Vervreemding

afbeelding van Unremedied

Wat is het eigenlijk een raar concept. Liefde. Ik vraag me af in hoeverre dit concept eigenlijk uberhaupt te definieren is. Je hebt een hoop mensen die het woord 'liefde' in totaal verschillende situaties in de mond nemen en toetsen aan het gevoel van iemand anders is onmogelijk. Wanneer concludeer je bij jezelf: 'dit is liefde'? Wanneer concludeer je dat je van iemand houdt? En wat voor oorzaak en implicaties heeft dat?

Persoonlijk vind ik het nog altijd moeilijk te grijpen. Dik vijf jaar ben ik met een meisje samengeweest, dat ik het overgrote gedeelte van die tijd gezien heb als degene met wie ik samen zou blijven, een toekomst zou opbouwen, kinderen zou krijgen. Ik hield van haar. Dat label heb ik er ook opgeplakt en er is nog geen moment geweest dat ik ook maar een beetje geneigd ben geweest om dat te corrigeren. En zij hield volgens mij net zo goed van mij. Ze gaf me er alle reden toe om dat te geloven en ik heb er eerlijk gezegd ook nooit aan getwijfeld of dat wel het geval was.

Ik hoef maar even terug te kijken. Legio dingen die ik kan opnoemen waaruit ik de conclusie kan trekken dat zij van mij hield. 'Ons wereldje', bijvoorbeeld. Alle insiders-dingen die wij hadden. Het vertrouwen dat wij in elkaar stelden. De tedere manier waarop we met elkaar omgingen, maar misschien ook wel de felheid van de ruzies die we soms hadden, waaruit bleek hoe belangrijk we het allebei vonden dat we elkaar begrepen, konden begrijpen, konden steunen - of op z'n minst lief bleven vinden. Kleine dingetjes, zoals dat ze ondanks mijn soms gigantische ochtendhumeur in een periode dat het al niet zo goed meer ging, een kop koffie voor me zette als ik uit bed kwam en me maar m'n gang liet gaan. De wilskracht die ze heeft getoond om dingen die moeilijk waren, toch aan te pakken, te veranderen. Het samen bouwen aan een toekomst, het elkaar stimuleren en enthousiasmeren...

Mja, het is niet zo zinvol om dat allemaal te gaan reproduceren. Ik zou aan een blogje niet genoeg hebben en eerlijk is eerlijk, terugkijken heb ik in het verleden in mijn blogs al heel veel gedaan. Het terugkijken dat schijnbaar uiteindelijk ervoor zou moeten zorgen dat er een glimlach op je gezicht verschijnt vanwege fijne herinneringen. Het heeft een poos geduurd voordat ik dat pijnloos kon. Nu lukt het vaak wel, maar nog steeds is dat niet helemaal ongecompliceerd.

Mijn laatste blog hier heb ik geschreven kort nadat ik mijn laatste ontmoeting met haar had, begin dit jaar. Onze relatie was begin 2006 uitgegaan, waarna een roerige tijd volgde. Na een aantal maanden was er geen noodzaak meer voor contact en daarmee ging het contact verloren. Ik nam geen contact op omdat ik de ene keer dacht dat ze dat het liefste wilde, dat ik mij slechts zou opdringen, dat ik als een irritant persoon haar geschiedenis in zou gaan. De andere keer niet omdat ik bang was, simpelweg omdat het me allemaal zoveel deed dat ik niet wist of ik het resultaat dat het voort zou brengen, aan zou kunnen. Zwak, natuurlijk, maar niettemin realiteit. Wat bij haar de redenen zijn weet ik tot op de dag van vandaag niet, maar mijn vermoeden is dat ze rationeel gedacht heeft dat het over en uit was en dat ze verder moest en dat contact met mij daar niet bij zou gaan helpen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat zij er ook heel veel moeite mee heeft gehad, maar dat dit haar manier was om daarmee om te gaan.

Vrede kon ik echter niet krijgen met de situatie. Ik was ook onevaren op dit vlak. Wist ik veel dat het zo lang bij me door kon sudderen, dat het voor zoveel problemen in mijn geest zou kunnen zorgen. Wist ik veel dat je aan een op zich zonder nare gebeurtenissen, zonder ruzie, zonder ontrouw of wat dan ook verlopen relatiebreuk een gecompliceerd rouwproces kon overhouden? Da's wat klinisch gesteld, maar wel waar het uiteindelijk op neergekomen is. Dan ben je nogal geneigd om, als je alle andere mogelijkheden vruchteloos hebt beproefd, te proberen de laatste mogelijkheid om verder te komen aan te grijpen, en dat is toch contact zoeken.

Sommige mensen begrijpen dat niet. Vinden kort gezegd dat als iemand (ook al is het impliciet) aangeeft geen contact te willen, je dat moet respecteren. Ik heb me met die vraag wel eens beziggehouden. Waarom is het zo dat als iemand iets niét wil, je dat moet respecteren en als iemand iets wél wil, dat niet hoeft? Een hele analyse eraan overgehouden. Beide opties hebben immers een pendant: als iemand geen contact wil, wil diegene wél met rust gelaten worden, was bijvoorbeeld een tussenstap. Met als eindstation dat als iemand iets niét wil, diegene feitelijk niet wil dat er enige invloed op zijn of haar leven uitgaat van jouw handelingen. En als iemand iets wél wil, geldt dat er wel een invloed op iemands leven vanuit gaat. Zo is de vraag die ik in het begin van deze alinea stelde, te beantwoorden. Maar bevredigend is het niet. Wellicht vanwege het feit dat je zo klinisch niet hoeft te denken en je iemand ook gewoon een plezier zou kunnen doen. Kleine moeite, groot plezier, dat idee. Al is de omvang van die moeite natuurlijk ook weer niet te meten.

