"The Overgiver"

afbeelding van chelle

Een volgeladen kunstenaarscafé. Het was midden zomer tijdens de zomerstop. Aanstormend talent mixte zich nieuwsgierig met de praktiserende studenten en afgestudeerden. Zij zat in haar 1e jaar van de kunstacademie; het één na laatste jaar voordat ze de grote switch zou maken naar een studierichting in het veld waar zij nu werkzaam is.

Hij op weg naar het terras buiten, zij voor een nieuwe bestelling op weg naar binnen. Hij was lang; ze moest naar hem opkijken. Childlike wondering eyes. Dwars door haar heen. Groen, omringd door dikdonkere wimpers in een sunkissed gezicht. Geserveerd met een glimlach die haar voor even terugbracht naar dat moment op een schommel waar het bereiken van het hoogste punt in de lucht, je buik prettig kietelend laat omdraaien.

Als magneten waren ze die avond onherroepelijk naar elkaar toe getrokken. Een avond die herinnerd zou worden door geluk kietelend in vier mondhoeken, gebracht door de euforie waarin het voelt ‘dat alles mogelijk is’. Alles open staat. De geur van een chocolade & mint desert op hun adem en de lange, zoetfrisse kus die daarop volgde, buiten, na een bemotregende omhelzing in de zwoele zomernacht. Achter een kus gaan zoveel onuitgesproken woorden schuil. Het moment dat veel langer leek te duren dan de seconden waarin ogen aan de spreekwoordelijke deuren van elkaars ziel kloppen.

Zij viel eerst. En hij, niet lang erna, ook. Vrije val. Twee jaar lang, onafscheidelijk. Nachten samen vielen zij samen, tussen halfwakkere incomplete zinnen & dromen, liggend als de zilveren lepels opgeborgen in een rood-velours beklede antieke bestekkist. Samen lopend in de drukte, en het tedere gezoek om een tas en een jas heen, naar de warmte van een hand, omdat het meest uitgesprokene dat soms tegen elkaar te zeggen valt niets meer nodig heeft dan vingers die zachtjes knijpend in elkaar worden verstrengeld.

Beloftes werden uitgesproken tijdens de reclame van een laat filmmatinee, in het ‘stout-zijn’ weggedoken in de zwarte stoelen op de achterste rij van een Filmtheater. Plannen werden gesmeden in een café met zijn brutale hand aan de binnenkant van haar dijbeen. Over een toekomst werd gepraat tijdens onbezorgde autoritten naar het strand of supermarkt—en een jaar later richting Spanje, het land van zijn moeder. Onder wijdgespreide sterrenhemels waar zij hun liefde en verlangen in alle vurigheid hongerig consumeerden, vervolgde de rit zich onder witgevlekte wollige hemellandschappen gevuld met speelse plagerijtjes, vurige dialogen en luisterend of meezingend met persoonlijke muziek afspeellijsten. In plaats van twee te zijn in het centrum van hun universum, waren ze één, uitgespreid tot in het oneinige.

Totdat …

Elke dag onzichtbaar een beetje meer, de grenzen in hun band vervaagden. Nachten samen vielen zij alleen, waar die ene lege plek in die voorheen complete bestekkist, als een mislukte roof voelde. Één lepel weg, de set incompleet, in waarde afgenomen. Filmmatinees werden met anderen ingevuld, waar hij zich in de bioscoopstoel vleide naast andere vrouwen die hij, als ‘gewoon een vriendin’, meevroeg. Er stonden er genoeg in de rij, voor deze man met zijn donkere manen. Er volgden feestjes waar hij alleen naartoe ging en dronken bij vrouwen op een matras in slaap viel. Sliep. ‘Gewoon een vriendin, kleding bleef aan’. As if. Het vuur van haar verlangen vatte vlam in het vuur van haar jaloezie.

