Geen positieve verhalen

afbeelding van Wunjo

na al die weken ontzettend droevige verhalen te lezen vroeg ik mij af of er ook iemand iets positiefs te vertellen heeft...?
iemand na een pijnlijk periode toch weer je hart kunnen openen voor een nieuwe persoon?
Want ik vrees niet dat er nooit meer iemand op mij verliefd zal worden, maar dat IK niet meer hetzelfde zal kunnen voelen voor iemand. Of is dat jeugdige onwetendheid van mijnentwege?Glimlach
Kan je weer verliefd worden als je nog van iemand houdt of moet dit eerst volledig weggaan? (Want amai, dan zal ik vrees ik wel heel lang single blijven Ziek Hoe kan je weer iemand vertrouwen als je, zoals ik, 2 X na een jarenlange relatie bent gedumpt omdat hij iemand anders had? Kan je überhaupt ooit nog wel iemand geloven als hij zegt dat hij bij je wil blijven? Man, ik hoop het zo, want mijn zelfvertrouwen is momenteel zoooo laag. En ook al zeggen beide heren dat ik een fantastisch lief was, toch wilden ze liever een ander. Dus wat kan je dan ooit nog doen zodat iemand bij je wil blijven? Verdrietig
Mijn moeder heeft mij na de vorge relatie gezegd dat geen enkele man het bij mij zal uithouden, wel, ik denk dat ik haar zal moeten geloven...
Kan iemand mij hoop geven voor een betere toekomst??

afbeelding van emotional

Poging iets positiefs te vertellen

Oei oei, ik ben dan waarschijnlijk niet de juiste persoon hierop te reageren. Maar ik wil je toch zeggen dat ook ik (ondanks alles) nog in een betere toekomst geloof!! Wanneer die echt gaat komen weet ik echter zelf nog niet, maar ze zal komen ooit! Trouwens, waarom zegt je moeder zoiets? Of was het meer als opbeurende grap bedoeld? Geloof er niet in!

Ikzelf word niet gauw verliefd en heb ook nog wel gevoelens voor mijn ex (beetje teveel eigenlijk), dus voorlopig zit een nieuwe liefde er niet in. Maar ook dat weet ik niet natuurlijk!!. Het leven is raar en onvoorspelbaar, zowel met negatieve dingen.... maar ook met positieve dingen!! En vaak zitten er hele verassende wendingen bij waarvan je nooit dacht het kon! Blijf er in geloven in de betere toekomst! Doe ik ook!

afbeelding van louise

nog een poging :-) houd hoop!

Lieve Wunjo,

Het verliezen van een geliefde is zo moeilijk en pijnlijk, maar een groter verlies nog is het gevoel van hoop en geloof in de liefde en het verliezen van het vermogen te vertrouwen.

Om eerlijk te zijn merk ik aan mezelf ook de pijn van dat verlies of in elk geval het onvermogen nu in liefde te geloven. Maar dit hoeft niet definitief te zijn. Als het nu zo is, is het beter dit in jezelf te erkennen en te zien wat het is. In zijn diepste essentie is het waarschijnlijk angst. Dat wat kapot is in je en angstig heeft liefde nodig, liefde van jezelf. Pas dan zal de angst weer vervagen en vertrouwen weer kunnen groeien en zal je je weer gaan openstellen.

Ik ben ook nog niet op dit punt, maar het is belangrijk om geduld met jezelf te hebben. Push jezelf niet en laat je zeker niet naar beneden halen door zulke opmerkingen van je moeder, hoe het dan ook bedoeld is.

De afwijzing van een ander wil nog niet zeggen dat jij niet goed genoeg bent; met zulke gevoelens heb ik ook heel lang geworsteld maar je doet er jezelf onrecht en pijn mee. Je bent een goed en lief mens, zeg dat tegen jezelf en ook als je er nu niet in gelooft, zoek de mensen, boeken en omgeving op die je daar in bevestigen.

Ik heb veel gehad aan het boek van Lama Surya Das (de troost van de Boeddha) en denk nu aan één van de dingen die hij zegt daarin: 'Geliefden kunnen vergaan, maar de liefde niet'
Laat je troosten door anderen en troost jezelf. Hou van jezelf. Je bent goed zoals je bent. Als je weer durft te vertrouwen in jezelf zal er ongetwijfeld een speciaal iemand op je pad komen waarin je durft te vertrouwen. Houd hoop, al is het maar een heel klein beetje...en zorg goed voor jezelf, je bent het waard!

veel sterkte,

liefs

Louise

afbeelding van maximaal

geloof

Het echte houden van begint bij jezelf. Wat jij jezelf waard vindt. Anderen vinden je lief. Maar wat vindt jij. En ben je wel lief voor jezelf?? Je moeder heeft je dat zo te lezen niet geleerd.
Hou van jezelf en anderen gaan ook van je houden!
Wedden?

max

afbeelding van louise

houden van jezelf is geen truukje

aan Max: (quote: "het echte houden van begint bij jezelf")
waarmee je wil zeggen dat Wanyo niet echt van haar partners hield?; dat het geen 'echte' liefdesgevoelens waren? Dat lijkt me een wat vergaande conclusie. En van jezelf gaan houden met het doel dat anderen dat zullen doen; hoe echt is dat? En hoe leer je van jezelf te houden, op een gezonde manier?; als je ouders van je houden; dus het begint met de liefde die je krijgt van je ouders niet met jezelf (dus je spreekt jezelf tegen) Als je ouders daar op wat voor manier dan ook in zijn tekortgeschoten, dan bouw je dat stapje voor stapje op dankzij anderen (vaak vrienden, soms een goede partner) en inderdaad jezelf.