Hoe dan ook, ik heb het gevoel altijd gehad dat ik op een soort randje balanceerde. Ik wilde M. absoluut niet tot last zijn, maar aan de andere kant het contact met haar herstellen. Ik had het gevoel heel sterk dat daar de sleutel zou liggen om zelf verder te kunnen. Of dat nu was omdat we weer in elkaars armen zouden vallen en elkaar weer helemaal zouden vinden of dat dat was omdat duidelijk werd dat wij echt niks meer bij elkaar te zoeken hebben en daardoor alle contact verder ook kwijt zouden raken, was me op een gegeven moment om het even.

Zo heb ik verschillende vruchteloze pogingen ondernomen om het contact met haar te herstellen. Ik kan me voorstellen dat dit uiteindelijk een beetje verwarrend voor haar werd, omdat de insteek per contactlegpoging nog wel eens wilde verschillen. Nu weer een neutraal, belangstellend mailtje, dan weer een brief met een uiteenzetting van hoe ik mij voelde, dan weer een Valentijnskaart met nauwelijks tekst. Daar is ook moeilijk een pijl op te trekken. Hoe dan ook bleef haar reactie consequent uit.

Eind vorig jaar kwam ik haar toevallig tegen op straat en om een lang verhaal kort samen te vatten, kon ik haar overhalen om een keer af te spreken om koffie te drinken. Dat leidde tot twee 'koffiedates', één lang telefoongesprek en een kort gesprekje op straat, waarover ik ongetwijfeld al wel geschreven zal hebben. Dat contact was op zich fijn en goed. Neutraal gezellig, leuk, zonder moeilijke dingen. Het enige wat misschien wat zwaarder was, was tijdens de laatste ontmoeting. We kregen het toen over ons liefdesleven na onze relatiebreuk en ze vertelde dat ze sinds kort een nieuwe vriend had. Ondanks alles deed me dat nog best veel. Ook ondanks het feit dat ikzelf drie relaties had gehad in de tussentijd. Het werkt niet zo van 'als je het zelf doet, komt het ook van een ander niet meer aan'. Het was tenslotte ook niet mijn keuze geweest om definitief uit elkaar te blijven en alle contact te verbreken. Dat gaf me misschien dat gevoel ook wel. Ik had haar de keuze gelaten, zij mij niet.

Maar goed, dat is een dwaalspoor en ook niet zo belangrijk. Zo gaan die dingen tenslotte en dat weet ik ook dondersgoed. Een nare sfeer ontstond helemaal niet; ik vertelde haar hooguit dat ik aan het idee moest wennen en vond dat ikzelf maar uit moest zoeken wat het nou gevoelsmatig met me deed. Niet alleen zou zij er niks mee gekund hebben, ik vond ook dat ik haar daar niet mee lastig mocht vallen. Er was zoveel tijd voorbijgegaan. Bijna drie jaar.

Aan dat idee heb ik ook erg moeten wennen; dat heeft nog wel een poos doorgesudderd in mijn geest en me af en toe flink gebeten. Maar ik was aan de andere kant erg blij dat het contact eindelijk hersteld leek. Ook al was het misschien nog maar kort en niet zo uitgebreid, het verliep allemaal prettig. Ik vond dat en dacht aan haar te zien dat zij dat ook vond, wat zij ook nog woordelijk bevestigde. 'An end has a start', noemde ik mijn ondanks het toch wel erg gevoelige nieuws toch hoopvolle blog kort na die ontmoeting.

Het leek ergens onwerkelijk dat M. een nieuwe vriend had. Ik kon me dat nauwelijks voorstellen. Ik werd me ervan bewust dat ik ergens in mijn geest haar en mij kennelijk nog immer niet echt losgekoppeld had. Ook niet zo verwonderlijk, in retrospectief, als je al m'n blogs terugleest en weet wat er eigenlijk gaande was. Dat loslaten leek af en aan te gaan. Dan leek ik haar weer helemaal losgelaten te hebben, maar daarna kwam het weer onverbiddelijk terug. Vooral omdat het altijd allemaal onaf gevoeld heeft en ik nooit gevoeld, eigenlijk zelfs nooit echt geloofd heb, dat hoe het was, ook was wat het alleen maar kon zijn of wat het zou moeten zijn. Een nieuwe vriend maakt daar niet meteen korte metten mee, zo schreef ik ook eerder in mijn blogs en wist ik uit eigen ervaring, maar toch - het was op z'n zachtst gezegd 'wennen'. Wel had ik de gedachte nog steeds (oprecht, hoe raar dat ook moge klinken) dat als ze daadwerkelijk gelukkig werd van die jongen, ik haar dat geluk van harte gunde en ik me er ook in zou kunnen berusten. Maar er waren wat dingen - waar ik hier niet op in kan gaan - waardoor ik eraan twijfelde of hij wel degene was bij wie ze het geluk vinden zou. Dat hielp niet.

Hoe dan ook, de vriend was een feit en ik had het ermee te doen. Ik wist dat het voor wat ik eigenlijk wilde, ook niet zoveel uitmaakte en bleef blij vanwege het feit dat het contact hersteld leek. Maar uiteindelijk bleek niets minder waar. Na die ontmoeting heb ik haar een filosofisch getint stukje gemaild dat ik eens geschreven had (niet over haar of specifiek over liefde) waar we over gepraat hadden en waarvan ik had aangeboden het haar te laten lezen, wat ze wel wilde. Daar kreeg ik geen reactie op. Okee, ze was al nooit echt een mailster geweest, dus dat maakte ook niet zoveel uit. Maar toen ik op een gegeven moment weer belde om eens af te spreken, kreeg ik haar niet te pakken. Ofwel ze nam niet op, ofwel ik werd weggedrukt (althans, dat gevoel had ik heel sterk). Ik heb het in bescheiden mate geprobeerd, met flinke tussenpozen ertussen (wilde haar nog steeds niet lastigvallen), maar kreeg haar niet te pakken. Waarna ik in een e-mail vertelde dat ik het gevoel had dat ze me niet wilde spreken en of dat klopte. Ze antwoordde, wat ik op zich wel heel prettig vond, alleen hetgeen ze antwoordde, had ik wat meer moeite mee.

