Waar is de uitgang?

afbeelding van Moerbei

Waar is de uitgang?
Hoe kom je er aan de andere kant weer uit? Hoe zorg je ervoor dat je niet in verdriet verdrinkt?

Ik wil graag mijn ervaringen delen, wellicht heeft iemand er iets aan (en wederom, het zijn mijn waarheden en ik heb de waarheid niet in pacht!).

Ten eerste: Weet:
Er.
Is.
Geen.
Short.
Cut.

Er zijn echter wel voldoende wegen die het leed verlengen.

Nr 1 van de allerlangste route: Jezelf verliezen in een slachtofferrol en vervallen in volledig passiviteit.
Nr 2 van de allerlangste route: Zelf geen enkele verantwoording nemen voor jouw aandeel in een situatie (jouw leven!) maar alle schuld in de schoenen van de ander schuiven.
Nr 3 van de allerlangste route: Direct voortkomend uit nummer 1 -> Zelf alle verantwoording nemen voor de situatie (was ik maar dunner / leuker / minder moeilijk / niet beschadigd / etc etc) en geen enkele verantwoording bij de ander leggen.
Nr 4 van de allerlangste route: Zelfverwaarlozing. Hele dagen in bed blijven liggen. Niet meer eten. Juist heel veel eten. Jezelf het leplazerus drinken. Kalmeringstabletten slikken. Jezelf schor roken.
Nr 5 van de allerlangste route: Wraak. Extreme woede die niet gaat liggen (direct voortkomend uit Nr 2).
Nr 6 van de allerlangste route: Geen mildheid richting jezelf kunnen tonen. Al het bovenstaande zal je - in mate - doorleven. Voor een moment, een dag, een week, een fase. En dat is ok! Probeer processen niet te ontlopen, maar gooi ook je heldere momenten niet overboord. Kom er gaandeweg achter wanneer je jezelf er weer uit moet sleuren en hoe je jezelf er weer uit moet sleuren. Heb je hulp nodig van iemand van buitenaf? Of moet je aan de antidepressiva? Prima toch? Waarom zou je jezelf daarvoor moeten afstraffen? Wees trots dat je zo lief voor jezelf bent dat je alles voor jezelf doet om je weer goed te voelen! Er gaandeweg achter komen wat jou helpt uit je put te komen gaat ook een leven lang mee! In een volgende moeilijke levensfase zou je wel eens hele nuttige dingen over jezelf hebben geleerd en kunnen toepassen! Je creëert daarmee voor jezelf een veiligere basis!
Nr 7 van de allerlangste route (direct voortkomend uit nr 6). Ontloop NOOIT processen maar laat ze toe. Het wegdrukken ervan zorgt voor veel meer onheil. Jouw proces is jouw proces en laat niemand je vertellen dat het te lang / te heftig of verkeerd is. Verdriet is ook een uiting van liefde. Het is de keerzijde van de medaille, de prijs voor het verlies.
Probeer echter niet middels de mate van je verdriet aan jezelf (of aan de ex of aan anderen) te tonen hoe groot die verloren prijs is. Het is geen wedstrijd! Je hoeft niets te bewijzen!
Aan verdriet onderdoor gaan - tis jouw leven, doe wat je wil, je hebt echter alleen jezelf ermee.
Nr 8 van de allerlangste route: Wedden op één paard; Zoek je geluk met name in zaken die je zelf in de hand hebt. Ga dat doen zodra je enigszins uit dat ldvd gat bent gekropen. Iemand wiens geluk en zelfbeeld afhangt van zijn baan is verloren als zijn baas op een dag besluit hem te vervangen. Iemand voor wie zijn relatie zijn Alles is, is alles kwijt wanneer de partner vertrekt. Heb passies, heb vrienden, heb meerdere dingen waar je fundering op stoelt. Het is veel gemakkelijker om het verlies van één veld te verwerken dan wanneer je gehele wereld vergaat.
NR 9 van de allerlangste route: Jezelf niet accepteren zoals je bent maar ineens denken dat je aan jezelf moet gaan sleutelen. De oorzaak van je tekortkomen proberen te achterhalen. In therapie gaan om jezelf te veranderen. Boeken lezen om leuker te worden. In je jeugd gaan spitten naar antwoorden om dat bij te kunnen sturen. Nee! Ga in therapie om jezelf te kunnen accepteren zoals je bent! Zoek niet naar de redenen van je ongenoegen maar zoek naar middelen die je gelukkig maken! Zoek niet naar de zwarte plekken in je bestaan, maar vind waar je heen moet gaan om het licht te vinden! Gebruik deze levensfase om aan je zelfbeeld te werken. Die gaat een heel leven mee.
NR 10 van de allerlangste route: Waar je aandacht heengaat groeit!! Ook gevoelens van verdriet, neerslachtigheid, ldvd, zijn verslavend! Ze veranderen de chemie in je hersenen en je hersenen hebben een hele tijd nodig om daarvan te bekomen. Doe dan ook wat je moet doen om af te kicken. Zoek af en toe afleiding. Ga rennen. Ga yoga doen. Ga voor mijn part vliegeren in het park. Pak elk goed moment, benut die volledig. Kan je weer even lachen? Lach tot uit je tenen!