Het werd duwen & trekken. Zij wilde niet loslaten. Hij twijfelde, maar niet genoeg om hun samenzijn compleet af te breken. Er was iets, aan haar, dat verslavend op hem in werkte, waar hij steeds weer naar terug keerde. Hoewel een definitieve breuk haar verlossing zou zijn geweest, werd het feit dat hij het niet ‘doorzette’, door haar gezien als een teken dat hij eigenlijk nog steeds het liefste met haar verder wilde. Dus bleef zij, wachtend tot hij de weg naar haar terug zou nemen. Hij leek zich open te stellen voor andere vrouwen, maar niet officieel genoeg om haar uit haar ‘je hoort bij mij’-ambt te zetten. Zij, op haar beurt, probeerde zijn twijfel te compenseren. Te investeren in het opvullen van de tekorten waar hij het liet afweten. Zij zorgde, gaf, deelde, schonk, bood aan, voldeed, was beschikbaar & ontvankelijk voor elk contact dat hij in haar richting bleef initiëren. Zij was SuperMensch, hoe kon ze zijn terugkeer niet waard zijn? Hij zou terugkomen!

Onwelwillend om te aanvaarden dat de verandering in hun samenzijn, vanuit haar ook om een gedragsverandering vroeg. You can’t stop what’s comin. Well, yes, she could?! Niet bereid om toe te geven dat het avontuur waar zij samen aan waren begonnen, voor hen beide individueel wellicht inmiddels een andere richting in petto had. Eb had hen gebracht, vloed zou hen weer meevoeren. Universele wetten. Verzet je niet. Maar waar hij inmiddels de vaste grond had bereikt en al aan een wandeling van haar vandaan was begonnen, vloog zij nog steeds in de vrije val om hem heen...

Zelfs toen hij haar die mail stuurde, met ‘hey’ en iets over onverenigbare wensen en verlangens, zocht zij naar een woord, een zin, waarin zij hem kon vastgrijpen. Hem kon betrappen op een tegenstrijdigheid, waaraan zij al haar hoop weer kon ophangen aan het voetstuk waarop zij hem inmiddels geplaatst had. En die vond zij. In de vorm van “ik geef nog zoveel om je, wil je niet uit mijn leven zien verdwijnen”.

Ze bleven elkaar zien. Voor hem wellicht meer uit gewenning en gemak—voor haar uit noodzaak. Ja, hij voelde zich nog steeds tot haar aangetrokken. Maar, nee, het was geen relatie meer ‘en hij stond open voor anderen’. Ze wilde niet loslaten. Ze was bereid met ‘anderen’ te strijden. Bereid te bewijzen wat zij waard was.

Hij ontwikkelde een crush op een danseres. Ze hadden net gevreeën toen hij het haar vertelde; één van die vele avonden waarbij verlangen naar elkaar het won van de realiteit ‘dat er geen relatie was’. Ze hoorde hem praten, op het ritme van het snelle, luide bonzen onder haar linkerborst, de koude rillingen over haar rug, de tintelende hitte onder haar huid, het draaien van haar maaginhoud. Hij ging danseresje mee uit vragen. De tinteling in zijn ogen, opgeroepen door gedachtes aan deze dansende muze, boorden diep in haar als een venijnige dolksteek. Het moment voelde onwerkelijk op de manier zoals zij mensen op televisie kon bekijken alsof ze maar een paar meter van haar vandaan bestonden –terwijl het besef bestond, dat zij ver weg zijn aan de andere kant van de wereld waren.

“Dit is niet mijn leven”, dacht zij en hoopte dat zij elk moment wakker zou worden in de behandelstoel van een tandartenspraktijk.

Maar de verlossing bleef uit …

[Fast forward]

“Ik ben Chelle en ik was ooit een Overgiver”.
“Hi Chelle”. In de ruimte klinkt de begroeting van een gezamenlijke groep stemmen bij elkaar.