Houden van jezelf is dus een ontwikkeling, niet een weddenschap of een truukje om vervolgens liefde van anderen te kunnen krijgen. Het is een groei naar een gelukkiger bestaan dat je in staat stelt het ook aan anderen te geven en het te ontvangen. Maar anderen kunnen wel degelijk misbruik van je maken en je beschadigen en daarmee je zelfvertrouwen en gezonde eigenliefde (dus geen ongezond narcisme) af laten nemen.

Max, zomaar concluderen wat iemand al dan niet heeft meegekregen op basis van zo weinig info vind ik echt een beetje te kort door de bocht. Er zijn ook nog altijd twee mensen in een relatie.

Wanyo, geloof niet dat het allemaal aan jou ligt of dat er iets mis met je is. Het is helemaal niet raar dat je je onzeker voelt na twee afwijzingen. Geen mens is zonder fouten en tekortkomingen en daar zal je ook aandacht aan moeten besteden, maar geloof alsjeblieft niet dat iemand die echt van jou houdt jou ooit zou dumpen om die reden of om de reden 'dat je niet genoeg van jezelf houdt' Als je van elkaar houdt dan blijf je bijelkaar en steun je elkaar, ook als de ander wellicht wat te weinig eigenwaarde zou hebben. Je bent alleen verantwoordelijk voor 50% van de relatie, laat die andere 50% bij de ander. Een liefhebbende relatie is een gezamenlijke weg en niet iets wat jij helemaal in je eentje kan laten gebeuren door simpelweg van jezelf te houden, dat is echt onzin. Het vereist ook rationeel denken, samenwerking en compassie van BEIDE partners, want perfecte mensen of relaties bestaan niet. Als je van jezelf het gevoel hebt dat je wat dat betreft je hebt ingezet, respecteer dat dan van jezelf en neem het mee als iets positiefs. Voor zover je het idee hebt dat te weinig of teveel te hebben gedaan, bekijk dat dan en besluit voor jezelf wat je rederlijkerwijs van een ander en van jezelf verwacht en hoe je dat communiceert.

Zonder liefde voor jezelf en elkaar kan het niet, maar liefde is niet genoeg. Kijk ook gewoon heel rationeel: wat stop ik erin en wat stopt hij erin? Als dat niet in evenwicht is dan heb je ook een probleem, hoeveel je jezelf ook waardeert. Door zelfwaardering zal je in staat zijn je grenzen en je behoeftes aan te geven, maar als de ander hier op wat voor manier niet mee om kan gaan, kan het ook mis gaan. Het hangt dus niet alleen af van jou of jouw zelfwaardering of de relatie slaagt; je bent met zijn TWEEËN! De combinatie met de ander kan ook gewoon verkeerd uitpakken. Echte liefde gaat altijd gepaard met de intentie hier aan te werken met z'n tweeën. Terwijl tegenwoordig de meeste mensen bij de eerste problemen gemakzuchtig denken (meestal een vorm van narcisme); oh, laat maar, ik zoek wel een ander. Dat is dan hun onvermogen tot liefhebben en/of redelijk onderhandelen, daar kan jij dan verder niets aan doen.

Lief voor jezelf zijn en zelfvertrouwen zijn belangrijk, of je nu in een relatie bent of niet, dat heb ik inmiddels ook wel door, maar nogmaals, het is geen toverstafje...en je kan simpelweg de pech hebben verliefd te worden op iemand die je over je grenzen pushed of heel gemakzuchtig en lui is in een relatie. Daar kan je van leren, je kan bewuster worden, maar leg niet alle schuld bij jezelf. De ander dient ook verantwoordelijkheid te nemen en als ze dat niet voor de relatie over hebben, dan is het niet een relatie waarin je gelukkig verder kan leven en groeien.

Veel sterkte! En blijf bij jezelf, wees je eigen beste vriendin en probeer te accepteren hoe je je nu voelt. Het komt goed.

Liefs

Louise

afbeelding van Wunjo

danku voor jullie ideeën en

danku voor jullie ideeën en meningen Glimlach

dit heb ik al zo vaak gehoord: hou eerst van jezelf en dan pas kan iemand anders van je houden.
Maar ik hou van mezelf! Ben supercontent van mezelf Knipoog ik doe wat mezelf gelukkig maakt, probeer anderen zoveel mogelijk te helpen (maar niet dat ik er zelf onderdoor ga), ben beleefd en hulpvol, ik doe het goed op de universiteit, in Belgie had ik veel vrienden, ik heb een behoorlijk leuke familie waar ze naar mijn mening luistern, ik zie er niet absoluut heel lelijk uit, en ik ben meestal de positiviteit zelve:-)
maar het is blijkbaar zoals Louise zegt; geen toverstafje.

In een relatie kan ik veel opgeven voor de ander (vandaar oa mijn verhuis naar Nederland) maar ik laat ook niet over mezelf lopen; als ik echt iets niet wil omdat ik er ongelukkig van zou worden (vb naar Duitsland verhuizen zoals eerst het plan was) dan doe ik het niet. Ik vind van mezelf dat ik tamelijk redelijk ben in een relatie:-) Mijn partner mag gaan waar hij wil zolang ik hem kan vertrouwen, ik probeer zo goed mogelijk voor hem te zorgen door het huishouden te doen,.. maar ik verwacht wel dat hij me met liefde behandelt en mij het respect geeft dat ik verdien. Kortom: ik vond mijn 2 voorbije relaties echt ideaal. Nooit ruzie, als er een meningverschil was elkaar laten uitpraten en tot een compromis komen, en de ander steunen in de dingen die hij doet.