Waar voor mij de uitgang lag?
1) Me realiseren wat bovenstaande punten met me deden en me daar zo goed en kwaad als ging doorheen werken en er iets meer doen.
2) Punt nr 8: Ik vond weer iets waar ik mezelf in kwijt kon (in mijn geval Yoga) en wat me hielp om emoties op te vangen en ontdekte meditatie als middel om mijn gedachten tot rust te brengen.
3) Ik ging me realiseren wat emoties met mij deden en dat ik vaak daarin de controle verloor. Het bewustzijn dat ik niet mijn emoties ben, maar emoties mij overkomen, hielp om ze los te koppelen. De gedachtenkolk stillen zorgde voor immense rust. De continue innerlijke dialoog viel stil.
4) Mindfullness - Blijf in het nu. Blijf bewust. Blijf in verbinding. Vier het moment. Onderga de emotie door te gaan zitten en te voelen wat het in je lichaam doet. Laat dat ook toe. Alles is morgen weer anders.
5) Laat controle los. Je hebt geen controle over externe zaken. Houd op met je energie verspillen om te proberen dingen te sturen. Laat het los, elk moment dat het je lukt. Daarbij hoort ook de realisatie dat jij de ex niet kan sturen en dat zijn gedachten zijn gedachten zijn. Je hebt daar geen invloed op. Gun de ander zijn eigen pad. Ook wanneer dat pad van jou vandaan loopt.
6) Geweldloosheid. Geweldloosheid. Geweldloosheid. Niet hard voor mezelf zijn, niet mezelf veroordelen, niet mezelf iets niet gunnen. Voor mij hoorde ook het gedwongen 'geen contact' met de ex in dit rijtje al moet ik bekennen dat het halve jaar geen contact me wel de ruimte gaf om te groeien. Desondanks heb ik nooit tegen mezelf gezegd dat dit voor altijd zou zijn. Niets is voor eeuwig. Op een dag kan je zowaar misschien weer gewoon normaal met elkaar omgaan. Op een gegeven moment moest ik wel afkicken (Punt 10 van de allerlangste route) en was geen contact zeer heilzaam in het proces.
7) Mezelf tot nummero uno bombarderen - Ik ben de allerallerbelangrijkste in mijn leven en the greatest love of all. En dat zal zo blijven ook! Bij nr 7 behoort ook een ander belangrijk punt
7a) Stoppen met bevestiging nodig hebben. Bevestiging moet ik vooral uit mezelf kunnen halen (verbonden aan accepteren van jezelf). Wat mijn baas / partner / buurvrouw over mij denkt verandert mij niet wezenlijk en heeft meer met hun te maken dan met mijzelf. Zo realiseer ik me ook dat wat ik over mij ex denk niet perse de waarheid hoeft te zijn (enkel mijn waarheid en mijn perceptie).
8 ) Werken aan zelfstandigheid. Alleen dingen ondernemen. Alleen op vakantie. Die workshop doen die je zo graag wil doen. Zelf naar de Ikea en die kast in elkaar zetten. En ook gewoon een vriendin om hulp durven vragen wanneer dat niet lukt Glimlach
9) Blijven adem halen. Blijven realiseren dat geluk en verdriet in hetzelfde huis kunnen wonen. Het een sluit het ander niet uit. Doordat je verdriet voelt hoef je geluk niet buiten te sluiten. Het kan allebei tegelijkertijd. Echt! En wanneer je een kutperiode hebt, ondanks dat het niet zo voelt, realiseer je dat dat niet eeuwig zal duren. Blijf dicht bij jezelf. Blijf kwetsbaar. Blijf liefdevol. Zoek je puurheid. Weet dat angst voor de angst het meeste lijden veroorzaakt.
10) Schrijven en ontwarren. Waarvan akte.
11) Dankbaar zijn voor de mooie dingen in het leven! (every ray of sunshine counts Glimlach)