Ik herken veel Overgivers in de verhalen die ik hier lees op de site. Verhalen waar het gaat over ongelijkwaardige relaties of situaties waar het niet (meer) wederzijds is. Maar er wel allerlei manieren, excuses en methodes worden gebruikt om het tóch ‘wederzijds’ proberen te maken. Er lijkt altijd sprake te zijn van ongelijkwaardigheid, waarbij 1 partner niet weet wanneer te stoppen met het ‘geven’ en investeren.

Tijdens de queeste waarmee zij met het ‘maar blijven geven’ pogen te krijgen wat zij willen (de relatie en/of voortgang ervan, de waardering, het nodig willen zijn, de aandacht, de bevestiging, de ego-stroke), verliezen zij het zicht op zichzelf en eigen behoeftes. En niet alleen dat. Ook het zicht op eigen grenzen, waardoor deze worden uitgerekt en overschreden—inclusief de grenzen van die ander waar maar steeds overheen ‘gegeven moet’ (blijven) worden.

Wanneer is het genoeg? Hoe ver ga je in dat ‘geven’, totdat je aan jezelf moet gaan toegeven dat je meer hebt gegeven dan je eigenlijk bereid was te verliezen? Dat het meer van je wegvreet, dan dat het toevoegt? Wat zit er eigenlijk verscholen achter dat ‘eindeloos blijven geven’-complex?

Mijn verhaal gaat meer dan 10 jaar terug. Ik was 22, staand op de grens van onervarenheid—en vechtend tegen de val waar inzichten mij ten deel zouden (moeten gaan) vallen. Het is moeilijk terug te halen of ik me toen helder bewust was in welke positie ik mij herhaaldelijk door mijzelf liet terug zetten—helemaal als ik ernaar kijk met het inzicht dat ik inmiddels heb toegelaten.

Wat ik wel wist, is dat ik de vrijheden die ik mijn (ex-)geliefde toendertijd toestond, automatisch met verlies van mijn eigen grenzen, moest betalen. Ik was idolaat; dacht dat HIJ het WAS omdat ik al mijn focus op hem had gericht. Ik zag niemand anders. Weigerde los te laten—terwijl het, zeg ik nu, een bewuste keuze is die ik had behoren te maken.

Met grote frequentie probeerde ik mijzelf onmisbaar te maken, in de hoop dat hij zou beseffen hoe toegewijd en waardevol ik wel niet was. Ik was de begripvolle zelf. Mijn aantrekkelijke, bloedmooie zelf. Mijn geestige, briljante zelf. Mijn beschikbare zelf. In de hoop dat ik zijn twijfel zou weten om te buigen. Ik ging kapot aan elke confrontatie, die mij het tegendeel bewees. Een crush die hij had. Een telefoontje of bezoekje dat niet kwam. Erachter komen dat hij de nacht ergens anders had doorgebracht. Hem eindelijk weer in mijn bed terugzien, om vervolgens te ervaren dat zijn interesse niet verder ging dan een nachtelijke vrijpartij en koffie in de ochtend—en zijn vertrek gepaard ging met een “we zien elkaar wel weer”.

Ik geloofde dat mijn eigen acties hem zouden dwingen te veranderen. Wederom, mijn blik gericht op alleen hem. En zijn terugkeer. En in tussentijd genoegen nemen met de verarming van ons samenzijn. Terwijl, in nabeschouwing, zat de verlossing in het terugkeren naar mijzelf. Behoorde ik mijzelf, mijn blikveld, te veranderen.

De ironie is dat ik niet naar mijzelf kon terugkeren, zolang ik nog met hem bezig bleef. De mist viel over mijn zicht. Ik bleef hem zien, zoals ik hem wenste te herinneren, zoals hij eens was. Daar hield ik aan vast, dat hield ik voor ogen.

Terwijl, realistisch bekeken, die persoon in die hoedanigheid, er niet meer was. En daarmee, dat samenzijn ook niet meer. Hij was gegroeid—en het is niet eens relevant of dat in een goede of minder goede richting was. Het was zijn ontwikkeling—en daarmee een beweging in de richting steeds verder van mij vandaan. En ik had mijn investeringen daarop moeten aanpassen. Met andere woorden: ik had moeten stoppen met betalingen voor de diensten die door hem niet meer aan mij werden of konden worden verleend.