Waar het dan wel is fout gelopen, geen flauw idee. Ik was de eerste vriendin van mijn 1e ex en hij wou zien wat er nog meer op de markt was denkek. (Trouwens, enkele maanden later wou hij mij terug, blijkbaar was de markt gene vette Knipoog maar toen was ik al mijn nieuwe vriend tegengekomen, pech Knipoog )
En mijn 2e vriend voelde zich blijkbaar toch te beklemd; wil eigenlijk een leven op zichzelf zonder vaste relatie, de wereld rondreizen en zich aan niemand teveel klampen.
Ja, wat kan ik er dan aan doen é... hopen dat ik iemand tegenkom met dezelfde verwachtingen in het leven?

afbeelding van il principe

Net als bij veel van de

Net als bij veel van de verhalen hier, herken ik me wel een beetje in je verhaal.

Mijn vriendin is nu twee weken bij me weg en wij hadden in mijn ogen ook een fantastische relatie!
Ze was mijn tweede lief, maar men eerste echte grote liefde en we zouden in de zomer 9 jaar samen zijn (woonden ook al bijna 4 jaar samen). Ik ben net zoals je jezelf bescrijft ook een hele normale jongen met een gezonde dosis zelfvertrouwen die wel content is met zichzelf. Ook in de zomer mijn universitaire studies afgewerkt enz.

Ook ik heb nu een beetje twijfels aan of ik nog ooit van iemand zo onvoorwaardelijk ga kunnen houden... ik zou het alleszins zonde vinden want vind het op zich een heerlijk gevoel.

Ik weet dat jij hier ook op zoek bent naar antwoorden, maar toch zou ik je iets willen vragen Knipoog:

Je zegt dat je eerste relatie ook ideaal was. Je bent daar ook verlaten geweest. Toch is het je gelukt om een leuke tweede relatie te hebben, die in je ogen ook ideaal was. Hoe lang zat er tussen beide relaties? En was je je eerste relatie helemaal te boven?

Als het je één keer gelukt is om opnieuw lief te hebben nadat je in de steek bent gelaten zal het je een tweede keer toch ook lukken? Of is het nu anders?

Groetjes

afbeelding van Wunjo

il principe (coole nick

il principe (coole nick btw:-p), om op je vraag te antwoorden:

ik vond mijn eerste relatie ook ideaal, maar ik besefte al een paar weken na de breuk, toen de ergste pijn geleden was, dat mijn ex er goed aan gedaan had er mee te stoppen. We waren doorheen de jaren uit elkaar gegroeid. Zoals ik al in een eerdere blog zei; ik was naar de universiteit gegaan en hij was gaan werken, ik ontmoette nieuwe mensen, deed nieuwe dingen, hij bleef bij de oude vrienden van het dorp, deed nog altijd dezelfde dingen. Ik zag hem doodgraag, daar niet van, maar we waren niet meer dezelfde mensen als in het begin (tussen je 16 en 20 verander je wel eens Glimlach )
enja, hij had mij meerdere keren bedrogen en ik had het hem telkens vergeven, maar het werd toch teveel, de pijn bleef aanslepen. (ok, dat idee van ideale relatie slaat niet op dit bedrog:-p ) dus het was goed er een einde aan te maken.
Mijn liefde voor hem is verbazingekkend vlug verdwenen: ik dacht altijd dat ik hem direct zou terugnemen als hij dat zou willen, maar toen hij 3 maanden na de breuk toen inderdaad voor mij neus stond, besefte ik dat het gevoel verdwenen was. Wat een enorme opluchting was dat!

Dusja, op die manier ging het wel gemakkelijk:-) deze keer is het toch anders, we zijn al een maand verder en het voelt precies alsof het nog maar gisteren was... komt mss ook omdat we nog ALTIJD samenwonen, grrr.. Vrijdag gaat hij weg op stage, eindelijk! Mss kan ik dan eens aan het helingsproces beginnen...

afbeelding van maximaal

sterk

Als ik je reactie lees dan ben je inmiddels een stuk sterker!
Je hebt daarnaast ook nog eens nagedacht of je en hoeveel je van jezelf houd. En wat blijkt.....
JIJ BENT HET WAARD, en daar had je blijkbaar geen toverstafje voor nodig, het was er al lang!
Als je dat durft uit te stralen ben je nooit alleen.
Liefde krijg je niet alleen van een partner, maar is verkrijgbaar in kleine stukjes in iedereen die je ontmoet.
Lees je eigen stukje nog eens terug en zie hoe ver je bent.

max

afbeelding van louise

de kwetsbaarheid als ontluikende kracht; leven & liefde

(van Max) Ik hoop dat je me vergeeft dat ik zo vrij ben dit met allen te delen…;-)

> Hoi Louise,
> Je reageerde op mijn opmerking dat je als eerste van jezelf moet houden.
> Ik denk dat je me niet echt goed hebt begrepen. wie van zichzelf houd zal zich nooit en te nimmer door een ander onwaardig laten behandelen, niet in de liefde niet in welke vorm van relaties dan ook (dus ook niet bij de bakker). Steunen op anderen zijn slechts tijdelijke oplossingen die de waarheid verdoezelen over je echte ik. Kijk eens goed van binnen, met jezelf moet je de rest van je leven door. Wel zo prettig als je dan echt van jezelf houd.
> succes
>
> Max
----
antwoord:

Hoi Max,

Er zijn vele mensen in deze wereld zichzelf zeer waardig met gezonde liefde en zelfvertrouwen die toch door anderen onwaardig behandeld worden. Het spijt me dat ik je uit je illusie moet halen, maar kijk eens om je heen en wees eerlijk. Om maar een voorbeeld te geven; hoeveel bejaarden in dit land worden er wel niet volstrekt onwaardig behandeld? Ik heb zelf van dichtbij gezien Max en ook gezien wat een verdriet dat bracht en soms gezien hoe het waardig gedragen werd, met compassie en vergeving voor hen die niet weten wat ze doen...

