De Zielenschreeuw

afbeelding van chelle

Dit kan wellicht wat ‘zweveriger’ worden dan wat men hier van Chelle, ‘de analyticus van de ijskoude grond’, gewend is. Maar dit brein blijft hongerig. Vanuit een onstilbare behoefte om de ‘blinde vlekken’ ten aanzien van mechanismes te doorgronden die haar (en de mensen om haar heen) in patronen lijken vast te ketenen, zet ik graag de ramen even open.

De afgelopen periode heb ik in mijn naaste omgeving een aantal relaties ten onder zien gaan. Genadeloos sloeg de bliksem in. De tot voor kort rijkelijk begroeide gronden, veranderde in een aangetast, kleurloos landschap. En in de strakblauwe hemel die zich daarover uitstrekte – waar zich kennelijk geen zorgelijke donkere wolk had vertoond totdat de donder zich liet horen -- begon noodweer gestalte te krijgen. Relaties die, tot zeer recentelijk zelfs, door de betrokkenen zelf werd omschreven als ‘goed’, ‘fijn’ en ‘vruchtbaar’. Door een enkeling werd zelfs verwezen naar ‘de liefde van mijn leven’. Of, waar sommigen op dit forum dat graag wensen te verklaren, ‘de soulmate’.

Tijdens de talloze gesprekken die naar aanleiding van de geleden breuk op gang kwamen, voltrok zich in mijn ogen een fascinerende tweedeling. Aan de ene kant de ontredderde ‘verlaten’ partners die de veilige grond onder zich zagen wegvallen. Achtergebleven in onzekerheid en ongeloof met een afscheid dat zij tegen wil en dank gedwongen waren te nemen. Sputterend, protesterend en hier en daar zelfs tegenwerkend. Aan de andere zijde de partners die Het Besluit namen te vertrekken. De boeman; de persoon ‘die het allemaal naar de verdommenis hielp’.

Hoewel (ook) zichtbaar aangedaan, verdrietig, rouwend en worstelend met de tragedie van het afscheid, bemerkte ik echter bij de partners die waren weggegaan een onderliggende overheersende kalmte. In tegenstelling tot de ‘achterblijvers’, lijkt Angst Voor Het Onbekende bij de ‘keuzemakers’, een veel minder overweldigende rol te spelen. Lijken zij beter in staat, met een haast hernieuwd optimisme en vertrouwen, de ‘nieuwe fase’ te omarmen. Zeer pijnlijk voor de partner die achterblijft, natuurlijk. Ontvankelijk zijn voor ‘Het Nieuwe’, het ‘aan willen gaan’, staat haaks op vasthouden aan dat wat je kent, Het Oude, De Zekerheid. Het vertegenwoordigt het bewijs dat iemand bij je ‘vandaan’ is, weg uit jouw omarming.

Voor de achterblijvers voltrekt zich op dit gebied een mysterie dat niet met het menselijke verstand te bevatten is.

Het is voor hen niet te verklaren waarom een partner, die tot voor kort nog verklaarde gelukkig met je te zijn, met jou het leven zei te willen delen, zich geen leven met iemand anders kon of wenste voor te stellen, het verpletterende besluit maakt om het allemaal achter zich te laten. Om ‘los te breken’. En dan ga ik voor het gemak uit van relaties waar geen sprake was van aantoonbare (individuele) tekortkomingen/issues of een problematische dynamiek die op de voortgang van dat samenzijn inwerkte. De ‘krachten’ die daarop inwerken, zijn grotendeels wel terug te voeren naar aanwijsbare oorzaken & redenen.

Ik heb het specifiek over relaties waar het, over de grote linie bekeken, gewoon ‘goed’ zat. Partners die een ‘goed’ leven samen hadden—en een ‘goed’ leven samen hadden kunnen voortzetten. Waar respect en vertrouwen aanwezig was, waar liefde rijkelijk vloeide en begrip onuitputtelijk leek. Waar het op wat plaatselijke buien, de nodige wolkenvelden en mistige ochtenduren na, nauwelijks een verklaarbare oorzaak te vinden voor de breuk te vinden was.

Waar ‘goed’ ineens in een ‘niet meer goed genoeg’ verandert. Waar de enige verklaring die gegeven wordt, een “ik kon het niet meer…” is.

In mijn nieuwsgierigheid om tot dit mysterie door te dringen, al is het maar gedeeltelijk, zag ik mijzelf neerdalen tot de catacomben van het spirituele bestaan. De ironie dat ik iets probeer te vertalen, dat zich juist niet laat aanspreken of verklaren door middel van ‘Het Denken’, ontgaat me hierbij niet. Dat ‘iets’, ook wel genoemd: intuïtie. Innervoice. Roeping van de Ziel.

Of, zoals ik het graag wens te definiëren: De Ziele(n)schreeuw.

Het streven van De Ziel, is scheppende zijn. En dat kun je interpreteren op vele diverse vormen. In mijn ogen, of hoe ik het beleef, vreest de Ziel, in haar kern, geen enkele pijn. Intelligent en waarachtig als zij is, is in haar hele wezen vastgelegd en geprint dat ‘pijn’ inherent staat aan groei, ontwikkeling, zelfverwezenlijking. De ziel begrijpt de tragedie van de Liefde die, feitelijk, niet aan de tijdsdimensie ontkomt. Zielen ‘lenen’ elkaar—maar bezitten nooit.

Echter, de Ziel heeft te maken met Het Ratio, Het Denken. Het Ego. Van oorsprong is er niets intrinsieks slechts aan ons ego: het stelt de Ziel in staat om zich af te scheiden en zichzelf te ervaren als een aparte eenheid. Iets dat voor een positieve ontwikkeling zorgt in het zielsbewustzijn. Het wordt echter lastiger, wanneer het Ego uitbreekt en het vermogen van zijn wil gaat hanteren om de buitenwereld te beïnvloeden.

Het Ego, een vrezende ‘identiteit’ en daarom Meester in Het Sussen, wenst controle en macht en is bereid om ver te gaan om deze zekerheden vast te houden. Ook het Ego is zich bewust van de dreiging dat de liefde even plotseling kan eindigen als dat zij begonnen is. Om die dreiging te ‘controleren’, probeert ons Denken het heden te versterken door een beroep te doen op een gemeenschappelijke toekomst. Als geschut tegen de relativiteit van de liefde, zijn mensen bezig om een leven samen op een weidse tijdschaal uit te stippelen in de hoop op die manier de beschutte positie veilig te stellen.

Daarmee vormen in stand houdend die niet bezielend zijn: we klampen ons vast aan constructies die ons (op de lange termijn) niet goed doen en juist veel rusteloosheid creëren. Personen die ons niet liefhebben en waarmee wij verstrikt zijn geraakt in een vruchteloze connectie. We nemen geen afscheid van fases die al lang de uiterste houdbaarheidsdatum hebben verstreken. We bewegen ons voort op dat wat we kennen: mechanismes waardoor je blijft investeren en soms tegen beter in blijft hopen op verandering en verbetering. En dus, teken je samen weer bij voor een periode schijnbare ‘tevredenheid’…

Valse Hoop tegen ‘beter weten in’.

Hoe vaak zie je om je heen, of ben je zelf degene (geweest), die een realiteit probeert te ontvluchten die je niet onder ogen durft te zien? Afhankelijk van de mate en wijze waarop je in contact staat met (de stem van) je eigen Ziel, zul je al dan niet ‘in staat zijn’ om van deze realiteit voor een korte of lange periode op geraffineerde wijze weg te blijven duiken. Je Ziel gestild en van elk geluid ontdaan, weggeduwd. Op ‘mute’ gezet.

Is die blijvend? Is die vast te houden? Hoelang is een ‘staat van zijn’ voort te zetten, wanneer deze niet uit het diepste van je wezen komt—maar voornamelijk voortgestuwd uit (het negeren van je) angsten en de wens naar zekerheid? De ‘zekerheid’ van een relatie. Een huwelijk.

De beweegredenen, met het ratio dat als ‘kompas’ wordt gehanteerd, zijn talloos. Maar wanneer gaat ‘plicht’ over in een aangeleerd, zielloos patroon, die uiteindelijk steeds meer een obstakel vormt voor de zielsvrijheid? Hoe zwaar weegt het mee ‘dat je je verantwoordelijkheid behoort te nemen’? Waarom wordt een rationeel, weloverwogen keuze vaker wel dan niet boven een impulsieve, vanuit het hart bewogen beslissing verkozen? Het wekt bewondering op, de behoeften van een ander voorrang bieden boven die van jezelf. Maar doe je hiermee je Ziel, en daarmee automatisch de Zielen die zich vrijwillig met en aan je verbonden hebben, echt een gunst mee?

Op de korte termijn zijn de gemoederen gesust, meerdere partijen dan schijnbaar tevreden. Bevredigd wellicht. Maar dat waar je geen enkel gehoor aan geeft en juist poogt te sussen, zul je dat ooit echt, helemaal, volledig, kunnen sussen? Laat het zich echt sussen? Steeds opnieuw zal er uit die kiem die in je verborgen ligt, een scheppende kracht proberen te ontspruiten.

Ik geloof dat alleen diegenen die intuitief, dan wel bewust zijn van de stem die in het diepste van hun wezen doorklinkt, de echt diepere, wezenlijke groei weten te bewerkstelligen. Die verder weten door te dringen in de lagen waar ‘Zuiverheid’ echt voor staat. Die door de angst en dat wat zij vrezen, durven door te breken. Die niet besluiten te kiezen voor dat- of diegene wat hen ‘de meeste zekerheid’ lijkt te bieden, maar die gehoor geven aan De Schreeuw binnenin.

Dat is namelijk geen gedachte die je met ratio kan toespreken, maar een volwaardige stem die jouw koers aangeeft.

Een schreeuw die zich niet op 1 persoon in het bijzonder richt, niet op relaties of welke vorm van materie dan ook. Het is de schreeuw van je eigen ziel die zich tot jou, in het bijzonder, richt. Het pad dat jouw Ziel wenst te volgen, te ervaren, te ontdekken, aan te gaan. Is er genoeg zelfkritiek om te onderkennen dat je ergens wellicht je interesse, je ontvankelijkheid hebt verloren? Jezelf doofstom hebt gemaakt?

Het is voor velen nog steeds moeilijk om ‘Zekerheid’ te vinden in het trouw zijn & blijven aan jezelf. Zekerheden van veel groter formaat die je ten deel zullen vallen wanneer je naar jezelf ‘luistert’. Die je, eens gewonnen, nooit meer kan verliezen. Die opbouwend zijn. Je versterken. De kalmte en zielsvrede die je kan ervaren doordat je eens niet die ‘Ander’ ziet of verantwoordelijk stelt als ‘Redder Van’, maar het louter aan jezelf verbindt. Wanneer je in staat bent om een wezenlijk contact aan te gaan met je eigen ziel, zul je tragiek en treurigheid ook anders beleven. Anders hanteren, zelfs.

Vooralsnog worden zekerheden vaak van buiten af naar binnen gezogen--waar ze in het mondgat van die Schreeuw verdwijnen.

Hoe ‘goed’ een relatie ook was/is—en hoe ‘goed’ het er voor de toekomst ook uitzag/uitziet: wanneer je Wezen van binnenuit schreeuwt omdat je ‘iets tegenstrijdigs’ doet dat in strijd is met dat wat je behoort te ervaren, in strijd met het wezenlijke verlangen om te kunnen groeien, met de roeping van je wezen, dan kun je maar 2 dingen doen.

Er gehoor aan geven.

Of het sussen…

Maar met dat ‘sussen’, sus je dan ook niet de mogelijke Schreeuw die daardoor bij een ander, hoewel wellicht nog niet zo hoorbaar, weer gestild wordt?

afbeelding van Fro

wauw!!

Chelle, wat onwijs goed geschreven. Ik vrees dat ik mijn verhaal, mijn gedachten en gevoelens zo kan plakken op deze treffende uitleg van de zielenschreeuw. Ik denk echt dat ik mijn 'zielenschreeuw' lange tijd gesust heb. Maar koos inderdaad voor de zekerheid, maar ook met de overtuiging dat mijn ex en ik het heel fijn samen hadden. Tot hij de stekker eruit trok.......Maar ik heb het intuïtief wel aangevoeld. Heb letterlijk gezegd: heb het gevoel dat we uit elkaar groeien, dat snap ik niet, dat wil ik niet. Ik heb nu inderdaad gekozen om weer dichter bij mijn ziel te komen, daar mijn zekerheden te vinden. Daarop mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen aan op te gaan hangen. Weet nog niet hoe ik dat moet doen, maar ga daarvoor morgen naar een psycholoog. Ik wil en zal sterker uit deze shit komen.....dat is wat ik ga doen!!
Bedankt Chelle!!! Ik denk dat ik deze blog nog vaak zal nalezen

afbeelding van chelle

@Fro

Dankjewel voor je reactie, Fro. Altijd fijn om terug te krijgen dat je eigen zoektocht, valkuilen dan wel inzichten, bij iemand anders een vruchtbare verandering teweeg kunnen brengen Glimlach

afbeelding van _Paul_

Repliek

Hallo Chelle,
Ik heb jouw stuk gelezen. Meermaals. Zo helder en zoetgevooisd analytisch. Zo stellig. De redelijke stem die het allemaal uitlegt. Verklaring, sussend. Zou de wereld niet schitterend zijn als een ieder kon luisteren naar zijn innerlijke stem? Hem volgend in een opwelling, wetend dat daarmee alles goed zal komen.

Ik ben jaloers op je schrijfstijl. Op je vermogen om afstand te nemen en te overzien. Hetgeen ik al eerder opmerkte. En dat talent om akelige dingen te vragen, te drukken op de plek waar het pijn doet. Te peuteren aan de littekens.

Maar, het Ego, om jouw benaming te gebruiken, laat zich zo gauw niet een hoek drukken. Je raakt vele punten in dit verontrustende stuk. Je wijst naar niets in het bijzonder, doch je raakt allen die zich hier verzamelen. Ondanks jouw besef dat er ironie is in de poging om te verklaren wat zich niet laat aanpreken door ‘het Denken’, dis je mij deze verontrustende waarheden op, die haaks staan op mijn handelen. Mijn ‘Ego’, die vrezende entiteit, daarmee prikkelend.

Het is makkelijk om het verzet van mijn Ego te verklaren met ‘de poging om de dreiging te controleren’. Of keuzes te betitelen als poging om de ‘beschutte positie’ veilig te stellen. In wezen wellicht nog waar ook. Maar, in het licht van persoonlijke ervaringen, 3 dagen oude broccoli (die heb ik gejat, zo mooi). Er zijn namelijk situaties waarin de ziel niet weet waar hij heen moet. Zodat je niet kunt volgen en geen gehoor kunt geven aan die ‘schreeuw’. Wat als je de realiteit niet kúnt ontvluchten?

Laat me je kort meenemen in de duisternis. Niet om mijn persoonlijke behoefte te bevredigen, maar om je wat inzicht te geven in ‘Zielenschreeuw’ en de vurige strijd met het ‘Ego’ en de banden die gesmeed worden in dat vuur. Banden die keuzes voorgoed beïnvloeden.

Ik heb Bianca, mijn vrouw, gedragen toen het erop leek dat ze, ten gevolge van haar ziekte, voorgoed afscheid zou nemen in 2002/2003. De wanhoop, de angst, de onmacht en woede. Dagen, weken, maanden. Een trance van zich aaneenrijgende bevroren momenten. De platte alledaagsheid verdwijnt in grauwe mist. Distantie van de werkelijkheid die anderen beleven. Je leven aanschouwend op een filmscherm. Ik was de rots, zij de branding.

IJzige ontkenning van dat wat waar is, van wat je dreigt te overspoelen. De pure, bittere strijd met brandende emoties die als een tastbare prop in je borst zitten. Ze willen eruit, je verscheuren. Ze wachten, ze loeren op het onbewaakte ogenblik. Een enkel moment van zwakte en je valt uiteen. Geen helden in deze onzichtbare strijd. Geen winnaars, geen verliezers. Op de grauwe verlaten vlakte triomfeert mijn onverzettelijke ‘Ego’ in berusting en eenzaamheid. Die dagen. Die lange, lange nachten.

Liefde? Wat is liefde? Verliefdheid. Verdriet om verloren liefde. Twijfels over de liefde die je hebt laten gaan en over wat had kunnen zijn. Dat zijn windvlagen, briesjes vergeleken met de stormen van toen. Mijn ‘Ego’ lacht erom. Ongebroken, onbedwongen. Waar zou ik zijn, als ik voortdurend mijn zo onredelijke ziel moest volgen?

De rede is mijn anker. Mijn vuurtoren, opdat ik weet waar ik ben en waar ik heen kan als duisternis valt en de ‘Zielenschreeuw’ aanwakkert. Rukkend aan mijn ‘Zijn’. Huilend, jagend. De storm wordt mijn luidruchtige vriend en smoort de schreeuw. De regen geselt de tranen ongezien van mijn gezicht. Ik weet al dat deze storm gaat liggen, net als de vorige en de volgende….

Vertel mij nu over de juistheid van keuzes en het verzaken van de ‘Zielenschreeuw’. Vertel mij over plicht en verantwoordelijkheid. De ziel is lichtzinnig als een dwaallicht in het moeras. De ziel is makkelijk te verleiden. Mag ik kracht putten uit onverzettelijkheid? Het geeft mijn keuzes ‘zwaarte’. En stelt verdriet in een ander daglicht. Daarmee ga ik geen angst uit de weg.