En daar is, waar het vast zat. Ik investeerde nog steeds in hem, gebaseerd op hoe het eens was. Weigerde de klik te maken, te accepteren, dat ‘eens’ was veranderd—dat ik ons had moeten laten ‘gaan’ en zuiver had behoren te behouden als prachtige herinnering, een ode aan die 2 mooie jaren.

Mijn investeringen namen een manipulatieve vorm aan. Ik speelde de jaloezie-kaart uit. Gooide mijn schoonheid in de strijd; trok andere mannen aan die op dat moment niets meer waren dan de pionnen in het schaakspel waar ik alleen hem schaakmat probeerde te zetten. Veegde alle pionnen van het bord op het moment dat hij, de koning, zich weer op het schaakbord liet zien.

Conflicten werden geboren. Hij werd defensief ten aanzien van de schuld-klachten die ik naar hem toe uitsprak. Hoe kon hij mij zo behandelen, terwijl ik zoveel voor hem deed, er altijd voor hem was? Ik ben je trouw, ik ben loyaal—en dit is je dank?! Dit is wat ik terugkrijg? Zie je niet wat je in je leven hebt? You owe me!

De verlossing kwam toen ik van studie veranderde. Ik had gewild, dat ik kon zeggen dat het mijn eigen inzicht in mijn eigen handelen was, toendertijd. Maar zo ver was ik toen nog niet. Ik vloog uit, naar een andere stad. En daarmee was de noodzakelijke afstand geboren—en de ruimte aanwezig om weer tot mijzelf te komen.

Finale.

Hoewel geholpen door externe factoren die mij weer lieten terugkeren bij mijzelf, ben ik in de loop der tijd mijn handelen van toen wel beter gaan begrijpen.

Ons begin kenmerkte zich door 2 mensen die elkaar op een voetstuk plaatsten. Prachtig, maar long-term, totaal onrealistisch. Het werkte in de hand dat wij elkaar allerlei onrealistische, goddelijke eigenschappen toeschreven, waar wij later beiden, in onze potentie, keihard vanaf donderden.

Investeren en ‘geven’ zijn geen slechte dingen, integendeel. Noodzakelijk om samen (op) te bouwen. Echter, investeren omdat je jezelf zo weinig waarde toeschrijft en je focus daarom dus ligt op ‘heel veel investeren’ en ‘jezelf constant beschikbaar stellen’ in een poging dat je daarmee je ‘eigen waarde’ opwaardeert, werkt heel veel persoonlijk leed in de hand. Je zoekt naar betrokkenheid bij die ander die, als je goed zou durven kijken, maar een gelimiteerde capaciteit aanbiedt waar het die betrokkenheid betreft. Waardoor, automatisch, er maar een gelimiteerde vorm van relatie mogelijk is.

Real killer.

afbeelding van 2emotional

verbluft

wow, alweer.
Wat worden hier mooie teksten neergezet.
Ik ben verbluft, sprakeloos.

Bedankt voor het delen van je ervaring, die je ijzersterk hebt verwoord.

afbeelding van Binas

Pfoe..

Hoe herkenbaar! Grappig ik heb op mijn 22ste tot 24ste in de exact zelfde situatie gezeten, daardoor ben ik in 2006 voor het eerst hier op de LDVD site beland.
De vonken vlogen er vanaf in het begin en voor mij bleven de vonken er vanaf spatten, omdat hij zo onbereikbaar bleef. Hij stond voor mij direct al op zo’n enorm hoog voetstuk, ik was eerder verliefd op het beeld dat ik van hem had gecreëerd, dan op wie hij werkelijk was.
Twee jaar lang, deed ik alles voor hem, stelde mij te allen tijde beschikbaar op voor hem! Als hij zei je mag komen het weekend, was ik onmiddellijk daar, als we vakantie samen hadden en hij was mij eigenlijk wel zat, liet ik mij gedwee weer naar huis sturen.
Ik praatte het allemaal goed, zocht de fouten te allen tijde bij mijzelf. Wat gebeurde er: ik was niet meer ik, mijn persoonlijkheid hing volledig af van hem. Ik was een volgzaam, lief klein puppytje en zei ja en amen.

