"Relatiecrisis komt steeds sneller"

afbeelding van 073

Bron: www.nu.nl
"Relatiecrisis komt steeds sneller
Uitgegeven: 30 oktober 2007 15:50

BRUSSEL - De 'seven-year-itch', de eerste grote crisis in relaties, komt steeds vaker al na vijf jaar in plaats van na zeven. Dat blijkt uit onderzoek uit de Verenigde Staten, Rusland en de Scandinavische landen.

Ook de Belgische hoogleraar psychologie Stefaan Lievens heeft in zijn praktijk steeds meer stellen met problemen ver vóór hun zevende jaar.

"De meerderheid van de stellen komt een eerste kritische kaap al na vier à vijf jaar tegen. Als de 'fun' eruit is en de sleur om de hoek loert", zegt Lievens dinsdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Vreemdgaan

Hij geeft een aantal redenen: meer buitenechtelijke escapades, een veranderde moraal over vreemdgaan of scheiden en de emancipatie van de vrouw. "Al die dames op de werkvloer: dat is de kat bij de melk zetten", aldus Lievens."

Wat denken jullie hier van? En hoe zou je er mee om moeten gaan?
Mijn relatie eindigde dus na zes jaar.. En ik wil nog steeds niet snappen waarom ze niet veel harder gevochten heeft om alles wat wij in die zes jaar hadden opgebouwd te redden. Iedere relatie kent toch z'n mindere momenten en twijfels? Heb ik ook gehad, alleen ik heb toen voor haar gekozen. Waarom zij niet voor mij? Het was haar grote angst dat ik haar zou verlaten. Waarom heeft zij niet voor mij en ons nieuwe appartementje kunnen knokken?
Het gevoel voor de ander is er even niet meer.. Kan gebeuren na zes jaar, maar knok dan godverdomme. Je weet toch hoe fantastisch het samen was. Kon je dat gevoel niet meer opzoeken? Je laat degene die zo lang je liefje en je maatje en je steun is geweest toch niet zo makkelijk los?

Ja, ik weet dat dit vragen zijn die ik nooit beantwoord zal zien. Omdat dat simpelweg niet mogelijk is. Maar toch, het veroorzaakt zoveel pijn. Wij hadden het zo goed samen. En nu... loopt zij de happy single uit te hangen. Lees ik dingen dat ze nooit had geweten dat er zoveel leuke mannen op de wereld rondlopen.
Ik weet dat dingen zo werken en dat dat bij ldvd hoort. Maar toch. Het is zo oneerlijk. Ze heeft mij maanden aan het lijntje gehouden, dat was een grote rottijd voor ons allebei en nu heeft zij het uitgemaakt en breekt een nog grotere klotetijd voor mij aan, terwijl zij al weer volop aan het rondscharrelen lijkt te zijn.. Dat voelt zo enorm oneerlijk.

Bah.. op dit moment wint de emotie het even van het verstand... rotgevoel. Waarom kon iets dat perfect aanvoelde niet gewoon zo blijven? Alles ging super tussen ons. Het samenwonen in het eerste huis dat gesloopt zou gaan worden ook. We waren klaar voor een 'echt' appartement. En juist dan laat zij mij zo hard vallen.

afbeelding van kiek83

@073

Kan ook dat zij juist een masker op heeft. Weet jij veel wat er nu precies in haar om gaat. Iedereen verwerkt op een eigen manier en even flink sletten hoeft niet te betekenen dat ze happy is. Ik heb dat ook een klein beetje gedaan in het begin en stond eigenlijk bijna te janken terwijl man zn pogingen deed. Dat deel hoor je dan niet. Of ze verdringt het verwerken door even vervanging te zoeken, dan kan de klap later ook nog komen. Kan ook dat ze tijdens relatie al afscheid had genomen (hoewel ik dat een hele twijfelachtige vorm vind, volgens mij is er wel een verschil tussen denken aan afscheid nemen en het ook werkelijk doen). Je weet het niet. Maar ja, voor nu het belangrijkste, focussen op jezelf en vooruit kijken...
Ken trouwens dat gevoel van: waarom hebben we er niet aan gewerkt. Tja. Ik ga weer aan de studie...
Liefs Kiek

afbeelding van 073

Je hebt wel gelijk

Je hebt wel gelijk waarschijnlijk.. Glimlach Ik zal de laatste zijn aan wie ze echt zal laten merken dat het haar ook pijn doet. En misschien geeft ze me enkel die signalen die er op wijzen dat zij het juist heel erg fijn vindt om weer single te zijn.

Ik weet ook wel dat ik me op mezelf moet focussen.. maar hoe rationeel ik er soms ook over kan praten, ze blijft wel heel regelmatig door mijn hoofd heen spoken.

En feit is dat zij niet meer aan onze relatie wilde werken. En hoe oneerlijk, vals of gemeen dat ook mag voelen, ik zal het helaas wel moeten accepteren..

afbeelding van patsy

@ 073

Na 16 jaar samen en 11 jaar huwelijk met twee kids, is mijn man vorige maand "gaan lopen". Net als jij heb ik het gevoel : waarom wou ik er wel nog aan werken aan jij niet meer? Praat hier veel over met mensen, maar vind ook geen antwoord. kan het dat de liefe van de ene kant groter is dan van de andere kant? Of zijn "zij" gewoon zo dat ze vlugger opgeven in het leven (misschien door de jeugdsituatie, hun karakter). Ik houd enorm aan mijn mensen (dwz de mensen die ik graag zie), ga tot het uiterste om te redden wat er te redden valt, ook in vriendschappen. Maar misschien is niet iedereen zo, en zijn sommige mensen niet zo vasthoudend, hebben ze vlugger het gevoel van "nu is het gedaan voor mij". Weet het ook niet, maar herken me zo in jouw gevoelens.

Sterkte.

afbeelding van 073

Terwijl ik jouw reactie las

Terwijl ik jouw reactie las voelde ik ook zoveel herkenning. Heb ook het idee dat ik langer zou blijven volhouden in een relatie. Dat vind ik ook zo oneerlijk. We hadden het echt top samen. Gingen samenwonen op haar initiatief, dat was echt haar ding. Soort van anti-kraak. Ging perfect. Nieuw huis gezocht, wederom veel op initiatief van haar... Niet dat ik er niets aan deed overigens, maar zij was echt de voortrekster in het samenwoon-plan.
En dan in nog geen half jaar tijd is dat helemaal weg??? Alles wat wij op hadden gebouwd samen heeft zij volledig afgebroken. We hadden het zo goed samen, waarom moest dit gebeuren? Iedere relatie kent twijfels, waarom kon ze niet wat langer volhouden?
Ik zou veel harder knokken. Maar ik ben inderdaad ook iemand die aan mensen blijft hangen. Dacht dat zij ook altijd aan mij zou blijven hangen, dat wij echt niet uit elkaar te krijgen zouden zijn.

Maarja.. je komt er zo achter dat die ander niet zo denkt en handelt zoals jij.. en ook dat is pijnlijk. Maar ik weet ook wel dat zij het er ook moeilijk mee heeft gehad. Dat het haar spijt dat het zo gelopen is en niet zoals we beiden een jaar geleden hoopten. Dat heeft ze letterlijk zo gezegd. Maar dan vraag ik me wel af waarom zij niet net iets harder had kunnen knokken als ze nog zo goed wist hoe het een jaar geleden voelde.
Het is ook geen makkelijke beslissing, ik weet zeker dat onze partners het er op hun manier ook moeilijk mee hebben gehad. Maar toch blijft die oneerlijkheid hangen.

Jij ook sterkte.. hoe zijn de kinderen er onder?