Ben ik het nu oneens met alles wat je zegt? Nee, ik denk zelfs dat mijn relaas ten dele je analyse onderschrijft. Ik geef immers toe dat ik welbewust niet mijn ziel volg in iedere gril. Ik geloof echter dat er ook een tussenweg is. Enkel het feit dat ik erken en herken dat er een ‘Zielenschreeuw’ is en daar bij stil sta, onderscheidt mij al van velen om mij heen die daar geen moment bij stil staan.

Ik beschouw anderen en hun relaties met andere ogen tegenwoordig. En, ik zie vaak het gemis daarin. Ik kan groeien. Ik kan gehoor geven aan de ‘zielenschreeuw’ op een ander vlak en ander moment. Ik kan de storm ondergaan en weerstaan. Dankzij mijn Ego. Dat is het tegenovergestelde van ‘sussen’ of op ‘mute’ zetten.

Je omschrijving van de ‘scheppende kracht’ die uit kan gaan van die kreet uit de kern van je wezen begrijp ik ook volledig. Ik wil uit die kracht putten. Wat alleen mogelijk is als ik de storm kan kanaliseren en richten op een constructief doel. Schrijven misschien?

Je heldere stuk is in zijn geheel een hele fijne bijdrage hier. Het geeft mee veel stof om over na te denken. Bijvoorbeeld terwijl ik een uur ga hardlopen. Waar ik een hartgrondige hekel aan heb, maar wat ik me gewoon toch opleg, omdat dat een overwinning is op mijzelf. Omdat ik het kan.

Dank en blijf je weerspiegelingen delen.

Paul

afbeelding van chelle

Chelle@_Paul_

Dankjewel voor je ‘stevige’ bijdrage.

Voordat ik begin, is het denk ik belangrijk om met ons mee te nemen dat ik in een heel ander proces zit dan verreweg de meesten hier. Het is wellicht essentieel om dat voorop te stellen. Uit respect voor een ieder hier, maakt mij dat niet ‘beter’ of ‘verder’ of boven anderen ‘verheven’. Geen waardeoordeel. Het maakt alleen dat ik vanaf een andere zijde binnentreedt, met vermoedelijk ook een ander ‘doel’.

De overpeinzingen die gaan over en gerelateerd zijn aan een partner, of een relatie, de daaraan verbonden ontreddering en/of frustraties, de hoop op mogelijke voortzetting of juist de pijn van het afscheid nemen ervan: deze processen zijn bij mij minder (actief) gericht op 1 persoon, of een gebeurtenis, maar strekken zich voornamelijk uit over de weide velden van mijn geschiedenis, heden en toekomst. ‘The bigger picture’, so you will. Ik wissel hier uit, lees en voel mee, geef commentaar waar het thema mij in het bijzonder raakt of inspireert uit een behoefte om vooral ‘de liefde’ in en voor mijzelf doorgang te geven. Ik ‘toets’ mijn eigen visies en inzichten hier, draai ze om en schaaf het bij waar nodig. Houdt mijn geest alert.

Het ontgaat me niet dat ik, bij een paar fragmenten tussen de zinnen door, denk een ‘klankje’ te bespeuren, Paul. Omdat deze uitwisseling geheel tekstueel via een scherm gebeurt, kan ik het niet goed benoemen – en hou ik er zelfs rekening mee dat ik er compleet naast kan zitten. Is het verontwaardiging? Ergernis? Wrevel? Minachting? Laatdunkendheid? Niet naar mij persoonlijk, maar naar het thema an sich? Dat even terzijde.

_Paul_ schreef:

“Hem [innerlijke stem] volgend in een opwelling, wetend dat daarmee alles goed zal komen.”

Met alle respect hoe je dit, vanuit jouw eigen beleving, ervaring en visie interpreteert, is dit niet wat ik bedoel. Een opwelling is voor mij ‘ik ga even die bende die zich in mijn kledingkast heeft verspreid, aanpakken’. Of: “ik heb trek in pannenkoeken en ook al is het half twee in de nacht, ik ga ze toch bakken’.

Wanneer ik refereer naar een zielengeluid, innervoice, intuitie (whatever the name), is het (voor mij) alles behalve een ‘opwelling’. Mijn ontzag voor de Ziel is te groot om het weg te schrijven als een motertje die ‘een opwelling’ aandrijft. Ook spreek ik nergens over ‘daarmee komt alles goed’—dat impliceert eindproduct, met als focus ‘goed’, ‘beter’, ‘best’. Dit zijn niet de termen die in een Zielsbeleving voorkomen. Niets is ‘beter dan..’. Ik richt me meer op de reis, de ervaring, de overgave.

_Paul_ schreef:

“Je raakt vele punten in dit verontrustende stuk.”

Waarom ‘verontrustend’? Omdat het jou, persoonlijk, op veel punten (aan-)raakt? Verontrust je dat, dat het je raakt? Dat er iets in jou wordt aangesproken, waar je dat liever niet hebt?

_Paul_ schreef:

“Ik kan gehoor geven aan de ‘zielenschreeuw’ op een ander vlak en ander moment. Ik kan de storm ondergaan en weerstaan. Dankzij mijn Ego. Dat is het tegenovergestelde van ‘sussen’ of op ‘mute’ zetten.”

Het is niet mijn doel om mensen hier te overtuigen van ‘een mogelijk betere weg’ of om mijn ‘geloof’ dan wel ‘visie’ op te dringen. Mijn behoefte is voornamelijk uitwisseling en daarin zijn mijn ‘visie’ en mijn ‘geloof’ niet meer dan wat zij zijn: enkel en alleen ‘mijn visie en mijn geloof’. Een op zichzelf staand bewustzijn of innerlijke beleving die naast, en met respect voor andere belevingen, prima kan bestaan.

Toch heb ik wel een kanttekening bij jouw ‘insteek’: je lijkt het, in je gehele reactie, toch in te blijven steken vanuit een ego-gebaseerd/gerelateerd ‘bewustzijn’. Zoals ik in mijn stuk al belichtte: het Ego (of de aanwezigheid ervan), an sich, is niet slecht of negatief. Zolang er geen overheersende waarde aan wordt gegeven, is er niets ‘slechts’ aan het genieten van materiele zaken of plezier van ‘mooie dingen’.

Toch, wanneer het Ego veel ruimte geboden wordt om zich te manifesteren, dan krijg je (mijn inziens) te maken met een ‘nemende’ kracht die als prioriteit heeft: ‘overleven’. Als ik nog een laagje dieper duik, neigt het Ego ernaar zich te ontvouwen als een ‘vals zelf’ (waar wij ons dan ook mee identificeren). Een gekunstelde persoonlijkheid die regeert vanuit het mentale systeem, het hoofd. Daardoor, heersend, of alleenheerser is over onze zintuigen, ons hart, onze Ziel.

Het (logische) gevolg daarvan, is dat het Ego zijn ‘vreugde’, succes en welbevinden afhankelijk maakt van gebeurtenissen die hem vanuit de buitenwereld toe treden. Uiterlijke zekerheden. Zijn focus richt zich, per definitie, op de buitenwereld, de externe factoren: de ‘regels’ die gelden, de controle, image, willen ‘voldoen’ aan, verwachtingen (al dan niet verscholen achter het Sociale Masker) – en daar is dan de behoeftebevrediging, het vinden/ervaren van ‘geluk’ in het geheel van afhankelijk. Daardoor wordt de buitenwereld ook verantwoordelijk gehouden voor de oorzaken van onbevredigde behoeften, het gebrek aan liefde, erkenning en waardering.

Mijn insteek is echter een Zielsgebaseerd/gerelateerd bewustzijn. Naar binnen, dus. Verbonden (of dit proberende te doen) met de essentie, het Ware Zelf. (Je) vreugde, (je) liefde, (je) vrede, (je) zachtheid, (je) ontwikkeling.
Levensenergie, dus. Waarbij het Ego en Het Denken in dienst staan van de Ziel – en, althans voor mij, niet andersom.

Het is interessant dat jij, vanuit jouw visie, naar de Ziel verwijst in bewoordingen zoals bijvoorbeeld deze: ‘de ziel is lichtzinnig als een dwaallicht in het moeras. De ziel is makkelijk te verleiden.” Of: “Waar zou ik zijn, als ik voortdurend mijn zo onredelijke ziel moest volgen?”, Of: “Ik geef immers toe dat ik welbewust niet mijn ziel volg in iedere gril.

Hiermee lijk je, of althans zo lees ik het, de Ziel zwakke elementen toe te schrijven, waarbij je dan het, of jouw Ego in de hand neemt om je te begeleiden door die grilligheid en de onredelijkheid die jij aan de Ziel verbindt. Wat ik er interessant aan vind, is dat ‘iets’, dat zo authentiek en oprecht in het diepste van je ‘zijn’ verscholen ligt, in vol vertrouwen, zonder oordeel, zonder dwang, in contact met het ‘Groter Geheel’ (universum), de vermogens krijgt toegeschreven die het meeste op het Ego van toepassing zijn. Het Ego, die altijd afhankelijk is van de bewegende, altijd veranderende buitenwereld en je vastzet in allerlei (rationele) beperkingen. Daar is niets ‘slechts’ aan. Als dit voor jou, of voor anderen wordt ervaren als ‘goed’, dan is het ‘goed’.

_Paul_ schreef:

“De rede is mijn anker.”

MrPither lijk je in zijn gedachtengoed te kunnen ‘volgen’. Ik wil daarom een mooie uitspraak van hem gebruiken die ik ergens anders op de site zag staan, maar ook hier van toepassing vind: “Ankers hebben de neiging iets op een vaste plek te houden, in die zin beperkend omdat het de bedoeling is het ruime sop te kiezen en het avontuur te kiezen.....”.

_Paul_ schreef:

“Vertel mij nu over de juistheid van keuzes en het verzaken van de ‘Zielenschreeuw’. Vertel mij over plicht en verantwoordelijkheid.”

De enige ‘juistheid’, áls die er al is, zou ik beantwoorden met ‘trouw zijn aan jezelf’. Dat gaat op, voor elk gebied, elk thema, elke gebeurtenis, elke storm. Meer kan ik niet geven, aangezien de Schreeuw die ik mijn dieptes hoor klinken, wellicht ‘anders roept’, anders klinkt, ook. Andere paden ziet en wenst open te breken. Ik er op een andere wijze gehoor aan geef, vorm aan geef –of wens te geven. Wederom: is niet ‘beter’. Gewoon ‘anders’.

Wat betreft ‘plicht’ en ‘verantwoordelijkheid’ die je opwerpt, gerelateerd aan je vrouw ‘en de banden die gesmeed worden in vuur en die keuzes voorgoed beïnvloeden’: het is niet aan mij om daar een oordeel over te vellen.

Ik kom dan ook zonder oordeel, maar wel met een andere visie daarop. Laten we met ons meenemen dat er, eens in een verleden, sprake was van een dynamiek tussen 2 partners waarbij de één de last moest dragen van de wetenschap dat haar lijf & leven mogelijk, wellicht, over een tijd niet meer zou bestaan en haar partner niets anders kon dan hier lijdzaam, machteloos, op toekijken. De vrouw, wat een vreugde, wat een dankbaarheid, overleeft. Wellicht voelt het als ‘een tweede kans’. De mogelijkheden staan weer open.

De ‘banden die tijdens het hete vuur zijn gesmeed’, verzegeld een onomstootbare verwantschap. Vermoedelijk zelfs, onverbrekelijk. Ik zie dat. Dat is mooi, waarachtig. Een gift. Koester het.

Echter, wanneer het woord ‘plicht’ of ‘verantwoordelijkheid’ erbij wordt gehaald, vrees ik dat we ons weleens op veel diepere lagen gaan begeven, waarvan ik niet zeker weet of je bereid bent, of de wens hebt, om daartoe af te dwalen, Paul.

Een voorzichtige poging: het woord ‘plicht’ hangt voor mij samen met het ‘uit gewoonte handelen’. Een van buitenaf (opvoeders, omgeving, maatschappij) in het hoofd geprent ‘gebod’ of ‘gebruik’, waaraan geprobeerd wordt te ‘gehoorzamen’. Omdat ‘het zo hoort’. Omdat dát wordt verwacht. Omdat dát ‘goed’ is. Op gehoorzaamheidseisende wijze, blijven wij met die ‘print’ verbonden. Blijft de inhoud invloed uitoefenen op ons ‘bewustzijn’, het ‘vrije denken’. Wellicht zelfs zover dat ook het ‘voelen’ van de Ziel zich daaraan schikt en zich daardoor mogelijk in een ‘onwerkzame’ positie plaatst. Gedrag blijft ‘plichtmatig’. Dat dit kennelijk, voor velen, ook een valide, werkzame 'goede' manier is, realiseer ik me. Talloze voorbeelden waar ik deze ‘vorm’ gehanteerd zie en mensen vrede hebben met het leven dat zij daarop gebouwd hebben.

Daaraan wil ik ook toevoegen dat ik niet zeg dat plichtsvervulling ‘slecht’ is, of dat je dat behoort te vermijden. Zeer nobele werkzaamheden & daden komen voort uit ‘plichtsgevoel’. Ik bewonder ook de onzelfzuchtigheid die erin verscholen ligt. In die ‘plicht’ kan ik ook de essentie wel ontdekken. Iemand die handelt vanuit liefde en daarvanuit een zekere ‘plicht’ kan en weet te vervullen. Dat is ‘mooi’. Maar: is het dan nog wel ‘plicht’ te noemen? Of is het dan toch meer een ‘roeping’?

Andersom: handelen vanuit plichtsbesef omdat dát is wat je ‘behoort te doen’, terwijl er zich tegelijkertijd innerlijk een conflictueuze versnippering of verscheurdheid afspeelt die terug te voeren zijn naar de beweegreden waarom, of bijvoorbeeld handelen om een aanwezig schuldgevoel te smoren – die lijkt me toch minder ‘onzelfzuchtig’.

Als we het hebben over ‘verantwoordelijkheid nemen’, waar het mogelijk een voortzetting van een relatie of huwelijk betreft, zou ik dat verantwoordelijkheidsbesef op een andere manier wensen ‘in te zetten’. In die zin, dat ik het niet ‘op mijn geweten’ wil hebben, dat ik vanuit een ‘dit behoor ik te doen’, bij een partner besluit te blijven die ik daarmee wellicht ook weghou van een ‘life defining’-moment omdat mijn keuze (niet vanuit Ziel, maar vanuit Ratio) diegene eigenlijk ook vastzet in zijn ontwikkeling.

En ik kan deze visie alleen maar verklaren door de dankbaarheid en totale acceptatie die ik ervaar wanneer ik terugblik op relaties die, tegen mijn zin toen in, toch werden verbroken. Pas later, toen het verdriet erover was gaan liggen, besefte ik pas echt de waarde van ‘het vertrek’ van de partner; wat het me had opgeleverd, gebracht, hoe positief het me had ‘verbeterd’. Vermogens die ik in mijzelf in ontwikkeling zag, wat ik daarvoor niet voor mogelijk had gehouden.

Was hij ‘uit plichtsbesef’ bij me gebleven, dan was ik op sommige gebieden waarschijnlijk niet in die mate ‘ontwaakt’.

Alles dat ik hierboven heb geschreven, al dan niet in reactie op jouw visie, is uiteraard alleen mijn beleving. Gaat over mijn bewustwording. Waar ik me ‘één’ mee voel, wat voor mij werkt, waar ik in mijn leven ook de zielsrust en liefde door geboren zie.

Wat voor jou werkt, en welke vorm jij eraan wenst te geven, is net zo ‘waar’, net zo ‘echt’, uiteraard. Laat in ieder geval mijn beleving of de (relatieve) 'waarheid' waar ik in geloof, je niet zodanig verwarren dat je je geroepen voelt om jouw keuzes te gaan verdedigen. Als de keuzes zuiver zijn gemaakt, kan geen andere beleving, 'waarheid', visie of kritische vragen die omverwerpen, toch? Knipoog

Nogmaals dank voor deze mooie uitwisseling. Doet veel stof opwaaien...

afbeelding van Mariah

Chelle

Je schrijft wat ik weet en soms vergeet.
Dank je wel voor dit blog.
Ter herinnering waar het mij om gaat en wat ik wil in mijn leven.

Mariah

afbeelding van chelle

@Mariah

Dankjewel, Mariah x

afbeelding van mrpither

Re:

Citaat:

De afgelopen periode heb ik in mijn naaste omgeving een aantal relaties ten onder zien gaan. Genadeloos sloeg de bliksem in.

Dat geldt alleen voor de kijkers, van onderlinge processen tussen partners hebben we geen zicht op.
Naar de buitenwereld wordt er vaak een show opgevoerd.

Ik denk dat de oorzaak van de breuken grotendeels ligt in de huidige consumeringsmaatschappij, we zijn zo gewend om steeds maar nieuwe dingen te moeten aanschaffen dat een partner ook een produkt wordt, we kunnen niet meer tevreden zijn over wat we hebben. Dagelijks worden we overspoeld met een verkeerde beeldvorming in de media, film, tv e.d.

zomaar een gedachte

afbeelding van _Paul_

Consumptie

Mee eens. De beslissing om uitelkaar te gaan wordt vaak snel en eenzijdig genomen. Natuurlijk willen we allemaal onze 'soulmate' treffen en weerklank vinden voor de 'zielenschreeuw', als ik het zo mag noemen. Maar is dat voor iedereen weggelegd? En hoe kom ik mijn soulmate tegen als ik me niet zelf openstel. Het lijkt soms of we allemaal verwachten dat het helemaal vanzelf gaat. Dat de 'klik' er moet zijn en vervolgens werkt het allemaal. Nou, volgens mij is dat niet de werkelijkheid.