En van nature ben ik echt allesbehalve dat! Ik had het geluk dat ik een hele lieve moeder had die mij zachtjes en confronterend probeerde te laten zien, hoe de relatie werkelijk was. Tot ik na 2 jaar de moed verzameld had om hem te beëindigen. Twee dagen was ik sterk, tot ik volledig in paniek, huilend en schreeuwend aan de telefoon hing dat ik hem terug wilde: Hij wilde dat uiteraard niet en vertelde mij dat hij terug was bij zijn ex, die meer vrouw is dan ik ooit zou kunnen worden…
Zoooooooooooo, die kwam hard binnen! De boodschap van een andere vrouw en de trap die hij mij na gaf. Hij is een persoon die heel onzeker is en zichzelf overschreeuwt, dat zie ik nu. Hij heeft mij nog vele maanden trappen na gegeven, mijn hart was al totaal aan gruzelementen, het was echt niet nodig om mij zo hard te kwetsen.
Pfoe, keiharde levensles! Ik heb er alles uitgehaald in elk geval, nu flinke radars ontwikkeld voor foute mannen. Mannen waar ik uit de buurt blijf.

Wat mij in mijn volgende relatie overkwam, is dat ik op dat voetstuk stond. Ik zag het gebeuren, uuuuuren hebben we het daarover gehad. Af en toe ging het beter, maar toch wrong hij zich in allerlei bochten om mij te plezieren. Na 5 jaar zag ik ineens op een weekend weg met vrienden, hoezeer die lieve schat op zijn tenen liep, dat hij niet meer hij was, maar zijn persoonlijkheid aan mij ophing. Ik wist het natuurlijk al wel, maar mijn god wat wilde ik dat die jongen, de man van mijn leven was! Och wat wilde ik dat toch graag en wat heb ik het te lang door laten gaan : (
Na dat weekend heb ik dus de relatie beëindigt, hem volledig kapot en stuk achterlatend. Zoveel pijn doet dat. Wetende dat hij nu dat hele proces doormaakt wat ik heb moeten doen. Volledig aan de grond, niet meer wetend wie jezelf bent.
Ik verafschuw mezelf af en toe, dat ik dit heb laten gebeuren… Maar aan de andere kant, ik had hem zo nodig! Hij heeft mij geleerd dat ik het waard ben, dat ik mag zijn wie ik ben, dat ik lief, leuk en mooi ben, dat er onvoorwaardelijk van mij gehouden kan worden ondanks mijn nukken af en toe.
Ik gun hem dat ook, ik gun hem iemand die hem datzelfde kan bieden als hij mij heeft gegeven.
Ik weet nu ook hoe ik anders van iemand kan houden, zoals hij dat deed, alleen wil ik mezelf dan niet meer verliezen. Niet in het onder of boven iemand staan.

Ik heb nu twee harde lessen gehad en ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat mijn volgende relatie evenwichtig is, dat we elkaar aanvullen. Liefde is maar een complex iets.

Thx Chelle voor je blog! Het maakte even een hoop los, zoals je misschien leest. Helpt mij weer op weg in mijn verwerkingsproces.

afbeelding van -Confused

Chelle

Iemand met zo'n goed stel hersenen, zo'n groot hart... Het vermogen dit te omschrijven zoals het opkomt, relativeren tot in de kleinste detail...

Met stomheid geslagen, niet overdreven, kippenvel.
Blijf ajb schrijven.
Jouw wijsheid, wordt de kennis van een ander.
Thank you, en dit eigenlijk in hoofdletters.

