Zware onzekerheid in nieuwe relaties/verliefdheden

afbeelding van Mayonaise

Hi allemaal,

Ik kan wel weer mijn verhaal helemaal neerzetten, maar eigenlijk heb ik gewoon een paar gerichte vragen.

Kom je eindelijk iemand tegen waarvan je na een tijdje denkt: dit zou hem wel eens kunnen zijn. Spelen je vorige ervaringen mee....

Hier bedoel ik mee: door voorgaande ervaringen, die deels nog een rol spelen in mijn leven, heb ik alleen maar te maken met toenemende mate van onzekerheid.

Nu is er ook iets aan het opborrelen, wat al heel snel is na mijn vorige (zeer negatieve) ervaring. Maar het is echt een doodnormale, superleuke, super aantrekkelijke en betrouwbare kerel.

Ik voel me altijd super sterk en positief tijdens het daten. Dan houd ik zelf een bepaalde emotionele afstand en ben ik super positief, en dat trekt ook veel mannen aan.

Maar zodra ik echt om iemand begin te geven, of er gevoelens beginnen te ontwikkelen, dan sla ik totaal om. Zeker als diegene dan ook fysiek van me verwijderd is.

Ik herken het nu bij mijn laatste paar relaties en het is nog steeds heel moeilijk om me sterk te voelen. En het uit zich dan wel in anders (negatiever/stiller) gedragen tov de ander, wat ook kan afschrikken. Zo heb ik het gevoel dat hetnu alweer effect heeft op degene die ik leuk begin te vinden.

Ik wil geen professionele hulp hiervoor zoeken, omdat ik vind dat ik het zelf moet oplossen. Dus mijn vraag aan jullie.... hoe in godsnaam red je je hiermee? Zeker als je elkaar een langere tijd niet ziet en je dus moet teren op "vertrouwen"?

afbeelding van Jelle

Gelukkig zijn met je eigen leven

Hoi Mayo,

Ben je wel happy met jezelf en met je single leven?
Wat zoek je in een relatie/man?
Waarom zou je uberhaupt een relatie willen?
Zoek je een relatie als aanvulling of als opvulling?
Denk je dat jij en de vent waar je over schrijft samen een goed team kunnen zijn?

afbeelding van Lovertje85

@mayonaise

Ik denk dat de vragen die Jelle je stelt idd de juiste zijn.
Vind eerst de balans met jezelf.
Als die basis sterk is sta je hoe dan ook al anders tegenover een eventuele partner.
Jij hebt immers niks te verliezen, want bent alleen ook happy en hebt alleen ook een prima basis.
Iemand kan dus alleen wat toevoegen en zal verder niks in hoeven vullen.
Zorg dat je na al je vorige ervaringen weer even helemaal terug bij jezelf komt, en dan merk je vanzelf of iemand past in dat leven of niet!

En onzekerheid zal altijd wel een rol blijven spelen in de liefde! Vooral in het begin van het daten...
Die onzekerheid heeft ook een doel.
Zorgt ervoor dat je niet a la minute ergens inspringt zonder signalen te missen!
En elke relatie die je aangaat komt met een bepaalde risicofactor (ook als het niet in de liefde is)...
Je weet nou eenmaal nooit wat het leven brengt!
Maar dat maakt het juist zo leuk!
Enjoy the moment!

afbeelding van Jelle

Happy single zijn

Thanks voor je aanvulling! Ben het er helemaal mee eens.
Mayo, mocht je vrijgezel worden, over een maand of over een jaar, geniet dan van de vrijheid.
Als je eenmaal van je single bestaan kan genieten, zul je zien dat er vanzelf iemand op je pad komt op een moment dat je echt klaar bent voor een relatie.
En laat je niet gek maken, een relatie is geen must.

afbeelding van petals

hoi Mayonaise, als ik jouw

hoi Mayonaise, als ik jouw verhaal lees springen er spontaan twee vragen bij me op.
1. is het niet heel snel, zo kort na het hele verhaal met die vorige? Ik kan me voorstellen dat je nog nauwelijks de tijd hebt gehad om dit goed te verwerken, laat staan de tijd om echt weer tot jezelf te komen en helemaal blij te zijn met je leven zoals het nu is. Volgens mij is dat alles nauwelijks een paar maanden geleden, en je beschrijft nu dat je alweer gedachtes hebt 'dit zou hem weleens kunnen zijn'. Ik snap dat je dan ook niet gaat zeggen tegen zo'n leuke man, nee het is nog te snel. Maar ik zou zeggen geen wonder dat je nog heel erg worstelt.

2. waarom vind je dat je de dingen waarmee je worstelt, zelf moet oplossen, zonder professionele hulp? Ik wil je nergens toe pushen, maar ik herken dat standpunt wel van mezelf. Ik vond ook altijd dat ik het gewoon zelf maar moest oplossen. Dat heb ik ook altijd geleerd vanuit mijn jeugd, los alles zelf op, wees sterk, dit kun je wel, even doorzetten. Ik weet natuurlijk niet of dat ook bij jou speelt, maar die opmerking van jou viel me meteen op.

Uiteindelijk heb ik zelf wel de stap gezet om hulp te zoeken en dit heeft mij echt zo ontzettend geholpen om echt mezelf helemaal te accepteren, blij te zijn, deze dingen vanuit een ander gezichtspunt te kunnen bekijken en ook echt voelen vanbinnen. Deze diepere zoektocht nu maakt dat ik ook niet meer vastzit in die gevoelens van onzekerheid. Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar bij mij was het echt een zoektocht naar mezelf, naar mijn jeugd, naar eigenwaarde, zelfliefde. Daardoor ben ik relaties heel anders gaan zien, en kijk ik echt vanuit mezelf en mijn behoeftes, mijn onzekerheid is er niet meer in die mate, nog een beetje maar op een gezonde niet schadelijke manier. En daardoor kan ik de ander veel meer loslaten. Het is een totale verandering van perspectief. Daar heeft de juiste therapeut heel goed bij geholpen. Ik wou dat ik die eerder had gevonden.

afbeelding van hortensia

@Mayonaise

Hey Mayonaise ,

Het is nu eenmaal zo dat je in een nieuwe relatie de vorige opgedane ervaringen (jezelf) meebrengt ...verwerkte en onverwerkte zaken . Door veel negatieve gebeurtenissen er een soort bindingsangst kan ontstaan wanneer de nieuwe relatie op het punt staat zich te verdiepen en dat jij dan waarschijnlijk emotioneel afstand gaat nemen .Mogelijk omdat er dan namelijk verwachtingen komen en jij niet weet of je er aan kunt voldoen , niet weet of hij je gaat teleurstellen of je op een bepaalde manier onder druk voelt gezet etc etc...dus als een soort zelfbescherming jezelf terug trekt . Ik denk als je nieuwe relatie alles luchtig houdt en je niet teveel gaat claimen je misschien rust erin kunt vinden na verloop van tijd . Je het weer aan durft om je helemaal te geven. Het is lastig voor je dat begrijp ik heel goed en misschien is het goed ook om hulp te zoeken om je zelfbeeld weer even helder te krijgen . Je bent bijzonder en uniek en het waard om gelukkig te zijn .