En dan de antwoorden als je vraagt wat er mis ging. 'De 'klik' was weg....' Lees, het werd me allemaal te lastig. Of : 'Ik weet het niet meer'. Niemand die nou eens concreet kan benoemen waar het dan fout ging. Ik spreek dan over relatie waar niet de ene partij al in bed lag bij iemand anders.

ik volg je in ieder geval mrpither

afbeelding van chelle

Chelle@MrPither

MrPither schreef:

“Dat geldt alleen voor de kijkers, van onderlinge processen tussen partners hebben we geen zicht op. Naar de buitenwereld wordt er vaak een show opgevoerd.”

Hmm. ‘Show opgevoerd’ vind ik zelf een beetje negatieve benadering van je, met een toch ietwat bittere klank, Pither. Alsof het ‘niet echt’ is. Het is niet zo relevant ‘wie’ in mijn omgeving precies door een relatiebreuk is gegaan, of momenteel gaat, maar laat ik vooropstellen dat het mensen zijn waar ik een diepgaande en oprechte verstandshouding mee heb, lang ken en heb meegemaakt, waarbij we elkaar reflectief spiegelen en die, zoals ik hen inschat, niet met ‘show’ bezig zijn, maar vooral met zinsgeving. Zeker zit ik daar niet 24/7 op de bank en lig ik ook niet naast hen in bed, dus zeker heb ik geen zicht op alle details of gebeurtenissen. Maar het vertrouwen dat ik in hen stel en in de eerlijkheid van de vriendschap, ga ik er vooralsnog vanuit dat ik van vele zaken 'deelgenoot' wordt gemaakt. Dat mij niet een show wordt voorgeschoteld.

MrPither schreef:

“Ik denk dat de oorzaak van de breuken grotendeels ligt in de huidige consumeringsmaatschappij, we zijn zo gewend om steeds maar nieuwe dingen te moeten aanschaffen dat een partner ook een produkt wordt, we kunnen niet meer tevreden zijn over wat we hebben. Dagelijks worden we overspoeld met een verkeerde beeldvorming in de media, film, tv e.d.”

Ik hoor dit argument erg vaak. Het valt me op dat het ook vaak, in het bijzonder, wordt uitgesproken door mensen die op de een of andere manier (enorm) teleurgesteld zijn in hun verwachtingen van de liefde. En dat bedoel ik niet als vooroordeel, meer als waarneming. Zelf vind ik het iets te makkelijk om de ‘wegwerpmaatschappij’ en de ‘verkeerde beeldvorming’ aan te wijzen als een grote factor in de breuk tussen mensen. Ik ben zelf niet zo beïnvloedbaar waar het maatschappij en media betreft en ik schat jou, MrPither, eigenlijk ook in als een intelligent, authentiek zelfdenkend Mensch die (los van wat ons wordt wijsgemaakt) zijn eigen visies wenst en weet te vormen.

De grote vraag die ik mij na het horen van dit argument altijd stel is deze: wordt het niet als geruststellend argument gebruikt om de eigen verwachtingen die mogelijk niet reëel zijn, of verwachtingen waar niet aan tegemoet is gekomen, op te hangen aan het feit dat het eigenlijk voornamelijk ligt aan ‘onze consumeringsmaatschappij’? Zoiets: “Stomme wegwerpmaatschappij, in plaats dat mijn ex haar/zijn ontevredenheid een plaats gaf binnen ons huwelijk/onze relatie en gewoon bij me is gebleven, heeft hij/zij Ons gewoon ‘weggegooid’.”

‘Niet meer tevreden zijn met wat we hebben’, even niet waar het een flatscreen of smartphone betreft maar toegepast op een partner of relatie: ik vraag me af of dat per se als ‘iets slechts’ moet worden gezien? Of is dit protest stiekem terug te voeren naar een onvermogen om een alternatieve visie te verwerken, dan wel te accepteren, daardoor een reden zoekend (‘komt allemaal door de wegwerpmaatschappij’) om de onvrede en gekrenktheid die het brengt een stem te geven?

Waar ligt de grens tot waar je ‘bij iemand behoort te blijven’ en waar het, vanuit welke beweegreden gestuurd dan ook, ‘toegestaan is om de beslissing te nemen niet meer met iemand verder te willen gaan’? Het traditionele huwelijk, bezegeld met een ‘ja, ik wil – door dik & dun, tot de dood ons scheidt’, gezien als de ‘hoeksteen van de samenleving’ – daarmee in zijn geheel voorbijgaand aan het feit dat mensen bewegen, veranderen, andere behoeftes en verlangens ontwikkelen, andere paden wensen te verkennen.

Er zijn veel onderhuidse frustraties, talloze verloren dromen en innerlijke conflicten te ontdekken in de huwelijken die zich niet (hebben) ontbonden en vastberaden worden voortgezet op de beloftes die 20 jaar geleden werden uitgesproken.

Is dat echt een vorm die je zou benoemen als solide ‘hoeksteen’? Tong

afbeelding van mrpither

Re:

@show
Ging meer over de term "Blikseminslag", was het dat ook voor de betrokkenen zo? Vind ik moeilijk te geloven, het zijn geen dingen die ineens uit de lucht komen vallen.

Wij hebben dat net zo gedaan, de buitenwereld buitengesloten, ging primair voor de gezinsleden. Om iedere vorm van invloed buiten te houden, het zuiver te houden.... zeker naar de kinderen toe.
Dus onze mededeling "we gaan uit elkaar" was voor de buitenwereld een blikseminslag....

@consumeringsmaatschappij
Geef toe dat het een beetje zwaar aangezet is, maar ik geloof wel in een zekere doctrine, dat er beïnvloeding is.
Maar geen mening gebaseerd op teleurstelling in de liefde, want daar had ik geen verwachtingen van....
Is alleen gebaseerd op eigen waarneming gedurende mijn leven vanaf de intrede van de eerste zwart-wit televisie tot nu... maar hang daar geen waarde oordeel aan

@huwelijk
Heb ik helemaal niks mee, is een ritueel.
Ben zelf wel getrouwd geweest, maar geheel om practische redenen. In tien minuten geregeld op het gemeentehuis, gratis, met ambtenaren die achter hun bureau werden weggeplukt als getuigen.
Was binnen een uur weer terug op het werk... hahahaha

Dan hoef ik zeker niet meer uit te leggen wat ik van "De hoeksteen" vindt

afbeelding van chelle

Chelle@MrPither

MrPither schreef:

@show
Ging meer over de term "Blikseminslag", was het dat ook voor de betrokkenen zo? Vind ik moeilijk te geloven, het zijn geen dingen die ineens uit de lucht komen vallen.

Wij hebben dat net zo gedaan, de buitenwereld buitengesloten, ging primair voor de gezinsleden. Om iedere vorm van invloed buiten te houden, het zuiver te houden.... zeker naar de kinderen toe.
Dus onze mededeling "we gaan uit elkaar" was voor de buitenwereld een blikseminslag....

Moeilijk te geloven omdat het bij jou/jullie anders ging? Je het dus vanuit een ander referentiekader bekijkt?

In de 'gevallen' waar ik over spreek, werd de buitenwereld niet echt 'buitengesloten'. Het was een relatie, bewegend -- en toen, ineens, niet meer. En vanaf dat punt kwamen de gesprekken op gang, de reflectie.

De 'blikseminslag' was meer gericht op het feit dat de relatie, wanneer je het alleen technisch op papier zou beoordelen, geen issues had die niet te overwinnen waren. Had prima gekund. Echter, de bliksem werd erin geslagen door de conclusie dat het verder ging dan 'issues die best overwonnen hadden kunnen worden'.

MrPither schreef:

"Maar geen mening gebaseerd op teleurstelling in de liefde, want daar had ik geen verwachtingen van...."

Toch staat het me bij, dat ik jou ergens op de site een paar keer heb zien schrijven 'het zit er voor mij niet meer in." En niet, bijvoorbeeld: "We zullen zien wat er nog op mijn pad komt" (daarmee toch de mogelijkheid open houden dat je er vertrouwen in hebt dat het meerdere kanten nog uitkan).

Ik denk daar toch een soort 'op(ge)geven' in te lezen, een 'geen vertrouwen meer hebben op De Mogelijkheid Van'.

Verder doorgetrokken, klinkt voor mij dan toch ergens in de verte een 'teleurstellingsgeluidje' Tong

afbeelding van mrpither

Re:

Ik hanteer natuurlijk mijn eigen referentiekader, zoals je het beschrijft is het een bijzonder geval en lastig te bevatten.

@"het zit er voor mij niet meer in"
Het is geen kwestie van opgeven, natuurlijk moet ik rekening houden met wat er op mijn pad komt, ware het niet dat ik op dat terrein zo blind als een paard ben. Voornoemde opmerking is een eindconclusie van een uitgebreide zelfanalyse en de realiteit. Nu kan ik er natuurlijk volledig naast zitten met m'n zelfanalyse, maar de realiteit kan ik niet ontkennen.
Er is bijvoorbeeld geen enkele interesse, behoefte, verlangen aanwezig... zie geen toegevoegde waarde, vandaar mijn zoektocht in mijn onderbewustzijn over het hoe en waarom....

Er is geen sprake van teleurstelling, want dan zouden er verwachtingen e/o hoop moeten zijn

afbeelding van Teigetje

@Ziel

Hoi Chelle

Vanuit mijn vak als 'Seelesorger', een onderwerp naar mijn hart. En ik neem aan open voor wat discussie. Glimlach

Wat ik me ten eerste afvraag is waarom je bij het zien van 'goede' relaties die stuklopen, op het concept van de aanwezigheid van 'een ziel' terugvalt. En sterker nog 'Ziel' met een hoofdletter schrijft. Voordat ik me je meega, in een eventuele schreeuw van deze identiteit, zou ik graag de aanname van het bestaan van iets dergelijks als een Ziel eens wat verder willen onderzoeken.

Want, zoals ik uit je stuk begrijp, zie je deze Ziel (ik zal je hoofdlettergebruik overnemen) als een soort persoonlijke Schepper, een persoonlijke Levensstroom, met zowel noden als een eigen koers varend. Waarbij de koers die je aangeeft lijkt te zijn; willen groeien, evolueren. En de Ziel spreekt via de intuïtie, waarbij het Ego, wanneer het gefluister van de Ziel hem niet uitkomt, verontrustende woorden, die de alledaagse zekerheid dreigen te verstoren, probeert te sussen. Tot het moment dat 'ik het niet meer kan', en het Ego bakzeil haalt en een nieuwe koers gaat varen. Even een korte samenvatting, correct me if I'm wrong.

Kan ik zeggen dat jouw 'Ziel' neigt naar het superego van Freud? Een kracht die de persoonlijkheid wil verbeteren? Of, zoals jij het noemt, wil groeien? Schrijf je het daarom met een hoofdletter? Als dat zo is, dan blijven we naar mijn idee toch op het psychologische vlak, en lijkt de spirituele wind is minder hard te waaien dan je stuk op het eerste gezicht doet vermoeden Knipoog

Wanneer je je idee niet in Freuds theorie herkent, en toch wel degelijk een spiritueel gevoel hebt bij 'Ziel', kan het dan zijn dat de hoofdletter is gebaseerd op het hoofdlettergebruik zoals we dat bij 'God' aantreffen? Hoewel 'God' naar mijn idee verwijst naar de Bron (van het leven) of naar het Leven zelf, naar het Onveranderlijke, wordt God (in de christelijke en islamitische cultuur) toch vaak gezien als een losse identiteit met ook zeker bepaalde noden. En tevens een koers varend, naar evolutie en bevrijding van de mens. Is jouw Ziel dan te intepreteren als een soort persoonlijke God zoals die in bepaalde culturen wordt gezien? Het scheppende karakter dat je de Ziel toeschrijft, zou een dergelijk vermoeden kunnen bevestigen.

Wanneer het laaste het geval zou zijn, zou de verlatende partij die je beschrijft wellicht kunnen berusten in het lot dat hen draagt. Zij zouden intuïtief kunnen weten, dat dit de weg is die zij hebben te gaan, en daar vrede mee hebben. Het is daarbij misschien niet eens van belang om je af te vragen of het nu een persoonlijke Ziel is, of de hand van God, waarnaar zij zich voegen. Het zou zelfs gewoon het Leven zelf kunnen zijn, wat zich via hen leeft. Niet eens een koers varend, maar gewoon haar ding doend, net zoals de rest van de natuur. En wellicht ervaart een mens de meeste innerlijke rust, wanneer niet tegen de stroom ingezwommen wordt, maar als men zich over kan geven aan de levensstroom. Deze gedachtenstroom volgend, is de scheiding 'inevitable', en doet het 'waarom' er waarschijnlijk niet eens toe.

Echter, en daarmee ook gehoor gevend aan mrpithers opmerking, ik denk dat behalve bovenstaande mogelijkheid er vaak andere oorzaken zijn, die een schijnbaar stille dag plotseling laten opvlammen. Want wie weet zich nu zomaar over te geven aan de Levensstroom, en daarmee in volle vrede te leven. Sleur, verveling, gevoel 'iets te missen, maar niet weten wat precies', onbeduidende kleine gevoelens die kleine irriaties geven, te klein om ze uit te spreken, zouden wel eens nog meer ten grondslag kunnen liggen aan het plotselinge vertrek. Want wanneer de verklaring is 'ik kon het niet meer', rijst bij mij meteen de vraag 'Wat kon je niet meer?'. Kon je niet meer samen leven, schijnbaar harmonieus, maar zonder echte verbinding? Kon je het niet meer aan je van binnen ongelukkig te voelen, opgesloten wellicht, in een relatie waarbij je echt niet wist hoe je gevoelens onder woorden te brengen? Kon je niet meer aan, te leven met iets waar je diep van binnen wist dat je je het anders had voorgesteld? En komt de berusting niet voort uit het einde van de pijn?

Want hoe vaak denken we dat het gras bij de buren groener is? Hoe kwetsbaar durven we nog te zijn in een harde rationele prestatiegerichte maatschappij? Ik zou me kunnen voorstellen dat het vertrek voortkomt uit sluimerend ongenoegen. De vraag daarbij is dan of de houdbaarheidsdatum inderdaad verstreken is, of dat zoiets als een houdbaarheidsdatum in het geval van relaties een verzonnen begrip is, om maar niet de diepere gronden van ons bestaan op te hoeven zoeken. Om maar niet naakt te hoeven zijn, geconfronteerd met onze eigen houdbaarheid. Want wie is bereid om werkelijk af te dalen, en zijn bestaan te onderzoeken. Jagen we niet een plezierig, maakbaar leven na, met afhaalgeluk? Is het zijn met de ander te confronterend? Te pijnlijk, om het eigen falen te zien weerspiegeld?

Er valt voor beide ingangen wat te zeggen, en ik denk dat er voor ieder individu een ander antwoord ligt. Maar ik denk dat de waarde van het jarenlang samenzijn vaak wordt onderschat. Leren van iemand, en van jezelf, te houden kost tijd. Wanneer er verdieping wordt gevraagd om samen te kunnen blijven, kun je daarvoor weglopen en je geluk opnieuw beproeven. Maar of dat de gevraagde groei van de Ziel oplevert, als deze al bestaat? Ik denk dat in veel gevallen, de weglopende partij juist voor zichzelf wegloopt, en relatie te vroeg afkeurt als bron voor de verdieping die hij/zij wezenlijk voelt nodig te hebben. Al zal een sporadische partner het niet in zich hebben de juiste grond te bieden, gezien het feit van de ontreddering denk ik dat de meeste verlaten partners er veel voor over zouden hebben gehad om samen nieuwe wegen te (onder)zoeken en zo de 'Zielenschreeuw' te bevredigen. Naar mijn idee is het juist vaak het Ego, die deze weg afkeurt en nieuwe gronden gaat zoeken, de pijn van het falen in het vinden van geluk afschuivend op (het hebben van) de (verkeerde) partner.

Teigetje

afbeelding van _Paul_

Seelesorger?

Allereerst, je zegt hele goed dingen, die overigens eerder aansluiten of aanvullen wat Chelle onder woorden probeert te brengen.

De vraag die bij Chelle's verhaal ook bij mij opkwam; Zij haar partners plotseling vertrokken vanuit de opwelling hun 'Zielenschreeuw' te volgen? En dicht ze haar ex-partners daarmee niet teveel zelfinzicht toe. iemand die met die drijfveer vertrekt zou toch 'groot' genoeg moeten zijn om dit ook naar haar te uiten.

Ik ben het ook eens met de mogelijke oorzaak van relatiebreuk, het 'sluimerend ongenoegen' en het toegeven aan impulsen die op korte termijn meer bevrediging opleveren. En het niet op lange termijn willen of kunnen investeren in een relatie. Waarmee we dan eigenlijk uitkomen op toegeven aan het ego, dat vaak uit is op de 'snelle winst' en snel verveeld lijkt te raken.

