Ze gaan toch scheiden (blog van Chryso)

afbeelding van Chrysothemis

Mijn lief en zijn vrouw gaan toch uit elkaar. Hij is al een paar maanden het huis uit, maar zorgt op woensdagmiddag en tijdens het ontbijtspitsuur voor de kinderen en helpt wat met klussen en grote boodschappen. Hij heeft een appartementje gevonden en dit weekend komen de kinderen voor het eerst het hele weekend bij hem, al gaat de jongste wel nog bij mama thuis slapen.

Naarmate de dingen die geregeld moeten worden meer vorm beginnen aan te nemen, wordt de omvang van de ramp voor mijn lief steeds duidelijker. Elke concrete stap doet pijn. Hij logeerde eerst bij familie, toen leek het nog niet zo definitief allemaal, maar dingen als voor het eerst in 13 jaar oud en nieuw vieren zonder zijn vrouw en oudste dochter, zijn spullen uit 'hun' huis halen en naar zijn appartement verhuizen, alimentatieberekeningen maken en officiele 'omgang hebben' met zijn kinderen, die hakken er keihard in.

Zijn vrouw is een absolute held. Ik krijg alleen mee wat mijn lief me vertelt (ik probeer een gulden middenweg te bewandelen tussen belangstelling en respect voor haar privacy, door wel mee te leven, maar niet naar het naadje van de kous te vragen) maar ze presteert het over het algemeen om niet alleen zelf dapper door te ploeteren, maar ook nog aardig te zijn tegen O. Boosheid overmant haar slechts bij vlagen, als het puntje bij het paaltje komt is ze steeds weer redelijk. Ik kijk met bewondering toe en hoop maar dat ze haar verdriet niet alleen maar wegstopt, maar dat ze er werkelijk enigszins ongeschonden uitkomt.

Zijn oudste dochter lijkt het goed te maken; ze zoekt uit zichzelf steeds contact met zowel haar moeder als haar vader, ze lijkt in ieder geval geen loyaliteitsconflict te ervaren en dat is goed nieuws. Ze had het ook naar haar zin toen ze voor de eerste keer op bezoek was in het appartement van haar vader (zo vertelt hij me). Zijn jongste dochter snapt niet helemaal hoe de vork in de steel zit. Het goede nieuws is dat ze wel onbevangen naar dingen vraagt en de antwoorden enigszins gelaten accepteert. Ik neem aan dat uiteindelijk de puzzelstukjes wel hun plaats zullen gaan vinden - als ze maar blijft vragen, denken, en nog eens vragen.

Soms wou ik dat ik een preview kon hebben van over een paar jaar, al is het maar voor een minuut. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die bij dit drama betrokken is zich uiteindelijk wel gaat redden en nog mooie tijden tegemoet gaat (ik ben tenslotte zelf ook aardig opgedroogd na de scheiding van mijn ouders en mijn moeder is ook beter af dan vroeger) maar soms kan de ellende zo overweldigend en in-your-face zijn, dat het moeilijk is om dat voor ogen te houden.

afbeelding van Letje

@Chrysothemis

Je omschrijft het erg mooi en een scheiding is ook een ramp dat is zeker waar, toch vraag ik me af bij je verhaal hoe jij in het geheel past. Zie je nu een kans, want daar lees ik helemaal niks over en aangezien jij hem "mijn lief" noemt, mis ik jouw gevoelens en gedachten bij dit drama. Je hebt het over hem en dat zij zo sterk is (uiterlijke schijn?) en dat de kinderen er zo goed mee omgaan. Tja dat kan natuurlijk, het is niet overal kommer en kwel bij een scheiding, maar ik heb toch zo mijn vraagtekens.
Letje

afbeelding van Chrysothemis

@ Letje

Kommer is er genoeg, ook bij deze scheiding. Iedereen heeft er verdriet van, het enige wat positief is aan de situatie, is dat de ouders erin slagen zich samenwerkend op te stellen en een steun te zijn voor de kinderen.

Je vraagt of ik een kans zie, en ik vraag me af waarop. Bedoel je eigenlijk te vragen: "hebben jullie nu iets, of hoe zit dat?" Dan is het antwoord: we hebben nu iets. We zien elkaar een of twee keer in de week. Meestal gaan we ergens koffiedrinken of een hapje eten, soms komt hij bij ons thuis op bezoek. Ik ben vorig weekend een nachtje in zijn nieuwe huis blijven slapen en heb zijn familie (waar hij eerst logeerde) ontmoet. Het is best wel serieus.