In het kort leek de hoofdreden te zijn waarom ze mij inderdaad niet te woord stond dat ze dacht dat haar nieuwe vriendje dat misschien niet fijn zou vinden (ook al had hij gezegd dat hij er geen problemen mee had dat ze contact met mij had, maar ze zou het zelf waarschijnlijk niet prettig gevonden hebben dus zo kwam ze tot dat oordeel). Ik ga jullie besparen welke denk- en gevoelsprocessen dat dan weer op gang bracht, maar in essentie merkte ik dat ik er toch wel verdrietig van werd. Met de geschiedenis die we hadden, was er na al die tijd weer contact, moest dat nu weer sneuvelen omdat eventueel heel misschien de nieuwe meneer er moeite mee zou kunnen hebben.

In eerste instantie deed ik niks met die mail. Ik wist niet wat ik ermee moest. Het luidde niet van 'ik wil helemaal geen contact meer met je', maar meer 'ik ben nu met andere dingen bezig'. Vaagheid alom en ik wist dat ik er niet op hoefde te rekenen dat zijzelf op een gegeven moment contact met me zou gaan zoeken. Wat moet je dan? Ofwel braaf ja knikken en zeggen dat ik het begrijp (wat ik, ondanks alles wat ik ertegen in te brengen had, nog wel enigszins deed ook), waarmee het contact weer definitief down the drain is, ofwel faliekant tegen haar wensen ingaan, wat ik ook nooit gewild heb.

Ik kon niet langer balanceren. Ik ging vallen, de ene of de andere kant op.

Uiteindelijk besloot ik na een maand of twee haar maar te mailen en toch maar eerlijk haar te vertellen hoe ik ertegenaan keek. In een, naar mijn mening (en die van een paar anderen die ik hem in mijn onzekerheid ook heb laten lezen danwel de strekking heb verteld), vriendelijke, niet-aanvallende mail waarin wél de waarheid stond. De waarheid over hoe ik het ervoer - en dat was niet prettig. Ik besloot dat de satijnen handschoendjes die ik over het algemeen naar mensen die dichtbij me sta hanteer (en naar haar toe, op één uitzondering na, ook gehanteerd heb), maar eens uit moest doen. Dat had ik in andere situaties in de periode daarvoor ook gedaan en dat bleek toen steeds goed uit te pakken. Maar een beetje onzeker bleef ik er wel over. Nog steeds wilde ik haar niet nog verder van me afdrijven en nog steeds wist ik absoluut niet wat ik, of dingen die ik deed, met haar zou doen - omdat het zo onaf was. Ik heb geen flauw idee hoe ze nu tegenover me staat, ik kan er slechts over speculeren. Een face to face gesprek zou die kloof kunnen overbruggen, maar dat moet je eerst gegund worden.

Kort na de mail zou ik ook gaan afstuderen van mijn tweede studie. Ik wilde haar daar ook voor uitnodigen. Zonder haar was ik wellicht die studie nooit gaan doen. Het was toen nog in het kader van 'samen iets opbouwen'. En ze heeft me ook in de periode dat we samen waren vreselijk gesteund en zelfs geinspireerd met die studie. Dat merkte ik des te meer nadat het uitgegaan was, toen ik me steeds vaker ging afvragen waarom ik dit nou eigenlijk deed (en die twijfel ook weer wegdrukte). Ik vond het gek om na mijn mail spontaan die uitnodiging te sturen, dus dit had ik haar ook al in mijn mail verteld. Daarna haar de uitnodiging gestuurd. Uiteindelijk heb ik met mijn afstuderen vorige week niks van haar vernomen.

Waarom nu dit hele verhaal? Deels vanwege een gelofte die ik mezelf gedaan heb, ooit, toen ik begon met schrijven op deze site: mijn blogs moesten een rond verhaal vormen en ik zou er pas mee stoppen als ik duurzaam het gevoel had dat alles wel weer goed was (bij vlagen heb ik dat wel heel vaak gehad). Deels vanwege het feit dat ik heel veel over het concept liefde en alles wat ermee te maken heeft heb nagedacht. Want ik vind het contrast zo schril.

We gaan terug naar het begin van deze blog. De liefde. De labels die zij en ik er zelf opgeplakt hadden en die wat mij betreft echt waren. De band die we hadden, alles wat we deelden en hoe we met elkaar omgingen. Ultiem vertrouwen in elkaar (wat ik misschien, door het uit te maken, bij haar heb beschadigd, maar dan nog - dan negeer je ook alles wat ik daarna heb gedaan om haar duidelijk te maken hoe de vork in de steel gezeten had). Elkaars wederhelft. Plato's Eros in zijn puurste vorm, zo heb ik dat ervaren. Ware Liefde.

En dan zit je drie jaar later en dan sta je zo tegenover elkaar. Gekunstelde en onzekere communicatie, maar vooral: geen communicatie. Zelfs niet even iets laten horen op een afstuderen. Verjaardagen en dergelijke nog tot daaraan toe, maar afstuderen is de afronding, de bekroning van een aantal jaren werk - waar zij ook nog deelgenote van is geweest. Waar ik zonder haar wellicht nooit aan begonnen was.