Dank voor je bijdrage.

afbeelding van chelle

Chelle@_paul_

Ik vind het apart dat je deze vraag niet rechtstreeks aan mij stelt, Paul. Bijna alsof ik aan dezelfde tafel zit en je je dan in mijn alerte bijzijn tot een andere gesprekspartner richt om vragen te stellen die specifiek over mijn persoon gaan. Die kan ik uiteraard zelf het beste beantwoorden, lijkt me Tong

Wederom, denk ik een lichtelijk afwijzend ‘toontje’ in je reactie te bespeuren. Voornamelijk hier: “Iemand die met die drijfveer vertrekt zou toch 'groot' genoeg moeten zijn om dit ook naar haar te uiten.”

Ik denk niet dat het achterwege laten van een verklaring waarom iemand bij je vertrekt, te maken heeft met ‘niet groot genoeg zijn om’. Soms is een ‘gevoel’ moeilijk te verklaren, moeilijk te doorgronden. Niet iedereen is daartoe in staat; hoeft ook niet. Het enige dat ik kan doen, is vertrouwen op mijn vermogen om acceptatie/berusting te vinden. Het niet bij de ander te blijven zoeken, maar de eventuele ‘antwoorden’ (inzichten) tot mij te laten komen.

Op de vraag ‘dicht ik hen [mijn ex-partners] niet teveel zelfinzicht toe?’, kan ik het volgende zeggen. Het is voor mij of mijn persoonlijke inzichten niet echt relevant of essentieel of ex-partners zich, in die eventuele ‘Zielenschreeuw’ waar zij gehoor aan gaven, ook werkelijk bewust waren van het grotere geheel. Bewust waren van ‘het andere pad’, voor hen. Of van het feit dat hun vertrek of zelfs het besluit om wel te blijven, zoveel invloed zou hebben op mijn zelfverwezenlijking.

Wellicht (en die mogelijkheid schat ik bij een enkeling groot in) hebben zij ‘gewoon’ geanticipeerd op een gevoel van onvrede en rusteloosheid. Tegemoet gekomen aan het ‘gevoel’ dat zij zich (in die relatie, of zelfs naar mij toe) niet meer betrokken genoeg voelde om het voort te zetten. Het maakt niet echt uit hoe ver hun bewustzijn daarover zich uitstrekte. “Ik wil niet meer”, of “Ik kan het niet meer”, is voor mij al een valide reden op zich. Het gaat er meer om, welke inzichten het mij heeft gebracht; waar het mij naartoe voert.

Ik ben (en voel me) niet verantwoordelijk voor de zelfinzichten die mijn exen hebben doorgemaakt nadat zij besloten om de relatie te verbreken. Ik kan alleen maar zeggen, dat ik voor hen hoop en het hun oprecht gun dat het hen ook naar vruchtbare velden heeft geleid. Omdat dat voor mij wel zo is geweest.

Zou het ook kunnen, denk je, dat mijn persoonlijke gedachtengoed zich weider uitspreid – en niet per definitie of specifiek in relatie staat tot alleen partners of relaties?

Daarbij, ook deze: is het voor jou moeilijk te geloven dat ‘de opwelling’ zoals jij het graag wenst te blijven definiëren (wat me ook intrigeert), voor anderen (mij, in dit geval) niet op die manier beleefd wordt? Dat het geen oprisping is, die je even kunt wegslikken. Geen opvlieger die, als je even gaat zitten, vanzelf weer van je rood aangelopen hoofd wegtrekt. Dat het geen scheet is die je besluit te laten of, na overweging, besluit ‘in te houden’. Het is geen ‘spasme’ die je met het medicijn dat ‘controle’ heet, in toom kan houden.

Het is veel wezenlijker dan dat. Althans voor mij. Wellicht net zo 'wezenlijk' als dat het Ego dat voor jou is? Knipoog

afbeelding van hortensia

@Paul-Chelle

Paul , mensen kunnen jaren zichzelf wegcijferen , in een relatie blijven zitten om de ander maar geen pijn te hoeven doen door de relatie te verbreken, oftewel te kiezen voor zichzelf. Ik zie niet in hoe dat rijmt met "snelle winst behalen" wat jij aanhaalt . Tevens lijkt het mij bijna totaal onmogelijk dat iemand in een opwelling dergelijk besluit zou nemen zonder dat er voorafgaande aan het gedrag en uitspraken iets te merken zou zijn door de partner. Nog niet erover hebbende wat aan die opwelling (ongemerkt?) voorafgegaan moet zijn . Want het lijkt me uitgesloten dat iemand met een normale dosis gevoelens uit het niets ineens s avonds na de afwas de theedoek aan het haakje hangt en denkt ..zo .. dat hebben we ook weer gehad wat zullen we nu eens gaan doen...ah ik verbreek de relatie Glimlach en verheugt met de jas onder de arm de woonkamer instapt ..

afbeelding van _Paul_

@Hortensia : Snelle winst

Kiezen voor jezelf is het advies dat ik zo vaak lees hier dat het wel de universele balsem schijnt te zijn. Ik weet nog niet goed hoe ik dat moet plaatsen. En, alhoewel ik mezelf niet als religieus mens zie, vraag ik me dan toch af waar in de liefde dan 'opoffering' gebleven is. Opoffering als weg naar verlossing. Of ben ik nu te ver heen in dit alles?
Je zult vast doelen op 'voor jezelf kiezen' als in 'afscheid nemen van' een relatie / situatie die destructief is voor jezelf. En dat advies wordt in de beste bedoelingen hier geuit.

Misschien ben ik ook wat bevooroordeeld over de drijfveren van mensen. In mijn werk heb ik in 16 jaar talloze mensen uitelkaar zien gaan. ik mag dan het rekenwerk doen en zorgen dat financiele zaken in het gareel blijven. Ik voer dan een aantal gesprekken met 1 of beide partners en die gaan echt niet enkel over de cijfertjes. Heel vaak heeft 1 echt niet zien aankomen dat dit ging gebeuren. Te veel in beslag genomen door de dagelijkse beslommeringen. Het is voor hen vaak een donderslag bij heldere hemel. Pas als ze gaan terugkijken, dan komt boven; 'we zijn uitelkaar gegroeid, we praten niet, we deden ieder ons eigen ding, we deden het voor de kinderen'.

Wat ik zeggen wil. De uitstappende partners, vaak naar een andere relatie, doen dit vaak vanuit de gedachte / hoop / gevoel dat het aan de andere kant beter is. Terwijl ook daar gepraat en gedeeld zal moeten worden op termijn. Op korte termijn is het allemaal geweldig. Men ontvlucht de problemen thuis. En, ondanks het voorafgaande traject, lijkt dat toch op een 'opwelling'. Want kennelijk wordt er niet heel ver vooruit gekeken op zo'n moment. misschien wel een deel van het 'liefde-maakt-blind' effect.

Hoe het ook zij, in ieder geval bedankt voor de extra keuzemogelijkheid na de afwas.
Aan het rijtje : (lezen, sporten, tv kijken, met mijn partner praten) kan ik nu een extra optie toevoegen. Knipoog

Groet,

Paul

afbeelding van chelle

Chelle@Paul & Hort

Ik heet geen Hortensia, maar wil ook even reageren Tong

Opoffering.

Weer zo’n opgelegd ‘gebod’ waar iemand dan mogelijk aan probeert (behoort?) te gehoorzamen. Kun je me vertellen hoe je dat vertaald ziet in liefde? En dan ook, graag en liefst bij voorkeur, ‘Liefde voor Jezelf’?

_Paul_ schreef:

“De uitstappende partners, vaak naar een andere relatie, doen dit vaak vanuit de gedachte / hoop / gevoel dat het aan de andere kant beter is.”

Ik ben er geen voorstander van ‘relatie-hoppen’. Van de ene relatie in snel een andere verdwijnen, daarmee ga je mogelijk het risico lopen om te snel voorbij te gaan aan dat wat je in de ‘tussentijdse zone’ zou hebben kunnen oogsten. Maar soms brengt het de hoppers de noodzakelijke vluchtigheid waar zij dan kennelijk behoefte aan hebben, dus in die zin keur ik het ook niet af als dat voor hen zo werkt. Er zit soms ook een fijn soort 'vrijheid' in de vrijblijvendheid die zich in deze constructies aandoet.

Toch, los van sappige groene veldjes, wat is er zo 'erg' aan beter wensen voor jezelf? Houdt je argument nog stand, wanneer er aan de andere kant helemaal geen potentieel 'nieuwe partner' staat te wachten, maar een leeg huis en een vervallen tuin?

Paul schreef:

"Terwijl ook daar gepraat en gedeeld zal moeten worden op termijn. Op korte termijn is het allemaal geweldig. Men ontvlucht de problemen thuis. En, ondanks het voorafgaande traject, lijkt dat toch op een 'opwelling'. Want kennelijk wordt er niet heel ver vooruit gekeken op zo'n moment. misschien wel een deel van het 'liefde-maakt-blind' effect."

Ik kan niet ontkennen dat wanneer ik bovenstaande lees, ik jou eigenlijk alleen je eigen beargumentering zie verantwoorden die jij mogelijk als leidraad hebt gebruikt in de gebeurtenissen en keuzes in jouw leven. Je blijft het woord 'opwelling' gebruiken, als een poging om er vooral niet teveel waarde aan te verbinden.

Want als je dat zou doen, zou je waarschijnlijk deuren moeten gaan opengooien die de huidige situatie wellicht op zijn grondvesten zou laten schudden.

Of zit ik er naast?

afbeelding van _Paul_

@Chelle

Vanzelfsprekend bekijk ik zaken vanuit mijn perspectief.

Bij 'opoffering' heb ik mezelf, in antwoord op Hortensia (Ik antwoordde wel degelijk op haar toevoeging) al de vraag gesteld of ik daarmee niet te ver ga. Het niet verder doortrek dan bedoeld hier. Als in, misschien is dat niet de richting die ik in moet slaan. Kennelijk ben je het daarmee eens.

Als ik daar dan iets over moet/mag zeggen. In mijn beleving is het erg 'romantisch' als er in een relatie offers worden gebracht ten voor de ander. Getuigend van diepe liefde. Jezelf iets ontzeggen ten behoeve van het geluk van je partner. Maar laten we het even uit de context 'liefdesrelaties' halen.

De opoffering die je wel eens ziet bij mensen die een ernstig gehandicapt kind hebben. Hun hele leven draait toch om hun kind. Ik ken zo'n stel en heb diep respect daarvoor. Of de opoffering van iemand die zijn (ondragelijk) lijdende partner helpt bij zelfdoding, die tot in het diepst van zijn wezen weet dat dit is wat die partner gewild heeft, maar bij de bevoegde instanties geen gehoor krijgt. Beide zijn in mijn visie uitingen van grote liefde. ook voorbeelden waarbij ik mij kan voorstellen dat degenen die 'opofferen' dat doen vanuit een diepe fundamentele, alles overstijgende liefde. De 'zielenschreeuw' kan zijn om iets anders te doen, de situatie ontvluchten bijvoorbeeld, doch er is geen ander optie dan doen wat ze doen.

Als we dan naar het wat luchtigere onderwerp 'relatie-hoppen' terugkeren. Aangenomen dat je het ook als luchtige omschrijving bedoeld hebt. En wel luchtig omdat mijn omschrijvingen van de mogelijke beweegredenen bij jou aankomen als 'licht'. Ik gebruik inderdaad woorden die in strijd zijn met het 'gewicht' van de stem die we de 'Ziel' moeten toekennen. En de benadering is kleiner, meer gericht op mijzelf en mijn eigen ervaringen. Ik persoonlijk veroordeel ook het vluchtige contact niet. Maar, ik heb er moeite mee om ook dat terug te voeren op de kreet vanuit de diepte. Het 'relatie-hoppen' zie ik meer als vluchten en juist geen gehoor geven aan diepere beweegredenen. Nog los van de schade die anderen, de gelegenheids-partners, berokkend zou kunnen worden. Immers het zal zelden voorkomen dat bij aanvang van die vluchtige relaties de spelregels bijna contractmatig uiteen worden gezet.

Als we het dan over de echte fundamentele drijfveer hebben, die zich dan kenbaar maakt in een 'zielenschreeuw', dan vind ik persoonlijk ook dat ik niet elk doen en nalaten daaraan kan toeschrijven. Althans dat kan dan geen excuus zijn om maar te doen en te laten wat je wil. Uitsluitend mijn uitleg van het begrip dat je introduceert dan. Daarmee erkennend dat je iets probeert te omschrijven dat veel dieper gaat dan 'gril' of 'opwelling'.

Uitstappen zonder dat er een andere partner in het spel is, is een ander uitgangspunt. Niet waar ik hier op doelde.

En tenslotte, zoals ik hier in het begin al aangaf, redeneer ik inderdaad vanuit de eigen beleving. In die beleving heb ik behoorlijk geworsteld met een keuze. Het gewicht dat aan alle factoren in die keuze is toegekend is zuiver subjectief. Wat ik met mijn rationele ego (om dat dan toch maar even te gebruiken) heb bereikt, is dat ik de aandrang om zonder al te veel inspanningen thuis, afscheid te nemen, heb weerstaan. Ik vond dat ik niet 'klaar' was in die relatie en dat de lange tijd samen en alle gebeurtenissen in die tijd, zoveel gewicht in die weegschaal legden dat ik naar mijzelf toe het vertrek niet kon verantwoorden. Ik zie mensen dat anders doen. Ik heb ook de neiging om daar een oordeel over te hebben. ik probeer dat echter te onderdrukken.

Wat betreft 'plicht' en 'verantwoordelijkheid', inmiddels ook gewraakte woorden, ikzelf heb het als inderdaad plicht en verantwoordelijkheid naar mijn partner toe gezien om niet zonder meer te vertrekken en gehoor te geven aan de 'opwelling'. Ja, daar zet ik het weer neer. Ik weiger namelijk categorisch om 'verliefdheid', zelfs 'hervonden verliefdheid' op het gelijke niveau te stellen als 'liefde' en de verbondenheid, gegroeid in een langdurige relatie. Ook uit respect naar de partner had ik het niet met mijzelf in het reine kunnen komen, als ik dat wel gedaan had. Dat is mijn beleving, mijn ervaring en mijn mening. En ik geloof niet dat er hier iets gezegd kan worden, dat daar nu of toen iets aan kan veranderen. Misschien moet ik zelfs concluderen dat er niet eens zoiets als een 'zielenschreeuw' in het spel was.

Dat alles uitvoerig voor het voetlicht gebracht hebbende, wil ik graag nog erkennen dat ik allicht wat kort door de bocht gegaan ben en misschien zelfs hier en daar selectief geshopt heb ik jouw verhaal. Wat ik overigens nog steeds heel goed vind. Het heeft mij persoonlijk namelijk ertoe aangezet toch nog eens verder na te denken.

Je merkt allicht op dat ik veel tekst nodig heb in mijn poging om me met niet al te veel (meer) kleerscheuren uit deze discussie terug te trekken en toch nog een paar van mijn eigen inzichten overeind te houden.

Als je het goed vindt ga ik nu even achterover zitten om ervoor te zorgen dat mijn neus ophoudt met bloeden.

Groet,

Paul

afbeelding van torn

Zakdoekje ?

_Paul_ schreef:

Als je het goed vindt ga ik nu even achterover zitten om ervoor te zorgen dat mijn neus ophoudt met bloeden.

Zakdoekje ? Knipoog

afbeelding van Missunderstand.

@ torn.

2 tampons wil ook wel eens helpen, krijg je ook geen last van je nek inclusief dat je je handen vrij hebt. Tong

afbeelding van _Paul_

Dank dank

Ik ben blij dat jullie zo behulpzaam zijn. Knipoog
Dankje.

LOL

afbeelding van Missunderstand.

Haha

Geen dank. Onschuldig

afbeelding van chelle

Opoffering@_Paul_

_Paul_ schreef:

“Wat betreft 'plicht' en 'verantwoordelijkheid', inmiddels ook gewraakte woorden, ikzelf heb het als inderdaad plicht en verantwoordelijkheid naar mijn partner toe gezien om niet zonder meer te vertrekken en gehoor te geven aan de 'opwelling'. Ja, daar zet ik het weer neer. Ik weiger namelijk categorisch om 'verliefdheid', zelfs 'hervonden verliefdheid' op het gelijke niveau te stellen als 'liefde' en de verbondenheid, gegroeid in een langdurige relatie. Ook uit respect naar de partner had ik het niet met mijzelf in het reine kunnen komen, als ik dat wel gedaan had. Dat is mijn beleving, mijn ervaring en mijn mening. En ik geloof niet dat er hier iets gezegd kan worden, dat daar nu of toen iets aan kan veranderen. Misschien moet ik zelfs concluderen dat er niet eens zoiets als een 'zielenschreeuw' in het spel was.”

Ik denk dat ik in de uitwisseling met jou over het hoofd heb gezien om een essentieel detail aan te kaarten. Voor mij is het nooit een kwestie geweest dat je ‘eigenlijk had moeten kiezen voor die ‘hervonden verliefdheid’. Die affaire speelt in zoverre een ondergeschikte rol, dat ik me kan voorstellen dat het voornamelijk als een katalysator kan hebben gewerkt.