Mijn gevoelens hierover zijn gelaagd. Ik voel me bezorgd en verdrietig als ik denk aan zijn vrouw en dochters, die gewend waren aan zijn aanwezigheid thuis en nu zijn afwezigheid voelen. Ik voel me blij zodra ik hem zie als we ergens afgesproken hebben. Ik voel me dolgelukkig als ik hem omhels. Maar soms, juist als ik me heel bevoorrrecht voel dat ik hem ken, dan breekt tegelijkertijd mijn hart voor zijn vrouw. Laatst zat hij bij ons thuis gitaar te spelen terwijl het eten in de oven stond - het was zo huiselijk, hij is zo bijzonder - ineens voelde ik wat zij moest missen, en ik ging bijna over mijn nek van ellende.

Mijn gedachten over de scheiding zijn ook dubbel. Eerst vond ik het allemaal vrij simpel: je moet nooit liegen tegen je partner, ouders moeten nooit scheiden. Ik vind ook dat volwassenen verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk en zich daar actief en met een dosis dapperheid voor moeten inzetten. Dus ik moedigde hem aan zijn huwelijk met twee handen aan te pakken, er samen met zijn vrouw iets van te maken waarmee ze allebei gelukkig konden zijn, en ik trok me terug. Maar na een paar maanden kwamen ze samen tot de conclusie dat ze er met een hervorming van hun huwelijk niet zouden zijn en dat het niet verder kon zoals het was.

Enerzijds vind ik dat mensen het recht hebben om die keuze te maken en dat het feit dat je kinderen hebt niet betekent, dat je niet meer de regie hebt over je eigen leven. Kinderen lijden onder een scheiding, maar ze komen er meestal ook bovenop, dus ouders moeten dit mogen doen. Anderzijds denk ik: is het werkelijk zo belangrijk, had het echt niet anders gekund?
Weer aan de andere kant: misschien had het anders gekund, maar die beslissing is niet aan mij, die moeten O. en zijn vrouw maken.

Ik geloof dat ik me er wel bij neergelegd heb, dat de beslissing nu eenmaal genomen is en dat het nu tijd is om naar de toekomst te kijken; een toekomst waarin iedereen gewend is aan de nieuwe situatie en wijzer, vrijer en zelfstandiger zijn eigen leven inricht. Ik voel me niet echt schuldig aan de scheiding; die ging niet over mij en ik heb niets gedaan om hem uit te lokken. Ik voel me wel verschrikkelijk schuldig als ik geniet van de gevolgen ervan; het feit dat ik nu tijd door kan brengen met O. terwijl iemand anders (drie andere iemanden) hem zit te missen.

Zijn gezin heeft hem harder nodig dan ik, daar ben ik nog steeds van overtuigd. Het punt is alleen, dat O. geen middel is, geen 'ding' dat moet worden gegeven aan wie het het beste kan gebruiken (tja, ik ben een doorgewinterd Kantiaan). Zo lang hij zijn verantwoordelijkheid neemt in het zorgen voor levensonderhoud en emotionele bereikbaarheid voor zijn gezin, is de vraag met wie hij vrijt geen kwestie van utilitarisme.

Ik meen dat alle betrokkenen zich in deze kwestie moreel verantwoord hebben gedragen. Dat neemt alleen niet weg dat de kosten astronomisch zijn. Die verantwoordelijkheid zullen de grote mensen met een bezwaard hart en met opgeheven hoofd moeten dragen, denk ik.