Als je dingen principieel stelt, mag ik daar alsjeblieft dan principieel op reageren?

Vind je dat Jezus waardig werd behandeld toen hij aan het kruis genageld werd?
Vind je dat de joden in de oorlog waardig werden behandeld, of de homoseksuelen, de zigeuners en de gehandicapten? Werd de Jood, die de bakkerswinkel niet eens in mocht, waardig behandeld?
Vind je dat de slaven waardig werden behandeld in de VS? Werd de zwarte vrouw die niet voorin in de bus mocht zitten omdat ze zwart was, waardig behandeld?
Hebben de Nederlanders de mensen in Indië of Suriname destijds waardig behandeld?
Vind je dat de Tibetanen waardig worden behandeld door de Chinezen?
…enz…enz…
Ik kan nog wel even doorgaan...

Je wilt toch niet naar al die mensen stappen en/of hun nabestaanden en ze gaan vertellen: "jongens, weet je wat jullie probleem is? Jullie houden niet genoeg van jullie zelf!'

Nee Max, dat geloof ik echt niet, dat je dat bedoelt. Ik geloof oprecht dat je het goed bedoelt en ik bedoel het ook goed. Maar pas op met het uitlichten van één zin uit een traditie van duizenden jaren worstelen met een mysterie, dat het leven en de liefde is. En pas op voor overmoed… Veel new-age varianten en coach-goeroes willen nog wel eens in de blindheid van hun overtuiging doorschieten en dat resulteert in het ongenuanceerd oordelen en dogma's afvuren op mensen die kwetsbaar en zoekend zijn op bepaalde momenten in hun leven.

Je hebt je tegenover Wunjo terecht inmiddels hersteld door terug te komen op het snelle oordeel dat het wel aan haar gebrek aan zelfliefde zou liggen, iets wat inderdaad nou niet direct bleek uit haar verhaal. Teleurstelling, ja, verlies van (zelf)vertrouwen, ja, verdriet, ja, pijn, ja, een hart dat zich even niet durft te openen, ja. Maar zou dat direct moeten leiden tot de aanname dat iemand niet van zichzelf houdt, nee. En dat is goed recht gezet. Als je het nog bij mijn blogs had gezegd van de afgelopen maanden, prima, ik weet dat, ik werk eraan. Maar ook ik kwam die relatie binnenlopen met een goed gevoel over mezelf en enthousiast met van alles bezig en kwam er gebroken uit. Ja, het is waar, ik liet het ook toe, maar weet je, dat is ook het risico van je hart openen toch? Dat het gebroken kan worden.

De misvatting van veel up-beat, new age-coaching (waar jouw reactie aan doet denken, maar ik zeg niet dat jij daar per sé toe gerekend dient te worden) is dat de mens het lijden zou kunnen ontlopen…en dat elk lijden een gebrek aan zelfliefde zou zijn. Deze zogenaamde ‘spiritualiteit’ of levenskunst is gericht op succes en het vermijden van pijn. Het negeert de ander en wordt volledige zelfzorg. Het is begrijpelijk dat mensen pijn willen vermijden en maar wat graag de truc willen leren waardoor ze nooit meer pijn zullen hebben. Maar dan beleef je maar de helft van de werkelijkheid en het één kan niet zonder het ander. Niet voor niets sprak Boeddha van de tienduizend vreugden en de tienduizend smarten…Liefde en aandacht voor het Zelf betekent niet dat je nooit smarten te beurt zullen vallen…het betekent bewust worden, groeien als mens en dat gaat met vallen en opstaan…

Ik herinner me ook het verhaal van de Zen-meester die zijn enige zoon verloor. Hij trok zich terug en huilde drie dagen…Zijn leerlingen waren in verwarring en zeiden allemaal; maar hoe kan u lijden als u onthechting predikt? De Zen-meester antwoordde: het was mijn zoon!

Ja, het was zijn zoon en hij had verdriet… Laat hem treuren, laat de mens treuren, ieder hier. Respecteer hen in hun gevoelens, opdat ze er diepere en grotere mensen van worden met meer compassie voor zichzelf en anderen. Het lijden is geen zwaktebod dat direct overschreeuwd dient te worden met zoveel mogelijk positivisme. Want pas als het treuren mag, als de twijfel en de onmacht mag bestaan, kan hij overwonnen worden. Is het niet vandaag, dan is het morgen. We dienen niet eindeloos ons erin te wentelen of ons ermee te identificeren, dat bedoel ik niet. Maar de tijd nemen om het te laten zijn is in essentie al een vorm van acceptatie en zelfrespect. Dit ervaren totdat we ons er uit kunnen lichten en ervan kunnen leren is waardevol. En ook dit gaat voorbij...

Als je diep genoeg en oprecht en dapper genoeg door de beproevingen van het leven gaat, dan word je misschien die wijze man of vrouw die zichzelf niet onwaardig zal voelen ondanks de onnozelen die je onwaardig behandelen en verdriet doen. Vele anderen hebben daar nog wat moeite mee, ondanks het feit dat ze zelfwaarde kenden/kennen. Geef ze wat respijt alsjebleieft. Hun zelfwaarde is misschien nog niet zo diepgeworteld, nog niet zo doorleeft en standvastig. Het is kwetsbaar omdat het durft te geven. Maar kwetsbaarheid word kracht; het ìs kracht; vreedzame barmhartige kracht. En dat is de kracht die in mij, ook dankzij jullie allemaal, aan het opbloeien is, in al mijn kwetsbaarheid en pijn. En het is goed.

Liefs

Louise

afbeelding van Jelle

--

oeps. dubbel gepost.

afbeelding van Jelle

Onvoorwaardelijk van het leven houden...