Vandaar de titel van mijn blog. Vervreemding. De ervaring dat je voor je gevoel Ware Liefde te pakken kunt hebben, maar dat dat nog geen enkele garanties biedt. Zonder dat er ooit echt narigheid tussen haar en mij is geweest en feitelijk alle contact die er na de breuk is geweest, van neutraal ok tot positief gezellig en leuk liep, lijkt een Ware Liefde te kunnen transformeren naar bijna totale vervreemding. Eerlijk gezegd heeft dat nooit in mijn concept van liefde gepast en door deze hele gang van zaken, alles wat er gebeurd is, heb ik me gerealiseerd dat die liefde van mij kennelijk vrij onvoorwaardelijk is. Klinkt heel mooi, maar je koopt er niet zoveel voor - of het labeltje Ware Liefde en houden van moet voor allebei exact dezelfde gevoelens, gedachten en concepten inhouden.

Want ik neem het haar niet kwalijk. Zoals ik haar eigenlijk niks kwalijk heb genomen van wat er na de breuk gebeurd is. Hoezeer ik ook de conclusie getrokken heb dat er niks kwetsender is voor een (gewezen) geliefde dan genegeerd te worden, ik kan haar dat niet kwalijk nemen. Zij is niet ik en ik denk de meeste dingen van haar wel te kunnen plaatsen of begrijpen. Al blijft het speculeren. En het is dat speculeren waar ik wel eens vanaf zou willen.

Het maakt het wel moeilijk soms om te reageren op stukken die hier geschreven worden. Er zijn zoveel dingen waar zoveel mogelijke verklaringen voor zijn. Waar zoveel achter lijkt te zitten. Niets is wat het lijkt, vaak, en zeker in het begin, als je net in die heftige storm van de ldvd beland bent, zie je dingen vaak niet scherp. Wederzijds begrip zou een hoop helpen - of bereidheid tot wederzijds begrip, maar dat is in die storm van emoties soms erg lastig te bewerkstelligen. Ik heb alleen nooit echt begrepen waarom dat niet na verloop van tijd mogelijk is. Hoe het toch kan zijn dat iets wat ooit zo belangrijk en mooi was, voor een lange tijd (altijd?) fucked up blijft. Het is liefde, en toch ook weer niet.

Een relatie is aan of uit, in veel gevallen. Een soort schakelaar. Dat is denk ik cultureel ingegeven. De consequenties die het op 'uit' zetten van de schakelaar met zich mee kunnen brengen, heb ik kennelijk schromelijk onderschat. Ik denk dat ik teveel vertrouwen had in de liefde, in hetgeen zij en ik samen hadden. Ik zag 'aan' of 'uit' als een formaliteit, maar er zijn velen die dat niet doen. Daar ben ik wel achter gekomen. Niet dat ik het ondoordacht of speels of wat dan ook had uitgemaakt, maar ik had op z'n minst verwacht dat daarmee niet ook meteen het laatste woord gezegd zou zijn en geen ruimte meer zou zijn voor nieuwe inzichten en alles wat daarop lijkt.

Hoe dan ook - ik denk er nog steeds wel veel over. Liefde. Wel kan ik zeggen dat over het algemeen de ergste pijn van alles wat met M. te maken heeft, inmiddels verzacht is. Ik heb veel dingen zelf moeten plaatsen en heb het gevoel dat ik zo langzamerhand wel een eind gekomen ben. Maar perfect wordt het niet, zolang het zo onaf blijft als het is. Maar soms moet je het doen met wat je hebt en heb je geen keuze. Neemt niet weg dat ik het nog wel vaak mis. Het gevoel van liefde. Het gevoel van houden van. Alles waar ik dat labeltje op placht te plakken en dan wederzijds. Maar dat is misschien iets voor een andere blog.

afbeelding van verloren woorden

@unremedied : mooi verwoord!

Unremedied,

een heel mooi geschreven stuk, wat ik aandachtig tot 2x toe heb gelezen. Ware liefde, houden van, onvoorwaardelijke.. Heel herkenbaar, zeker ook dat laatste. Toen ik haar eens vertelde dat ik onvoorwaardelijk van haar hield snapte ze dat niet echt. Haar gedachte waren dat je alleen van kinderen onvoorwaardelijk kon houden. Ik zag dat anders Had ik dat maar nooit gezegd, gedaan... dan had ik er nu misschien wel minder moeite mee gehad dan ik (en velen) nu heb.

Het onaf gevoel, wat ik zelf nog heb, maar de ex niet meer. Zo onbevredigend op sommige momenten. Wetend dat ook elke vorm van contact een aangifte kan betekenen. Dat steekt en maakt het onaf gevoel nog moeilijker te verwerken. Kost tijd... Dat nemen we dan maar voor lief.

verloren woorden...

Zoals water het gezicht weerspiegelt,
zo weerspiegelt het hart de mens.