Want ja, ik vind je een wijs mens. Die waarschijnlijk door schade en schade geworden is tot wie jij bent.

afbeelding van GooischeR

...

Mooi geschreven allebei, weinig aan toe te voegen behalve dat er inderdaad een goede balans moet zijn in een relatie.
Maar dat liefde nou eenmaal niet zo rationeel is in dat opzicht. Meestal niet, denk ik.
Geven en nemen in een mooie samendans.
De dans van het leven.
Lust for life,
Biodanza.

afbeelding van chelle

@Confused

Moest effe bij je terugkomen. Om je openlijk te bedanken, Con. You inspire me, as well.

X

afbeelding van chelle

Thanks @ reacties

Dankjewel voor de mooie en hartverwarmende reacties van jullie. Mooi ook, in het bijzonder Binas, dat onze verhalen/ervaring raakvlakken hebben...

Wat ik me meer begin te realiseren, is dat mensen zich graag identificeren. Men wenst iets te ervaren, te voelen, zoekt naar ‘het menselijke’. En niets menselijker dan verdriet. Wanneer iemand valt en je daar getuige van bent, wil je hem weer zien opstaan. In bijna iedereen schuilt wel een held. Echter, naar iemand luisteren die je vertelt ‘hoe te moeten opstaan’, wekt weerstand op. Je wil ‘voelen’ dat iemand is geweest waar jij nu bent. Of zoiets. Je neemt het eerder van iemand aan die zich met de blauwe plekken nog op de billen en een schram in het gezicht, tot je richt—dan van iemand die het zittend op een zetel weleens allemaal uit zal leggen. Om mensen bij je ‘binnen te laten’, behoor je kwetsbaar te zijn. Met je reet van die zetel, dus.

I get it.

Ik heb het me aangetrokken, dat mijn reacties hier door sommigen werd ervaren als ‘theorie van de koude grond’. Chelle—‘met haar analyses’, las ik eens. Alsof het 3 weken oude broccoli was, waar de neus voor werd opgetrokken. Dat frustreerde me. Omdat de motor van mijn drijfveer draait op ‘inzichten vergaren’. De intenties waren zuiver. Het kwam alleen niet binnen op de manier zoals ik wenste.

Na de roerige ontwikkelingen op de site van de afgelopen tijd, heb ik mijn aanwezigheid op de site geëvalueerd. Ik zie waar het, of ik, in de knel ben geraakt. De eerste knoop was, dat ik het lijden van een ander niet met mijn eigen lijden uit het verleden onder wilde sneeuwen. Wat heeft iemand eraan om midden in de eigen sores ook nog eens herinnerd te moeten worden aan die van mij? Ai, denkfoutje van me, verkeerde insteek.

De tweede knoop, iets hardnekkiger, is dat ik vanuit werkveld inmiddels ‘getraind’ ben om mijn emoties te beteugelen. Zeker niet uitschakelen, maar wel ‘onder controle houden’. Erg lastig voor een hoog-sensitief persoon. Maar ik kan het niet maken om op mijn werk met een verstopte snotneus met iemand mee te janken, wanneer mijn positie daar die van ‘(onder-)steunende factor’ behoort te zijn. Ik heb die ‘regels’ niet gemaakt, maar zie wel dat het scherpte en objectiviteit kan vertroebelen. Echter, hier kan ik deze teugels best wat meer laten vieren.

I’m people, too. Grijns

Hoewel ik niet meer in het ldvd-rouwproces zit, maak ik op mijn manier momenteel ook een proces door. Ik begin mijzelf binnenste buiten te keren—terugblikkend, evaluerend. Sommige blogs die ik hier lees, inspireren dat (dank!). Erg waardevol, erg helend, ook.

Zelfverwezenlijkend.