Mensen kunnen elkaar kwetsen en liefde geven. Soms worden we door een ander gekwetst, niet omdat de ander het zo bedoelt, maar omdat jij het gedrag van de ander zelf zo voelt. Soms hebben we het gevoel dat de ander iets uit liefde voor je doet, niet omdat de ander het zo bedoelt, maar omdat jij het gedrag van de ander zo opvat.

Een partner die bij je past, daar kun je van houden, daar kun je heel lang blij en gelukkig mee zijn, ondanks de lasten, en ondanks dat die partner je soms (of juist heel vaak) kwetst. Maar als jij en je partner echt bij elkaar passen, dan kunnen jullie heel erg veel van elkaar blijven houden, jullie kunnen je steeds kwetsbaar opstellen bij elkaar.

Zo zie ik het ook met het leven zelf. Je kunt zelf, je leven zo inrichten dat jij je kwetsbaar kunt opstellen, net als dat je zelf invloed hebt in je partnerkeuze. Als je in staat bent om onvoorwaardelijk van het leven (JOUW leven) te houden, dan is het niet erg is om op momenten gekwetst te worden. Als je in staat bent om onvoorwaardelijk van je partner (of je kinderen, andere familieleden of vrienden) te houden, dan is het niet erg om op momenten door ze gekwetst te worden.

En soms kwetst je jezelf ook. Dat is wanneer je je schuldig voelt, je schaamt, je minderwaardig voelt, depressief bent, jezelf wegcijfert. Maar dat is niet erg als je onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden.

afbeelding van louise

'kwets me maar, ik vind het niet erg'...tegenstrijdig

hm, klinkt nogal tegenstrijdig 'het niet erg vinden om gekwetst te worden' Als je het niet erg vindt ben je ook niet gekwetst en als je gekwetst bent dan vind je iets kwetsend, zo ervaar je het, en dat vind je dan dus vervelend, tenzij je masochistisch bent.

Het is wel zo dat je alleen gekwetst kan worden als het om iets gaat waar je je mee identificeert, wat belangrijk voor je is of waar je bijvoorbeeld onzeker over bent ;iets waar je gevoelens bij hebt, want de gevoelens worden gekwetst..
Stel dat iemand voor het eerst eten kookt, geniet van de ervaring zonder gevoelens zoals 'goed willen presteren, waardering zoeken' oid, en iemand zegt dan: jij kan echt voor geen meter koken, wat waardeloos - dan kan je dat waarschijnlijk niet kwetsen, misschien zeg je zelfs, ja, je hebt gelijk, haha!

Maar als ik bijvoorbeeld heel erg mijn best heb gedaan om lekker eten te maken en mijn partner komt thuis, neemt één hap, zegt ik heb geen trek of niet te vreten of iets anders bots en gaat naar bed (ik verzin maar wat hoor! beetje flauw extreem voor het voorbeeld) dan kan je dus wel gekwetst zijn... maar dat is toch MENSELIJK! Je kan het ook gewoon op morele gronden onbeschoft vinden, maar dat is ook uiteindelijk gevoel. Je kan wel leren om je eigenwaarde los te koppelen van je emoties - dus niet als gevolg van een gevoel jezelf minder waarderen, maar het gevoel hoef je niet uit te bannen.. dat gevoel is juist waar om het gaat en ook waarmee je onderscheid maakt tussen mensen en hun gedrag. Anders voel je ook niet meer de liefde of mededogen. En dan krijg je een hele rare situatie waarin gedrag helemaal niets meer uitmaakt en niets je meer wat kan schelen; een soort nihilisme zoals in Justine van Markies de Sade. (voor de meer belezen mensen onder ons) Voor de mensen die het niet kennen; dit boek dat een onverschillige orgie/moordpartij beschrijft schetst een beeld wat er gebeurt als er alleen rede is dat niet meer in iets hogers gelooft; dat is een libertijnse moraal, die slechts één wet kent: “‘Do what thou wilt’ shall be the whole of the law” (Aleister Crowley) Hierin wordt duidelijk wat er moet wijken voor de instrumentele rede; alle gevoelens, zoals liefde, genot, mede-lijden, maar ook haat en woede; ze zijn irrationeel. [N.B.: Gevoelens moeten hier duidelijk gescheiden worden van de driften, zoals lust naar sex en dood, honger naar eten en macht, die natuurlijk zijn en daarom geheel vrij gelaten moeten worden.] Ieder respect voor de ander, iedere gedachte zelfs maar aan de Ander verdwijnt; de mens is een dier, en dieren zijn egoïstisch. Iedere terughoudendheid is zwakte, en geeft de sterken dus het recht je te vernietigen. (Might makes right) De ‘samen’leving wordt dan de oorlog van allen tegen allen. (van een relatie kan al geen sprake meer zijn) De libertijn is ijskoud, rationeel, efficiënt en volkomen onmenselijk.

Ik zeg niet dat jij een libertijnse moraal hebt hoor Glimlach maar redeneer door op de stelling. Ik word misschien wat te filosofisch voor jullie smaak, maar probeer in te haken op wat je feitelijk zegt. Dat kan soms best interessant zijn toch..?

liefs

Louise

afbeelding van Jelle

vergiffenis, tolerantie en niet teveel taboes op negativiteit

Hey Louise,

Het is zeker goed om te filosoferen. Om heel fundamentele dingen te verhelderen. Dat is waarvoor heel veel ldvd'ers op deze site schrijven, volgens mij: om hun innerlijke fundamentele chaos een gestalte te geven waardoor ze er beter mee om kunnen gaan.