Wanneer er een 3e persoon verschijnt in een voorheen exclusief huwelijk, zet dat meteen alles op scherp. Het betekent niet automatisch ‘dat je huwelijk zo slecht is/was’ en het betekent ook niet ‘dat het een (innerlijk) signaal is dat je met iemand anders verder moet’. Op een paar punten vermoed ik, dat je mijn uitleg van ‘de Zielenschreeuw’ op die manier hebt geïnterpreteerd. Dat je ‘voor die ander had moeten kiezen, want dat is wat jouw Ziel je probeerde te vertellen’. Geenzins is dat, waar ik op doelde. Wellicht verklaard dat ook jouw constante gebruik van ‘opwelling’, dan wel ‘bevlieging’.

Zelfs als we mijn theorie van Zielenschreeuw wegnemen, dan nog neemt het niet weg dat de affaire mogelijk wel de zwakke schakeltjes in je huidige relatie heeft blootgelegd. Hoe je dat invult, er voor jezelf vorm aan geeft, is geheel aan jou (en je vrouw) uiteraard.

Als voor jou ‘plicht’ en ‘verantwoordelijkheid’ sterke cementvormen zijn om een huwelijk op verder te bouwen, dan gun ik je daarin oprecht alle geluk. Als voor jou ‘zelfrespect’ voortkomt uit jouw bewondering die je voelt voor de ‘opofferingen’ waar partners toe in staat (zouden moeten) zijn, dan is er geen enkel andere wijze die voor jou vermoedelijk ‘beter’ zou zijn. Je zou jezelf wellicht niet meer respecteren als je een andere keuze zou maken die je op andere gronden zou baseren. Als dit voor jou de ingrediënten zijn die gelden als een uiting van diepe fundamentele, alles overstijgende liefde, dan is dat prachtig. Dan werkt dat, voor jou. Beter dat, dan dat je verstrikt zou raken in het gevecht met jezelf over een keuze ‘die je niet aan je vrouw had kunnen of kan verantwoorden’.

Wat dat punt betreft, scheiden onze visies zich wel. Beide zijn, in hun eigen kern, waarschijnlijk net zo ‘bezielend’ – alleen op een andere manier. Wat je schrijft over ‘opoffering’ (en dan strip ik het even van alle romantiek, aangezien ‘offers’ in de praktijk voor degene die ze brengt, vaak een veel minder romantisch beeld laat zien): ik kan je volgen in de voorbeelden die je schetst. Er daarbij vanuit gaande, en deze is cruciaal, dat de opofferingen waar wij over spreken, op geen enkele manier en in geen enkele vorm het eigenbelang dient.

Ik denk, maar dit is mijn beleving, dat daar namelijk het ‘gevaar’ ligt wanneer we opoffering in een relatie brengen: het dient vaak juist wél een dieper eigenbelang waar de offer-brenger zich vaak niet helemaal of nauwelijks bewust van is. Of wel bewust van is, maar het dan verklaart als ‘concessies doen’ (want ‘dat doe je, in een samenzijn’).

De beleving mag dan wel zijn, ‘dat het uit liefde wordt gedaan’, dat het ‘getuigt van diepe liefde’, dat de offers gericht zijn op alleen ‘het welzijn en genoegen van de ontvanger’ – maar in die beleving zijn er soms toch (onbewust) motivaties in geslopen, die meer te maken hebben met ‘schuldgevoelens – en het compenseren ervan’, of het voldoen aan (algemeen geldende sociaal/maatschappelijke) verwachtingen.

Opoffering, wanneer dat gebeurt in een relatie, lijkt ook vaak het meeste ten koste van 1 partij te gaan. Jezelf -- of eigen behoeftes, wensen – wegcijferen, minder belangrijk maken. Terzijde geschoven. Ik begrijp wanneer dit gebeurt waar het een kind betreft, of bij het begeleiden/steunen van een partner tijdens een ziekbed of euthanasie wat je zelf al noemde.

Maar om dit te doen in een relatie of huwelijk: dan vraag ik me af hoe zich dat vertaald in ‘gelijkwaardigheid’? Wat voor invloed heeft dat op de dynamiek tussen 2 partners? Wat als de weegschaal, door al die ‘offers’ die het meeste door 1 partner gebracht wordt uiteindelijk teveel zwaarte oplevert en doorslaat naar 1 kant; is die balans dan weer te herstellen?

_Paul_ schreef:

“Ik vond dat ik niet 'klaar' was in die relatie en dat de lange tijd samen en alle gebeurtenissen in die tijd, zoveel gewicht in die weegschaal legden dat ik naar mijzelf toe het vertrek niet kon verantwoorden. Ik zie mensen dat anders doen. Ik heb ook de neiging om daar een oordeel over te hebben. ik probeer dat echter te onderdrukken.”

Je schrijft dat je ziet ‘dat (sommige?) mensen dat anders doen’. Wat doen? En wat anders doen? En waarom heb je daar, ondanks dat je zegt het probeert te onderdrukken, een oordeel over? Is het, omdat je het ervaart alsof ‘anderen zich er veel te makkelijk vanaf maken – en jij dus niet?’ Vindt je dat anderen net zoveel behoren te ‘offeren’, net zoveel beheersing en controle over hun belevingen behoren uit te oefenen als waar jij toe in staat bent?

Wat zit daar precies achter, als ik mag vragen?

Ps. Het is wellicht ter verduidelijking nodig om eraan toe te voegen, dat ik hier niet doel op een gelijkwaardige 'geven & nemen' in een relatie.

afbeelding van _Paul_

@ Chelle

Interpretatie ‘Zielenschreeuw’
Ja, ik heb tijdens het lezen van jouw stuk met name de stukken gezien die ik als ‘kritiek’ op mijn persoonlijke keuze zou kunnen betitelen. Vandaar dat ik op die uit verband gehaalde frasen, losse delen, overdreven reageerde. Na het lezen van de reacties van jou en anderen en het herlezen van je stuk zie ik dat anders. Je hebt het over iets meer ondefinieerbaars, iets diepers of groters. Geen aardverschuiving op een bergwand, maar je zoekt meer naar de tektonische krachten achter beslissingen, die zelfs vaak uit het zicht zijn van degenen die deze ervaren.

Het enkele feit op zich dat ik in mijn verhaal gedaan heb op deze site is het gevolg van het feit dat ieder contact met de ‘jeugdliefde’ plotseling verbroken is en ik zeer verrast was dat mij dat opnieuw volkomen uit balans bracht. Het was een opwelling, vanuit de diepte. En een angst, of zorg, dat die persoon waar ik oprecht nog veel om geef, misschien opnieuw iets ellendigs overkomt. Hetgeen de ‘beschermer’ in mij raakte. Ik kon op dat moment niet direct onder woorden brengen wat en waarom ik zo bewogen werd door een op zichzelf marginale gebeurtenis die ik al 2 jaar heb zien aankomen.

In dat, buitengewoon pijnlijke moment, had ik de dringende behoefte om dat te delen, hoe anoniem ook, en knalde mijn verhaal in dit forum. Dat verhaal is ruw en een weergave van de emoties op dat moment. Dus wat vanuit de diepte ‘opwelde’. Met alle drama en ook de twijfel op het eind. De twijfel van; ‘Wat heb ik gedaan?’ en ‘heb ik niet de kans van mijn, van ons, leven vergooid? Heb ik de juiste keuze gemaakt?. Heb ik de keus dan toch te lichtvaardig genomen? Ontneem ik mijn vrouw iets? Ontneem ik de ander iets? Ben ik goed genoeg?

Ik heb allicht jouw Zielenschreeuw vergeleken met dat verstikkende gevoel van twijfel. Omdat die emotie zo plotseling en zo heftig was op dat moment, komend van een plek waar ik al zover van verwijderd was of dacht te zijn. Ik heb het als verontrustend ervaren dat ik door jouw stuk mij opnieuw die vraag stelde; ‘Wat heb ik gedaan?’ En het, zoals je dat al aangeeft, inderdaad een verstrikt gevoel gaf, of misschien geeft zelfs, op sommige momenten.

Is dat vergelijkbaar met de ‘Zielenschreeuw’ waar jij op doelt? Ik denk het niet. Toch interpreteerde ik de twijfel uit de diepte als iets vergelijkbaars. Hier wordt ‘opwelling’ bedoeld als iets wat onstuitbaar komt bovendrijven en niet lichtvaardig als een bevlieging.

En dan de verontrusting dat ik die ‘opwelling’, als hierboven beschreven, niet kan stoppen. Terwijl ik mezelf juist zie als iemand die zichzelf onder controle heeft en weloverwogen keuzes maakt. En dat ik in heel moeilijke situaties tot nog toe vaak het meest onwaarschijnlijke pad heb bewandeld. Mezelf blootstellend aan overweldigende emoties als verliefdheid, bewust en langdurig en het toch heb weerstaan. Doorgeploegd, totdat er een aanvaardbaar compromis werd gevonden voor allen. Ik zag in jouw omschrijving een mogelijkheid dat ik alsnog gefaald zou kunnen hebben, waarvoor op termijn een nog veel grotere prijs betaald zal moeten worden. Meer spijt, meer pijn en met een onherroepelijke afloop.

Jouw stuk zet aan tot nadenken. Op een moment dat ik dat misschien niet wil. Ik kijk of jouw ‘Zielenschreeuw’ op mij van toepassing is. En op welke drijfveer wel of niet. Of misschien toch?

Zwakke schakels
Je hebt volledig gelijk. De relatie was op. Te ver uiteen. Langs elkaar heen leven. Niet communiceren, zeker niet over wat je ergens bij voelt of denkt. Niets nieuws proberen. Geen interesse in waar de ander mee bezig is. Geen effort om iets te veranderen. En vooral alles al invullen voor de ander. Dan hoef je ook niet te praten. Daarbij vooral ook zeer moeilijke onderwerpen als haar ziekteproces en kinderloos blijven, niet bespreekbaar maken. Maar er wel mee worstelen. Zelf. Misschien was het wel de ‘Zielenschreeuw’ om die situatie niet te laten voortduren en daaraan te ontsnappen. In dat scenario is de hervonden jeugdliefde inderdaad de katalysator die alles in beweging zet. Wat ook gebeurd is. Feitelijk. Wat is dan de waarheid in deze.

Het hernieuwen en verbeteren van de relatie was allen maar mogelijk door de kracht van overtuigingen van zowel mijn vrouw als de mij. Het fundament bij mij bestaat inderdaad uit ‘Plicht’, ‘Verantwoordelijkheid’ en misschien ook factoren als ‘Eer’, ‘Schuld’. Het fundament van vrouw is anders. Ik moet daar nog over nadenken. Zijzelf geeft aan dat ‘het niet klaar was’ op dat moment. Dat we elkaar aanvullen op een manier die wel veel ruimte voor groei geeft, maar dat dat vermogen niet was aangesproken. Wij spreken daar trouwens heel open over en er wordt veel teruggehaald momenteel.

Onbaatzuchtige Offers
Ik ben het met je eens dat verlossing uitsluitend het gevolg kan zijn van volkomen altruistische offers. Dogmatisch dan. En dat het gevaar is dat het meer lijkt op een ruil. Ik geef dit en krijg dat. Dus toch een verborgen agenda. Enkel het spreken over een weegschaal impliceert al een hoge mate van ‘quid pro quo’. Ik erken dat en, nu jij ook die vraag hebt gesteld, zal ik daar over nadenken. Ik zie het gevaar, maar (eerste ingeving) alleen als in deze situatie de een meer ‘krijgt’ dan de ander. Ik wil mij niet aanmeten dat ik hier kan spreken over de ‘alles overstijgende liefde’.
Er zijn concessies gedaan, door allen in mijn verhaal. Misschien zit daarin wederom een verschil met jouw omschrijving van de ‘Zielenschreeuw’. Immers daar kun je geen concessies doen. Je spreekt over dat wat onvoorwaardelijk is en alleen kan zijn, in mijn beleving. Er valt niet onder voorwaarden te voldoen aan de diepe beweegreden die jij omschrijft. Maar corrigeer me als ik dat verkeerd zie.

In het grotere geheel denk ik dat offers altijd een soort van balans in zich herbergen. In het voorbeeld van de partner die helpt bij euthanasie is ook gewin voor de offerende partner. Hij ondergaat de gevolgen van zijn handelen, in de wetenschap dat hijzelf door datzelfde handelen ook verlossing heeft gevonden. Immers zoiets doe je omdat er geen andere keuze is. Men kan het lijden van de ander niet (langer) verdragen en de handeling op zich is verlossing van die inwendige strijd. Ik kan dat wel zien als offer, met een ‘positief’ gevolg, maar niet als een gewin. Of iets dat gebeurt met het bewuste oog op gewin. Men offert dan, bereid om ieder gevolg te dragen.

Balans
Binnen een relatie zullen altijd offers gebracht worden. Minder zwaarwegend. En ook vaak met het (ook onbewuste) oog op gewin. ‘Geven en nemen’ is de populaire omschrijving. Ik offer 1, zij offert 1, samen krijgen we 3. Als ik even doorga komen we op ‘win-win’ situaties en ‘relatie management’. Mijn mening is dat er een balans wordt nagestreefd. Die voor beiden een situatie schept waarin groei mogelijk is. Bij tijd en wijle zal de weegschaal uit balans zijn. Gelijkwaardige partners herkennen dat en handelen daar naar denk ik. Maar dat is mijn rationele hoop.

In het door jou aangeraden boek van Milan Kundera, waarin ik enige ‘aha’ momentjes beleef, is balans en onbalans een groot thema. Prachtig boek trouwens.

Jij doelt op een te groot offer. Een alles onherstelbaar uit balans brengend offer. Ik heb niet het gevoel dat dat bij mij persoonlijk het geval is. Waarin ik dan ook een tegenstrijdigheid onderken. De mogelijkheid dat mijn keuze, gebaseerd is op een portie zelfbehoud en eigen gewin in het uitzicht van ‘balans’. Waar gehoor geven aan wat mogelijk de ‘Zielenschreeuw’ zou kunnen zijn, enkel meer conflict en ‘onbalans’ zou hebben gebracht. Een keuze uit angst voor het onbekende mogelijk. De prijs daarvoor, de incidentele opwelling uit de diepte (weer niet als lichtzinnig bedoeld) die dan gesust moet worden. En een mogelijk steeds grotere onbalans die ook resulteert in het ‘gevangen houden’ van mijn vrouw. De gouden kooi voor beiden.

Althans dat denk ik, dat je daarop doelt.

Gevoelsmatig, nu zeg ik dat wij op een schaal van 1 tot 10 op een 8 zitten. Dat we mogelijk nog een hogere score kunnen bereiken en dat we heel bewust met elkaar omgaan. Over bijna alles daadwerkelijk spreken en dat we veel met elkaar delen, luisteren en elkaar stimuleren om nieuwe avonturen aan te gaan. (niet in de relationele sfeer overigens). Ik ervaar een hele positieve relatie momenteel. Nee, er is geen offer dat een voortdurende bedreiging vormt voor de balans tussen ons.

Andere mensen
Ik zie mensen uitelkaar gaan met gemak. Vertrek van het 1 op andere moment, zonder verdere uitleg vind ik respectloos. Zeker als je spreekt over stabiele relaties, waar de partner dan ‘als een donderslag bij heldere hemel’ de biezen pakt. ‘Ik kan het niet meer.’ ;Wat kun je dan niet meer? Zeker als het een langere relatie betreft, vind ik dat je uitleg ‘verschuldigd’ bent. (ja,ja, schuld en boete, verantwoordelijkheid, respect, ik zit er wel strak in.). Al is het moeilijk. Je mag inderdaad stellen dat ik vergelijk met de eigen ervaringen en dat laat meewegen in het (onuitgesproken) oordeel dat ik daarover heb.

Ik zie ook vaak een zeer laconieke houding in het afwikkelen van de nasleep van zo’n scheiding. Waarmee de ene partner, de andere in vervelende situaties brengt. En daar verder niets aan doet. Laakbaar, in mijn optiek. Of mensen die elkaar onder druk zetten via de kinderen. Maar goed die lijst is heel lang.

Misschien is het ook lastig te doorgronden wat de beweegredenen van mensen zijn. En mijn oordeel te snel. Want hoeveel info heb je eigenlijk. Maar aan de buitenkant kom het vaak over alsof een relatie tamelijk vlotjes gestopt wordt. Te gemakkelijk. Mijn indruk.

Ja, ik heb weinig respect voor mensen die op mij niet de indruk wekken dat ze in ieder geval een serieuze poging gedaan hebben om dingen beter te maken. Meestal trouwens is er wel degelijk sprake van een verklaring waarom het vertrouwen tussen partners onherstelbaar beschadigd is. Maar daarover hadden we het niet. Onherstelbaar is een relatief begrip.

Toch weer een lang antwoord in jouw Blog Chelle. Niet alleen de vragen zijn goed, maar het schrijven van antwoorden dwingt tot nadenken. Dus de antwoorden zijn soms een reis op zich.