afbeelding van Letje

Chtysothemis

Mijn primaire reactie, en ik ben daar eerlijk in, is dat ik niet kan geloven dat jij nog inzit over zijn vrouw, jij hebt tenslotte wat je wilde. Sorry als dit wat lullig overkomt maar aangezien jij eerlijk bent, wil ik dit ook zijn, niet om jou hiermee te kwetsen maar het komt bij mij wat ongeloofwaardig over.
Dat ik hierover zo denk, heeft te maken met MIJN referentiekader en MIJN rugzakje en dat jij niks met de scheiding te maken hebt, geloof ik wel.
Het feit dat O. al zo snel een vriendin heeft zal voor zijn vrouw ook niet zo prettig zijn, ik heb al eerder geschreven dat ik niet het hele verhaal ken, en dat vind ik alleen maar netjes van je, toch krijg ik daar een naar gevoel bij. Ik ben wel voor leven en laten leven en als jullie daar met z'n tweetjes happy bij zijn, wie ben ik dan om hier kritiek op te hebben.
Letje

afbeelding van Chrysothemis

@ Letje: er komt meer bij kijken dan 'happy met zijn tweetjes'

Ik waardeer je oorspronkelijkheid en eerlijkheid, Letje. Je standpunt wekt alleen wel een lastige vraag in me op. "Jij hebt tenslotte wat je wilde"... zou jij er zelf echt zo over denken? Als jij hebt wat je wilt, maak jij je dan ineens niet meer druk over wat het voor iemand anders betekent? Dat vind ik op mijn beurt moeilijk te geloven.
Wat bedoel je nu precies met jouw 'referentiekader'; ben jij zo harteloos, of denk je alleen van andere mensen dat ze harteloos zijn?

Ik merk trouwens op dat je er nog vanuit gaat dat een liefdesrelatie met O. is 'wat ik wilde'. Zoals ik hierboven al schreef, voelt het heel fijn om bij hem te zijn - ik hou van hem en ik ben stapelverliefd. Hem niet zien deed veel pijn. Hem omhelzen is de hemel op aarde. Maar dat wil nog niet zeggen dat dat was wat ik wilde, want wat ik wil is dat O. gelukkig is en zich moreel goed gedraagt. Als hij gelukkiger en een beter mens was geweest als hij getrouwd was gebleven en mij nooit meer had gezien, dan wilde ik dat. Dan had ik daar met volle overtuiging pijn voor willen lijden - ook al zal ik ruiterlijk erkennen dat het ook ergens wel een opluchting is dat dat nu niet (meer) hoeft. Niets menselijks is mij vreemd.

Dat O. al meteen iets met een ander heeft, is voor zijn vrouw inderdaad niet prettig, maar dat zit hem vooral in het feit dat hij verliefd is, niet in hoe onze relatie eruit ziet of hoe snel die gaat. Ironisch genoeg ontwikkelt onze relatie zich langzamer dan zij verwachtte en vindt ze dat juist pijnlijk.

Ze ging er van meet af aan vanuit dat wij allang met elkaar vreemdgingen toen O. haar vertelde dat hij gevoelens voor me had. Ze heeft steeds geroepen dat ik al snel bij mijn man weg zou gaan en we binnen een half jaar zouden samenwonen. Toen het tot haar door begon te dringen dat er echt 'nog niets was gebeurd' tussen ons en dat ik er niet over pieker om mijn man te verlaten, is ze gaan suggereren dat we dan wel een kortstondige, betekenisloze affaire zouden hebben, dat we de sterren van de hemel zouden neuken en elkaar verder niks te zeggen zouden hebben, en dat het dan wel snel over zou zijn.

In de praktijk zit O. het grootste deel van de tijd alleen op een flatje, met een kapotte verwarming. Daarvoor zat hij wekenlang bij zijn grootmoeder op een doorgezakt logeerbed, levend uit een koffer en een toilettas. Verlaten worden voor heftige relatie met een jong, geil ding is een nachtmerrie; verlaten worden voor een sober bestaan als secundaire partner is eigenlijk helemaal geen prettigere gedachte.

Maar zoals ik al zei: O.'s vrouw is echt wel heel cool. Ze wil helemaal niet dat hij ongelukkig is. Natuurlijk, ze is super gekwetst en soms is ze heel boos, en dan hoopt ze volgens mij echt wel dat hij baalt, spijt heeft als haren op zijn hoofd en inziet wat hij heeft laten schieten.

De waarheid is, dat hij dat inderdaad inziet - dat hij steeds meer ontdekt wat hij stukmaakt, met elke volgende stap in de echtscheidingsprocedure. Ik zie hoe graag hij voor zijn kinderen zorgt, hoe veel hij van zijn vrouw houdt en om haar geeft. Ik zie hoe bang hij is dat ze zijn hulp en betrokkenheid niet meer zal accepteren als de moeilijkste tijden straks achter de rug zijn. Dat alles wat hem zo dierbaar is verdwijnt en dat het zijn eigen schuld is.