afbeelding van mrbean

Mr Bean @verloren woorden vergelijkbaar

Hoi verloren woorden, dat stukje, over dat zij alleen onvoorwaardelijk van de kinderen kan houden, dat heeft mijn bijna ex vrouw ook gezegd! Ik hield onvoorwaardelijk van haar, zij op nr.1 en de kids op nr. 2, maar bij haar is het andersom. Sterker nog, nu zijn de kids nr. 2 en ik nr. 3, of nr. laatst. Heb dit bij haar aangekaart, dat het nu zo voelt, hoe ze haar kinderen zo kan laten afvallen, voor die ander, niet te geloven. Zij werd boos, heeft min of meer wel toegegeven, maar vond het niet leuk om zo direct te horen. Maar in haar roze wolk is die ander natuurlijk altijd nr.1, zal straks misschien weer normaal worden, ik heb wel begrip voor haar situatie, niet zoals zij geen begrip wil voor mijn situatie.
Tja, ik heb altijd meer van haar gehouden dan zij van mij, zij durfde dat niet, op de een of andere manier, is daarvoor misschien te vaak gekwetst, op het moment dat ik te dichtbij kwam, vond ze altijd te verstikkend. Nu met die ander zal straks hetzelfde scenario afspelen, heb ontdekt dat zij na een ruzie al heeft gebroken met hem, heel herkenbaar, hadden we in het begin ook, zij heeft enorm moeite om zich te binden. Wat ik ervan weet is dat hun basis heel onstabiel is, hij zit midden in een scheiding, zij jaloers, hij ook, vaak ruzie, ze kennen elkaar amper 2 maanden, nu al ruzie en ingewikkeldheid. Is me nu toch wat duidelijker geworden, waarom dingen zo zijn gelopen, ik wilde intimiteit, zij werd bang, zij wilde begrip, ik snapte haar niet meer, door haar depressies. Maar ik ben ook geen therapeut, heb op alle fronten mijn best gedaan, zij van haar kant ook, ik neem haar niets meer kwalijk, behalve dat ze voor ons heeft gevlucht ipv alles netjes afhandelen, daar ben ik nog steeds boos over. Ze maakt nu echt een puinhoop van, zowel bij ons als bij die ander.
Bedankt voor jouw stukje, heeft toch wat herinnering naar boven gebracht en meer duidelijkheid geschept.

Gr.

Mr Bean

afbeelding van Unremedied

@verloren woorden

"Haar gedachte waren dat je alleen van kinderen onvoorwaardelijk kon houden," schrijf je. Dat is wel een beetje wat ik ook gesignaleerd heb; bepaalde (woordelijke) begrippen worden geladen met een inhoud die niet uit jezelf afkomstig is, maar gevoed wordt door cultuur en maatschappij. Zo "hoort" het, dat idee. Zelf heb ik ook een poos gedacht dat het zo in elkaar zou zitten. Onder het motto: wat er ook gebeurt, ouders blijven altijd ouders.

Maar het is ook een sentiment waar wat op af te dingen valt. Ik denk dat in de meeste gevallen het wel klopt dat liefde voor kinderen onvoorwaardelijk zal zijn (al heb ik zelf geen kinderen, ik kan me dit wel voorstellen), maar zelfs dat is niet altijd het geval. Omgekeerd geldt dat voor romantische liefde tussen partners. Praten over onvoorwaardelijke, eeuwige liefde is mooi en leuk, maar of dat op duurzame waarheid berust is wat anders. In een impuls ben je snel geneigd om zoiets te zeggen, maar then again: je moet niet kijken naar wat iemand zegt, maar naar wat iemand doet om een beeld te krijgen hoe de dingen er echt voorstaan...

afbeelding van Jelle

@Unremedied: Je denkt te veel.

Hi Unremedied,

Ik heb geen recht van spreken wat dit betreft, maar ik zeg het toch: je denkt te veel. Probeer Ware Liefde niet te verabsoluteren of in woorden te vangen. Je ervaart het of je ervaart het niet, en in elke relatie zul je momenten van Ware Liefde hebben en momenten van een slap aftreksel van ware liefde.

Jij hebt het gevoel dat iets onaf is. Kun je dat benoemen? Hoe ervaarde je precies de momenten waarop je contact had met je ex? Wat zou je nog willen van haar?

Ik kan de plank compleet misslaan, maar zoals jij schrijft over het feit dat zij een nieuwe vriend had, komt nogal zakelijk op me over. Klopt dat, en zo ja, is dat zakelijk uit afwezigheid van gevoel of zakelijk uit onderdrukking van gevoel?

Jelle

afbeelding van Unremedied

Haha. Dat "verwijt" is me

Haha. Dat "verwijt" is me wel vaker gemaakt, dat ik teveel denk. Het is denk ik een terechte constatering, maar ook een constatering waar ik niet zoveel mee kan. Ik kan (en wil) 't denken niet stoppen; het is onderdeel van mij en levert niet alleen negatieve, maar ook positieve dingen op. Inderdaad wordt het wereldbeeld er niet positiever door of zoiets, maar wel realistischer. Ik denk dat ik toch een man van de realiteit ben wat dat betreft - die desalniettemin (maar dat wordt nog een keer onderwerp van een aparte blog) op zoek is naar magie.

Ook is wel gesuggereerd dat ik mijn verstand en denken gebruik als beschermingsmechanisme. Wellicht zit daar wel wat in. Ik doe het alleen niet bewust. Maar in het diepe dal waarin ik heb gezeten, moest ik iets vinden om mezelf te beschermen. Alleen is het inderdaad zaak om niet te vergeten ook te voelen. Dat is iets wat ik denk ik vroeger vrijer en gemakkelijker deed dan tegenwoordig - en inderdaad kan het denken, het hoofd, aardige apen en beren op de weg plaatsen. Ik heb wel geleerd om dat van me af te laten glijden zodat het niet teveel impact heeft en dat gaat soms beter dan anders.

Het onaffe gevoel... Tja, ik zou je haast willen uitnodigen om mijn eerdere blogs te lezen, maar dat zijn er ongeveer honderd, dus dan ben je nog wel even bezig. Onaf omdat de schakelaarwerking van het 'uit' gaan zo extreem was. Iemand transformeert van de meest centrale persoon in je leven tot een halve vreemde met wie je geen contact meer hebt door iets wat ik gedaan had. Ik heb het uitgemaakt destijds, maar wilde daar eigenlijk snel op terugkomen. Voordat ik het uitmaakte, leek zij dat helemaal niet te willen en toen het zover was en ik terugwilde, was er geen weg meer terug. Ik heb altijd moeite gehad met dat te plaatsen, gecombineerd met het feit dat ik nooit goed heb begrepen waarom complete uitbanning uit haar leven was wat volgens haar moest volgen. Maar ik geef ook eerlijk toe dat het in de loop der jaren zo complex geworden is, dat ik het moeilijk kort kan omschrijven. En wat ik nog zou willen van haar, dat is - zoals ik hierboven ook heb geprobeerd weer te geven - het 'afmaken', one way or another, maar dat kan ik niet concreet invullen. Zoals ik schreef heb ik het gevoel dat de sleutel daartoe in contact met haar ligt, maar een gedetailleerde gebruiksaanwijzing heb ik nooit gehad. Is ook niet nodig, denk ik.

