Yoga en meditatie tegen liefdesverdriet

afbeelding van Moerbei

Zo'n maand of drie geleden ben ik er weer mee begonnen...voorzichtige voetstapjes terug in de wereld van Yoga, meditatie en aanverwante zweefpraktijken.
Na een yoga-stop van bijna 6 jaar (!) lag ik drie maanden geleden weer op de mat op een zaterdagochtend en vroeg ik me vol verbazing af waarom ik er zo lang mee gestopt was. Het voelde bijna als thuiskomen - vertrouwd, geborgen en zó heerlijk!
Het afgelopen jaar zocht ik op internet wel eens naar een yogaschool, maakte ook wel eens een bookmark, maar de stap naar de les bleef een horde.

Nu kan ik het niet meer missen!

De aanverwante zweefpraktijken zijn Reiki, Boeddhistische lezingen, gezond eten en aanpassingen zoals stoppen met roken (alweer dik 100 dagen!). Ik merk dat ik me beter voel wanneer mijn spirituele behoeften gevoed worden. Voel me stabieler, helder, gezonder.

Vreemd genoeg had ik een overtuiging dat het niet meer samen kon gaan met mijn uiterst commerciële baan. In het dagelijkse leven is het rennen, targets behalen en geld verdienen voor de baas. Veel energie steekt er niet over en daarnaast clasht het met mijn beeld van spiritualiteit.

Het woord spiritualiteit riep bij mij altijd veel beelden op. De typische geitenwollensokken-in-sandalen-dragers. De zelfverklaard zelfverlichte mensen die niet meer in normale termen kunnen communiceren.
En ja, je komt ze tegen... Ik ontmoette een reiki-master die besloten had om naar Nederland te verhuizen nadat hij daarover gedroomd had en zijn koophuis uitzocht naar aanleiding van numerologie.
Mijn meditatieleraar is een overjarige hippie met ontploft haar en chinese eetstokjes in zijn haar.
Maar ik ontmoet ook veel mensen zoals ik. Mensen die in het dagelijkse leven talloze dingen proberen te balanceren en daarbij wel eens uit balans raken. Mensen die geenzins van plan zijn om boeddhist te worden, het klooster in te trekken of 6 maanden in een ashram in India te gaan mediteren maar gewoon af en toe, een paar uur per week, onthecht willen zijn.

Want daar komt het eigenlijk allemaal op neer.

Al deze stromingen, al deze leren, al deze activiteiten zorgen ervoor dat je wanneer je ermee bezig bent je even 'losmaakt' van alle drukte, gedachten en emoties.

Tijdens yoga en meditatie laat je je gevoelens toe, je laat ze 'zijn' wat ze zijn, maar je doet er even niets meer mee. Alsof je een toeschouwer van jezelf wordt.
Je probeert de connectie te maken met je lichaam, een stukje bewustwording en komt er gaandeweg achter wat de emoties met je doen. Dat je spanning opgebouwd heb in je nek of je rug.
Al deze manieren zijn 'mild', liefdevol en niet oordelend.

Ik vind het in zake van liefdesverdriet een geweldig gereedschap.

Mijn hoofd draait overuren. De maanden na de breuk sliep ik niet meer. Ik dacht en dacht en dacht. Ik dacht mezelf knetter.

Hoe fijn dat er tools bestaan om je hier even van los te koppelen! Even naar het nu, even bij jezelf.

Boeddhist zal ik nooit worden. Ik kan niet onthechten. Ik geloof dat liefde en hechten onlosmakelijk verbonden zijn. En dat verliezen van je partner altijd verdriet zal opwekken. Ik kan niet direct zeggen 'ga in vrede en dank voor je aanwezigheid'. Ik voel een onvrijwillige breuk als een diepe scheuring, tot op het bot.

Maar ik kan me dus wel een paar uur per week onthechten! Jihaaaaa!!!!!!!
En tijdens dat uurtje op de mat verdwijnt ex steeds verder uit zicht en ben ik alleen nog maar bezig met mijn 'neerwaardse hond' of de 'schouderstand'. En geloof me...in de hoofdstand kun je nergens meer aan denken - je probeert alleen zo goed en zo kwaad als het kan niet om te vallen!
Steeds vaker ben ik tijdens de les alleen nog maar bezig met het zalige gevoel dat de asana's (houdingen) mij geven. Of de ruimte die ontstaat in mijn hoofd tijdens een meditatie waarbij ik steeds meer verlang naar 'langer...langer....langer....geen einde aan dit heerlijke gevoel!'