Ik ben regelmatig bang dat hij er inderdaad spijt van zal krijgen. Mijn eigen vader heeft een paar jaar geleden aan me verteld dat hij spijt heeft dat hij bij mijn moeder weg is gegaan; onder die wetenschap heb ik zwaarder geleden dan onder de echtscheiding, eerlijk gezegd. De laatste jaren benadrukt hij wat meer welke mooie dingen er voor hem uit zijn beslissing zijn voortgekomen en dat hij tevreden is met hoe zijn leven eruitziet (ook al doet hij er nog altijd een beetje melancholiek over) en is het voor mij wat makkelijker te verkroppen, maar ik houd mijn hart vast, dat het met O. misschien hetzelfde zal gaan. Ik merk dat ik goed op moet passen dat ik mezelf niet verantwoordelijk ga voelen om ervoor te zorgen dat O. gelukkig wordt en geen spijt krijgt van zijn beslissing. Die neiging is heel sterk.

Ik kan me helemaal voorstellen dat je een naar gevoel krijgt bij alles wat ik hierover schrijf. (Dat was eerlijk gezegd de reden dat ik in de titel van mijn blog erbij zette dat het een blog van mij was - als een soort disclaimer.) Ik vind het cool dat je het toch leest en dat je er openhartig op reageert. Ik ben blij dat je me, gezien jouw ervaringen, toch serieus neemt en niet zonder meer verkettert.

En het spijt me dat we allemaal machteloos staan tegenover het gegeven dat mensen elkaar soms verlaten en hoe idioot veel pijn dat doet.

afbeelding van Letje

@Chrysothemis

Ik bekijk het inderdaad vanuit mijn eigen ik en ik moet zeggen dat ik nog weinig mensen ben tegengekomen die heel onbaatzuchtig kunnen zijn, ken ik dan niet de juiste mensen? Dat kan natuurlijk, ik denk dat er in elk mens een dualisme zit en dat de meesten toch eerst naar zichzelf kijken en vanuit hun eigen ik redeneren maar andere kant ook heel integer kunnen zijn. Dat is het moeilijke van mensen, "je kijkt wel tegen de kop maar niet tegen de krop". Ik heb blijkbaar teveel negatieve ervaringen meegekregen, vooral het laatste jaar.
Met "je hebt nu wat je wilde" bedoelde ik precies zoals ik het schreef, jij wilde toch graag bij hem kunnen zijn?
Ik begrijp ook dat je dat niet ten koste van alles wilde maar nu het is, zoals het is, kan jij met hem een relatie aangaan.

Ik heb trouwens liever dat A. op een oud zolderkamertje zit te vergoren dan lekker ligt te wippen met een jonge griet. Zo ben ik dus ook, een gevoel dat ik nog nooit eerder heb gevoeld... wraak. Dit afgelopen jaar heb ik dus ook veel over mezelf geleerd, ik wist niet dat ik zulke sterke negatieve gevoelens kon hebben. Ik ben normaal een positief en vrolijk persoon die toch vaak het goede in de mens wilde zien, dat is helaas bijna teniet gedaan door mijn ervaringen.

En ja scheiden is iets pijnlijks en meestal heb je geen winnaars en de machteloosheid waar jij het over hebt is vreselijk. En nee, ik verketter je niet, toen jij hier voor het eerst kwam, had jij ook verdriet en dat is iets wat wij allemaal kennen en begrijpen! Wat er dan verder nog meespeelt moet dan eigenlijk niets uitmaken.
Letje

afbeelding van Hopenderwijs

@ Letje

In sommige dingen denken jullie een stuk verder en ik denk een stuk volwassener over na. Maar het gevoel van wraak is denk ik een overeenkomend gevoel die vele hier zullen hebben. Zeker als je er nog mee zit. Ik ben net als jij normaal een heel positief en vrolijk opgewekt persoon. Mensen om mij heen die slechte zin hadden, maakte ik aan het lachen en liet ik weer iets positiefs inzien. Momenteel ben ik die persoon die het moet hebben van de omgeving en daar wil ik vanaf. Mijn ex en een zogenaamde vriend van mij spreken nu bijna dagelijks met elkaar af. Hij laat niks meer van zich horen aan mij. Hij was een vriend, maar nu leer je de echte mens kennen.