Eerst twee motto's van mijn kant:
"Het leven is al een chaos, ingewikkeld, en boeiend. Daar hoeven we helemaal geen energie in te steken, want die dingen komen vanzelf wel onder onze aandacht. Shit happens. Waar we WEL energie in moeten steken, is orde op zaken stellen, positieve ideeen omzetten in positieve daden."
"Beren komen vanzelf wel op je weg. Schiet ze gelijk af en houd altijd in goede conditie, zodat je steeds veilig verder kan gaan op je levensweg."

Je geeft een mooi voorbeeld over mevrouw X die zich uitslooft en meneer Y die daar niet sensitief op reageert. Tuurlijk mag mevrouw X zich gekwetst voelen. En: tuurlijk mag meneer Y even vergeten rekening houden met de bedoelingen en gevoelens van mevrouw X. Als meneer Y geen fouten mag maken van mevrouw X, dan kunnen ze beter de relatie beeindigen. Maar meneer Y moet wel de welwillendheid tonen om mevrouw X te proberen te begrijpen wat haar dwarszit. Het leven is al ingewikkeld genoeg zonder taboes op gevoelens en fouten maken. Sommigen zijn allergisch voor boosheid, anderen zijn er gevoelig voor als er zelfs maar de kleinste zaken in hun leven niet lopen zoals gepland. Zo heeft iedereen specifieke 'open zenuwen'. Tuurlijk mag dat. Maar als twee mensen dat van elkaar mogen doen/voelen/zijn, is dat nog geen garantie dat ze op lange termijn gelukkig zijn. Soms kan dat alleen maar als ze niet intiem zijn met elkaar, of zelfs alleen maar als ze helemaal niet met elkaar omgaan. Maar ondanks praktische gronden om op een gezondere afstand van elkaar te staan (of juist: gezondere nabijheid), kunnen mensen met niet-passende 'open zenuwen' nog steeds heel erg veel van elkaar houden.

Ik weet zeker dat het helpt om in relaties bezig te zijn met 'gezonde nabijheid', in plaats van met 'gezonde afstand', wanneer je je niet HOEFT onkwetsbaar op te stellen. Het heeft met vertrouwen te maken. Mensen moeten elkaar kunnen vertrouwen, om niet bang te hoeven zijn om gekwetst te worden. Meer vertrouwen, minder angst, meer capaciteit om liefde te krijgen en te geven.

Je houdt daadwerkelijk van jezelf EN je gelooft daadwerkelijk in alles wat je bent, wanneer je simpelweg WEET dat je er weer bovenop komt mocht je gekwetst worden. Waar het mij om gaat, is dat je als het ware een soort van basis-geborgenheid hebt geinternaliseerd, zodanig dat je je in 99,9% van de situaties waarin je terecht komt niet ZO bang bent om gekwetst te worden dat je een masker opzet of wegvlucht van de realiteit die je MOGELIJK kan kwetsen. Een masker van boosheid, een masker van cynisme, een masker van ogenschijlijke ongevoeligheid (wanneer je je gevoelens wegstopt).

Ik zou geen intieme relatie willen met iemand die zegt "kwets me maar", dat lijkt me niet gezond.

Ook met identificatie met instrumentele rede ben ik het niet eens. Gevoel en verstand kun je niet los van elkaar zien. Het verstand heeft gevoelens nodig om voor te werken, en het gevoel heeft het verstand nodig om bijvoorbeeld prioriteiten te stellen, tot de kern van de zaak te komen. Eigenlijk is het verstand een hulpje van het gevoel.

Soms denk je dat je je verstand bent, want het verstand kan al o-zo veel. Op zulke momenten ben je eigenlijk al lange tijd het contact met je gevoel kwijt; je bent dan heel erg op het visueel-auditieve vlak bezig, en het kinestetisch-lichamelijke is dan eigenlijk al vergeten. Misschien is het gevoel dan zó afhankelijk geworden van de analysator/het verstand, dat het alleen maar over de toestand van angst heen kan komen wanneer alles perfect is geordend, geanalyseerd, gerationaliseerd. In werkelijkheid kan dat niet. 20 jaar lang was dat mijn manier om met mijn angst voor het leven om te gaan. Ik betrap mezelf er nog af en toe op, maar soms dan waag ik een sprong in het diepe, zodat mijn gevoel EN verstand leren er niet zoveel is om bang voor te zijn. Gelukkig maar, want als gevolg van mijn teveel analyseren heb ik voor mezelf een enorme barriere geplaatst rondom wat ik in mijn hart voel dat goed is. En zodoende had ik heel veel kansen misgelopen, omdat ik steeds weer eerst perfect voorbereid wilde zijn op alles wat maar fout kon gaan.

Weet je wat het is: ik was sterker dan ik dacht. En JIJ bent sterker dan je denkt. Er komt een dag waarbij het niet nodig is om eigenschappen van jezelf te benoemen, dan BEN je gewoon jezelf - je WEET het, je bent er gelukkig onder, en je kunt ernaar handelen. En je bent beter in staat om liefde te ontvangen en te geven, ondanks de risico om gekwetst te worden.

Jelle.

"Het leven is veel leuker dan je ex." (Loesje)
"Het leven is als taco's eten. Niet aan beginnen als je bang bent om te knoeien." (anoniem)

afbeelding van chelle

BullsEye

Jelle@"Je houdt daadwerkelijk van jezelf EN je gelooft daadwerkelijk in alles wat je bent, wanneer je simpelweg WEET dat je er weer bovenop komt mocht je gekwetst worden."

Zo, zo waar! Bovenstaande is een inzicht dat mij vooral de laatste maanden veel rust, kracht en zekerheid begint te geven. Het is DE essentie waar het bij vertrouwen om draait als je je (opnieuw) openstelt voor iemand.