De onthechting is (nog) niet blijvend. Ik kan ex nog steeds heel erg missen. Maar gewoon het feit dat ik dat een halt kan toeroepen, dat ik geen slaaf meer ben van mijn emoties en zelf (soms) kan bepalen of ik een rotdag heb of niet is een fantastische ontdekking voor me! Het lukt ook niet altijd hoor, ik heb wel eens huilend op die mat gezeten maar ik voel me áltijd beter na een yoga uurtje dan daarvoor. En het fijne is dat je er zo weinig voor nodig hebt. Een mat, wat ruimte, kennis van de basics en je kunt los.

Zoek je naar een momentje rust in je gedachtenspiraal, in je gemis, verdriet, verlangens, paniek en gekwetste ego?

Probeer dan eens een yogales! Misschien werkt het voor jou ook!

Beats Oxazepam / alcohol / alleandereslechtedingen any time als je het mij vraagt!!!

afbeelding van Carrie07

@moerbei

Ik heb gister voor het eerst een yogales geprobeerd, ik schoot alleen de hele tijd in de lach (ook een oplchting na een week huilen.) Ik kan het gewoon niet allemaal serieus nemen, misschien is dat nog even een mindset, als iemand tegen mij zegt dat ik moet doen alsof ik een boom ben, tsja dan heb ik het niet meer. Ik vind het fysiek ook zwaar, maat het is goed mogelijk dat dat aan mij ligt.

Ben blij dat het goed voor je werkt! Echt super Glimlach

Liefs carrie (eerder op dit forum als Daisy)

afbeelding van Moerbei

Het is fysiek ook zwaar dat

Het is fysiek ook zwaar Knipoog dat is juist de fijne bijkomstigheid...je merkt ook dat je fysiek sterker wordt.
En ach...als je weer even kon lachen is dat ook fijn, toch? Glimlach
Tis ook niet voor iedereen. Ik sta gewoon mooi een boom te wezen haha...

afbeelding van Jeannette

Moerbei

Nou dit blog van jou geeft de doorslag..ik bedoel vorige week al van iemand deze tip gekregen die overigens zelf ook broodjenuchter overal tegen aan kijkt.
Ik dacht mwa...zou dat voor mij wel werken?
Ik kan me nl heel erg slecht ontspannen op commando.
Al voor naar therapie geweest maar leverde niets op.
Maar nu denk ik...och laat ik toch eens proberen een boom te zijn:-)

afbeelding van Moerbei

Herkenbaar Jeanette, ik kan

Herkenbaar Jeanette, ik kan ook niet 'op commando' ontspannen. Maar zie dit als een manier om daarna toe te werken. Gewoon boom spelen, je kan het! Knipoog

afbeelding van Jeannette

Moerbei

Thanx! Knuffel

afbeelding van torn

Herkenbaar

Weer heel herkenbaar. Zeker de behoefte naar "zweefpraktijken"om eigen energie weer balans te brengen en die constante gedachten stroom te kunnen door breken.

Nu dat roken nog. Pilletjes of Cold Turkey ??

afbeelding van Moerbei

Ik heb het met pilletjes

Ik heb het met pilletjes gedaan torn! Champix, werkt voor mij goed, de sigaretten worden echt vies op een gegeven moment en het haalt de edge van het verlangen naar sigaretten eraf. Als je met de champix stopt moet je nog steeds wel leren dealen met de leegte die het achterlaat (want dat doet het, geloof me). Sigaretten vullen klaarblijkelijk ook een gat, dat ga je missen en daar moet je vervolgens mee dealen. Ook wanneer je de lichamelijke verslaving al maanden achter de rug hebt. Blijft pittig maar nog steeds zeer bevrijdend!
Cold turkey zou ik alleen doen met begeleiding, het is namelijk zo intens zwaar!!!

afbeelding van bjm

@torn2

cold turkey, waarom rook je ? schrijf dat eens op...waarom wil je stoppen ? schrijf dat ook eens op....
rook je omdat het lekker is ? ok meer is dan nog lekkerder...neem er eens tien tegelijk in je mond...allemaal aansteken...flink inhaleren...lekker ? dan ga zo voort ! niet lekker..heftige hoestbui ? je lichaam zegt wat je moet doen !

ben je ziek...last van je longen..de griep..rook je dan ? waarschijnlijk niet...als je beter bent en je begint dan weer..wat zegt je lichaam dan de eerste 2 halen ? juist !

dus ben je verslaafd en is dat de enige reden om te roken...macht der gewoonten..blijf bij mensen uit de buurt die roken, schrijf op welke gewoonten je hebt waarna je gaat roken...stop met die gewoonten in ieder geval tijdelijk...en zorg dat als je met die gewoonten niet kunt stoppen (bijvoorbeeld na het eten) dat je je dan in de nabijheid bevindt van mensen die niet roken !