Mijn wraak zal zoet zijn, maar ik ben niet iemand die wraak wil. Ik denk tot die tijd dat ik ze een keer kan pakken, ben ik en jij er overheen en zijn wij verstandig genoeg om ze met rust te laten. Ja, je smult van de gedachten momenteel, omdat je ex zich waarschijnlijker gelukkiger voelt. Daar staan wij over een tijdje boven. Wie het laatste lacht, lacht het best =).

Domme spreekwoorden, maar ze helpen soms wel...

afbeelding van Chrysothemis

@ Hopenderwijs: wraak

Interessant stukje, Hopenderwijs.

Vooral dit: "ben ik en jij er overheen en zijn wij verstandig genoeg om ze met rust te laten. Ja, je smult van de gedachten momenteel, omdat je ex zich waarschijnlijker gelukkiger voelt. Daar staan wij over een tijdje boven. Wie het laatste lacht, lacht het best".

Waar verwacht je over een tijdje boven te staan? Boven het uit verraad geboren geluk van je ex? Of boven je eigen verlangen naar wraak? Wil je later lachen dan de mensen die je teleurgesteld hebben, of wil je gewoon later lachen? Later dan je teleurgestelde zelf?

afbeelding van Hopenderwijs

@ Chrysothemis

Je staat later boven je verlangen naar wraak. Ik weet dat ik dezelfde gevoelens heb, gevoelens naar wraak (tegenover vriend) en het gevoel dat je down bent (innerlijke humor en spontaniteit), terwijl dat je innerlijke "ik" niet is.

Oké de opmerking, wie het laatst lacht, lacht het best is misschien niet de beste uitspraak. Maar uiteindelijk moet toch worden ingezien dat het beter is zo. Als je partner je verdrongen heeft voor een ander, is het het niet waard om daarmee verder door het leven te gaan. Je wilt je eigen "ik" weer terug vinden in deze situatie, zodra je die gevonden hebt en er tevreden mee bent, kijk je anders op de situatie. Je bent alsnog verraden en iets verloren, maar je moet ook inzien dat je ex jouw ook kwijt is. Mijn persoonlijke mening is dat je een klein glimlachje krijgt, dat je ex je heeft verkozen boven een ander. Je weet wat je zelf waard bent en wat je gegeven hebt in de relatie. Zodra je eigen waarde boven de breuk staat (en je ex), weet je dat jij je best hebt gedaan en wat je ex nu mist.

afbeelding van Chrysothemis

@ Hopenderwijs

Wat je hierboven schrijft vind ik heel herkenbaar, Hopenderwijs. Ik denk dat zelfvertrouwen hebben en zelf gelukkig zijn de voorwaarden zijn om je vergevend, meelevend, groothartig en onbaatzuchtig te kunnen opstellen. Zo lang je zelf niet hebt wat je nodig hebt, is het bijna onmogelijk om alsmaar te geven.

Zelfs als je wat levensgeluk en zelfvertrouwen betreft de koning te rijk bent, is het nog niet altijd makkelijk. Maar ik geloof wel dat de meeste mensen er eigenlijk naar verlangen, om goed te doen voor andere mensen en onbaatzuchtig te zijn. Ik ben een optimistische hippie Glimlach (<-En dat komt dan weer omdat ik de mazzel heb dat ik gelukkig ben. Full circle, hah!)

afbeelding van stern

Gezond

Volgens mij zijn het hebben van woede, boosheid, jaloezie en wraak, gevoelens die bij het leven en het verwerken van pijn horen.
Eerlijk gezegd ken ik niemand om me heen die ze niet heeft, gelukkig niet trouwens. Het maakt relaties tussen mensen spannend, leerzaam, moeilijk maar ook mooi.