Dankje.

afbeelding van hortensia

@paul

Toch ga je in mijn belevening ergens aan voorbij ...sorry Chelle het is jou blog... maar ik wil toch graag nog even zeggen Paul , je vergeet misschien de gevoelens die er niet meer zijn... tenminste niet in die mate voor die ander om daar nog langer je leven mee te willen delen, wel uit vriendschap maar niet als lovers ...wanneer dat gevoel ontstaan is doet niet veel terzake of de reden waarom, maar veel mensen blijven niet uit eigenbelang in een relatie hangen maar offeren zich juist wel op door te blijven en in die zin is dat een opoffering omdat ze kiezen om te blijven voor de ander , terwijl zij zich in een relatie heel eenzaam kunnen voelen omdat de liefde niet geheel (meer) wederzijds is . Dat kan gebeuren in een relatie , mensen groeien en veranderen, zien de partner veranderen of groeien zoals jij zegt uitelkaar. Maar ik geloof niet dat iemand dan op stel en sprong maar de kuierlatten neemt uitzonderingen daargelaten. Er zijn natuurlijk relaties die stranden door problemen van welk aard dan ook, niet iedereen is sterk genoeg of de liefde is niet sterk genoeg om dat aan te kunnen. Verschillende mensen en verschillende motieven , geen relatie is mss te vergelijken.... Maar dan dwalen we wel heel ver af hier van de kern waar het om begon in Chelle haar blog..

afbeelding van chelle

no excuse needed @Hort

Geen 'sorry' nodig, Hort. Als een andere reactie het heeft over '2 tampons' zonder verder over het oorspronkelijke thema te hebben uitgewisseld, denk ik dat jij je niet hoeft te excuseren voor het feit dat je in jouw bijdragen tot uitwisseling mogelijk even naar een ander gebied toetrekt.

Het thema staat open voor allerlei interpretaties en diverse belevingen & visies --en die kunnen meerdere gebieden beslaan.

Zelf vind ik je reactie overigens prima passen in het thema Knipoog

x

afbeelding van chelle

Chelle@Teigetje

Diepgaand. Insteek op diverse gebieden. Ik ga graag de uitwisseling met je aan, Teigetje Glimlach

Allereerst: het hoofdletter-gebruik is niet anders dan expressie van het ontzag dat ik heb voor zoiets waarachtigs en puurs als de Ziel. Om dit te onderbouwen, moet ik verwijzen naar de reïncarnatie-theorie, waarbij de Ziel zich in vele vormen incarneert. Ik heb bewust de keuze gemaakt hier niet verder op in te gaan, omdat dit thema velen, begrijpelijkerwijze, totaal boven het hoofd zal stijgen. Maar, uit ontzag dus, die hoofdletter Knipoog

Wanneer ik spreek over mijn Ziel, of het ‘contact’ ermee, zijn we eigenlijk de psychologische analyses en betekenissen al ver ontstegen. In dat opzicht zat je aardig op koers toen je het probeerde te doorgronden vanuit: “Is jouw Ziel dan te intepreteren als een soort persoonlijke God zoals die in bepaalde culturen wordt gezien? Het scheppende karakter dat je de Ziel toeschrijft, zou een dergelijk vermoeden kunnen bevestigen.

Voor mij belangrijk om te vermelden is dat ik me, waar het Ziel betreft, niet kan vinden in een ‘God(delijk)’-figuur, zoals we die kennen uit religieuze culturen. Daar wordt de God bezien vanuit een ‘almachtige’ positie, de heerser over ‘goed’ en ‘kwaad’ en regeerder over de daaraan verbonden ‘wetten’ en regels waar ‘volgers’ zich aan behoren te houden, al dan niet met bestraffing wanneer je hierin faalt. Klinkt voor mij als een keurslijf. Zoals je zelf schreef ‘een losse identiteit met ook zeker bepaalde noden’. Ik zie de Ziel niet als een ‘losse identiteit’, maar juist als essentieel onderdeel van een groter geheel. Groter geheel, te omschrijven als ‘scheppende, onsterfelijke, intelligente ‘energie’. Met karmische lasten en kosmische lessen.

Teigetje schreef:

Maar ik denk dat de waarde van het jarenlang samenzijn vaak wordt onderschat. Leren van iemand, en van jezelf, te houden kost tijd. Wanneer er verdieping wordt gevraagd om samen te kunnen blijven, kun je daarvoor weglopen en je geluk opnieuw beproeven. Maar of dat de gevraagde groei van de Ziel oplevert, als deze al bestaat? Ik denk dat in veel gevallen, de weglopende partij juist voor zichzelf wegloopt, en relatie te vroeg afkeurt als bron voor de verdieping die hij/zij wezenlijk voelt nodig te hebben.

Leren kost tijd, mee eens. Of dat nu van jezelf of een ander is. Alleen: tot welke prijs? Wanneer heeft datgene wat je leert of denkt ‘te kunnen leren’, geen toevoegende waarde meer in een samenzijn, in je eigen verwezenlijking? Ik zou er voor kunnen kiezen om de belofte die ik 5 jaar geleden aan een ander uitsprak, ‘voor altijd samen’, tot in de lengte van mijn dagen uit te dragen. De keuze, die kun je elke dag opnieuw wel maken, rationeel.

Het gevoel, echter, wat zich daar wellicht in de loop der zelfde dagen aandient, van zich laat horen, je andere perspectieven begint te bieden, in hoeverre kun je daar de oprechte keuze maken om er ‘niet naar te luisteren’?

Samen blijven onder de noemer ‘verdieping in elkaar’: wat als die verdieping inmiddels zijn ‘piek’ wel heeft behaald? Wat als het gewoon niet verder ‘verdiept’ kan worden, omdat je op de bodem van die ‘diepte’ die je aangaat, terecht komt bij elementen die spijtig genoeg niet ‘verenigbaar’ zijn, hoe hard je ook je best probeert te doen. Loop je er dan voor weg wanneer je je innerlijke kompas aanwendt om te besluiten in alle eerlijkheid niet meer verder met iemand te willen gaan? Is het echt weglopen wanneer je in alle oprechtheid aan jezelf, en dus je partner toegeeft, dat je gevoelsmatig een punt hebt bereikt waarbij je diegene niet langer meer kan bieden wat die ander van je verwacht? Of nodig heeft?

Ik dank ook jou voor de diepgaande aanvulling, vraagstukken en visies. Ik heb lang niet alles beantwoord, aangezien jouw reactie veel insteken geeft op diverse gebieden. Ze gaan diep, prikkelen de wanden van mijn brein. Wil ik iets langer over nadenken/bezinnen Grijns

x

afbeelding van Teigetje

@chelle

Hoi,

Ik was/ben druk met allerlei zaken waardoor niet veel hier, maar zet de discussie graag voort.

Allereerst, de Ziel. Ik heb lange tijd de reïncarnatietheorie aangehangen, zo niet enigszins gepredikt Knipoog, maar ik ben hiervan teruggekomen. Of misschien heeft het mij verlaten, daar ben ik nog steeds niet over uit. Van mijn geloof gevallen, komt denk ik het dichtste bij. Sindsdien weet ik het niet. Ik zie het niet meer zo persoonlijk.
Je schrijft dat je de Ziel ook ziet als deel van een geheel, waaruit ook een soort onpersoonlijkheid spreekt, maar tevens heb je het over 'mijn Ziel'. Taal is een zeer beperkt middel in het spreken over deze zaken, maar ik meen hier toch een soort van discrepantie in te zien?

Mijn idee is daarover dat mensen graag dingen aan het 'ik' toedichten, terwijl 'ik' denk dat het in Wezen allemaal een stuk onpersoonlijker is dan het lijkt, en tegelijkertijd, intiemer kan niet. Maar dit wordt meer een theologisch/filosofisch vraagstuk. Ook leuk om het over te hebben, maar enigszins off topic mbt de site.

Maar ik ben dus niet meer overtuigd van het bestaan van een Ziel, als een persoonlijk te 'hebben' ding. Tegelijkertijd heb ik ergens wel het gevoel dat we naar hetzelfde kijken, maar er wellicht andere woorden aan geven. Voor mij is de Ziel een concept, staand tussen de wereld van de zintuigen en een ontwakend besef van een scheppend principe. God, Bron, Kosmos, Leegte, allemaal woorden die door mensen worden gebruikt om te verwijzen naar Dat.

Vanuit het kosmische gezien is het leven van een individu naar mijn idee een dans, een beweging door de tijdruimte, zonder doel of oorzaak, maar een pure uiting van 'bliss'. Daar vallen ook de wisseling in contacten onder. En er dient vanuit deze optiek niet geleerd te worden, want het is onpersoonlijk. Net zoals de bloemen groeien, en het geen doel heeft dat het ene zaadje wel opkomt en het andere niet. Het is.

Ok, voor zover Teige zwevertje.

Vanuit het persoonlijke, menselijke perspectief, lijken dingen en gebeurtenissen wel een doel te (moeten) hebben. Dit lijkt met name het geval te zijn bij ingrijpende gebeurtenissen. Bijna niemand vraagt zich af waarom hij/zij de ene keer kaas op brood wil, en de andere keer worst. Sterker nog, vaak kiezen we niet eens bewust, maar doen gewoon iets op brood en eten het op. Achteraf willen we dan nog wel eens de 'keuze' ons toe-eigenen, terwijl er eigenlijk een volautomatisch proces gaande was. Waarom de voorkeur op dat moment kaas was, kunnen we niet eens beantwoorden. 'Had ik zin in'. Maar is deze stroom niet dezelfde als die jij beschrijft als 'Zielenschreeuw'. Is het niet een volautomatisch proces als we de partner verlaten op de manier zoals jij oorspronkelijk in dit blog beschreef. Want ook hier is geen duidelijke uitleg te vinden waarom deze 'keus' werd gemaakt. Is het 'gehoor geven aan' een dergelijke Zielenschreeuw, wel een echte keus? Of is dat eigenlijk ook een volautomatisch proces, wat we ons later toe-eigenen als zijnde onze eigen 'keus'. Net als bij het beleggen van onze boterham.

Kan verdieping wel een piek halen? Is de diepte van onze Ziel, of van ons Zijn, niet onpeilbaar. Moeten we daarvoor ons verenigen, of kunnen we juist de verschillen zien als de elementen die ons uniek maken. Zoals je hier op de site veel kunt lezen, lijkt er een menselijke behoefte te zijn om met een ander 'heel' of 'één' te worden. Hele theorieën over tweelingzielen. En ook al moet je niet worden ingevuld, maar wat moet er dan worden aangevuld? Moet je inderdaad iets geven en nemen? Moet je aan de verwachtingen van de ander willen voldoen? De behoeften van de ander in (willen) vullen. Is dat het doel van een relatie? Of de ander gebruiken voor je eigen zelfverwezenlijking? In al deze ideeën krijg ik een gevoel van een gemis, dat moet worden opgevuld. Of dat nu eenzaamheid of zelfverwezenlijking is. Wat valt er te verwezenlijken, en waarom heb je daar iets voor nodig? Is zelfverwezenlijking niet een gevolg van? En niet een doel op zich? Want waarom zou je je zelf willen verwezenlijken als je al okee bent zoals je bent? Wat streef je dan eigenlijk na? Wat is er dan nu niet goed en moet verbetert worden? Naar mijn idee is het nog steeds hetzelfde probleem, maar dan in een chiquer jasje. Men ervaart ergens een leegte en die moet worden opgevuld.

En vanuit daar is de 'mind' bereidwillig om een hoop theorieën in het straatje te produceren. Concepten als 'trouw zijn aan jezelf', 'je eigen ding doen' etc worden erg geliefd. Niet dat ik ze afkeur hoor, maar ik denk: balans. En dus, ja, als het leven je een andere richting uitduwt, is het goed om mee te stromen. Ook als dat inhoudt dat je niet met een relatie verder gaat. Maar als je vanuit Ego, die probeert, hoe subtiel ook, onder het gevoel van leegte uit te komen, onder het nare vervelende gevoel waar je mee wordt geconfronteerd door je 'niet meer passende' partner, de keus maakt om weg te gaan, dan zul je dezelfde situatie onbewust opnieuw aantrekken. Dat is de schoonheid van het leven, de intelligentie ervan, wat mij betreft.

Moet je dus altijd blijven? Nee, niet persé. Maar ik blijf erbij dat de waarde van een geschiedenis hebben samen wordt onderschat. Dat weglopen juist vaak een vlucht is, voor de diepere lagen, voor de eigen kelder. Soms is het gezond om grenzen te zetten, en een ongezonde situatie te stoppen. Maar wanneer je nog maar kort geleden (5jr) hebt beloofd om samen oud te willen worden, waarom daar dan op terug komen? Natuurlijk kan je van gedachten veranderen, dat doen we aan de lopende band, maar het kan ook een manier zijn om een diepere laag niet aan te hoeven boren.

Zielenschreeuw? Ja, dat kan, en ja ik ben met je eens dat veel mensen lijken te blijven hangen in een ongezonde relatie om allerlei 'foute' redenen. Maar of een vertrekkende partij in een gezond lijkende relatie werkelijk gehoor geeft aan de stroom van het leven? Zou kunnen, maar heb ook twijfels.

Groet
Teigetje

afbeelding van _Paul_

@ Teigetje

Ik wil me niet direct in de uitwisseling mengen tussen jou en Chelle.

De dialoog is echter prikkelend. Net als ik in het stuk van Chelle delen aantrof die mij in eerste aanleg een wat overtrokken reactie ontlokten, zie ik in jouw benadering en vragen stukken die me ook aanspreken. Wellicht, omdat ze mijn redenatie over het persoonlijke 'keuzeproces' meer steunen.

Met name het stuk waarin je aangeeft dat het hebben van een geschiedenis samen wordt onderschat. Ik ben het daarmee eens om de voor de hand liggende reden, dat ik juist die geschiedenis zo zwaar vond meewegen, dat ik niet gevlucht ben uit de op dat ogenblik tamelijk hopeloze relatie.

En, ook ik heb moeite met het gehoor geven aan een of de 'zeilenschreeuw', als mogelijke reden van vertrek uit een relatie. Alhoewel ik inmiddels niet meer uitsluit dat dat soms bij mensen wel degelijk kan gebeuren.

Ik zie een overeenkomst in jullie benadering. Namelijk de 'zielenschreeuw', die Chelle probeert te beschrijven, is een alles overstijgende, vaak ongeziene drijvende kracht, die als verklaring wordt aangevoerd voor het handelen van mensen.
Het is niet iets dat je wilt of zelfs kunt sturen.

Jij voert eigenlijk ook aan dat het handelen van mensen, of bepaalde keuzeprocessen, wellicht een volautomatisch en onbewust proces is. Als ik het goed lees. Het leven in zijn geheel onpersoonlijk is en dat er geen doel is. Dat er vanuit dat perspectief niet 'geleerd hoeft te worden'. Ook hier zie ik een benadering die het bewuste keuzeproces van het individu uitsluit.

Ik herken in beide benaderingen een vorm van determinisme. Bewuste wil van het individu lijkt ondergeschikt aan bepaalde 'oerkrachten' ('zielenschreeuw') of 'automatische processen'.

Bij mezelf bespeur ik weerstand tegen de gedachte dat ik wellicht als een blad in de wind door het leven zeil. Niet verassend misschien en herkenbaar in mijn antwoorden. Ik put er troost uit dat ik wel degelijk invloed heb op mijn beslissingen en dat ik de richting kan veranderen. En dat ik tot op zekere hoogte drijfveren onderken en toch keuzes kan maken in het al dan niet gehoor geven aan drijfveren of verlangens.

Je stelt een hoop goede vragen die je samenvat in de conclusie, dat al die vragen een 'leegte' betreffen ',die naar het schijnt een behoefte aanwakkert om deze op te vullen'. Treffend. De vragen op zich zijn al interessant. Te meer omdat het nadenken hierover mij ook dwingt om de blik eens op de einder te richten en te kijken of ik kan zien waar ik (en wij) lijken heen te gaan.

Misschien wel iets voor straks, samen met mijn vrouw en een goed glas wijn.

afbeelding van chelle

Chelle@Teigetje

Teigetje schreef:

"Je schrijft dat je de Ziel ook ziet als deel van een geheel, waaruit ook een soort onpersoonlijkheid spreekt, maar tevens heb je het over 'mijn Ziel'. Taal is een zeer beperkt middel in het spreken over deze zaken, maar ik meen hier toch een soort van discrepantie in te zien?"

Ziel als een (onder)deel van 1 geheel, zie ik zelf absoluut niet als ‘onpersoonlijk’. Ik zie eerder ‘verbinding’, ‘connectie’. Vanuit de reïncarnatie-theorie bekeken, is mijn Ziel (mijn ‘energie’) een onderdeel van het universum, de kosmos, daar put ik uit, daar werd ik uit geboren en daar zal ik ook naar terugkeren. Mijn ‘energie’ vibreert naast alle andere energieën om mij heen. Even heel simplistisch uitgelegd, dan.

Voor mij, of zoals ik dat ervaar, is dat het tegenovergestelde van ‘onpersoonlijk’. Ik heb een ziel, mijn Ziel, en jij hebt een ziel, jouw Ziel. Op dit moment, wisselen we uit, maken we contact, zijn we in zekere zin ‘verbonden’ met elkaar. Lijken we (althans, zo ervaar ik dat) onderdeel van een groter geheel, hoewel dat in ons contact op zeer kleine schaal is. Maar dit doorgetrokken naar gebeurtenissen in je leven, de personen/medereizigers die je in je leven ontmoeten mag, dan zie ik toch een groter geheel waar ik me mee verbonden voel, waar ik ‘een onderdeeltje’ van ben, een geheel waar ik een bijdrage lever—hoe minuscuul dan ook. Zelfde met de natuur om mij heen. Ik voel mij daar ‘onderdeel’ van, verbonden mee. Ik voel niets dan ontzag voor de natuur. Ik word ook erg gefrustreerd en verdrietig als ik zie, hoe wij met de natuur omgaan. Maar dat is een andere topic.