Zakelijk over die vriend... Tja, ik hoorde dat eind januari, het is nu begin juli. Ik heb al wat tijd gehad om aan het idee te wennen. Heus zal er ook nog wel wat onderdrukking van gevoel achter zitten, maar het was ook niet de essentie van mijn blog. Ik vermoed dat het wel wat minder zakelijk gesteld was in mijn blogs uit januari, toen ik het net vernomen had. Feit is dat ik er niet te lang bij stil moet staan en er niet teveel mee bezig moet zijn, want dan doet iets me pijn wat nergens op slaat. Je maakt je dan een voorstelling van iets waar je je geen voorstelling van kunt maken. Het is gewoon niet zinvol. Neemt niet weg dat het bij tijden nog steeds flink bijt, evenals het feit dat ik voor die kerel het veld weer moest ruimen, maar ja. Wat doe je eraan... In die drie jaar heb ik toch voor mijn gevoel wel een hoop kracht en natuurlijke bescherming gecreeerd. Echt onderdrukken van het gevoel is het niet, het is misschien meer gelaten accepteren.

afbeelding van mrbean

@unremedied idd, je schrijft best wel afstandelijk

Hoi unremedied, jouw schrijfstijl is inderdaad wat afstandelijk, tegen het wetenschappelijke aan. Maar niets mis mee, ieder zijn eigen stijl. Ooit op deze site de volgende constatering tegengekomen, het steeds schipperen tussen verstand en gevoel, maar op een gegeven moment komt er een derde bij kijken: intuïtie! Als geheel vormend, waarbij zowel verstand en gevoel een onderdeel van is, intuïtie, vanuit je totale ziel. Kan ik vragen waar bij jou de nadruk ligt nu, verstand, als bescherming, of heb je wel last van gevoelsmomenten, en hoor je jouw eigen intuïtie? Vanuit oprechte belangstelling, stel ik deze vragen. Vooral omdat ik heel veel aan jouw reacties heb gehad, en dat je mij erg hebt geholpen.

Gr.

Mr. Bean

afbeelding van Unremedied

@MrBean

Toen eerst Jelle en daarna ook jij schreef dat je mijn schrijfstijl wat afstandelijk vond, ben ik wat gaan nadenken. Niet of ik vind dat jullie gelijk hebben, want ik kan me wel voorstellen dat het zo overkomt, maar waardoor dat zou kunnen komen.

Ik denk dat het toch de invloed van de tijd is. Je zou voor de lol eens het archief in kunnen duiken en oudere blogs van mij tevoorschijn toveren. Ik heb d'r wel honderd geschreven op deze site, waarvan de meeste eigenlijk op het moment dat ik gevoelsmatig iets van me af wilde schrijven. Ik kon mijn gevoel kanaliseren door hier te schrijven, door er een soort creatief proces van te maken. Bovendien kon ik, zeker in het begin, mijn eenzaamheid hier een beetje ondervangen. Ineens was ze er niet meer en zat ik 's ochtends met mijn koffie en mijn ellende in m'n uppie. Lezen en schrijven op deze site bood soelaas.

Maar er zijn drie jaren voorbijgegaan inmiddels en al die tijd heeft de ldvd (voor zover je het nu nog zo kan noemen) met ups en downs gewerkt. Ik heb heel veel nagedacht, gepraat, gevoeld, geuit, geprobeerd, noem maar op. Het is daardoor in mijn hoofd heel complex geworden en tegelijkertijd heb ik alles er voor mijn gevoel ook wel over gezegd. Dat krijg je als er niks gebeurt.

Nu is er het afgelopen halfjaar natuurlijk niet niks gebeurd en daarom heb ik hier ook wel geschreven, maar de eerste uitlaatklep was misschien niet meer hier. Velen kennen mij(n verhaal) hier niet (meer) en je moet dan een hoop updaten. Bovendien zitten de meesten hier in een heel ander parket, een andere fase. Maar toch stond mijn voornemen er om een 'rond verhaal' af te leveren. En eerlijk is eerlijk: het is ook niet dat het me niet meer bezighield. De neiging tot schrijven was alleen misschien wat minder.

Maar dat verklaart het nog niet echt. Ik denk dat er een soort lamgeslagenheid bij mij ingeslopen is. Al die tijd nadat M. en ik uit elkaar gegaan zijn was er eigenlijk geen contact. In totaal zo'n 2,5 jaar helemaal niet, terwijl we vreselijk close waren toen we samen waren, ik degene was geweest die het had uitgemaakt maar daar al snel op terugkwam, maar toen wilde zij niet meer - maar hoe dan ook hadden we geen echte narigheid zoals vreemdgaan of ruzies of opzettelijk kwetsen of wat dan ook erbij. Dat maakte het moeilijk voor me om het los te laten; ik begreep het ook niet echt, waarom het zo moest en terwijl ik eigenlijk alleen maar haar als een gek aan het missen was en daar ultieme pijn en melancholie door voelde en volgens mij naar mijn mening in rap tempo geestelijke ontwikkeling doormaakte - veel leerde, sterker werd, maar het mocht allemaal niet baten.

Toen zei een vriendin van me eens tegen mij, nadat ik zal zolang ertegen had geknokt (M. wilde immers geen contact, dus dan moet je het in je eentje zien op te lossen), dat ik misschien mijn hart moest volgen en als die bij M. lag, ik dat moest accepteren. Het concept van ware liefde enzo, dngen die in mijn romantische geest makkelijk wortel schoten en waarvoor genoeg aanknopingspunten waren, behalve dan dat er absoluut non-contact tussen mij en M. was en ik geen manier zag om dat te doorbreken.