Mijn streven is helemaal niet om alleen maar goed te doen en onbaatzuchtig te zijn. Mijn streven is om te accepteren dat die hele varieteit aan verschillende gevoelens bij mij horen, bij de mensen om me heen: bij mijn vrienden en bij mijn famillie. En dat hier eerlijk en open over praten en er begrip voor opbrengen goed is ipv het onderdrukken en doen alsof het niet bestaat.
Door dat onderdrukken belanden veel mensen uiteindelijk bij een psycholoog omdat ze eigenlijk niet mogen zijn wie ze zijn. Pas als ze geleerd hebben te accepteren wie ze zijn, met al hun onhebbelijkheden, (slechte, goede, fascinerende) gedachten en gevoelens kunnen ze volwaardig mens zijn.
Ik denk zelfs dat je dan pas in staat bent om je vergevend, meelevend, groothartig en onbaatzuchtig op te stellen.

afbeelding van Letje

@Stern

Zo kan je het ook bekijken Knipoog het mooiste is inderdaad dat je eerlijk bent in je gevoelens, dat scheelt een hoop hartklachten.
Letje

afbeelding van Chrysothemis

Helemaal waar, Letje en Stern!

Helemaal waar. En het scheelt niet alleen een heleboel hartklachten voor jezelf, maar het helpt andere mensen ook om eerlijk te durven zijn en zichzelf te accepteren, als ze leuke mensen eerlijk zien vertellen, ook over emoties die in onze maatschappij minder hoog aangeslagen worden.

afbeelding van Hopenderwijs

@Chrysothemis @Letje @stern

Zal vast en zeker een keer hier op het forum zijn langsgekomen. Maar voor de momenten dat je je even down voelt =).

Marco Borsato - Zonder jou

Zet deze altijd hard aan =), weer wat stimulans om alleen te zijn.

afbeelding van Hopenderwijs

@Chrysothemis @Letje @stern

Zal vast en zeker een keer hier op het forum zijn langsgekomen. Maar voor de momenten dat je je even down voelt =).

Marco Borsato - Zonder jou

Zet deze altijd hard aan =), weer wat stimulans om alleen te zijn.

afbeelding van Letje

Hopenderwijs

Hierbij dan, ik denk dat A. deze eerder zal draaien dan ik, maar misschien ooit, zal ik het hardop meezingen.

afbeelding van Dom_en_verliefd

Wow

Wow, wat sterk, zeg. Wat een scherpte. Men kan op jou neerkijken, chryso, vanwege je situatie, maar ik heb het idee dat jij net even wat verder bent dan de meesten hier. Niet in je verwerking, maar je visie op het leven. Vind het super hoe onzelfzuchtig je naar je situatie kunt kijken en hoe welgunnend je bent naar iemand die de meesten in jouw situatie als concurrentie zouden beschouwen.
Ik zie dat het zo hoort te zijn zoals jij de zaken benadert, maar kan alleen maar hopen dat ik het ooit ook op die manier zal kunnen benaderen.
Bedankt, je visie is een inspiratie!

afbeelding van amber11

@chryso

Misschien kort op de bal...en soms ben ik weer niet helemaal mee met de verhalen dus misschien haal ik het één weer door elkaar met het ander...
Maar ben je niet getrouwd? Ik hoop van niet in ieder geval want anders kan ik heeeeeeeeelemaal niet meer volgen.

afbeelding van whatever

Ze gaan toch scheiden

Nou, Chrysothemis, het is alsof je het over mij hebt, mij en die kinderen. Jij bent dus die andere vrouw die het voor zichzelf goedpraat en heel edelmoedig doet. En ik kan je vertellen dat het een hel is, een hel waar die arme vrouw en die arme kinderen doorheen gaan. Die hel, die onder andere door jou wordt veroorzaakt. En ik word lichtelijk onwel als ik jouw verhaal lees. Er is niets edelmoedigs aan ook al probeer je dat desperaat over te brengen. Het gaat heel simpel om het feit dat je de man van een ander hebt afgepakt, gebruik makend van de mogelijkheden die je had. Voor jouw eigen geluk, gewin of welzijn, zonder enig medelijden naar derden toe. En al helemaal geen rekening houdend met zijn kinderen. Want die kinderen, die willen echt, heus geloof me, alleen maar dat pappa en mamma bij elkaar blijven en gelukkig zijn. Mijn boodschap is, houd alsjeblieft op met te doen alsof je meeleeft, want je bent maar al te blij met hoe het voor jou is uitgepakt. Wees daar dan tenminste eerlijk over. Ik heb het bewust niet om 'hem', maar als hij een blog heeft, zal ik daar ook graag een reactie op plaatsen.