Teigetje schreef:

“Maar ik ben dus niet meer overtuigd van het bestaan van een Ziel, als een persoonlijk te 'hebben' ding. Tegelijkertijd heb ik ergens wel het gevoel dat we naar hetzelfde kijken, maar er wellicht andere woorden aan geven. Voor mij is de Ziel een concept, staand tussen de wereld van de zintuigen en een ontwakend besef van een scheppend principe. God, Bron, Kosmos, Leegte, allemaal woorden die door mensen worden gebruikt om te verwijzen naar Dat.”

Het is lastig, en bij tijden ook enigszins uitputtend, om iets dat zonder woorden in mij aanwezig is en tot mij ‘spreekt’, beweegt en zich ‘aandient’, alsnog proberen te verwoorden in een poging om het ‘behapbaar’ of ‘tastbaar’ te maken. Ook de, hier en daar, door het ego-gestuurd speculeren, verwart mij. Omdat het voor mij geheel gestript is van Ego. Maar in mijn uitwisseling erover verval ook ik in de beperktheid van het woord. Dan lijkt het al snel een ‘concept’ te worden, omdat je het middels woorden dus begint af te grenzen. Terwijl het voor mij juist grenzeloos is. Ik zie Ziel ook niet iets dat ik ‘heb’, maar dat ‘Is’.

Teigetje schreef:

“Vanuit het kosmische gezien is het leven van een individu naar mijn idee een dans, een beweging door de tijdruimte, zonder doel of oorzaak, maar een pure uiting van 'bliss'. Daar vallen ook de wisseling in contacten onder. En er dient vanuit deze optiek niet geleerd te worden, want het is onpersoonlijk. Net zoals de bloemen groeien, en het geen doel heeft dat het ene zaadje wel opkomt en het andere niet. Het is.”

Het was waarschijnlijk te verwachten dat bovenstaand fragment in mij voor veel ‘weerstand’ zorgt. Als je leeft vanuit de behoefte of het verlangen naar ‘zingeving’ en zelfverwezenlijking, dan is de theorie 'dat het leven geen enkel doel heeft of dient, maar eerder een product van louter mechanische samenstellingen', een gruwelijke realiteit die alles ineens angstaanjagend betekenisloos maakt. Een Betekenisloos, Zinloos Bestaan: ik kan mij echt geen grotere 'Hel' voorstellen.

Is dat, wat wij feitelijk zijn? Een eindeloze ketting van zenuwcellen en associatieve moleculen? Zonder doel? Als wij mensen echt zijn voortgekomen uit het onpersoonlijke, door toeval, dan wordt de hoop op zinvolheid, betekenis, liefde, moraal, schoonheid en verbale communicatie, genadeloos onvervulbaar. En dus zinloos. Waarom staan we dan nog steeds in de rij alsof het leven zinvol is? Waarom dan nog doorlopen? Met alles dat ik ben, hoe ik het leven ervaar, is het voor mij onmogelijk om deze gedachte binnen te laten als een concept dat ‘wellicht mogelijk kan zijn’.

Teigetje schreef:

“Net zoals de bloemen groeien, en het geen doel heeft dat het ene zaadje wel opkomt en het andere niet. Het is.”

Bloemen hebben, naar ik weet, geen bewustzijn. Ook al is er dan ‘geen doel’ te herkennen in het feit dat het ene zaadje wel uitkomt en het andere niet: ik geloof dat er wel een ‘doel’ te vinden is in het feit dat er ‘bloemen bestaan’. Groter geheel, dus. Al is het maar, dat wanneer er geen bloemen meer zijn, dit onherroepelijk cruciale gevolgen zal hebben voor al het bestaan op aarde.

Teigetje schreef:

“Bijna niemand vraagt zich af waarom hij/zij de ene keer kaas op brood wil, en de andere keer worst. Sterker nog, vaak kiezen we niet eens bewust, maar doen gewoon iets op brood en eten het op. Achteraf willen we dan nog wel eens de 'keuze' ons toe-eigenen, terwijl er eigenlijk een volautomatisch proces gaande was. Waarom de voorkeur op dat moment kaas was, kunnen we niet eens beantwoorden. 'Had ik zin in'. Maar is deze stroom niet dezelfde als die jij beschrijft als 'Zielenschreeuw'.”

Tenzij je een diabeet bent of een glutenallergie hebt, zijn er niet zulke hele grote consequenties verbonden aan de keuze van het beleg dat je op je brood wenst. Die keuze zal daarom ook minder bewust gebeuren en gaat wellicht voor velen ook vaak ‘volautomatisch’. Je hebt haast, of wenst je honger snel te stillen. Hoewel ik er hier meteen al aan kan toevoegen dat ik nog liever een boterham oversla, dan dat ik iets ‘met tegenzin’ ga zitten eten, om maar ‘te eten’.

“Heb ik zin in”, daar zit voor mij meestal een goed te onderbouwen, sensitieve beweegreden achter. Het gaat voor mij verder dan ‘zin hebben’; de ‘zin’ wordt gestuurd door een verlangen, een wens, een behoefte. Zelfs in mijn eventuele ‘zin in een boterham met kaas’. Misschien ben ik daar wel een 'aparte' in. Uiteraard ben ik niet zo uitgebreid bezig om mijn keuze van ‘beleg’ steeds maar opnieuw te doorgronden. Maar dat blindelings volgen van een ‘volautomatisch proces’ (om ons er al dan niet later een keuze aan toe te eigenen) gaat mogelijk toch niet voor iedereen op.

Teigetje schreef:

“Is het niet een volautomatisch proces als we de partner verlaten op de manier zoals jij oorspronkelijk in dit blog beschreef. Want ook hier is geen duidelijke uitleg te vinden waarom deze 'keus' werd gemaakt. Is het 'gehoor geven aan' een dergelijke Zielenschreeuw, wel een echte keus? Of is dat eigenlijk ook een volautomatisch proces, wat we ons later toe-eigenen als zijnde onze eigen 'keus'. Net als bij het beleggen van onze boterham."

Het volautomatische karakter waar jij over spreekt in relatie tot ‘zielenschreeuw’, is misschien van toepassing op diegenen die zich helemaal niet zo bewust bezig(willen)houden met persoonlijke processen of ‘zingeving’. Die wellicht niet het grotere geheel wensen of proberen te doorgronden. Dat kan, dat mag. Je bent het niet verplicht. Als je het in dat plaatje past, is het hele concept ‘zielenschreeuw’ onderuit te halen.

Toch, als je de levensverhalen van mensen hoort dan kan er aan de keuzes die zij toendertijd in een ‘voortraject’ wellicht ‘volautomatisch’ hebben gemaakt, achteraf bezien wel degelijk een (grote) betekenis aan verbonden worden. Inzichten worden namelijk pas altijd achteraf vergaard. Betekenis kun je er pas achteraf aan geven.

Toeval bestaat, in mijn wereld, nauwelijks. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat 'alles' dat gebeurt, door mij meteen van allerlei diepere betekenis en grote waarde wordt voorzien. Zo dwangmatig ben ik er ook niet mee bezig. Veel wat gebeurt, kan ik zien als een 'logische rangorde in de chaos'. Soms zijn gebeurtenissen en incidenten niet meer dan wat zij zijn. Een incident. Een gebeurtenis. En dan zijn er grotere gebeurtenissen die er, qua emotioneel gewicht, (meteen?) uitspringen. Die mijn aandacht opeisen omdat zij mij beroeren, pijnigen, aan het denken zetten. Meer op die manier.

Als we de ‘zielenschreeuw’ tot een veel kleiner iets samenknijpen, bijvoorbeeld ‘intuïtie’, of ‘dat onderbuikgevoel’, dan spreken we vaak over een ‘gevoel’ dat we niet kunnen verwoorden, maar dat wel in ons aanwezig is. Daar kun je ‘gehoor aan geven’, zelfs zonder dat je je bewust bent van de werkelijke (of grotere) betekenis ervan.

Ik heb het al een paar keer in de reacties voorbij zien komen: op het argument ‘ik kon *het* niet meer’, worden heel veel vragen afgevoerd. Wat kon je dan niet meer? En dan, hoewel logisch, wordt er geprobeerd om dat ‘niet kunnen’ te doorgronden. En dan zie ik toch, in de vragen erover, dat er bij dat ‘niet kunnen’ teveel wordt uitgegaan van het concept dat het mogelijk vanuit een ‘weglopen’ gebeurt, dat er wellicht ‘te snel wordt opgegeven’, dat het mogelijk gebeurt vanuit een teleurstelling ‘dat het niet bleek te zijn zoals het zich was voorgesteld’, of een ‘sluimerend ongenoegen’ waarbij geen bereidheid meer lijkt te zijn om dit in een samenzijn positief om te buigen. Men zoekt naar een ‘duidelijke uitleg’, een kader, dus, waarbinnen zij een keuze van iemand kunnen bevatten.

Terwijl ik ‘het niet meer kunnen’ zie als een volwaardige reden. Op zichzelf staand. Waarom iemand niet meer kan, wenst of in een situatie wil blijven, lijkt ondergeschikt aan het 'gevoel'. Of dat nu komt vanuit een ‘zielenschreeuw’, een ‘onderbuikgevoel’ of zelfs vanuit de behoefte naar een escapade, is voor mij alleen interessant wanneer het leidt tot inzichten in een groter geheel. Dat kan zijn voor degene die ‘het niet meer kan’, of voor mij – hoewel dit los van elkaar een eigen proces zal ingaan. Niet zozeer toegepast op de relatie, an sich, of de mogelijke voortgang ervan. Niet zozeer om een relatie 'toch te redden'.

Teigetje schreef:

“Maar wanneer je nog maar kort geleden (5jr) hebt beloofd om samen oud te willen worden, waarom daar dan op terug komen? Natuurlijk kan je van gedachten veranderen, dat doen we aan de lopende band, maar het kan ook een manier zijn om een diepere laag niet aan te hoeven boren.”

Net zoals ‘trouw zijn aan jezelf’ en ‘je eigen ding doen’, populaire concepten blijken om in een relatie mee te nemen, zie ik hetzelfde gebeuren met ‘een relatie plotsklaps beëindigen is mogelijk een vlucht, voor de diepere lagen die je in jezelf tegenkomt’. Zeker mogelijk.

Maar stel dát het inderdaad ‘alleen maar een vlucht is’ van 1 van de partners, wat dan nog? Dat zou aan je eigen proces, je eigen inzichten of de wijze waarop je je eigen leven vorm en zin wenst te geven, toch niets veranderen?

Mooi aan deze uitwisseling, is dat alle argumenten en visies prima naast elkaar kunnen bestaan. Het biedt mij de mogelijkheid om ook mijn eigen belevingen opnieuw te toetsen. Dank daarvoor!

afbeelding van Teigetje

@chelle

Druk met gedoe met betrekking tot mogelijke aardbevingen, kom ik eindelijk dan toch nog met een antwoord. Met het risico dat het momentum inmiddels is gedraaid.

Ik ben met je eens dat iets wat zo Werkelijk is, niet met woorden beschreven kan worden, en zeker niet geanalyseerd. Omdat ik je zeker niet wil uitputten zou ik de uitwisseling mbt Ziel etc kunnen staken. Het enige wat ik daarin nog zou willen vragen is of je bekend bent met het nondualisme. Daarin heb ik mijzelf wel gevonden (of niet Knipoog )

Het grappige is dat ik als geestelijk verzorger een kennishouder zou moeten zijn op het gebied van zingeving. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik vanuit mijn levensovertuiging niets anders kan zeggen dan dat het leven een prachtig mysterie is, wat geniaal in elkaar lijkt te zitten.
Betekenis hangt wat mij betreft af van het standpunt, en is afhankelijk en dynamisch. Andere info, nieuwe gebeurtenissen, meer (zelf)kennis maakt vaak dat zaken een andere betekenis krijgen. Bovendien is het afhankelijk van historie, sociale omgeving en levensovertuiging hoe iemand persoonlijk betekenis geeft aan zijn of haar levensverhaal en -gebeurtenissen.

Wat me ondertussen wel intrigeert is waarom je een onpersoonlijke Werkelijkheid als 'hel' typeert. Wat mij betreft ben 'ik' inderdaad verbonden met de natuur, de kosmos. En naar mijn ervaring is het leven het fijnst als ik het zoveel mogelijk kan laten gebeuren, zonder zelf te veel in de weg te gaan zitten. Maar ik zie het niet als persoonlijk. Sterker nog, wat mij betreft is 'ik' een aangeleerde gedachte. Mijn ouders hebben waarschijnlijk zo'n 3 jaar moeite moeten doen voor ik, mij als 'ik' ging zien, los en anders dan anderen. Daarvoor zal ik naar mijzelf hebben verwezen in de derde persoon. 'Ik' lijkt dan dan ook niet aangeboren, en de Werkelijkheid is Liefde denk ik, maar wel onpersoonlijk, en naar menselijke maatstaven zinloos. Ik geloof ook niet in toeval Glimlach Het leven voltrekt zich via prachtige wegen.

Op persoonlijk vlak, kunnen we het hebben over relaties. In het geheel valt er niets te verbinden denk ik. Het is al heel en verbonden. Maar als (afgescheiden) persoon is er een persoonlijk leven, inclusief persoonlijk drama en al dan niet echte, maar wel echt lijkende keuzemogelijkheden. Ik wil de tijdsgeest daar niet in onderschatten. Er is dan inderdaad een beweging gaande van 'voor jezelf zorgen/opkomen'. Vroeger 'moest' je bij elkaar blijven, om het blijven. En ik ben met je eens dat dat niet altijd heilzaam is. En nu kunnen we er cultuurmatig gezien makkelijker uitstappen. Wanneer dat als slinger kan worden gezien, zal er een natuurlijke tegenbeweging waar te nemen zijn, waarbij mensen er veel eerder uitstappen, en dus waarschijnlijk te broeg, als tegenkracht tegen het te lang blijven hangen. Uiteindelijk zal de mensheid dan misschien dan in het midden uitkomen. Hoop ik Glimlach

Of er ondertussen sprake is van intuïtie, of een gehoor gevend aan een Zielenschreeuw, is inderdaad een mogelijkheid. Zelf zie ik, vanwege veel korte relaties wél degelijk meerwaarde in een langere geschiedenis samen. Maar het meest geloof ik dus in balans. Te lang blijven hangen is zeker ook niet goed. Maar wellicht wat moeite doen af en toe wel. Zijn vele wegen naar Rome. Weggaan is daar één van. Wanneer je daarmee wegloopt voor problemen in jezelf, kom je die in de volgende relatie waarschijnlijk toch wel weer tegen Glimlach

Groetjes
Teigetje

afbeelding van benijntje

ja dat is me ook al

ja dat is me ook al opgevallen, de relaties die zich uiten als goed zijnde die na jaren ineens uiteen gaan vreemd

waarom dan wel vraag je u af, wat missen ze dan als alles goed loopt??

mijn relatie is van in het begin erg zwaar en belastend geweest, maar aan de andere kant ook enorm intens en veel liefde, ook heel confronterend zelfs, met vele ruzies meestal om het zelfde.

na 7 jaar mijn partner te kennen, rustig aan te leren kennen om ons dan te storten in die wervelwind van een relatie, ik heb geen spijt ervan dat ik gekozen heb voor die relatie, en voor die ruzies want ruzies zijn cruciaal om elkaar juist goed te leren kennen, ik bemerkt dat vele koppels te weinig ruzie maken, en zo elkaar toch niet zo goed kennen

ik zie dat veel in mijn omgeving, ze beweren amper ruzie te maken en dat ze een goede relatie hebben, maar van het moment dat er echt iets gaande is verschieten ze van elkaars reacties en kunnen ze er zich meestal niet bij neerleggen, stellen ze zich meer in vraag en komen er breuken van.

ik heb mezelf enorm leren kennen in die moeizame relatie met vele breuken

en we zijn nu terug samen en we zijn samen opzoek naar een stabiel leven samen, lerend uit onze fouten, maar we weten wel wat van belang is voor elkaar, we hebben veel geduld gehad voor elkaar

en nu weten we beiden heel goed wat we willen, en hebben wij al van in het begin van onze relatie veel mee gemaakt samen, dat schept een band en een geviel van vertrouwen en veiligheid

ik heb nu het gevoel we komen er wel door en hebben een betere basis dan de meeste koppels die beweren amper ruzie te maken.

afbeelding van torn

Terug samen met mijn ex.

Ik heb voor mijzelf toch een ander beeld bij "elkaar en jezelf beter leren kennen" en naar elkaar toegroeien. Elkaar de tent uitvechten, ruzie maken, een knipperlicht in stand houden, de ene onzeker door het gedrag van de ander (want dat is toch wat het met jou doet), hoort daar niet echt bij in mijn persoonlijke plaatje niet echt bij. Ik vermoed dat het voor de meeste mensen zo is.

Zo te lezen wordt er in jouw geval ook weinig van geleerd. Op mij komt het over als een herhaling van patronen. Dus waar zit hier de groei en het" beter leren kennen van jezelf en elkaar" ?

Lijkt mij dat je daar op gegeven moment toch knettergek van elkaar van wordt ? Vandaag "terug samen bij mij ex" is morgen "ik kan de twijfel en angst niet meer aan", gevolgd met de dag daarop weer "terug samen met mijn ex".

