimlach

(ps: hebben jullie t verhaal van de ring ook gelezen? Knipoog )

Happiness is the best revenge

afbeelding van Joost

Het verhaal van de ring ken

Het verhaal van de ring ken ik niet, maar als ie net zoveel wijsheid bevat als dit verhaal wacht ik met belangstelling af...

afbeelding van Cornelia

Ha die Joost!

Niks beters te doen?
Het verhaal van de ring staat op Kitty's blog en is ook heel mooi.
C.

afbeelding van Joost

De uitspraak ken ik, het

De uitspraak ken ik, het verhaal in de hoedanigheid van de ring kende ik nog niet. Thanx.