bedenk dat mensen die verslaafd zijn graag zien dat anderen ook verslaafd zijn, zij zijn het die je verslaafd houden...dus meldt hen dat je echt wilt stoppen, en dat zij je moeten helpen ! dus geen sigaretten of anderszins aan moeten bieden !
laat je portemonnaie thuis, net als je pinpas, loop om dat je niet bij het punt komt waar je altijd je rookwaar kocht...
na 1 dag, na 3 dagen, na 1 week, na 1 maand, na 3 maanden, na 1 jaar, na 7 jaar kom je de moeilijke momenten tegen...weet dat en doe er wat mee !

groetjes en je weet waar een wil is is een weg !
en ja ik wil dat je langer leeft ! ja ik wil dat je gelukkig bent ! en ja het is zo dat voornamelijk mensen roken die ongelukkig zijn ! en ja het kost veel geld ! en ja het is zo dat de wil om te stoppen in je zelf moet zitten !en ja ik las dat je wilde stoppen ! want het stellen van de vraag zegt wat je onderbewuste wil ! dus ja je kunt het !

en nogmaals als je hulp nodig hebt..laat maar weten ! ik kom je helpen !

groetjes en veel wijsheid en kracht !
bjm

afbeelding van Keelia

Mooie blog!! Na nieuwjaar ga

Mooie blog!!

Na nieuwjaar ga ik ook starten met yoga. Beoefen het zelf al enkele jaren thuis, maar alleen is maar alleen.. Ik kijk er echt naar uit. Ben zelf nog maar 21, maar zou me er graag in specialiseren. Je blog heeft me weer wat inspiratie gegeven om ervoor te blijven gaan en mijn pad in het leven te kiezen Glimlach

Doe zo verder, je bent op de goede weg Knipoog

afbeelding van rozenblaadje

@moerbei

Lieve moerbei
Een tijdje geleden dat ik hier nog eens geraakte... Maar ook ik ben nog niet volledig van mijn gevoel af en jouw blog sprak me (alweer Knipoog aan. Vroeger vond ik yoga belachelijk en zweverig klinken, toen we t een keertje op school deden moest ik alleen maar lachen omdat ik me zo onwennig voelde. Maar door mijn liefdesverdriet voel ik me vollédig uit m'n evenwicht. Dat evenwicht wil ik graag terug vinden, het helpt me nu ik boeken begin te lezen, maar was na een eerdere blog van jou al es beginnen nadenken om eens yoga te gaan volgen. Ik geloof nu namelijk ook dat het helpt om in balans te komen, om even al je gedachten los te laten. Maar eigenlijk weet ik niet goed waar ik moet beginnen, omdat ik ook bang ben dat er nog vele mindere yogalessen bestaan (deze die je bijv na de fitness kan volgen). Sorry voor mijn vooroordeel, maar ik he schrik dat ik meteen weer afhaak als ik ergens terecht kom waar ik me niet zo goed bij voel. Het je soms een tip voor me? Bestaan er verschillende soorten yoga? Veel liefs en ik ben blij dat je jezelf kan terugvinden. Je bent ook een van mijn grote voorbeelden Knipoog

afbeelding van Moerbei

Dag Meis, Wat lief van je!!

Dag Meis,

Wat lief van je!! Ikzelf hou het meeste van de 'rustigere' yoga soorten en de yoga waar ook tijd word genomen voor meditatie. Ik doe met name Hatha Yoga (is de meest 'down to earth' soort van de rustige yoga's), Sivananda (heel stuk spiritueler, moet je liggen) en Yin Yoga (diepe ontspanning).
Andere mensen houden juist van de wat dynamischer Yoga soorten zoals Vinyasa (soort van Hatha Yoga alleen dan in een flow van de ene houding naar de ander) of de wat acrobatischere Astanga. Power Yoga is niet mijn ding (heb er een rugblessure door opgelopen) maar sommige mensen zweren daarbij. Dat laatste kan ik alleen aanraden als je verder echt topfit ben, want het kan erg pittig zijn!

Het beste is denk ik om gewoon wat proeflessen her en der te proberen om een les te vinden die goed bij je past. Niet alleen de Yoga soort moet je liggen, ook met de leraar of lerares moet je een klik hebben, je moet je goed voelen in de ruimte, in de groep, etc. etc. En de enige manier om daar achter te komen is om het gewoon te proberen.
De meeste Yoga scholen bieden de eerste keren een gratis of zeer goedkope les aan. Ik zou zeggen, ga gewoon een beetje uitproberen (is heel spannend maar ook heel leuk) tot je iets vindt waar je je goed bij voelt!!

Hou me op de hoogte, ben heel benieuwd! Glimlach

XXX