Inmiddels lijkt het een essentieel onderdeel te waar je leven om draait. Op zich niet erg als dat jouw beeld is van Liefde en relatie. Wat ik mij afvraag is of er ook kindjes zijn die dit gehaal-getrek aan elkaar meekrijgen ?

afbeelding van hortensia

@Chelle

Mooi blog en mooie reacties , ik snap die schreeuw van die ziel, verstandelijk beredeneren en blijven vechten voor alles wat je hebt en graag wilt houden houdt op den duur geen stand , enkele mensen daargelaten die niet hun gevoel zijn gaan volgen maar uit verstandelijke keuze zijn gebleven bij de partner , waarbij ik me afvraag hoe gelukkig ben je dan en tot hoever cijfert zo iemand zichzelf dan weg.
Echter is het niet zo denk ik , dat je dit een gelukzalig gevoel geeft wanneer je de keus maakt om een einde aan je relatie te maken omdat je ziel je gevoelsmatig wil losmaken van je partner . Ik denk juist dat het ontzettend pijn doet en mensen zich afvragen waarom in godsnaam hun dit overkomt , ze dit gevoel liever niet hadden willen hebben , ze alles hadden wat hun hartje zich wenste ... totdat dat klote gevoel ging overstemmen ....
Losbreken en opnieuw beginnen, is denk ik voor diegene die vertrekt net zo spannend als voor diegene die achterblijft ... het verschil is dat de ander machteloos is omdat het niet zijn/haar keus is geweest en achterblijft in een huis vol herinneringen en een lege plek aan de tafel..
Maar ik denk dat het gemis , de angst voor de toekomst en eenzaamheid bij beide aanwezig is , alleen heeft de vertrekkende partij de rust omdat hij vooruit wil gaan , terwijl de achterblijver in een gat valt en niet weet hoe daar uit te moeten komen.

Wat ik me afvraag Chelle , diegene die toegaf aan het gevoel , alles achter liet , ooit rust zal hebben, of deze sensitieve mensen ooit echt ergens thuis zullen zijn , of ook angst hebben dit zich weer opnieuw zal herhalen ...

afbeelding van chelle

Chelle@Hort

Fijn om jou ook hier te zien, Hort. Mijn spar-partner Grijns

Hortensia schreef:

"Wat ik me afvraag Chelle , diegene die toegaf aan het gevoel , alles achter liet , ooit rust zal hebben, of deze sensitieve mensen ooit echt ergens thuis zullen zijn , of ook angst hebben dit zich weer opnieuw zal herhalen ..."

In alle eerlijkheid, Hort, één van deze mensen die zeer recentelijk haar relatie verbrak, is een ‘close’ familielid. Stabiele relatie van bijna 6 jaar waarin beiden emotioneel zijn gegroeid. Van de zomer verhuisd naar een andere stad, officieel samen een huis gekocht. Vier maanden later, het huis was net ‘af’, beiden gesettled in de nieuwe stad, hij nieuwe baan.

En zij trekt de stekker eruit.

Deze persoon, ik ken haar echt uit duizenden. Speelden er dingen? Ja, zeker. Maar geen 'dingen' die niet te overwinnen waren.

Als ik loslaat dat er over haar heen een haast mystieke kalmte heeft neergestreken, vermoed ik dat velen hier dat niet kunnen geloven. Of het wellicht zullen interpreteren als ‘die houdt zichzelf voor de gek’, ‘realiseert zich nog niet de impact’, ‘zal wel nieuwigheid zijn’. Want dat is, hoe het vanuit de gangbare perceptie, waarschijnlijk bekeken wordt.

Tussen beide partners is er nog heel veel liefde; de ‘afhandeling’ gaat met respect, medeleven en aandacht, waarbij zij heeft besloten (als ‘keuzemaker’) uit het huis te verhuizen en hem in veel praktische zaken nog tegemoet te komen. Er is pijn, maar het wordt eervol gedragen, door beiden. Hij berust, stelt vragen om zijn verwerking doorgang te geven. Zij beantwoord, neemt verantwoording.

Als je bereid bent, om vanuit een luxe appartement terug te gaan naar een kamer-bewoning, terug naar primair, ‘de basics’, ‘omdat je jezelf, en die ander, niet langer meer voor de gek wil en kan houden’, in de restanten van een leven samen dat ten onder is gegaan probeert een nieuw begin weer aanzet te geven – en dan, in de chaos, alles dat op je afkomt, de leegte, het verlies, het alleen zijn, en dan oprecht voelt dat je ‘rustig’ en ‘tevreden’ bent, je ‘bevestigd’ zegt te voelen ook al heeft die keuze alles wat je zo dierbaar was weggenomen, dan: whoa!

Dat is kloten. Dat is moedig. Dat is zuiver zijn, naar jezelf – en tevens naar de ander toe. Er is niets ‘slechts’ te vinden in een keuze die, ondanks de pijn en het verdriet, tegelijkertijd zoveel zuivere betekenis brengt.

Dat aanschouwen, maakt mij ‘in loss of words’.

Zal dit zich wederom herhalen? Geen idee. Zou dat erg zijn? Nee, absoluut niet.

She's a soulsearcher. Haar 'thuis' is in zichzelf. Ik vermoed dat haar enige werkelijk 'angst' is, om zichzelf te verloochenen.

Thanks, voor je bijdrage! x

afbeelding van benijntje

tom heb je het nu op mij

tom heb je het nu op mij bedoeld??

kan best begrijpen dat je erg negatief kijkt tegen over een knipperlicht relatie meestal zijn het geen gezonde relaties gedoemd om te falen , klopt

maar aan de andere kant heb ik ook geleerd dat het leven veel onverwachte omstandigheden met zich mee brengt die een relatie behoorlijk kunnen hinderen, willen of niet, dikwijls ook niet je eigen keuze en toedoen is.

en ik heb ook geleerd uit mijn vorige relaties wat ik belangrijk vind in een relatie en wat ik zelf ook te bieden heb in een relatie.

dus ik maak nu echt een bewuste keuze onze relatie nog een kans te geven, hoe moeilijk het ook kan lopen en hoeveel angsten en twijfels ik ook heb door het verleden van ons, ik voel aan dat hij het beste bij mij past en kan geven wat ik wil int leven.

mijn dochter leert uit mijn fouten, wat elk kind wel doet, zij ziet ook hoe liefde vol we met elkaar omgaan en hoe we haar er in betrekken, terwijl zij bij haar vader een erg koude stess relatie kent

kinderen leren uit de fouten van hun ouders, ik kan alleen maar hopen dat zij hier sterker uit voort komt

ik wil mijn angsten en twijfels een plaats geven en dat vraagt tijd, en ik weet waar onze ruzies aan liggen en heb hier zeker een groot aandeel in, he het mezelf erg moeilijk gemaakt en hem ook dikwijls weg geduwd, komt voort uit het geen ik in mijn verleden heb mee gemaakt

maar ondanks mijn zware rugzak, heeft mijn vriend een ongelooflijk geduldig karakter en kan hij het mij ook vergeven wat ik hem in de weg heb gelegd. en ik koester die eigenschap van hem, had ik die wat meer gehad dan hadden wij waarschijnlijk ni zoveel uiteen geweest en al een vele stabielere relatie gehad.

wij hebben veel gelijkenissen ook op onze min punten en dat vraagt veel communicatie en geduld

ik leer eruit en hij ook wij zijn samen gegroeid.

nu ist te hopen dat het ons zal lukken die stabiliteit te verkrijgen.

alle relaties vraagt werk ik steek dat er nu met veel liefde in, niet iedereen heeft te kiezen, ik vecht voor mijn liefde wat ik waard vind

afbeelding van Imagine

Chelle; de lagen van een gesluierde vrouw

Fijn, zo’n blog van jou waar ik, als nieuwsgierige buitenstaander, wordt meegenomen in de vele dimensie’s van jouw visie en beleving. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik altijd weer zoveel lagen aantreft in een relatief klein stuk tekst, dat het ruimschoots mogelijkheden bied om op heel veel verschillende onderwerpen in te gaan.

Met name de benaming ‘Zielenschreeuw’ blijft hangen bij mij...
Een schreeuw is een intense uiting van dat wat verdriet, pijn, onrust, eenzaamheid, boosheid of een ander soortgelijke emotie triggert.

Toch lijkt de Zielenschreeuw van jou maar 1 ding uit te stralen in dit stukje tekst…. En dat is simpelweg om gehoord te worden…
Ik vraag me in stille bewondering af wat daar de oorzaak van is…

afbeelding van chelle

Chelle@Imagine

De ‘Zielenschreeuw’ op die manier benaderen, kan ik alleen maar van jou verwachten, lieve Imagine. Zo had ik er zelf nog niet eens naar gekeken: “intense uiting van verdriet, onrust, eenzaamheid, etc.” De benaming ‘zielenschreeuw’ kwam eigenlijk zonder aankondiging of zoeken, ineens in me op tijdens een gesprek. Zonder dat ik me had beziggehouden wat een ‘schreeuw’ feitelijk vertegenwoordigt, benoemde ik het zo.

Wanneer ik het betrek op mijn stuk, kan ik wel zien hoe een gevoel van ‘rusteloosheid’ (dus ‘gebrek aan rust’), geïnterpreteerd kan worden als ‘een schreeuw uit de diepte’. Iets dat je ‘niet kan thuisbrengen’, maar waar je je ook niet van lijkt te kunnen onttrekken. Wellicht omdat er ergens het besef is, dat het 'iets' is dat uit jezelf komt, bij je hoort. Bijna als ‘een stilte voor de storm’, aangezien ik het vaak gemanifesteerd zie als een soort apathie.

Maar dat is uiteraard mijn interpretatie. Vraag me niet uit welke bron dat vandaan komt, of hoe zoiets mij ‘vindt’, want dat weet ik (nog) niet. Ik ‘weet’ alleen dat het zich ‘ineens’ aandoet, ‘tot mij komt’. Een inzicht, een vraagstuk, een benoeming.

Het stuk was, in eerste instantie, als eerste opzet, geschreven in algemene zin. Over processen die ik waarneem in mijn omgeving en wat mij bezig houdt. Het was niet zozeer specifiek als een zeer persoonlijk relaas van mijn eigen 'Zielenschreeuw'.

Maar het lijkt dat het stuk zich toch uit de controle van mijn schrijven heeft losgetrokken. Waarbij er ineens veel meer lagen leken te verschijnen dan ik in eerste instantie ‘van plan’ was te beschijnen, of mij bewust van was tijdens het schrijven.

Uiteraard ontkom ik er niet aan, dat ik bij het noemen van ‘zielenschreeuw’ wel degelijk ook verwijs naar een proces, inzicht, beleving (hoe je het ook wil noemen) die zich in mijzelf heeft afgespeeld. Hoewel ik eraan wil toevoegen dat ik al een flinke tijd geen ‘schreeuw’ meer heb waargenomen, eerder een ‘kalme roep’. Wellicht is ‘schreeuwen’ niet meer nodig, wanneer de aandacht en alertheid er inmiddels is?

Wil ik ‘gehoord’ worden?

Is dat, wat de intentie is geweest van dit stuk? Vind ik lastig om te beantwoorden, aangezien elk schrijfsel dat je op een openbaar, voor iedereen toegankelijke server gooit, uiteraard ‘de intentie om je te laten horen’ in zich draagt. Maar waar ik mezelf voel ‘tegenspartelen’ is denk ik, wanneer ‘gehoord worden’ wordt vertaald in ‘overtuigen’. Ik ben niet bezig om mensen te overtuigen, noch om hen van een ‘betere manier’ (want ‘beter’ is, ten alle tijden, relatief) op de hoogte te stellen.

Wat ik wellicht poog te doen, is om een kringetje in een stilstaand watertje te veroorzaken. Ik gooi gewoon wat steentjes op. En dan is het aan ieder willekeurig ander, of zij de beweging van dat kringetje wensen te doorgronden, of daar ook een kringetje aan toe wensen te voegen, of liever doorstappen naar een waterkant waar het water er nog sereen en onaangetast bij ligt.

Geen enkele manier is beter – en dat blijf ik ook onderstrepen Knipoog

Dank, voor je mooie bijval en vragen x

afbeelding van Imagine

@Chelle; xcuse me for messing up words

Als eerste sorry voor mijn slechte woordkeuze af en toe... soms voel ik me net een amateurischtische goochelaar die van alles uit de hoed trekt, maar niet dat konijntje.. :-$

Bedankt voor je fijne antwoord, dat geeft mij ook weer inzicht in hoe processen en denkwijzen tot stand komen. En daar leer ik weer van Glimlach

Wat je omschrijft in het eerste stuk van je antwoord, dacht ik ook als zodanig waar te nemen. Het is mooi om de verschillende facetten van een diamant te kunnen bewonderen. Dank daarvoor.

Wanneer je antwoord geeft op de vraag ‘wil je gehoord worden’, besef ik me ineens dat ik niet het juiste woord in dezen gekozen hebt. (Altijd weer besef ik dat de Nederlandse taal aan zich zo weinig rekbaar is en er zo weinig uitdrukkingsmogelijkheden zijn dan andere talen waarin je veel meer finesse aan kan brengen omdat er veel meer woorden zijn om verschillende ‘dimensies’ uit de drukken… Maar die frustratie terzijde Knipoog )

Wat ik bedoelde heeft niets te maken met het ‘gehoord’ worden van de Ego, of het individu…. Ik snap hoe je mijn woorden nu geïnterpreteerd hebt, en het enige wat ik daarover zou willen zeggen is zelfs al zou je op die manier gehoord willen worden dan vind ik het persoonlijk alleen maar een goed teken dat je gebruik maakt van je sterke uitdrukkingsvaardigheid waardoor je je mooie inzichten kan overbrengen… In die zin zou ik je bijna willen zeggen ‘schud het van je schouders’ dat er altijd ontelbare mensen een sterke visie zullen bekritiseren en ‘hou vast’ aan het feit dat er ook ontelbare mensen zijn die dat juist waarderen in jou. Je hebt iets te vertellen, het heeft toegevoegde waarde en het geeft je mooie eigenschap aan om een ander van inzichten te voorzien zodat men een handvat aangereikt krijgt en verder kan in het eigen proces.

Maar nu to the point.. nogmaals had mijn opmerking niet te maken met gehoord worden van het Ego, maar juist met het raken van de Ziel. Zoals de straling en reikwijdte van een energiebron evenredig toe zal nemen als het in omgeving is van andere energiebronnen. En dat is wat ik ‘dacht’ waar te nemen in je blog bij je omschrijving van “Zielenschreeuw”. Like you’re reaching out from your soul, searching for another soul to be touched

afbeelding van chelle

Fluffy@Imagine

Imagine schreef:

“... soms voel ik me net een amateurischtische goochelaar die van alles uit de hoed trekt, maar niet dat konijntje..”

Haha. Je tovert prachtige visies en unieke vragen uit dat hoedje van je, lieve Imagine. Vergeet 't konijntje. Als dierenvriend maak ik me namelijk altijd zorgen waar dat knuffelbare lieve konijntje blijft, als het niet meer uit de hoed te trekken is... Verward

Imagine schreef:

“Like you’re reaching out from your soul, searching for another soul to be touched”.

Dit zeg je prachtig. Hoewel ik in geen geval wil pretenderen dat ik daartoe in staat ben, zijn veel van mijn stukken wel geschreven vanuit een poging om (dieper) ‘(aan) te raken’. Ik hou er rekening mee dat ik waarschijnlijk alleen iemand kan aanraken, die ook aangeraakt wenst te worden. Fair enough.

Ps. Zuiver uit interesse: spreek je (nog) andere talen dan? Glimlach

afbeelding van Imagine

@Chelle; talen-pallet

Ik ben helaas niet zo'n taalwonder als jou, maar ik weet me goed verstaanbaar te maken in Nederlands, Engels en Italiaans.
Er zijn diverse andere talen die ik wel verstaat, maar niet kan spreken... zoals bij Duits en Frans bijvoorbeeld. Recent kom ik bijvoorbeeld in aanraking met taal van een 'vergeten' Europees land, maar daar zijn ook weer raakvlakken te ontwaren.

Bij mezelf valt op dat ik een voorkeur heb voor woorden die gerelateerd zijn aan het Latijn. Dat is eigenlijk ook de universele taal die heel veel verschillende talen 'verbind'

Denk maar aan alle schitterende verouderde Nederlandse woorden als honoreren, adoreren, appricieren etc.etc.

Ook al heb ik geen talen-knobbel... ik vind alle aspecten van taal mooi... zowel verbaal als non-verbaal... zelfs het theatrale af en toe. Maar ook bijvoorbeeld uitdrukkingen, poezie, muziek... geweldig

Hahah.. ik zie dat ik in al mijn enthousiasme een heel uitgebreid antwoord heb gegeven Knipoog

Gezien het je eigen blog betreft, ben ik zo vrij om de wedervraag te stellen: Welke talen spreek jij?
Glimlach

afbeelding van chelle

@Imagine

Ik heb in Canada gewoond, mijn Engels is in woord en geschrift 'vloeiend' te noemen.

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik de Franse, Spaanse of Italiaanse taal beheers. Er zit voor mij iets erotisch in die talen. De uitspraak, het gebruik van de tong(val) die zo hoorbaar aanwezig is. Vind ik mooi.

Is spijtig genoeg niet zo. Iets met 'ongeduldig' zijn en teveel willen beheersen in korte tijd Tong

Taal is wel een grote liefde van me. Ook al zorgt het tevens voor zoveel beperkingen.

afbeelding van _Paul_

@ Chelle

Hier was het antwoord op een eerdere reactie per ongeluk geland. ik heb het op de juiste plek gezet.