Toen kwam dan eindelijk na al die tijd meer per ongeluk dat contact weer een beetje op gang en het was vreemd maar prettig en waar het heen zou gaan zou ik wel merken want dat lag niet alleen bij mij, komt het nieuws van de nieuwe vriend. Dat kwam niet alleen hard aan vanwege wat ik toch nog voor haar voelde, wat voor plek ze in mijn geest had gehad (al had mijn ratio heus een flinke beschermingslaag opgezet), maar ook omdat het een reden bleek om het contact weer te stoppen.

Cru gezegd was het gevoel dat ik had iets van 'met mij heeft ze de geschiedenis die ze heeft, dik vijf jaar intensief samenzijn, bepaald niet oppervlakkig en volgens mij hebben we allebei het grootste deel van de tijd gedacht samen oud te worden - nu komt er een of andere loze dummy langswaaien die met haar zo'n geschiedenis bepaald niet heeft en die plaatst mij buiten spel'. Hoe geweldig het vinden van een nieuwe liefde ook kan zijn (ik heb geen idee hoe zij dit ervaart en ervoer trouwens), kan hij zo belangrijk zijn dat je mij maar weer terzijde schuift? Ik kon daar, waarschijnlijk omdat ik behept ben met een kennelijk nogal ongezonde dosis loyaliteit, niet bij. M. heeft nooit voor mij afgedaan, maar ze geeft mij het gevoel alsof dat andersom wel zo is, zonder dat ik een waarom zou kunnen aanwijzen.

Waarmee heb ik het verprutst? Waarom dien ik vermeden en geschuwd te worden? Wat is de reden dat het vonnis 'verbanning' heeft geluid?

Ja, al dat soort dingen zijn wel door me heengegaan. Maar het is ook eenzijdig. Ik zit dit allemaal te schrijven en merk al dat ik chaos voel.

De afstandelijkheid in mijn blog komt voort uit ratio denk ik. Ik denk dat ik vond dat ik genoeg negatieve energie had gevoeld. Eén van mijn conclusies is geweest dat het beter is om sommige dingen te accepteren en niet alles te proberen te begrijpen, simpelweg omdat dat waarschijnlijk niet kan. Ik ben ik en zij is zij en ik mag dan vinden dat mijn visie op alles duizendmaal beter is, maar dat is subjectief. Zij zal haar redenen hebben voor haar keuzes. Die ken ik niet, ik kan er slechts naar gissen. Met speculeren verzin ik dingen die ik vervolgens ook wel kan plaatsen en begrijpen, maar of ze waarheid zijn, weet ik niet. Het is een puzzel die niet op te lossen is. Machteloosheid. Ik kan er niet eens met haar over praten.

Met voelen schiet ik in dezen echter helemaal niks meer op. Na al mijn pogingen tot contact eindelijk succes en vervolgens weer afgewezen. Dan moet het verstand het wel overnemen. En fijn is dat niet, want het brengt een hoop cynisme met zich mee. Mijn quote van de laatste tijd is dan ook dat ik op zoek ben naar magie, dat dit alles (en ook nog wel andere dingen) me het gevoel gegeven heeft dat deze wereld een van alle magie ontdane plek is. De postmodernist in mij die wakker is geworden. Realiteit. Maar hopelijk levert de zoektocht nog eens wat op.

Terug naar je vraag: het is dus een groot deel ratio wat er tegenwoordig bij mij heerst, zeker op het gebied van M. Zeker heb ik ook nog last van gevoelsmomenten. Soms schiet het er ineens weer in. Herinneringen aan momenten met haar samen, of meer algemeen in het gevoel dat ik samen met haar van. Dat wederkerige houden van en geven om, samen in de wereld staan. Misschien idealiseer ik het, maar dat gevoel heb ik niet. Heel vaak heb ik gedacht dat ik wilde dat ik ouder en wijzer was toen ik wat met M. kreeg, dan was het wellicht allemaal zo niet gelopen. En mijn intuitie? Die geeft, nog steeds onveranderlijk, mij in dat de reden waarom mijn vonnis 'verbanning' luidt, niet is omdat ze niks meer met me te maken wil hebben omdat ik voor haar heb afgedaan, maar dat de reden elders ligt.

Heel vervelend, want het is juist dat waardoor het moeilijk loslaten wordt. Gelukkig lijkt mijn verstand de overhand te krijgen. Desalniettemin hoop ik nog steeds op magie. Dat er iets moois gebeurt wat je niet verwacht.

Sorry voor dit warrige verhaal, maar d'r is nogal wat in mijn geest omgegaan sinds de breuk meer dan drie jaar geleden.

afbeelding van Jelle

@Unremedied: de reden

Hi Unremedied,

Je vertelt inderdaad veel, en dat zal je vast en zeker een gevoel van helderheid en opluchting hebben gegeven. Wat ik wil aanstippen, is de reden waarom ze geen contact wil. Zou het kunnen, dat het voor haar pijnlijk en verwarrend is om met je geconfronteerd te worden?