Wat mij helpt is vertrouwen op mijn overtuiging dat, als ik een partner heb, of krijg, waarvan blijkt dat hij het met de waarheid, eerlijkheid en 'het vertrouwen' niet zo nauw neemt, ik zijn gedrag buiten mijzelf zal moeten leren blijven plaatsen. Je kan je ogen maar zo ver open houden, tenslotte--er zijn nu eenmaal die 'blinde vlekken' waar je geen zicht op hebt. In het ideale geval, mag je erop vertrouwen dat ook al zie je ze niet, er met die 'blinde vlekken' niets vreemds of alarmerend aan de hand is. Dat is het vertrouwen dat je iemand best mag schenken--totdat het tegendeel bewezen wordt.

Ik probeer te leren om te vertrouwen en te geloven in mijn eigen kracht dat, wat er ook gebeurd, wat iemand mij ook 'aandoet', ik in staat zal zijn de teleurstelling, het verraad en de pijn te kunnen (ver-)dragen. Dat ik in staat zal zijn om die teleurstelling (weer) om te zetten in een nieuw inzicht. Als ik oprecht mijn vertrouwen aan iemand schenk, kan mij in ieder geval niets worden verweten--en wanneer je weer op jezelf wordt teruggewezen, helpt het enorm in het proces dat, ook al voel je je verraden omdat iemand tegen je heeft gelogen, je heeft gekwets, vernederd, bruut heeft verlaten--je kan tenminste nog steeds jezelf in de spiegel aankijken. Waarom zou je je tenslotte schamen, of jezelf verwijten dat je 'kwetsbaar' bent geweest-- ook al is dit door een ander aan gruzelementen geholpen?

Als iemand oneerlijk, onzuiver of onoprecht met mij omgaat, dan moet ik die realisatie binnenlaten. Accepteren dat het niets met mij te maken heeft--hoeveel pijn het dan ook doet. Ik moet het zelfverwijt en de teleurstelling loskoppelen van de vragen waar IK de signalen over het hoofd heb gezien; stoppen met mijzelf verwijten dat ik niet door de sluwe leugens en verzinsels van een ander heen heb kunnen kijken. Onbegonnen werk; vaak kom je de diepliggende reden nooit te weten--en hoeft ook niet. Als iemand niet oprecht is--maar zich zo wel naar mij toe presenteert, dan kan ik het mezelf niet kwalijk nemen dat ik die persoon op goed vertrouwen tóch op zijn woord en daden geloofde--en wilde geloven.

Het probleem ligt niet bij mijn goedgelovigheid, maar bij het onvermogen van de ander.

Vertrouwen is het geloof dat, wat er ook gebeurt, je toch altijd in staat zal zijn om op je beide beentjes terecht te komen en jezelf staande te houden. Vertrouwen heeft vooral met de kracht en zekerheid in JEZELF te maken, en vrij weinig met een ander eigenlijk.

Chappeau, Jelle. Mooi stukje Glimlach

afbeelding van louise

ja

helemaal mee eens.

al noemde mijn ex mijn goedgelovigheid 'een bord voor mijn kop' en hebben vrienden het nogal eens over hoe 'blind' de liefde is.

Ik noem het durven vertrouwen en durven geloven in liefde, zoals jij zegt: geloven in het goede.
Maar je hebt er wel twee voor nodig...Glimlach

afbeelding van Wunjo

waw, mijn vraag heeft

waw, mijn vraag heeft blijkbaar heel wat gefilosofeer opgeroepen Glimlach
heel erg leuk om al deze dingen te horen!

vooral dat weten dat het weer goed komt vind ik belangrijk. Ja, ik weet dat ik over een jaar waarschijnlijk wel weer heel erg gelukkig ga zijn. en ja, over 40 jaar herinner ik mij waarschijnlijk niet eens goed meer wie die ex nu precies was Glimlach je weet dat je door een helingsproces moet, nu doet het even pijn, maar je moet er doorheen. Ik probeer het voor mezelf op een zo'n efficiënte manier mogelijk aan te pakken: af en toe denk ik er aan, huil even, en stop het dan weer weg om mij te concentreren op iets anders. Ik probeer het niet allemaal in één keer op mij te laten afkomen, want op zijn geheel zou ik het niet aankunnen. Een deeltje verdriet voor nu, een deeltje voor vanmiddag,... en ondertussen zoveel mogelijk niet aan denken.
Voor mij lijkt het wel alsof mijn wereld vergaan is, maar gisteren zei iemand op het werk, iemand die zowel ik als mijn ex kent, maar dan ook gewoon maar oppervlakkig: "kind, zo snel mogelijk vergeten". Die woorden leken mij het zinnigste wat iemand de afgelopen weken tegen mij gezegd heeft! Andere hebben het over "gaat het een beetje", "wil je er over praten?"... Maar mss was het haar moederlijke uitstraling of haar brede lach, maar het leek plots zo simpel: gewoon vergeten. Niet uitvergroten, niet overdrijven, maar accepteren dat het een relate was die nu over is, zoals zovele duizenden relaties dat nu op dit moment zijn. Gewoon vergeten, niet meer aan denken en verder doen...

afbeelding van il principe

Inderdaad. Streep eronder.

Inderdaad.

Streep eronder. Verdergaan. Dat is ook hetgeen ik hoor van mensen die het kunnen weten.
Zonet nog op mijn werk, een collega die een jaar van zijn studies heeft "verloren" door liefdesverdriet zij me: "Jongen, als ik je een goede raad mag geven verbreek al het contact, zet dat meisje uit je hoofd en ga door!".

Maar waar moet je de kracht vandaan halen omdat te doen, gewoon vergeten? Rationeel weet je dat dat het beste is, maar gevoelsmatig wentel je je zo graag in je verdriet en de melancholie en de verloren gegane schoonheid van je relatie. Dat is toch het gevoel dat ik heb.