afbeelding van waterman

@Moerbei

Moerbei, wat een geweldige blog!

Wat.
Een.
Geweldige.
Blog!

Knipoog

Ik kan me in al je punten vinden, denk ik! Volgens mij is dit de handleiding voor wat ik altijd probeer te zeggen: Ga voor jezelf zorgen! Zorg ervoor dat je zelf staande blijft, zorg ervoor dat je je eigen leven in handen neemt, dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven. En zorg ervoor dat je onafhankelijker wordt van al die andere mensen, met allemaal eigen gedachten en meningen en oordelen en zo. En accepteer jezelf, accepteer je lot, en ga door met leven!

Er staan zinnen in waar ik heel lang over na moet gaan denken, hoor! Zoals deze..... fantastisch!!!! "Zoek niet naar de redenen van je ongenoegen maar zoek naar middelen die je gelukkig maken!"

Moerbei, ik eindig zoals ik begon: Wat een geweldige blog!

afbeelding van Jeannette

Moerbei

Ik kan niet anders dan het helemaal met waterman eens te zijn!!!
Zo mooi beschreven...dat is een kunst!
Liefs Jeannette

afbeelding van Jeannette

Nog ff

En dat vergat ik nog...ook een geweldige song van een in mijn ogen een fantastische zangeres!

afbeelding van Broken27

Dank je Moerbei!

Dank voor het delen! Ik heb het opgeslagen en ga het nog vaak lezen!
Liefs!

afbeelding van petals

deze blog heb ik nu even hard

deze blog heb ik nu even hard nodig...

afbeelding van Moerbei

Petals, soms heb ik die

Petals, soms heb ik die reminders zelf ook nodig. Daarom vind ik het ook zo fijn om het voor mezelf overzichtelijk te maken. Op momenten dat het dan allemaal even niet lukt kan ik dit er dan weer bij pakken als een herinnering voor mezelf.
Het mooie van de nare periodes in mijn leven is dat het me veel meer kennis over mijzelf heeft gegeven. Over hoe ik reageer op stress, verdriet, rouw, etc. en wat het met me doet. En in de afgelopen jaren ben ik er met vallen en opstaan ook achter gekomen wat me in zulke perioden schade berokkent en wat me goed doet.
Het is nogal welkome informatie. We kunnen nooit leren hoe we genoeg kunnen bukken om de nare zaken in het leven te ontwijken, we kunnen enkel en alleen leren hoe we er als individu het beste mee om kunnen gaan. En daarin bleek ldvd wel een goede leerschool (een harde dat wel!).