Voor het eerst grijpt ook Chelle naar YouTube (moet niet gekker worden). Ik sluit af met #41 – Dave Matthews Band. Ter ere van die vakantie, op weg naar Spanje, in een oude Renault-4 bestelwagen.

afbeelding van Jeannette

@Chelle

Bewondering voor jou hoor!
Zo mooi beschreven hoe toch ook jij er zo midden in heb gezeten,en dus ook zeker mee kunt voelen als je jou reacties schrijft hier.
Vind het toch fijn om te lezen dat je echt wel weet wat dit met iemand doet.
Ik lees altijd graag jou reacties omdat ik er voor mezelf vaak dingen uit haal waar ik weer verder mee kan.
Ik hoop dat je hier nog lang blijft komen en ik hoop voor jou dat dit zonder ldvd verder mag wezen!
Thanx!
X Jeannette

Binas ook voor jou een compliment hoor eveneens een hele mooie reactie!
Ook jij verstaat de kunst van het mooie verwoorden!
Liefs Jeannette

afbeelding van chelle

@jeannette

Dank je, lieve schat!

afbeelding van Binas

@ Jeannette

Dank je wel Glimlach

afbeelding van H64

@Chelle

Straf , Thx !!

grt H64

afbeelding van chelle

@h64

Thanks!

afbeelding van waterman

Aan de enige echte Chelle

Poeh, Chelle, maandag ochtend, koud buiten. Binnen ook. Maar ik moet nu toch effe naar buiten, effe een rondje lopen. Dit komt wel weer binnen, hoor! Maar da was ook de bedoeling, he......

afbeelding van chelle

@waterman

Hehe. Met het koud witte dekbed momenteel liggend over het landschap, zoek ik maar eens de plekken op waar het vuur (heeft ge-) brand(t) Grijns

afbeelding van torn

@Chelle: 3 weken oude broccoli

Fantastisch blog weer van je. Zinvol onderwerp wat je in de schijnwerpers brengt. Een onderwerp wat een overheersend thema is in veel verhalen op het forum. Jammer genoeg wordt er ook in reacties soms de focus teveel op het hoe en waarom van de ex(-partner) gelegd. Daar waar het, volgens mij, belangrijker is de blogger bewust te maken van zijn/haar over de eigen grenzen gaan.

Geniale switch om je verhelderende inzichten nu eens op een "verhalende" manier over te brengen aan de lezers en daarmee een stuk van je zelf te laten zien. Laten lezen en voelen dat "you have been there, and felt that way".
De kracht daarvan is duidelijk te halen uit de kwetsbare reactie die Binas heeft gegeven. Mooi om te lezen, 2 jonge "sterke" vrouwen die relationeel al veel hebben meegemaakt en dat bereid zijn hier te delen met anderen.

@Binas,
Mooi aanvulling van je. Ik moest mij even door je aanvulling in houden met deze reactie om geen cross-over te maken.

Schitterend artikel Chelle, waar heel wat over uit te wisselen valt als toevoeging.
*watskebeurt, U-tube clip ? *

* Torn neemt nog een hap 3 weken oude broccoli en denkt: she really is great *

afbeelding van chelle

@Torn

Dank, Her Torn, voor dit mooie compliment Glimlach

*stelt Torn gerust door heel even weer haar vlijmscherpe hoektandjes te laten zien & spint dan weer lekker door*

afbeelding van blauwezon

@chelle

en die blauwezon holt er weer eens achteraan...
was weer eens met hele andere dingen bezig dan met ldvd...
ex ontmoeten in de sneeuw onder de maan...
grumpf...wanneer wordt zonnetje eens wakker!..al had ze het niet willen missen...

wilde alleen nog even laten weten dat ik het een mooie blog vindt! Zeer herkenbaar!
En die oude broccoli? Ik hou daar wel van......van die heldere spiegels... Knipoog

afbeelding van Melanie..

Chelle, dit is echt een

Chelle, dit is echt een talent, doe je er iets mee?
Als je ooit een boek schrijft zal ik de eerste zijn die deze zal kopen!!
Groetjes Mel