Het feit dat je zegt dat er op dit moment nog duizenden mensen zoals ons rondlopen helpt wel een beetje. Ga ik ook in mijn achterhoofd houden!

groetjes

afbeelding van louise

enjoy it!

'What do we do? Enjoy it" (uit de film 'Eternal sunshine of the spotless mind")

Hey jelle,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb net de bovenstaande film gezien en .... ja, it says it all. Ik vind de film echt briljant omdat het zo goed laat zien wat Liefde-in-nabijheid vraagt en geeft, zoals de titel van jouw antwoord. Van al het mooie dat als vanzelf al is, kun je dan vrij genieten.

Ik ben het volledig eens met de x,y-analyse, de 'open zenuwen' en vooral de basis in vertrouwen. Vertrouwen is voor mij echt de kern, de kern die onbrak in de relatie met mijn ex. (een vrouw overigens en ja ik ben ook een vrouw)
Ik herken me enorm in jou als je zegt dat het analytisch denken jouw manier is om met de angst om te gaan. Ik ben me daar heel erg bewust van geworden de afgelopen maanden door zelfonderzoek na het uitgaan van de relatie. Voor een deel besefte ik me dat ook wel en heb het bij mijn vader gezien (van geleerd:-) en wat dat betreft kon ik dan ook redelijk eerlijk tegen mezelf zijn en zeggen: '(analyserend) denken is mijn huis, het geeft me altijd onderdak' Maar het is meer, het is inderdaad ook een controle-aspect. Of het een barriere is vraag ik me af want als er iets intens aanwezig was in de relatie, was het wel mijn hart. Ik ben nog nooit zo open geweest bij iemand, zo gemakkelijk. Nu ben ik al een vrij open persoon (volgens sommige te) maar met een partner was ik dat niet eerder zo. Ik heb het overigens als iets fantastisch ervaren, af en toe bijna spirtueel, heel bijzonder.

gevoel en verstand... ja, een hardnekkig dualisme; je zou het uit de taal moeten verwijderen om het uit onze ervaring te verwijderen of andersom...(?) Weet wel dat het niet voor niets is dat de cesar-therapeut mij meer kan helpen dat de psycholoog. Ik wil nu naar de haptonoom, als een soort stapje verder...(ook goed advies van Stil-ervan)

Wat er bij mij gebeurde is geloof ik dat ik helemaal kon zijn en voelen en genieten, open, kwetsbaar enz en dan komt er altijd een moment dat je 'pijnlichaam' word geraakt - dan reageerde ik volledig volgens patronen. En dan daarna ging dat uitleggen met de analytische rede. Op zich niet verkeerd denk ik, want het is heel moeilijk vaak op het moment heel bewust te zijn wat er gebeurd en dan is het denk ik goed als partners daarna daarover kunnen praten met elkaar zonder angst. Ik had geen angst daarvoor aanvankelijk, maar mijn partner was heel angstig voor die dingen, bij zichzelf en bij mij. Daardoor kun je niet goed erdoorheen komen samen en dan neemt het vertrouwen af (en word ik ook angstiger), dat al vanaf het begin steeds werd ondermijnd eigenlijk (maar daar ga ik ff niet op in) Maar wat ik me dan steeds besef is als ik dan zonder angst ga praten door de analyse dan neem ik zoveel afstand dat ik er met mijn gevoel eigenlijk niet meer bij ben. Mijn gevoel of het gevoel van die ander word dan een object van mijn analyse. En die valkuil daar begin ik wel steeds beter bewust te worden.
Als je het nog kan volgen tenminste Glimlach Hoe dan ook: angst is het tegenovergestelde van liefde. Waar angst is, is geen liefde en waar liefde is geen angst.

Als verstand een hulpje is van het gevoel, wat ik niet geloof, ik geloof dat de samenhang complexer is dan dat, dan lijkt het niet aannemelijk dat jouw (analytisch) verstand dan tegelijk een barrieère kan zijn. Ik denk wel dat ik begrijp wat je bedoelt, want ik ken het gevoel dat je op een gegeven moment echt helemaal in dat verstand alleen nog zit, maar ik weet ook hoe het komt; het gebeurt bij mij als er weinig vertrouwen is. Ik gebruik het, of jij gebruikt het, puur als middel om te beschermen, om de stress van de angst aan te kunnen. Dat is niet zozeer een barriere, in de zin van, dat het iets is dat je 'weg moet halen' om te kunnen voelen wat goed is, of voelen an sich. Misschien voel je wel, alleen je automatische reactie is om dus in je verstand te gaan zitten, omdat 'voelen' op zich niet veilig is. (als er geen vertrouwen is en het is echt niet veilig, dan lijkt het ook wel een gezonde reactie om jezelf te bescheremen)
Maar als ik het goed begrijp zeg je 'je bent sterker dan je denkt'; dus je hoeft niet te vluchten in het denken, maaarrr, dan moet ik wel bewust blijven, want anders schiet ik in automatische patronen van vroeger. Bewust- zijn en bewustwording is hier belangrijk en dat is iets van het denken&voelen; het denken-voelen of voelen-denken.

Ik kan het echt niet beter uitleggen, het klinkt misschien als hocus-pocus, het is ook al laat Glimlach Maar goed, ik vond je reactie heel rijk aan inzichten. Dat van die geborgenheid in jezelf vond ik heel mooi en ik denk waar. Maar daarnaast is er (hopelijk) de geborgenheid in een relatie die je samen bouwt en onderhoudt

Tot zover, bedankt. Ik ga je woorden nog wel een keer lezen als ik iets wakkerder ben.

weltrusten

Louise