Jelle

afbeelding van Unremedied

@Jelle

Eerlijk gezegd denk ik precies dat dat de reden is. Ik zeg niet voor niks dat het dan moeilijk loslaten is. Het is voor mij niet erg anders - maar ik geloof meer in confrontatie dan in vermijding, denk ik.

afbeelding van mrbean

Mr Bean @Unremedied magie

He Unremedied, best wel begrijpelijk, afstandelijkheid, ratio, doordat je zoveel hebt meegemaakt. Alleen zei je dat gelukkig je verstand de overhand lijkt te krijgen. Ik denk zelf dat er een balans moet zijn, een leven met teveel ratio, en weinig magie draagt denk ik niet echt bij aan jouw geluk. Ikzelf heb ook zo'n rationele fase gehad, te hard gewerkt, kon de knop niet omschakelen, op mijn werk puur ratio, thuis andersom. Maar heb ervan geleerd, op mijn werk is alleen ratio niet voldoende, en thuis heb ik niets aan alleen ratio.
Je zegt zelf magie te missen, magie kan alleen komen als je er voor open gaat staan, meer balans, minder ratio, meer magie zal jouw geluk denk ik bevorderen. Maar is gemakkelijk gezegd dan gedaan, ben zelf ook bang dat ik muren om mijn hart zal bouwen, ik hoop van niet, maar doe sommige dingen onbewust.
Dus, doe eens iets geks, iets onverwachts, denk niet te veilig vanuit je ratio, dat soort werk, misschien dat de magie dan wel terugkomt. Weleens de film Yesman gezien van Jim Carrey? Wel overdreven, maar zit een kern van waarheid in, we durven tegenwoordig te weinig.

Verder veel succes met je magie!

Gr.

Mr Bean

afbeelding van Unremedied

@MrBean

Yesman, ja, die heb ik toevallig gezien en dat vond ik een erg leuke film, waarschijnlijk ook omdat hij me aansprak om precies de redenen die je hier schrijft. Iets geks doen is vaak inderdaad iets doen waar je eigenlijk normaal gesproken een remming voor hebt en dan moet je eigenlijk over je eigen schaduw heenspringen. Da's niet altijd makkelijk en ook wel iets waar ik af en toe wat mee aan 't knokken ben.

Wat die magie betreft, het is denk ik niet eens echt een zoektocht. Eigen aan magie is enige spontaniteit. Je kunt het niet forceren. Gelukkig heb ik vrij recent in ieder geval wel kleine sprankelingen van magie gezien en dat had een positieve uitwerking op me.

En voor de rest; ratio of gevoel... Ik denk dat ik wel redelijk in balans ben, al ben ik denk ik minder kwetsbaar geworden in de loop der tijd. Ik denk dat dat goed is. Maar 't zijn niet echt twee 'te verkiezen' modi geloof ik, meer dat ze allebei hun eigen ding doen. Het enige wat ik misschien heb, is dat wat met M. te maken heeft nu een laag ratio over zich heeft, omdat het anders alleen maar moeilijk is en daar heb ik niks (meer) aan. Gevoeld heb ik heel lang, ik ben wel door die pijn heengegaan. Maar het is niet zinvol denk ik om het steeds weer op te roepen. Maar onkwetsbaar word je er niet van.

afbeelding van ikhoopopbeter

@unremedied - liefde is eeuwig maar ook vergangkelijk

Wat mij zo opvalt hier, is dat iedereen probeert te begrijpen wat er gebeurd is.

Je probeert een balans op te maken van het leven, de liefde, jezelf, die ander, jullie tweeën.

Jij denkt teveel? Denk het niet, jij hebt dit nodig om verder te kunnen.

Liefde is geen constante. We zijn allemaal fout als we denken dat onze relatie "niets" is geweest omdat het is overgegaan. Alleen, dingen veranderen. Mensen veranderen. De interactie tussen twee mensen kan veranderen. Liefde is niet onsterfelijk.

Dat is het moeilijke punt ervan. Niets is blijvend. Leven in het hier en nu is daarom de enige sleutel tot geluk.

Toen mijn pa stierf, heb ik ooit gezegd : God wat is het pijnlijk dat ik jou heb graag gezien. Had ik je maar niet zo graag gezien, dan had ik nu die pijn niet gekend. Op 21 juli is hij 3 jaar dood en nu denk ik daar helemaal anders over. Pa, ik ben zo blij om wat wat wij gehad hebben. Ik zou het niet anders gewild hebben.

En met liefde die afsterft, is het niet anders. Alleen, die ander zal jou ook nooit vergeten hoor. Mooie momenten zijn mooie momenten, ook voor de ander. Zij zal die ook koesteren, maar gaat verder met haar leven. Het rouwproces in haar heeft andere vormen aangenomen.

Maar jij, jij bent niet tevergeefs in haar leven geweest ...

afbeelding van Unremedied

Het laatste wat je schrijft,

Het laatste wat je schrijft, is iets waar ik ook wel een beetje op vertrouw, maar wat toch altijd prettig is om bevestigd te zien. Hoe het bij haar allemaal precies zit en gezeten heeft, is iets wat alleen zij weet en het lijkt erop dat ik nooit ga uitvinden hoe dat nou precies in elkaar steekt. Maar sommige dingen kun je wel gevoeglijk aannemen, zoals wat je schrijft.

Wat je verder schrijft, is ook ongeveer wat ik met mijn blog probeerde te zeggen. De observatie inderdaad dat dingen, ook liefde, wat door velen als grootste goed beschouwd wordt, aan verandering onderhevig is en dat je het geluk inderdaad kunt zoeken en hebben in het hier en nu, maar dat dat niks zegt over de toekomst. Hetzelfde geldt inderdaad voor dingen die juist niet fijn zijn; dat kan in het hier en nu heel anders voelen dan nadat er genoeg tijd overheen gegaan is. Transitie en transformatie.

Inderdaad heb ik dit, zoals je schrijft, denk ik nodig om verder te kunnen. Maar ook los van het verdergaan zit het in mij om dit soort dingen fascinerend te vinden (niet in het bijzonder in de positieve zin van het woord) en erover na te denken, te filosoferen. Niet alleen liefde, relaties en ldvd als losstaande dingen, maar ook hoe het in al het andere grijpt. Het enige jammere is dat zo'n zoektocht waarschijnlijk nooit tot iets zal leiden wat je als 'waarheid' kan bestempelen.